AB- osoby z tą
grupą krwi są genetycznie zaprogramowani do jedzenia mięsa, jednak
źle je trawią, dlatego jest ono magazynowane w organizmie w postaci
tłuszczu. Żeby strącić na wadze, należy ograniczyć spożycie
mięsa, szczególnie czerwonego, i uzupełnić dietę warzywami oraz
tofu.
Zalecane –
ryż brązowy, mąka żytnia, napoje mleczne fermentowane, soja,
zielona herbata, większości warzyw, owoce, wodorosty, białe mięso,
płaski ryby, ostrygi, świeże orzechy laskowe, cierpkie owoce,
musztarda, ocet, pełnoziarniste pieczywo.
Niezalecane –
czerwone mięso, nasiona i pestki, kasza gryczana, masło i pełne
mleko, banany, pomarańcze, wszystkie białe warzywa.
PLUSY –
duża różnorodność zalecanych produktów pozwala na komponowanie
wartościowych produktów. Z korzyścią dla zdrowia jest też
zalecenie unikania pełnotłustego mleka i jego przetworów, ze
względu na nasycone tłuszcze.
MINUSY –
ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, które jest najlepszym
źródłem żelaza, może doprowadzić do anemii, zwłaszcza u kobiet
mających długie i obfite miesiączki.
Cechy
– zmienne nastroje mogą doprowadzić do sporych nadużyć przy
stole. Lubi produkty bogate, o mocnym smaku, dziczyzna, wędliny,
surowe warzywa, a także zboża i suszoną fasolę, która jednak
bywa dla niego szkodliwe.
ZEROWA –
organizm osób z ta grupą, potrzebuje białka zwierzęcego i
doskonale je trawi. Natomiast przybieraniu na wadze sprzyja przede
wszystkim gluten znajdujący się w pszenicy. Osoby z tą grupą krwi
mają tendencję do niedoboru hormonów tarczycy spowodowanego niskim
poziomem jodu, co także prowadzi do tycia. Z ich diety powinna
zostać wyeliminowana nie tylko większość produktów zbożowych,
ale również produkty mleczne.
Zalecane –
wodorosty, ryby i owoce morza, sól jodowana, banany, czerwone mięso,
kapusta włoska, szpinak, brokuły, papryka czerwona, jaja, zielone
warzywa, cierpkie owoce lub słodkie, zsiadłe mleko, ser świeży
albo lekkie sery miękkie.
Niezalecane –
ziemniaki, soczewica, brukselka, kalafior, pestki słonecznika, piwo,
alkohol wysoko procentowy, tłuste mięsa i ryby, sery fermentujące,
słodycze, suszone owoce.
PLUSY –
wartościowym i zalecanym źródłem białka zwierzęcego są ryby.
Dzięki nim organizm otrzymuje również pewną ilość wapnia, co
nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na ten pierwiastek. Zaletą
diety jest ponadto konieczność unikania napojów i produktów,
które mogłyby pogorszyć przyswajanie wapnia przez organizm –
napoje typu cola, mocna czarna herbata, rabarbar marynaty.
MINUSY –
Wykreślenie z diety nabiału jest, co najmniej ryzykowne. Nikt z
nas, a zwłaszcza żadna z kobiet, nie maże sobie pozwolić na tak
poważny deficyt wapnia. Panie są szczególnie narażone na
występowanie osteoporozy, zwłaszcza w czasie ciąży, kiedy
zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta. Należy pamiętać, że
wapń to nie tylko mleko, ale także jego przetwory – napoje
mleczne, sery. Jedynym powodem, dla którego możemy wyeliminować te
produkty z diety, jest alergia mleka krowiego. Podobnie sprawa
wygląda z produktami zbożowymi, które są rewelacyjnym źródłem
magnezu, cynku, a także żelaza i dobroczynnego błonnika. Błonnik
spożywamy w odpowiedniej ilości reguluje poziom cholesterolu i
pomaga w utrzymaniu odpowiedniego stężenia glukozy we krwi, a ty
samym zapobiega cukrzycy.
Cechy-
ekstrawertyk, miłośnik przygód, człowiek śmiało idący przez
życie, nastawiony na kontakty z ludźmi. Je i pije za dużo, więc
ma problemy ze zdrowiem.
GRUPA, A –
sposób żywienia dla osób z ta grupą, całkowicie wyklucza mięso
i jego produkty, bo pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia u
nich metabolizm i w jego organizmie gromadzą się zapasy tłuszczu.
Nabiał również jest słabo trawiony i powoduje niekorzystne
reakcje insulinowe, które też osłabiają tempo przemiany materii.
Oprócz tego produkty mleczne zawierają nasycone tłuszcze, które
szczególnie w przypadku osób z ta grupa krwi upośledzają serce,
prowadzą do otyłości i cukrzycy. Dla tych typowych wegetarian
ważne jest, by pożywienie było w jak najbardziej naturalnej
postaci – świeże, czyste i organiczne. Taka dieta zapewnić
szybki spadek masy ciała, wzmocnić system odpornościowy i zapobiec
rozwojowi zagrażających życiu chorób.
Zalecane –
oliwa, większość warzyw, włącznie ze strączkowymi, ananasy,
śliwki, wiśnie, jarzyny korzenne, kiełki, nasiona, tofu, sezam,
ziemniaki, soczewica, świeża fasola szparagowa, grzyby, świeży
zielony groszek, lekkie sery, owoce słodkie i suszone, oliwa oliwek.
Niezalecane –
mięso, nabiał, krewetki, niektóre ryby, papryka czerwona,
ziemniaki, napoje gazowane, piwo, mleko i produkty mleczne,
cierpkie owoce i warzywa.
PLUSY –
dieta jest bogata w warzywa strączkowe, np. soja, które mogą być
alternatywą dla niskiego spożycia mięsa. Może to być dobra
dieta, pod warunkiem, że będzie konsultowana ze specjalistą.
Chodzi, bowiem o to, by nie przyczyniła się do powstania chorób na
skutek niedoboru żelaza – anemia -, wapnia – w późniejszym
wieku osteoporoza, białka – osłabienie częste przeziębienia,
witamin z grupy B – zaburzenia ze strony układu nerwowego, zmiany
skórne itp.….
MINUSY –
wykluczenie mięsa naraża organizm na niedobory białka, żelaza i
witaminy B 12.
Będzie to
skutkowało, czym innym, niż zakładali autorzy diet, dlaczego -, bo
komórki odpornościowe organizmu to białko! Jeżeli go zabraknie,
nie ma szans na wzmocnienie odporności, Ponadto wykluczamy z diety
żelazo hemowe – zwierzęce, co może spowodować anemię.
Wprawdzie w produktach roślinnych występuje żelazo tzw. niehemowe,
jednak jest ono znacznie gorzej przyswajalne przez organizm. Kolejną
nie korzystną rzeczą jest wykluczenie produktów mlecznych, które
są źródłem m. in. dobroczynnych szczepów bakterii wzmacniających
odporność.
Cechy
– uczuciowy, wrażliwy, twórczy, trochę introwertyk. Aby
jeść, taki człowiek potrzebuje przyjaznej atmosfery. Lubi żywność
świeżą i pobudzającą. Nie jest typem sportowym, może mieć
problem z trawieniem.
GRUPA, B –
osoby z tą grupa krwi wydają się bardziej podatne na pewne
zaburzenia systemu odpornościowego, takie jak stwardnienie rozsiane,
toczeń i syndrom chronicznego zmęczenia. Jednak staranne
przestrzeganie zaleceń zwykle pozwala im zachować dobre zdrowie.
Ich dieta daje duże możliwości. Reprezentuje wszystko, co
najlepsze z królestwa zwierząt i roślin. Do żywności, która
może zaburzyć przemiany metaboliczne i przyczynić się do
przyrostu wagi, należą przede wszystkim rośliny strączkowe oraz
niektóre ziarna i nasiona – gryki, kukurydzy.
Szkodliwy jest
też gluten pochodzący z pszenicy, choć nie tak bardzo jak w
przypadku osób z grupą ZERO. Jednak, kiedy pszenice połączy
się z kukurydzą, soczewicą czy orzeszkami ziemnymi, efekt jest tak
samo niszczący.
Zalecane –
większość warzyw, mięso – baranina, dziczyzna, kefir, twarogi,
oliwa, zielona herbata, mąka i białe pieczywo, jaja, świeży ser,
soczewica, cierpkie owoce i warzywa.
Niezalecane –
drób, krewetki, większość orzechów, siemię lniane, oleje
roślinne, pszenica, mąka żytnia, dziki ryż, pomidory, potrawy
tłuste, alkohol, dziczyzna, surowe warzywa, dania z sosami,
słodycze.
PLUSY –
dieta dla tej grupy jest najbardziej zrównoważona. Przede wszystkim
nie eliminuje składników niezbędnych do prawidłowego żywienia.
Dostarcza tych wszystkich produktów, dzięki którym organizm może
sprawnie funkcjonować – chude mięso i ryby, nabiał i tłuszcze
głównie roślinne, produkty zbożowe, warzywa i owoce.
MINUSY –
Problematyczne jest wykluczenie masła oraz jednocześnie orzechów i
pestek np. słonecznika, dyni, które stanowiłyby pewna alternatywę
dla masła. O ile u zdrowych dorosłych osób brak masła nie jest
żadnym problemem, o tyle w przypadku dzieci do 3 roku życia, kobiet
ciężarnych oraz karmiących eksperci ds. żywienia zalecają jego
używanie w rozsądnych ilościach. Niepokojące wydaje się także,
że dieta całkowicie wyklucza pomidory, które są cennym źródłem
likopenu – przeciwutleniacza wzmacniającego system odpornościowy.
Cechy
– podoba mu się to, co logiczne i dające się objąć rozumem.
Monotonia go nie nuży. Często je, dlatego, że się powinno, a nie
po to, by sprawić sobie przyjemność. Nadmiar jedzenia może
spowodować u niego poważną nadwagę.
Pokarmy dobrze tolerowane przy typie B
Jagnięcina,
królik, baranina, dziczyzna, makrela, sardynki, jesiotr, jogurt,
kefir, mleko odtłuszczone, ser – oprócz pleśniowego i topionego,
bakłażany, brukselka, brokuły, kapusta pekińska, fasolka
kidney,migdały, marchew, pietruszka, kalafior, czerwone buraki,
czerwona kapusta, orzechy włoskie, szczupak, halibut, dorsz, łosoś,
ananas, jabłka, maliny, papaja, śliwki winogrona, cytryny,
węgierki, chleb świętojański, chleb z prosa, ryż dmuchany, ryż,
wafle ryżowe, zielona herbata, wina, pieprz kajeński, szczypior,
imbir, mięta, szałwia.
Pokarmy źle tolerowane przy grupie B
Kaczka, gęś,
kura, węgorz, ostrygi, raki langusty, krewetki, homary, ośmiornica,
ser topiony, lody spożywcze, karczochy, groch,awokado, nerkowce,
orzeszki ziemne, zielony groszek, orzeszki laskowe, pestki dyni,
kukurydza, mak, orzeszki Pini, podroby, wieprzowina, pistacje,
rzodkiew, ziarno sezamowe, pomidory, granaty, orzech kokosowy,
rabarbar, płatki kukurydzy, jęczmień, mączka kukurydziana, chleb
wielozbożowy, chleb żytni, chleb pszenny pełny przemiał, kiełki
pszenne, otręby pszenne,sok pomidorowy, żelatyna, cynamon.
Pokarmy dobrze tolerowane przy typie AB
Bażant,
baranina, królik, indyk, szczupak, śledź, twaróg, ser owczy,
jogurt, kefir, ser mozzarella, śmietana, ser kozi, bakłażany,
kalafior, brokuły, orzeszki, zielona fasola, zielony groszek, biała
kapusta, ogórki, ziemniaki,chrzan, fasola –Jaś, pietruszka,
seler, tofu, dorsz, łosoś, makrela, okoń, sardynka, sola, ananas,
figi, grejpfrut, wiśnie, kiwi, śliwki, żurawina, winogrona,
cytryny, węgierki, chleb świętojański, chleb żytni, pieczywo
chrupkie, ryż, chleb sojowy, chleb pszenny, zielona herbata, kawa,
curry, czosnek, orzechy włoskie.
Pokarmy źle tolerowane przy typie AB
Kaczka, gęś,
kura, wołowina, węgorz, ostrygi, flądra, halibut, raki, krewetki i
homary, łosoś wędzony, ser camembert, masło, maślanka, parmezan,
sorbet, lody, mleko pełnotłuste karczochy, awokado, orzechy
laskowe, fasola kidney, pestki dyni, kukurydza,wieprzowina,
dziczyzna, mak, rzodkiew, rzepa, ziarno i olej sezamowy, pestki i
olej słonecznikowy, banany, guawa, orzech kokosowy, mango,
pomarańcze i sok pomarańczowy, rabarbar, kasza gryczana, płatki
kukurydziane, napoje typu cola, lemoniady, pieprz kajeński,
żelatyna, kapary
Pokarmy łatwo przyswajalne przy typie grupie O
Baranina,
jagnięcina, wołowina, dziczyzna, prawie wszystkie ryby, brokuły,
cykoria, endywia, jarmuż, czosnek, dynia, pestki dyni, chrzan,
pietruszka, por, czerwona papryka, szpinak, orzechy włoskie, cebula,
ananas i sok ananasowy, figi, śliwki i sok śliwkowy, kefir, jogurt,
chleb świętojański, napar z robustach, sól jodowana, kurkuma,
kminek, majeranek.
Pokarmy problematyczne dla typu grupy O
Gęś,
wieprzowina, bakłażany, awokado, rośliny strączkowe – za
wyjątkiem czerwonej fasoli, zielonego groszku, cieciorki i fasola
pinto, ziemniaki, kapusta, kukurydza, produkty z soi, kawior łosoś
wędzony, solone śledzie, nie fermentowane produkty mleczne Np, ser,
twaróg, płatki kukurydziane, chleb graham, płatki owsiane,
pumpernikiel, wypieki pszenne, kiełki pszenne, śruta pszenna, chleb
pszenny z pełnego przemiału.
Pokarmy dobrze tolerowane przy typie grupy A
Drób,
szczupak,dorsz, karp, łosoś, makrela, sardynka, jogurt, kefir, ser
owczy, ser kozi,botwina marchew, orzech pni, orzechy pekan,
brukselka, soja,szpinak, tofu, orzechy włoskie, ananas, morele,
jeżyny,truskawki, figi, grapefruity,maliny, brokuły, rzeżucha,
cykoria, endywia, cebula, zielony groszek, biała kapusta, czosnek,
kalarepa, zielona sałata, dynia, pestki dyni, siemię lniane,
wiśnie,śliwki,cytryny, węgierki,chleb orkiszowy, chleb
świętojański, pieczywo chrupkie, chleb sojowy, zielona herbata,
czerwone wino, imbir, melasa, musztarda.
Pokarmy źle tolerowane przy typie A
Mięso – za
wyjątkiem drobiu, węgorz, ostrygi, żabie udka, raki, silnie solone
lub wędzone ryby, masło, maślanka, ser, lody, bakłażany,
pieczarki, kapusta pekińska,ziemniaki, cieciorka, fasolka kidney,
orzechy para, pistacje, pomidory, biała kapusta, banany, melon
miodowy, orzechy kokosowe, mango, pomarańcze, papaja, rabarbar,
chleb wielozbożowy, płatki zbożowe mieszane, pieczywo pszenne z
pełnego przemiału, płatki pszenne, otręby pszenne, śruta
pszenna, sok pomidorowy, majonez, czerwona kapusta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz