piątek, 8 kwietnia 2016

W jakich godzinach przyswajamy różne pokarmy.




Produkty łatwo przyswajalne od 7,30 do 19,30

  • - buraki, fasola szparagowa, groszek zielony, kapusta czerwona,
  • - kukurydza, marchew, papryka, sałata, seler, soczewica, szczaw,
  • - szpinak, ananas, brzoskwinie, cytryny, czereśnie, jagody, daktyle,
  • - jeżyny, kiwi, maliny, morele, nektarynki, pomidory, porzeczki,
  • - śliwki, truskawki, winogrona, wiśnie, olej kukurydziany, olej słonecznikowy, czosnek, liść laurowy.


Produkty nocy 19,30 do 21,30

  • - bakłażan, botwina, bób, cukinia, dynia, fasola, grzyby, kalafior,
  • - brukselka, kapusta, ogórki, pory, rzodkiew, soja, szparagi,
  • - ziemniak, arbuz, awokado, banany, gruszki, jabłka melony,
  • - migdały, oliwki, orzechy, olej arachidowy, oliwa z oliwek, olej sezamowy i sojowy,
  • - cebula, korniszony, sól, jaja, produkty mleczne, ryby oprócz rekina.


Czas trwania trawienia.

  • Skrobia od 2 do 3 godzin.
  • Białko od 4 do 6 godzi .
  • Tłuszcz od 6 do 10 godzin.
  • Pokarmy wegetariańskie mieszane 24 godziny.
  • Mleko pasteryzowane od 12 do 48 godzin.
  • Jarzyny gotowane od 10 do 12 godzin.
  • Jarzyn surowe od 3 do 6 godzin.
  • Owoce gotowane od 2 do 12 godzin.
  • Świeże soki owocowe lub jarzynowe 20 minut.
  • Pokarm mieszany nie wegetariański od 1 do 5 dni.



Rocznie spożywamy około tony żywności na osobę, z czego 15 do 30 % przypada na owoce i warzywa. Zjadamy 6 do 8 kg.konserwantów, sztucznych barwników, pestycydów, metali ciężkich i chemikaliów. Na każdą osobę przypada rocznie kilogram wolnych rodników tlenowych, które niszczą żywa tkankę. Aż 50 % enrgii czerpiemy z nasyconych tłuszczów zwierzęcych. 1/3 Dorosłych ma nadwagę. Wszystkie dane epidemiologiczne wskazują jednoznacznie, że złe nawyki żywieniowe Są 10 krotnie ważniejszym czynnikiem powstawania nowotworów od wszystkich pozostałych, na które jesteśmy codziennie narażeni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz