poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Jedz zgodnie z grupą krwi.

Dieta z grupą krwi.


AB- osoby z tą grupą krwi są genetycznie zaprogramowani do jedzenia mięsa, jednak źle je trawią, dlatego jest ono magazynowane w organizmie w postaci tłuszczu. Żeby strącić na wadze, należy ograniczyć spożycie mięsa, szczególnie czerwonego, i uzupełnić dietę warzywami oraz tofu.
Zalecane – ryż brązowy, mąka żytnia, napoje mleczne fermentowane, soja, zielona herbata, większości warzyw, owoce, wodorosty, białe mięso, płaski ryby, ostrygi, świeże orzechy laskowe, cierpkie owoce, musztarda, ocet, pełnoziarniste pieczywo.
Niezalecane – czerwone mięso, nasiona i pestki, kasza gryczana, masło i pełne mleko, banany, pomarańcze, wszystkie białe warzywa.

PLUSY – duża różnorodność zalecanych produktów pozwala na komponowanie wartościowych produktów. Z korzyścią dla zdrowia jest też zalecenie unikania pełnotłustego mleka i jego przetworów, ze względu na nasycone tłuszcze.

MINUSY – ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, które jest najlepszym źródłem żelaza, może doprowadzić do anemii, zwłaszcza u kobiet mających długie i obfite miesiączki.
Cechy – zmienne nastroje mogą doprowadzić do sporych nadużyć przy stole. Lubi produkty bogate, o mocnym smaku, dziczyzna, wędliny, surowe warzywa, a także zboża i suszoną fasolę, która jednak bywa dla niego szkodliwe.

ZEROWA – organizm osób z ta grupą, potrzebuje białka zwierzęcego i doskonale je trawi. Natomiast przybieraniu na wadze sprzyja przede wszystkim gluten znajdujący się w pszenicy. Osoby z tą grupą krwi mają tendencję do niedoboru hormonów tarczycy spowodowanego niskim poziomem jodu, co także prowadzi do tycia. Z ich diety powinna zostać wyeliminowana nie tylko większość produktów zbożowych, ale również produkty mleczne.
Zalecane – wodorosty, ryby i owoce morza, sól jodowana, banany, czerwone mięso, kapusta włoska, szpinak, brokuły, papryka czerwona, jaja, zielone warzywa, cierpkie owoce lub słodkie, zsiadłe mleko, ser świeży albo lekkie sery miękkie.
Niezalecane – ziemniaki, soczewica, brukselka, kalafior, pestki słonecznika, piwo, alkohol wysoko procentowy, tłuste mięsa i ryby, sery fermentujące, słodycze, suszone owoce.

PLUSY – wartościowym i zalecanym źródłem białka zwierzęcego są ryby. Dzięki nim organizm otrzymuje również pewną ilość wapnia, co nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na ten pierwiastek. Zaletą diety jest ponadto konieczność unikania napojów i produktów, które mogłyby pogorszyć przyswajanie wapnia przez organizm – napoje typu cola, mocna czarna herbata, rabarbar marynaty.

MINUSY – Wykreślenie z diety nabiału jest, co najmniej ryzykowne. Nikt z nas, a zwłaszcza żadna z kobiet, nie maże sobie pozwolić na tak poważny deficyt wapnia. Panie są szczególnie narażone na występowanie osteoporozy, zwłaszcza w czasie ciąży, kiedy zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta. Należy pamiętać, że wapń to nie tylko mleko, ale także jego przetwory – napoje mleczne, sery. Jedynym powodem, dla którego możemy wyeliminować te produkty z diety, jest alergia mleka krowiego. Podobnie sprawa wygląda z produktami zbożowymi, które są rewelacyjnym źródłem magnezu, cynku, a także żelaza i dobroczynnego błonnika. Błonnik spożywamy w odpowiedniej ilości reguluje poziom cholesterolu i pomaga w utrzymaniu odpowiedniego stężenia glukozy we krwi, a ty samym zapobiega cukrzycy.
Cechy- ekstrawertyk, miłośnik przygód, człowiek śmiało idący przez życie, nastawiony na kontakty z ludźmi. Je i pije za dużo, więc ma problemy ze zdrowiem.
GRUPA, A – sposób żywienia dla osób z ta grupą, całkowicie wyklucza mięso i jego produkty, bo pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia u nich metabolizm i w jego organizmie gromadzą się zapasy tłuszczu. Nabiał również jest słabo trawiony i powoduje niekorzystne reakcje insulinowe, które też osłabiają tempo przemiany materii. Oprócz tego produkty mleczne zawierają nasycone tłuszcze, które szczególnie w przypadku osób z ta grupa krwi upośledzają serce, prowadzą do otyłości i cukrzycy. Dla tych typowych wegetarian ważne jest, by pożywienie było w jak najbardziej naturalnej postaci – świeże, czyste i organiczne. Taka dieta zapewnić szybki spadek masy ciała, wzmocnić system odpornościowy i zapobiec rozwojowi zagrażających życiu chorób.

Zalecane – oliwa, większość warzyw, włącznie ze strączkowymi, ananasy, śliwki, wiśnie, jarzyny korzenne, kiełki, nasiona, tofu, sezam, ziemniaki, soczewica, świeża fasola szparagowa, grzyby, świeży zielony groszek, lekkie sery, owoce słodkie i suszone, oliwa oliwek.

Niezalecane – mięso, nabiał, krewetki, niektóre ryby, papryka czerwona, ziemniaki, napoje gazowane, piwo, mleko i produkty mleczne, cierpkie owoce i warzywa.

PLUSY – dieta jest bogata w warzywa strączkowe, np. soja, które mogą być alternatywą dla niskiego spożycia mięsa. Może to być dobra dieta, pod warunkiem, że będzie konsultowana ze specjalistą. Chodzi, bowiem o to, by nie przyczyniła się do powstania chorób na skutek niedoboru żelaza – anemia -, wapnia – w późniejszym wieku osteoporoza, białka – osłabienie częste przeziębienia, witamin z grupy B – zaburzenia ze strony układu nerwowego, zmiany skórne itp.….

MINUSY – wykluczenie mięsa naraża organizm na niedobory białka, żelaza i witaminy B 12.
Będzie to skutkowało, czym innym, niż zakładali autorzy diet, dlaczego -, bo komórki odpornościowe organizmu to białko! Jeżeli go zabraknie, nie ma szans na wzmocnienie odporności, Ponadto wykluczamy z diety żelazo hemowe – zwierzęce, co może spowodować anemię. Wprawdzie w produktach roślinnych występuje żelazo tzw. niehemowe, jednak jest ono znacznie gorzej przyswajalne przez organizm. Kolejną nie korzystną rzeczą jest wykluczenie produktów mlecznych, które są źródłem m. in. dobroczynnych szczepów bakterii wzmacniających odporność.
Cechy – uczuciowy, wrażliwy, twórczy, trochę introwertyk. Aby jeść, taki człowiek potrzebuje przyjaznej atmosfery. Lubi żywność świeżą i pobudzającą. Nie jest typem sportowym, może mieć problem z trawieniem.

GRUPA, B – osoby z tą grupa krwi wydają się bardziej podatne na pewne zaburzenia systemu odpornościowego, takie jak stwardnienie rozsiane, toczeń i syndrom chronicznego zmęczenia. Jednak staranne przestrzeganie zaleceń zwykle pozwala im zachować dobre zdrowie. Ich dieta daje duże możliwości. Reprezentuje wszystko, co najlepsze z królestwa zwierząt i roślin. Do żywności, która może zaburzyć przemiany metaboliczne i przyczynić się do przyrostu wagi, należą przede wszystkim rośliny strączkowe oraz niektóre ziarna i nasiona – gryki, kukurydzy.
Szkodliwy jest też gluten pochodzący z pszenicy, choć nie tak bardzo jak w przypadku osób z grupą ZERO. Jednak, kiedy pszenice połączy się z kukurydzą, soczewicą czy orzeszkami ziemnymi, efekt jest tak samo niszczący.

Zalecane – większość warzyw, mięso – baranina, dziczyzna, kefir, twarogi, oliwa, zielona herbata, mąka i białe pieczywo, jaja, świeży ser, soczewica, cierpkie owoce i warzywa.

Niezalecane – drób, krewetki, większość orzechów, siemię lniane, oleje roślinne, pszenica, mąka żytnia, dziki ryż, pomidory, potrawy tłuste, alkohol, dziczyzna, surowe warzywa, dania z sosami, słodycze.

PLUSY – dieta dla tej grupy jest najbardziej zrównoważona. Przede wszystkim nie eliminuje składników niezbędnych do prawidłowego żywienia. Dostarcza tych wszystkich produktów, dzięki którym organizm może sprawnie funkcjonować – chude mięso i ryby, nabiał i tłuszcze głównie roślinne, produkty zbożowe, warzywa i owoce.

MINUSY – Problematyczne jest wykluczenie masła oraz jednocześnie orzechów i pestek np. słonecznika, dyni, które stanowiłyby pewna alternatywę dla masła. O ile u zdrowych dorosłych osób brak masła nie jest żadnym problemem, o tyle w przypadku dzieci do 3 roku życia, kobiet ciężarnych oraz karmiących eksperci ds. żywienia zalecają jego używanie w rozsądnych ilościach. Niepokojące wydaje się także, że dieta całkowicie wyklucza pomidory, które są cennym źródłem likopenu – przeciwutleniacza wzmacniającego system odpornościowy.
Cechy – podoba mu się to, co logiczne i dające się objąć rozumem. Monotonia go nie nuży. Często je, dlatego, że się powinno, a nie po to, by sprawić sobie przyjemność. Nadmiar jedzenia może spowodować u niego poważną nadwagę.

Pokarmy dobrze tolerowane przy typie B

Jagnięcina, królik, baranina, dziczyzna, makrela, sardynki, jesiotr, jogurt, kefir, mleko odtłuszczone, ser – oprócz pleśniowego i topionego, bakłażany, brukselka, brokuły, kapusta pekińska, fasolka kidney,migdały, marchew, pietruszka, kalafior, czerwone buraki, czerwona kapusta, orzechy włoskie, szczupak, halibut, dorsz, łosoś, ananas, jabłka, maliny, papaja, śliwki winogrona, cytryny, węgierki, chleb świętojański, chleb z prosa, ryż dmuchany, ryż, wafle ryżowe, zielona herbata, wina, pieprz kajeński, szczypior, imbir, mięta, szałwia.
Pokarmy źle tolerowane przy grupie B

Kaczka, gęś, kura, węgorz, ostrygi, raki langusty, krewetki, homary, ośmiornica, ser topiony, lody spożywcze, karczochy, groch,awokado, nerkowce, orzeszki ziemne, zielony groszek, orzeszki laskowe, pestki dyni, kukurydza, mak, orzeszki Pini, podroby, wieprzowina, pistacje, rzodkiew, ziarno sezamowe, pomidory, granaty, orzech kokosowy, rabarbar, płatki kukurydzy, jęczmień, mączka kukurydziana, chleb wielozbożowy, chleb żytni, chleb pszenny pełny przemiał, kiełki pszenne, otręby pszenne,sok pomidorowy, żelatyna, cynamon.

Pokarmy dobrze tolerowane przy typie AB

Bażant, baranina, królik, indyk, szczupak, śledź, twaróg, ser owczy, jogurt, kefir, ser mozzarella, śmietana, ser kozi, bakłażany, kalafior, brokuły, orzeszki, zielona fasola, zielony groszek, biała kapusta, ogórki, ziemniaki,chrzan, fasola –Jaś, pietruszka, seler, tofu, dorsz, łosoś, makrela, okoń, sardynka, sola, ananas, figi, grejpfrut, wiśnie, kiwi, śliwki, żurawina, winogrona, cytryny, węgierki, chleb świętojański, chleb żytni, pieczywo chrupkie, ryż, chleb sojowy, chleb pszenny, zielona herbata, kawa, curry, czosnek, orzechy włoskie.

Pokarmy źle tolerowane przy typie AB

Kaczka, gęś, kura, wołowina, węgorz, ostrygi, flądra, halibut, raki, krewetki i homary, łosoś wędzony, ser camembert, masło, maślanka, parmezan, sorbet, lody, mleko pełnotłuste karczochy, awokado, orzechy laskowe, fasola kidney, pestki dyni, kukurydza,wieprzowina, dziczyzna, mak, rzodkiew, rzepa, ziarno i olej sezamowy, pestki i olej słonecznikowy, banany, guawa, orzech kokosowy, mango, pomarańcze i sok pomarańczowy, rabarbar, kasza gryczana, płatki kukurydziane, napoje typu cola, lemoniady, pieprz kajeński, żelatyna, kapary


Pokarmy łatwo przyswajalne przy typie grupie O
Baranina, jagnięcina, wołowina, dziczyzna, prawie wszystkie ryby, brokuły, cykoria, endywia, jarmuż, czosnek, dynia, pestki dyni, chrzan, pietruszka, por, czerwona papryka, szpinak, orzechy włoskie, cebula, ananas i sok ananasowy, figi, śliwki i sok śliwkowy, kefir, jogurt, chleb świętojański, napar z robustach, sól jodowana, kurkuma, kminek, majeranek.

Pokarmy problematyczne dla typu grupy O
Gęś, wieprzowina, bakłażany, awokado, rośliny strączkowe – za wyjątkiem czerwonej fasoli, zielonego groszku, cieciorki i fasola pinto, ziemniaki, kapusta, kukurydza, produkty z soi, kawior łosoś wędzony, solone śledzie, nie fermentowane produkty mleczne Np, ser, twaróg, płatki kukurydziane, chleb graham, płatki owsiane, pumpernikiel, wypieki pszenne, kiełki pszenne, śruta pszenna, chleb pszenny z pełnego przemiału.

Pokarmy dobrze tolerowane przy typie grupy A

Drób, szczupak,dorsz, karp, łosoś, makrela, sardynka, jogurt, kefir, ser owczy, ser kozi,botwina marchew, orzech pni, orzechy pekan, brukselka, soja,szpinak, tofu, orzechy włoskie, ananas, morele, jeżyny,truskawki, figi, grapefruity,maliny, brokuły, rzeżucha, cykoria, endywia, cebula, zielony groszek, biała kapusta, czosnek, kalarepa, zielona sałata, dynia, pestki dyni, siemię lniane, wiśnie,śliwki,cytryny, węgierki,chleb orkiszowy, chleb świętojański, pieczywo chrupkie, chleb sojowy, zielona herbata, czerwone wino, imbir, melasa, musztarda.

Pokarmy źle tolerowane przy typie A

Mięso – za wyjątkiem drobiu, węgorz, ostrygi, żabie udka, raki, silnie solone lub wędzone ryby, masło, maślanka, ser, lody, bakłażany, pieczarki, kapusta pekińska,ziemniaki, cieciorka, fasolka kidney, orzechy para, pistacje, pomidory, biała kapusta, banany, melon miodowy, orzechy kokosowe, mango, pomarańcze, papaja, rabarbar, chleb wielozbożowy, płatki zbożowe mieszane, pieczywo pszenne z pełnego przemiału, płatki pszenne, otręby pszenne, śruta pszenna, sok pomidorowy, majonez, czerwona kapusta. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz