- ANYŻ – Jest doskonałym środkiem wykrztuśnym. Pomaga w nieżytach dróg oddechowych – m.in. przy suchym kaszlu. Napar z owoców działa również wiatropędnie, usuwa bóle wywołane wzdęciem brzucha, ułatwia trawienie, zalecany jest zwłaszcza małym dzieciom i osobom w podeszłym wieku.
- ARNIKA – Jest doskonałym lekiem na stłuczenia, likwiduje obrzęki i krwiaki, zmniejsza ból. Przyjmowana do wewnątrz – w niewielkich dawkach i w porozumieniu z lekarzem – wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie krwi. W homeopatii stosuje się ją przy miażdżycy tętnic, żylakach. Gotowe preparaty Arcalan – maść, Arnice – nalewka do okładów.
- BABKA LANCETOWATA – Świeże liście, przyłożone bezpośrednio do ran, oparzonych miejsc, ułatwiają ich gojenie się, działają przeciwzapalnie. Napar z liści łagodzi swędzenie skóry, można go stosować do przemywania spojówek. Zażywany doustnie przynosi ulgę przy suchym, uporczywym kaszlu. Gotowe preparaty Soccus Plantaginis – sok z ziela, syrop Babicom.
- ALOES – Sok lub nalewka ze świeżych liści łagodnie przeczyszcza. Stosowany zewnętrznie, w postaci okładów, leczy odmrożenia, przyspiesza gojenie ran. Przypuszcza się, że ma właściwości przeciwnowotworowe.
- DZIURAWIEC – Pobudza wydzielanie żółci. Pomocny w chorobach wątroby. Jest doskonałym środkiem uspokajającym. Stosowany zewnętrznie goi rany. Przy długotrwałym stosowaniu dziurawca należy unika słońca.
- GORCZYCA – Odwar z gorczycy białej pomagają przy nadkwaśności żołądka. Rozdrobnione nasiona, popite wodą, są skutecznym środkiem na zaparcia. Okłady z nasion gorczycy czarnej – sproszkowanych i utartych z letnia wodą – łagodzą bóle gośćcowe, korzonków nerwowych. Moczenie nóg w wodzie z gorczycą pomaga na przeziębienie.
- KOPER WŁOSKI – Działa przeciwskurczowo, przeciwzapalnie i dezynfekujące na drogi oddechowe i układ pokarmowy. Pobudza apetyt, przyspiesza trawienie. Napar stosuje się w zaburzeniach trawienia – wzdęcia brzucha, kurcze jelit -, zwłaszcza u dzieci.
- KRWAWNIK – Hamuje niewielkie krwawienia. Stosuje się go przy chorobie wrzodowej, zbyt obfitych miesiączkach, do nasiadówek przy hemoroidach. Okłady z naparu krwawnika pomagają w leczeniu małych skaleczeń, trądziku, odmrożeń.
- KOLENDRA – Reguluje wydzielanie kwasów żołądkowych, przyspiesza trawienie, działa rozkurczowo i wiatropędnie. Odwar z owoców pomaga na wzdęcia, niestrawność. Hamuje rozwój w jelitach drobnoustrojów, które są odpowiedzialne za burczenia, przelewania w brzuchu.
- MELISA – Jest łagodnym lekiem uspokajającym. Usuwa uczucia niepokoju, pomaga w zasypianiu. Mogą ją pic dzieci. W medycynie ludowej była stosowana jako środek przeciw wymiotny dla kobiet w ciąży. Współczesne badania wykazały, że melisa hamuje rozwój komórek nowotworowych.
- MAJERANEK – Ma działanie wiatropędne. Picie naparu pomaga na wzdęcia i niestrawność. Stosowany zewnętrznie łagodzi stany zapalne skóry. Przy silnym katarze pomaga wąchanie majeranku lub wciągnięcie do nosa naparu z niego. Można też smarować nozdrza maścią majerankową.
- MIĘTA PIEPRZOWA – Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, działa wiatropędnie. Łagodzi zaburzenia trawienia, bóle brzucha, wzdęcia, pomaga w leczeniu dolegliwości wątroby, pęcherzyka- kamicy żółciowej, żółtaczki. Zewnętrznie w postaci płukanek i inhalacji, stosuje się ją w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, przy katarze. Olejek miętowy, wcierany w skórę, zmniejsza bóle mięśniowe.
- NAGIETEK – Przemywanie naparem przyspiesza gojenie się ran. Okłady pomagają na stłuczenia, owrzodzenia żylakowe. Zażywane doustnie pomaga w leczeniu choroby wrzodowej – przyspiesza gojenie ubytków w błonie śluzowej, nagietek jest skuteczny przy skąpych miesiączkach.
- POKRZYWA – Jest środkiem moczopędnym. Pomaga w leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych, kamicy nerkowej. Dzięki dużej zawartości żelaza zwiększa ilość czerwonych krwinek, wskazana jest dla kobiet obficie miesiączkujących. Obniża poziom cukru we krwi. Dwutygodniowa kuracja pokrzywowa, przeprowadzona wiosną, wzmocni organizm, zwiększy jego odporność.
- ROZMARYN – Działa moczopędnie i rozkurczowe pobudza, wydzielanie soku żołądkowego i żółci, pobudza apetyt, wzmacnia system nerwowy, uspokaja. Napar z liści pomaga na niestrawność, wzdęcia. Można go pic przy zatrzymaniu moczu i bolesnym miesiączkowaniu. Można go pic przy zatrzymaniu moczu i bolesnym miesiączkowaniu. Stosowany zewnętrznie, w postaci okładów, łagodzi alergiczne swędzenie skóry, przyspiesza gojenie się ran, wrzodów.
- SZAŁWIA LEKARSKA – Działa przeciwzapalnie. Naparów używa się do płukania jamy ustnej przy kłopotach z zębami i dziąsłami, gardłem. Można je stosować także doustnie – jako skuteczny środek hamujący nadmierne pocenie się, m.in. na tle nerwicowym, w okresie przekwitania, przy nadczynności tarczycy.
- ŚWIETLIK – Napar ze świetlika stosuje się do przemywania oczu przy zapaleniach brzegów powiek, spojówek, także bakteryjnych i alergicznych, przy jęczmieniach, w przypadku kataru połączonego z łzawieniem. Okłady z chłodnego naparu na powieki usuwają zmęczenie oczu spowodowane Np. długim czytaniu, oglądaniu telewizji. Wyciąg można pic przy kolce żółciowej.
- TYMIANEK – Pomaga w leczeniu górnych dróg oddechowych, ułatwiając odkrztuszanie zalegającej tam wydzieliny. Tymianek zalecany jest zwłaszcza przy suchym kaszlu, chrypce, nadmiernym wysuszeniu błony śluzowej gardła i krtani. Reguluje trawienie, jest środkiem wiatropędnym.
- GŁUG DWU SZYJKOWY - Rośnie dziko lub jest hodowany w ogrodach. Do celów leczniczych wykorzystuje się kwiatostany z kilkoma najbliższymi liśćmi, zbierane w maju oraz owoce, zrywane jesienią. Głóg wzmacnia serce, łagodzi uczucie ucisku w klatce piersiowej, wspomaga krążenie krwi, dzięki czemu mięsień sercowy jest lepiej dotleniony.
- LIPA ZWYCZAJNA – Zdrowotne działanie mają kwiaty tego drzewa, odznaczające się silnym, miodowym zapachem. Zbieramy je w lipcu. Mieszanki z dodatkiem tego zioła obniżają ciśnienie krwi i uspokajają. Lipa ma działanie napotne jest, zatem skuteczna w przypadku przeziębienia.
- MYDLNICA LEKARSKA – surowcem wykorzystywanym w medycynie, są suszone korzenie, kłącza i rozłogi. Mydlnica lekarska ma głównie zastosowanie w przeziębieniu. Szczególnie poleca się ja w nieżytach dróg oddechowych. Ma również działanie wykrztuśne. Roślina ta była znana w przeszłości. Używano ją wówczas za środek moczopędny i spędzający kamienie. Stosowano także w chorobach skóry i dolegliwościach reumatycznych. Zielarze uprzedzają osoby stosujące mydlnicę o rzadkich skutkach ubocznych w postaci podrażnienia żołądka.
- JEMIOŁA POSPOLITA – Suszone gałązki i liście tej rośliny pasożytują na drzewach zbiera się je wiosną. Pamiętajmy, by oddzielić białe owoce, ponieważ nie nadają się do celów leczniczych. Jemioła wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, spowalnia pracę serca, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Ostatnie badania dowodzą, że ma również działanie przeciwnowotworowe. CDN<<<<<<<<<<<<<<
W
aptece można dostać wiele preparatów zawierających wyciągi z
ziela jemioły na różne dolegliwości.
- SKLEROSAN – działa przeciwmiażdżycowo.
- CARDIOSAN – nasercowo.
- ISADOR – stosowany w nieoperacyjnej postaci raka.
- PLENO SOL – na zesztywnienie kręgosłupa, zwyrodnienie stawów i pomocniczo przeciw nowotworowo.
Macerat z jemioły
na nadciśnienie tętnicze – 2 łyżki rozdrobnionego ziela jemioły
zalewamy 2 szklankami ciepłej wody. Macerować pod przykryciem przez
15 – 20 minut. Przecedzić, pijemy 4 razy dziennie po ½ szklanki
dziennie.
Wino z
jemioły – 50 g świeżych
liści lub rozdrobnionego ziela jemioły zalewamy 1 litrem wina
białego i odstawiamy na 10 dni w ciemne miejsce. Następnie
przecedzamy przez sito i dokładnie odcisnąć. Pijemy pa ¼ - ½
szklanki 2 razy dziennie miedzy posiłkami. Kuracja trwa 2 -3
tygodnie.
- INTRACTUM VISCI - wyciąg alkoholowy ze świeżego ziela jemioły. 20 – 40 Kropli w kieliszku wody 3 razy dziennie pomiędzy posiłkami.
- BEZ CZARNY – Rośnie na obrzeżach lasów i w parkach. Leczniczo działają kwiaty i owoce. Kwiaty, które maja działanie przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe zbieramy w czerwcu – ścinamy je w suche, słoneczne dni. Owoce, działają napotnie, zbiera się w sierpniu. Bez czarny pobudza też przemianę materii i lekko przeczyszcza.
- PRAWOŚLAZ LEKARSKI – Rośnie na obrzeżach pól, przy drogach,. Lecznicze działanie ma głównie korzeń tej rośliny, ale tez łodygi i liście. Korzenie wykopujemy jesienią, liście zbieramy latem, gdy roślina przekwitnie. Ze względu na obecność śluzów i garbników roślina działa kojąco przy kaszlu, bólu gardła oraz przyspiesza gojenie ran.
- RUTA ZWYCZAJNA – W naturze krzew ruty rośnie na skalistych wzgórzach. Jest skuteczna przy nieregularnych miesiączkach, przy schorzeniach dróg moczowych i nadciśnieniu tętniczym.
- KOZŁEK LEKARSKI – Rośnie dziko pałąkach. Kwitnie od czerwca do sierpnia, ale korzenie i kłącza, które wykorzystują zielarze, zbiera się jesienią. Leki z tej rośliny stosuje się w stanach pobudzenia nerwowego, przy trudności w zasypianiu, dolegliwościach trawiennych. Mają właściwości rozkurczowe, łagodzą bóle menstruacyjne.
- JERZÓWKA – echinacea – preparat z jeżówki stosuje się najczęściej w profilaktyce i leczeniu przewlekłych i ostrych zakażeń bakteryjnych oraz wirusowych, przy przeziębieniach i zapaleniach oskrzeli, błony śluzowej gardła, jamy ustnej, a także w stanach wyczerpania i osłabienia organizmu. Pomagają powrócić do zdrowia po ciężkich chorobach i przebytych operacjach. Maść z jeżówki leczy rany, zmiany ropne, trądziki, owrzodzenia podudzi, a także zmiany alergiczne skóry. Nalewka z korzenia pomaga natomiast w zwalczaniu infekcji nerek. Stosuje się ją również zewnętrznie, w leczeniu zapalenia dziąseł.
CEBULA
– silnie bakteriobójcze substancje zawarte w cebuli potrafią
zniszczyć bakterie oporne na działanie antybiotyków. Wynika to
m.in. dużej zawartości organicznych związków siarki, które są
aktywne nawet w małych stężeniach. Ponadto pod łuskami cebuli
kryją się fosfor, magnez, cynk oraz krzem, a więc minerały
wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i
choroby. Surowa lub duszona na wodzie z niewielka ilością tłuszczu
poprawia trawienie, działa przeciw zaparciom, obniża ciśnienie
tętnicze oraz poziom cukru we krwi. Surowa nie jest wskazana dla
osób cierpiących na dolegliwości wątroby lub woreczka żółciowego.
Cebula rozrzedza krew i przeciwdziała zakrzepom. Okłady z
rozgotowanej cebuli stosowano w leczeniu grzybicy oraz wrzodów na
skórze. Wywar z cebuli zalecano w chorobach reumatycznych, syrop
podawano w przeziębieniu, wąchanie surowej cebuli odkażało
zakatarzony nos i drogi oddechowa.
CEBULOWE
wino, które chroni przed infekcjami i wzmacnia odporność – 30
dag pokrojonej cebuli zalewamy butelką wytrawnego białego wina i
dodajemy 10 dag miodu. Wymieszamy składniki i odstawiamy na 7 dni. W
tym czasie potrząsamy kilka razy butelką. Następnie przecedzamy
przez sito i stosujemy pijąc po ½ kieliszka dziennie
Kwaśna
cytryna neutralizuje kwasy.
Soczysta cytryna
pomaga na dolegliwości trawienne, w tym na nadkwasotę. Brzmi to
dziwnie, ale tak jest, ponieważ w procesie trawienia kwaśny sok z
cytrynowy rozkłada się na składniki zasadowe. Neutralizują one
nadmiar kwasów w żołądku i chronią błonę śluzową przewodu
pokarmowego. Cytryna przeciwdziała zaparciom, kwaśnemu odbijaniu
się, mdłościom, zgadze, robaczycy, pobudza czynności wątroby i
wydzielaniu żółci. Warto, więc rano, godzinę przed śniadaniem,
wypić szklankę wody z sokiem cytrynowym.
Cytryna
pomaga schudnąć.
Jest bogatym
źródłem witaminy C. Witamina C, której najcenniejszą
właściwością jest ochrona komórek przed wolnymi rodnikami,
ułatwia też przyswajanie białek. W wielu przepisach, Np. sznycel
po wiedeńsku lub ryby panierowane i smażone zaleca się, obłożyć
je plasterkami cytryny. Białko w tej postaci jest łatwiej
przyswajalne przez organizm. Oprócz witaminy C cytryna dostarcza
flawonoidów, magnezu, żelaza oraz wapnia. Takie połączenie
różnych substancji sprzyja odchudzaniu. Cytryna choć kwaśna w
ustach, w żołądku ma działanie zasadowe. Kuracja za pomocą octu
cytrynowego przyspiesza spalanie tłuszczów i węglowodanów,
poprawia trawienie. Jeśli podczas diety cytrynowej ograniczymy
jedzenie słodyczy, tłuszczów i węglowodanów, możemy być pewni,
że w ciągu tygodnia stracimy 2 - 3 kg .W trakcie diety pijemy dużo
wody mineralnej. Dodatkowym efektem odchudzającej kuracji jest
piękna, jędrna skóra. Ta kuracja pozwoli zapobiec przeziębieniom.
Ponadto rozcieńczony woda ocet cytrynowy jest wspaniałym tonikiem
do skóry łojotokowej, bo likwiduje wypryski.
OCET CYTRYNOWY
na schudnięcie – dokładnie umyte 4 cytryny, obieramy tak, by
pozostała biała skórka. Wyciskamy z nich sok, wlewamy do słoika i
dodajemy skórki. Podgrzewamy ¾ litra domowego octu jabłkowego do
temp. 50 c i wlewamy do soku cytrynowego. Mieszamy, nakrywamy i
odstawiamy na 2 tygodnie w temp. pokojowej. Każdego dnia potrząsamy
słoikiem. Po 2 tygodniach przecedzamy, wlewamy do butelki i
wstawiamy do lodówki. Jak zażywać – wyciskamy 3 cytryny i
wymieszamy z 2 łyżkami octu cytrynowego. Wlewamy mieszankę do
buteleczki i co godzinę zażywać 15 – 20 kropli mieszanki,
popijając wodą. Cytrynowy ocet odchudza i zapewnia piękną cerę.
CYTRYNA
jest cenna gdyż zawiera dużo witaminy C. W medycynie ludowej główne
znaczenie lecznicze ma miąższ cytryny, jej skórka i liście. W
miąższu oprócz witaminy C są też witaminy A, B1, B2, P. Zawiera
też olejek eteryczny, którego składnikami są m.in. limonen,
flawonoidy, sole mineralne, pektyny, potas, pierwiastki śladowe –
kobalt, krzem, mangan, arsen, jod. Kwasy organiczne cytrynowy,
jabłkowy. Skórka zawiera witaminę PP, fitosterole, kwas
organiczne, żywice, pektyny. Liście to bogactwo witamin, soli
mineralnych i olejku eterycznego. Sok z cytryny, ze względu na swoje
właściwości przeciwkrwotoczne, uszczelniające naczynia krwionośne
i zapobiegające tworzeniu się skrzepów, powinien być włączony w
dietę przeciwzawałową. Z kolei antyseptyczne działanie, soku
można wykorzystać przy zapaleniu gardła i śluzówki jamy ustnej.
W postaci okładów pomaga w chorobie skóry – grzybica, egzema,
łamliwość paznokci, odmrożenia, nadmierna szorstkość naskórka,
czyraki, a także łagodzi przykre objawy po ukąszeniu owadów. Kwas
cytrynowy wzmaga wchłanianie wapnia w jelicie, a także wychwytuje z
organizmu metale ciężkie i ułatwia ich wydalanie. Niemowlęta,
które dostają mleko dodatkiem soku cytrynowego, mają większą
odporność na krzywicę. Codzienne picie soku z wodą neutralizuje
nadkwasotę.
Jeżeli w naszej
diecie będzie sporo cytryny, wpłynie to korzystnie na poprawę
odporności organizmu. Warto o tym pamiętać zwłaszcza jesienią i
zimą. Najlepiej zjadać cytryny w całości. Dwa niepryskane owoce
należy dokładnie umyć i pokroić wraz ze skórką na cienkie
plasterki. Jedna cytrynę zjadamy rano na czczo, druga wieczorem
przed snem. Kuracja trwa przez dwa miesiące.
Herbatkę,
– która wzmocni odporność, można przyżądzić również z liści
cytrynowych. 20 G suszonych liści cytrynowych, 1 litr wody. Suszone
liście zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.
Przecedzamy i pijemy. Taką herbatkę możemy osłodzić naturalnym
miodem. Należy ja pic przynajmniej 3 razy w tygodniu.
Ocet
jabłkowy.
Zawiera dużo
potasu, fosforu, sodu, magnezu, wapnia, siarki oraz pierwiastki
śladowe – m.in. fluor i krzem. Działa profilaktycznie w
reumatyzmie, przeziębieniu, zaburzeniach trawienia, kamicy nerkowej,
otyłości czy ogólnym wyczerpaniu organizmu. Ponadto dostarcza
pożytecznych bakterii, które przywracają równowagę kwasowo –
zasadową w przewodzie pokarmowym, spowodowaną nadmiarem białka
oraz węglowodanów, przy małej ilości spożywanych warzyw i
owoców. Zachwianie tej równowagi prowadzi do takich schorzeń jak
zaparcia, nadżerki, wrzody.
Aby zapobiec
przeziębieniom, anginą czy katarom dorośli powinni pic 2 łyżki
octu wymieszane z połową szklanki wody i odrobina miodu.
Kilkuletnim dzieciom podaje się łyżeczkę octu wymieszana z
miodem. Taka sama mieszanka doskonale nadaje się do płukania gardła
podczas przeziębień. Kompres z octu łagodzi bóle głowy,
nacieranie ciała zaś przywraca właściwe pH skóry.
Picie octu
jabłkowego polecane jest osobom, u których występuje niedobór
potasu, objawiający się m.in. osłabieniem pamięci, wrażliwością
na zimno, skłonnością do zaparć, podatnością na infekcje. CDN
>>>>>>>
- CHRZAN – na płuca i nerki, wskazany jest w przewlekłych zapaściach – ludzie starsi, i w postaci astmy z obfitą wydzieliną śluzową. CDN>>>>>>>>>>>>>>>>
- KAPUSTA PEKIŃSKA – na jelito grube i żołądek. Wskazana jest w nadmiernym pragnieniem płynów u diabetyków, w zapaleniu żołądka i chorobie wrzodowej przewodu pokarmowego.
- BROKUŁY – działają na wątrobę. O złym jej stanie może informować skłonność do agresji, gniewny charakter, niektóre postacie nadciśnienia oraz stany oczu. Brokuły mają zastosowanie w zapaleniu spojówek i w poprawie ostrości widzenia – a zwłaszcza w połączeniu z marchewką – w nadmiernej nerwowości i w nadciśnieniu.
- BIAŁA RZODKIEW – głównie na płuca i jelito grube, ale z powodu swego ochładzającego działania jest też pomocna w skazie moczanowej i w ropnym trądziku. Przed podaniem rzodkiew blanszujemy lub gotujemy na parze, i podajemy wraz z rzeżuchą. Jeżeli chcemy działać bezpośrednio na skórę, należy spożywać na surowo.
- BURAKI – na krew i układ krążenia, zwłaszcza na napięcie naczyń krwionośnych. Uspokajają też serce. Sok z surowych buraków ochładza, rozrzedza krew, jest dobry na schorzenia wątroby. Sok kiszony ma zastosowanie w anemii i w braku miesiączki spowodowanej niedoborem krwi.
- PIECZARKI – wspomagają eliminację toksyn. Maja działanie moczopędne. Korzystne działanie dla osób o wysokim ciśnieniu krwi, zwłaszcza w połączeniu z selerem. Działanie pieczarek, wzmacniane podawaniem ich z morskimi wodorostami, zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych, zwłaszcza żołądka. Z uwagi na to, że pieczarki są silnie ochładzające, należy podawać je z mięsem.
- BAKŁAŻANY – maja działanie ochładzające i nawilżające. Zaleca się je w zapaleniu piersi u kobiet, które wypijały zbyt wiele herbatek mlekopędnych o działaniu silnie rozgrzewającym, nierzadko powodującym zastój pokarmu. Wtedy należy stosować okłady z surowego bakłażana. Spożywanie bakłażanów zaleca się osobom z tendencjami do zwapnień naczyń krwionośnych, a bakłażan spalony na popiół do codziennego czyszczenia zębów w przypadku paradentozy i krwawieniu z dziąse
Nieoceniony
ocet jabłkowy.
Ocet jabłkowy reguluje gospodarkę
kwasowo – zasadową, pobudza przemianę materii, oczyszcza ciało z
toksyn, a także stabilizuje poziom cukru we krwi i pomaga
zlikwidować nadwagę.
Ocet wzmacnia system immunologiczny,
chroni przed infekcjami i korzystnie wpływa na florę bakteryjną
jelit. Zawarte w nim pektyny zapobiegają rozwojowi bakterii
chorobotwórczych i w konsekwencji chronią przed zapaleniem jelit.
Ocet dostarcza również składników niezbędnych do zachowania
równowagi kwasowo – zasadowej organizmu, co zapobiega migrenom,
chorobom reumatycznym oraz likwiduje poczucie zmęczenia. Kwasy
octowe i inne substancje przyspieszają spalanie tłuszczów,
wzmacnia serce i poprawia trawienie, co skutecznie pomaga schudnąć.
Wspaniały
dodatek do każdej diety.
Jeśli na 10 – 15 minut przed każdym
posiłkiem wypijesz szklankę wody z dodatkiem 2 łyżek octu
jabłkowego, poczujesz się syta. Możesz go mieszać z miodem i
sokami owocowymi – ze względu na jego kwasowo – gorzki smak. W
ciągu dnia wypij przynajmniej jeden napój, ale nie więcej niż
trzy. Jeśli chcesz schudnąć zrezygnuj z produktów z mąki
pszennej, ciast, cukru, i tłustego mięsa.
Dodatek octu jabłkowego sprawia, że
wszystkie składniki odżywcze zawarte w mięsie, owocach i warzywach
stają się lepiej przyswajalne. Regularne picie octu jabłkowego
sprawi, że nie tylko schudniesz, ale twoja skóra stanie się
ładniejsza, młodsza, bardziej jędrna, gładka i wolna od
wyprysków, poczujesz nieoczekiwany przypływ energii, powróci też
dobry nastrój.
Drink z
aceroli – dodaje energii.
Dokładnie wymieszaj 2 łyżki octu
jabłkowego, 2 łyżki soku z aceroli, 2 łyżki płynnego miodu, 200
ml naturalnego soku jabłkowego.
Owoc aceroli zawiera 50 razy więcej
witaminy C niż miąższ pomarańczy. Ma także bioflawonoidy z
kwasem owocowym, dzięki któremu organizm lepiej przyswaja witaminę
C. Dostarcza dużo energii – idealny przy dużym obciążeniu
fizycznym i psychicznym, wzmacnia tkankę łączną.
Drink gruszkowy –
oczyszczający jelita.
Zmieszaj 2 łyżeczki octu jabłkowego,
2 łyżeczki miodu płynnego oraz 200 ml soku gruszkowego.
Takie połączenie kwasu foliowego,
potasu, witaminy C oczyszczają jelita.
Drink
morelowy – ujędrniający skórę.
Obierz ze skóry 5 moreli, usuń
pestki, zmiksuj i zmieszaj ze 150 ml naturalnego soku jabłkowego, 2
łyżeczkami octu jabłkowego oraz łyżeczkę miodu.
Zawarta w morelach mieszanka takich
substancji jak kwas krzemowy, beta – karoten, kwas foliowy,
niacyna, potas, żelazo ma także działanie odmładzające. Wzmacnia
i nadaje połysk włosom, paznokcie się nie łamią. Wzmocniony
zostaje także układ nerwowy.
Drink z miodem
pobudza trawienie.
Dokładnie zmieszaj 2 łyżeczki octu
jabłkowego, 2 łyżeczki płynnego miodu, 200 ml wody lub wody
mineralnej.
Ten napój wypij rano, na czczo. Użyj
do niego letniej wody. Dzięki temu będzie lepiej pobudzał
trawienie.
Drink
z ananasem – odwadnia.
Dobrze zmieszaj 2 łyżeczki octu
jabłkowego, 2 łyżeczki płynnego miodu i 200 ml soku ananasowego.
Bromelia – enzym zawarty w ananasie,
– ale tylko w świeżym – przyspiesza trawienie pokarmów
bogatych w białko. Poza tym ananas zawiera prawie wszystkie witaminy
i 16 substancji mineralnych. Takie połączenie powoduje usunięcie
nadmiaru wody z organizmu.
Drink
z mango – na przemianę materii.
Obierz mango ze skórki, usuń pestkę
i zmiksuj. Zmieszaj go z 150 ml naturalnego soku jabłkowego, 2
łyżeczkami octu jabłkowego, łyżeczką miodu.
Mango zawiera takie witaminy jak C, E i
beta – karoten, substancje mineralne – mangan, siarkę, cynk oraz
magnez, a także enzymy pobudzające przemianę materii i trawienie
białka.
Dzięki tym składnikom również skóra
stanie się zdrowa i świeża.
Drink
warzywny – pobudza trawienie.
Zmieszaj 2 łyżeczki octu jabłkowego
z łyżeczką miodu i 500 ml soku warzywnego.
Należy go pic na czczo, małymi
łykami. Przy długotrwałych kłopotach zaleca się kurację 4 – 6
tygodniową.
Powstały w wyniku fermentacji w
żołądku soków warzywnych kwas mlekowy zawiera zawiera dużo
bakterii, które pobudzają do pracy układ trawienny.
Kiwi
– odżywia i oczyszcza.
Ten niepozorny owoc jest bogaty w
składniki odżywcze. W jego miąższu kryją się cukry owocowe, a
ponadto witamina C. 100 G tego owocu zaspakaja codzienne
zapotrzebowanie na tę witaminę u dorosłego człowieka. Ilości
innych witamin i minerałów jest tak wysoka, że zamiast tabletek
multiwitaminy, warto sięgać po puchowe kulki.
Zapobiegają infekcją, wspomagają
leczenie grypy, wpływają pozytywnie na samopoczucie. Wykazują
korzystne działanie na serce, układ nerwowy, oczyszczają organizm,
uwalniają go z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.
Obrane kiwi zjada się na surowo dodaje
do sałatek, produkcji dżemów i napojów. Ponieważ zawiera
aktynidynę, enzym rozkładający białka, nie należy przyrządzać
z niego koktajli mlecznych, bo będą gorzkie, a ponadto u osób
uczulonych mogą wywołać reakcje alergiczne. Nie nadaje się do
galaretek, które wtedy się nie zsiadają. Kwasy, które zawarte są
w owocach, mają właściwości rozjaśniające i wykorzystuje się
je w kosmetyce.
Marchew
odtruwa wątrobę i dodaje urody.
Warto wypić szklankę soku dziennie
przez 2 – 3 tygodnie. Kuracja wskazana jest dla osób pracujących
przy komputerze oraz palaczy. Kuracja sokiem z marchwi to również
wielka pomoc dla przeciążonej wątroby oraz dla urody. Po 2 – 3
tygodniowej kuracji sokiem cera staje się gładka, jędrna i nabiera
ciepłego brzoskwiniowego koloru. Pomarańczowy korzeń stanowi także
źródło beta karotenu, jednego z ważniejszych przeciwutleniaczy,
przeciwdziałającego starzeniu. W medycynie ludowej gotowana
marchewka stanowiła skuteczny lek na biegunkę.
Doświadczone panie domu pieką ciasto
marchewkowe, które ma smak podobne do piernika.
Migdały.
Garść migdałów, czyli około 23
sztuk, to właśnie ta ilość, jaka dietetycy zalecają nam w
codziennej diecie, Taka porcja to około 160 kalorii. Migdały są
znakomitym źródłem witaminy E, magnezu, a także błonnika,
protein i kwasu foliowego. Zawierają również tłuszcze zdrowe dla
serca oraz potas, wapń i żelazo. I nie mają cholesterolu. Znajdują
się w nich też substancje, które chronią przed chorobami serca i
udarem. Indeks glikemiczny migdałów jest niski, więc włączenie
ich do diety obniża poziom cukru.
Mniszek
na wątrobę.
Roślina ta jest zalecana w
schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego – zwłaszcza po
wirusowym zapaleniu wątroby i w początkach kamicy żółciowej, –
bo zwiększa wydzielanie żółci. Pomaga na zaburzenia trawienia,
ponieważ pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Ze względu na
działanie moczopędne stosuje się ją w chorobach
nerek i otyłości. Ponadto działa odtruwając i
oczyszczając organizm z toksyn. Ma też właściwości
rozkurczające i przeciwcukrzycowe – obniżają poziom cukru we
krwi. Działa regenerująco na skórę i przyspiesza gojenie ran.
Działanie
lecznicze znajdują się głównie w korzeniu i zielu mniszka,
w mniejszym stopniu w kwiatkach. Same korzenie najlepiej zbierać
późna jesienią. Natomiast najbardziej odpowiednią porą na zbiór
korzeni wraz z zielem jest wczesna wiosna. Same kwiaty powinno się
zbierać na początku kwitnienia, gdy są w pełni rozwinięte.
Suszyć najlepiej każdą roślinę oddzielnie.
Napar z
kwiatów – łyżkę kwiatów zalewamy 2 szklankami
wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 10 min. Potem przecedzamy i
pijemy po ½ szklanki w przewlekłych zapaleniach oskrzeli,
schorzeniach gardła, a także przy zakłóceniach miesiączkowych,
zapaleniu przydatków.
Wino z korzeni
– 50 g rozdrobnionych suchych korzeni mniszka zalewamy ¾ l białego
wina gronowego. Postaw w ciemnym miejscu na 2 tygodnie – codziennie
wstrząsaj. Przecedzamy przez podwójnie złożoną gazę. Pijemy po
małym kieliszku ok. 25 ml 2 – 3 razy dziennie po jedzeniu. To
środek odtruwający i ułatwiający trawienie w niestrawności,
niedomaganiu wątroby, a także w otyłości i reumatyzmie.
Nagietek
lekarski – wzmocni odporność.
Ich cennymi składnikami są przede
wszystkim karotenoidy – karoten, ksantofile, likopen –
flawonoidy, śluzy, sole mineralne zwłaszcza magnez, witaminy i
olejki eteryczne. W medycynie ludowej i tradycyjnej wykorzystuje się
moczopędne, napotne, oczyszczające, przeciwzapalne oraz ściągające
działanie przetworów nagietkowych.
Aby wzmocnić siły przed sezonem
infekcyjnym bierzemy – po 1 łyżce kwiatków nagietka i korzenia
mniszka, po ½ łyżeczki ziela skrzypu, korzeni pokrzywy i jasnoty
białej, 2 szklanki wrzątku.
½ łyżeczki mieszanki ziół zalewamy
wrzątkiem, zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Przecedzony
napar pijemy 3 razy dziennie po ½ szklanki.
Chrzan
piecze i leczy.
Medycyna
naturalna poleca spożywanie chrzanu w astmie, braku apetytu,
niedokrwistości, schorzeniach wątroby, także skłonnościach do
przeziębień, stanach zapalnych korzonków nerwowych oraz
podwyższonym poziomie cholesterolu. Z pozytywnym skutkiem stosowano
go także w oczyszczaniu płuc oraz oskrzeli z zalegającego w nich
śluzu jako skutek infekcji. To dobroczynne działanie niepozornego
ciemnego korzonka spowodowane jest zawartością cennych substancji
leczniczych. Wzmacniają układ odpornościowy, niszczą wolne
rodniki. Jak stosować chrzan?
Jak najczęściej
do kanapek, mięsa, używać do mięsa, do sosów. W dolegliwościach
artretycznych pijemy płyn z 15 – 30g utartego korzenia, zalanego
litrem wody i pozostawionego na noc. Nieżyt przewodu pokarmowego
leczy picie wina chrzanowego – utarty korzeń chrzanu zalej ½
wytrawnego białego wina i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.
Pij po łyżeczce przed jedzeniem. Kuracja pomocna jest w
niestrawności, zaburzeniach czynności wątroby – zbyt małe
wydzielanie żółci – oraz nerwicy żołądka. Spożywanie chrzanu
należy ograniczyć w stanach zapalnych przewodu pokarmowego,
wątroby, nerek, napadowym kaszlu.
Niedoceniona
gruszka.
Istnieje ponad 5 tys. odmian gruszek.
Gruszka może być ważnym składnikiem diety odchudzającej. Jeden
owoc ma niewiele ponad 55 kcal i skutecznie usypia uczucie głodu.
Dietetycy zalecają zjadanie większej ilości gruszek osobom z
nadciśnieniem, a także w czasie leczenia zapalenia
dróg moczowych, kamicy nerkowej i zapaleniu układu
pokarmowego. W brew bowiem panującej powszechnie opinii, gruszki nie
są ciężkostrawne, mogą je jeść nawet osoby z wrażliwym
żołądkiem. Zawierają też dużo witamin A, C, pełen zestaw z
grupy B. Są zasadotwórcze i bogate w potas, wapń, magnez, jod i
fosfor. Warto więc wprowadzić więc skromna gruszkę do codziennego
jadłospisu.
Słodka
mandarynka.
To bomba witaminowa błyskawicznie
poprawiająca samopoczucie. Porcja kwasy foliowego, potasu, żelaza,
fosforu i magnezu oraz fruktozy, szybko wprawia w dobry nastrój.
Oprócz witaminy C zawiera substancje przeciwnowotworowe, zwłaszcza
chroniące przed rakiem piersi oraz wątroby. Chroni przed miażdżycą
oraz cukrzycą typu 2. Skuteczne są jako pierwsza pomoc przy chrypce
i drapaniu w gardle. Wystarczy obrać ze skórki, podzielić na
cząstki i co pół godziny ssać po jednej. Mandarynki nawilżają
śluzówkę, zmniejszają obrzęk gardła i odpierają atak bakterii.
Olejek eteryczny ze skórki owoców działają tonizując i
stymulując na żołądek, wątrobę, jelita, ale przede wszystkim
orzeźwiająco. Poprawiają nastrój
Dodaje się je do herbaty.
Berberys to
polska cytryna.
Dojrzałe jesienią czerwone owoce tego
dekoracyjnego krzewu zawierają dużo berberysy, aktywnej substancji,
która niszczy mikroorganizmy powodujące infekcje ran, czerwonkę
oraz infekcje układu moczowego. Jagody dostarczają także dużo
witaminy C, E, karotenoidów, rutyny, pektyn. Suszone warto dodać do
herbaty, szczególnie jesienią i zimą, gdyż podnoszą odporność
organizmu. Taka herbatka wskazana jest szczególnie w gorączce,
zakażeniach bakteryjnych, także zapaleniu błony śluzowej, pomocny
jest w katarze, krwawieniu z nosa oraz w kamicy
nerkowej. Aby w chłodne zimowe dni delektować się zdrową i
smaczną herbatką z suszonych owoców, należy zebrać je troszkę
wcześniej niż całkiem dojrzeją. Potem są miększe i łatwo się
gniotą. Suszy się je w temperaturze 40 stopni C.
Konfitury
z berberysu.
Zagotuj szklankę cukru w niewielkiej
ilości wody, – aby się rozpuścił. Dodaj szklankę opłukanych
owoców, zagotuj i zdejmij z ognia. Nakryj i odstaw. Następnego dnia
znów zagotuj i odstaw. Trzeciego dnia jeszcze raz zagotuj, przełóż
do wyparzonych twistów, zamknij i odwróć do góry dnem, aby
wystygły. Taka konfitura będzie pięknie zdobiła torty, ciasta,
kremy czy sałatki owocowe.
Czerwona
jarzębina zapobiega awitaminozie
działa
korzystnie na wzrok.
Owoce dojrzewają we wrześniu –
październiku i wtedy nadają się do wykorzystania, zarówno w
celach leczniczych jak i do przetworów. Bezpieczne dla zdrowia są
suszone i przetworzone. Mają dobroczynne działanie dla zdrowia z
uwagi na duże ilości witaminy C, A, E, P i K stosuje się jarzębinę
jako środek leczniczy w awitaminozach. Szczególnie cenna jest duża
zawartość prowitaminy A, silnego przeciwutleniacza zwalczającego
wolne rodniki. Warto pamiętać, że prowitamina A działa korzystnie
na wzrok, przeciwdziałając tzw. kurzej ślepocie. Napar oraz
przetwory z owoców wzmacniają mięsień sercowy, działają
przeciwzapalnie i moczopędnie. Napar z suszonych owoców polecany
jest w małym wydalaniu moczu, hemoroidach, kamicy żółciowej.
Wystarczy łyżkę jagód zalać 1,5 szklanki wrzątku, postawić do
naparzenia na kilka minut i pic 2 – 3 razy dziennie. Jak suszyć?
Oczyszczone dojrzałe owoce rozłożyć
cienka warstwą w piekarniku i suszyć przy otwartych drzwiach w
niskiej temperaturze. Od czasu do czasu przegarniać owoce, suche
przechowywać w lnianych woreczkach. Nisko słodzone dżemy z
jarzębiny są doskonałe do mięs i serów. Beta- karoten zawarty w
owocach jest najlepiej przyswajany w tej postaci.
Czereśnie.
Zawierają niewiele witaminy C i z
grupy B, karoten, a także średnie ilości soli mineralnych. Jednak
dobrze wpływają na prace serca, pojędrniają skórę, są
przydatne w kuracjach odtruwających organizm. Kompot z czereśni z
pestkami nie może być przechowywany dłużej niż trzy miesiące.
Agrest.
Jest bogaty w witaminy, zwłaszcza C,
wapń, fosfor, żelazo, błonnik, pektyny. Jest mało kaloryczny a
przy tym ułatwia trawienie i leczy zaparcia. Najlepiej go jadać na
surowo, ale gdy jest w pełni dojrzały.
Morele.
Zarówno świeże jak i suszone są
źródłem Wit. A i z grupy B, ale najcenniejsze są w nich sole
mineralne – magnez, fosfor, żelazo, wapń, potas, siarka. Powinny
je jadać osoby ze skłonnościami do anemii oraz cierpiące na
zaparcia i biegunki.
Jeżyny.
Są bogate w karoten, zawierają Wit. C
i z grupy B oraz potas, miedź, wapń, siarkę, żelazo. Dzięki temu
wzmacniają kości, nerwy i serce. Ze względu na swój cierpki smak
używane są głównie do przetworów.
Czerwone porzeczki.
To doskonałe źródło witaminy C, 15
dag zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na te witaminę. Mają dużo
żelaza, siarki oraz wapnia. Są bogate w błonnik i pektyny,
ułatwiają trawienie. Zamrożone można jadać przez całą zimę.
Winogrona.
Zawierają jod, ważny dla tarczycy.
Regenerują i wzmacniają organizm, ułatwiają trawienie, pomagają
przy nadkwasocie i koją nerwy. Mają sporo potasu, który obniża
ciśnienie. Zwalczają wolne rodniki, a więc chronią przed
nowotworami.
Czarna
porzeczka.
Cenimy przede wszystkim jako bardzo
bogate źródło witaminy C – maja 6 razy więcej niż cytryna.
Zawierają ponadto witaminy z grupy B i E, a także żelazo, wapń,
cynk i magnez. Działają regenerująco na cały organizm,
zapobiegają przeziębieniom. Polecane są zwłaszcza kobietom w
ciąży i matkom karmiącym.
Śliwki węgierki.
Mają dużo błonnika, potasu –
regulują ciśnienie tętnicze, nieco Wit. C, karotenu i witamin z
grupy B.
Maliny.
To owoce nie tylko pyszne ale i zdrowe.
W sezonie najlepiej je jeść na surowo. W zimie w postaci soku leczą
przeziębienie.
Wśród roślin i
ziół polecanych diabetykom wymienia się te, które mogą
nieznacznie obniżyć poziom cukru we krwi. Działają one
moczopędnie, rozkurczowo, przeciwzapalnie i pobudzają przemianę
materii. Jeśli lekarz wyrazi na to zgodę, możesz zażywać ziołowe
preparaty wspomagające leczenie.
Herbatka dla
diabetyków – przygotuj mieszankę z 3 łyżeczek liści czarnej
jagody, 5 łyżeczek ziela rutwicy, 4 łyżeczek naowocni fasoli, 2
łyżeczek korzenia mniszka, 2 łyżeczek suszonej szałwii. 2 łyżki
mieszanki zalej ½ litra wrzącej wody, parz pod przykryciem ok. 40
minut. Przecedź, pij 3 razy dziennie po pół szklanki przed
posiłkami.
Napar z mniszka,
– Kiedy mniszek kwitnie, możesz pic napar z jego korzenia.
Łyżeczkę ziela zalej szklanką zimnej wody, pozostaw na noc. Rano
powoli podgrzej, następnie przecedź i wypij pół szklanki odwaru
przed śniadaniem.
Czym
skutecznie obniżać poziom cukru?
Poziom cukru we
krwi regulują liście morwy białej. Roślina ta, lub preparaty z
jej dodatkiem, zawiera substancje hamujące działanie enzymów
odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów, a tym samym zapobiega
metabolizmowi cukrów złożonych w glukozę. Dzięki temu część
węglowodanów przechodząc przez jelita pozostaje niestrawiona, a
następnie zostaje wydalona z organizmu. Tym samym w organizmie
człowieka po posiłku nie wzrasta poziom cukru we krwi. Dlatego
morwy białej maja także działanie wspomagające odchudzanie, a
także wpływają na obniżenie złego cholesterolu i podwyższenie
dobrego.
Cukrzykom
polecana jest także fasola, która blokuje działanie enzymu –
alfa amylaza – i zapobiega rozkładowi cukrów. Dzięki temu w
organizmie nie powstają nadwyżki energetyczne. Związki zawarte w
fasoli obniżając poziom cukru we krwi istotnie wpływają na
poprawę jakości życia chorego na cukrzycę. Przeciwcukrzycowe
działania owocni fasoli potwierdziły liczne badania. Osobom z
zaburzeniami metabolizmu węglowodanów polecana jest także kora
cynamonowca. Zawarte w niej składniki regulują poziom cukru i
lipidów we krwi.
Inne zioła
regulujące poziom cukry to: czosnek, liść aloesu, nasienie
kozieradki, liść pokrzywy oraz korzeń żeńszenia. Warto też
wspomnieć o borówce czernicy, w której występują substancje
podobne do insuliny. Działanie tych ziół wspomoże mniszek
pospolity i kłącze perzu. Gotowe preparaty to GLUKOSTIN – hasco.
Właściwości
lecznicze ziemniaka.
Słynny dr Kneipp zalecał stosowanie
papki z ugotowanych ziemniaków w mundurkach, ręcznie miażdżonych,
bez grudek, umieszczonych w woreczku z płótna, do okładów
uśmierzających bóle, Skórcze w przewodzie pokarmowym, przy
opuchliznach, odwodnieniach, zwichnięciach, zapaleniach, osłabieniu
gruczołów wydzielania wewnętrznego, katarze górnych dróg
oddechowych, nieżycie przewodu pokarmowego, zapaleniu opłucnej,
zapaleniu stawów, zapaleniu pochewki ścięgna, zapaleniu
przy macicznym – parametrium -, po obniżeniu temperatury, przy
ischiasu, lumbago, zesztywniającym zapaleniu stawów między
kręgowych, dnie, artretyzmie, czyrakach, zapaleniach skóry,
otyłości.
Okłady na liszaje – 100 g mączki
ziemniaczanej bez wody lub z dodatkiem 1 litra wody.
Starte ziemniaki surowe są dobrym
okładem na oparzenia, odmrożenia, pęknięcia skóry, niegojące
się rany, na obrzęki powiek. Można dodać trochę oleju
słonecznikowego.
Świeży sok z surowego ziemniaka może
służąc do płukania gardła w stanie zapalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz