Kolorowe gotowanie a zdrowe
przepisy.
- Jeśli brak ci odporności: często jedz dynię, kukurydzę, zielony groszek, sałatę, marchew, pomidory, brokuły, pomarańcze i mandarynki. Ustaw w kuchni talerz z cytrusami. Nie ubieraj się na szaro. Wyobrażaj sobie zieloną łąkę.
- Przemęczenie: jedz dużo czerwonej kapusty i czerwonej papryki, a także marchew, buraki, pomidory, owoce cytrusowe. Noś często czerwone bluzki i apaszki – wybierz odpowiedni dla siebie odcień. Postaraj się o jakieś fioletowe ozdoby do salonu i kuchni.
- Bezsenność: wzbogać swoja dietę o bakłażany, śliwki, czarne porzeczki, jagody i pomarańcze. Spraw sobie do sypialni niebieskie zasłony. Pij przed snem ciepłe mleko, najlepiej z fioletowej filiżanki. Wyobraź sobie przy tym piękne, gwieździste niebo.
- Zła przemiana materii: jedz czerwona paprykę, dynię, pomarańcze, morele, marchew, używaj imbiru. Noś pomarańczowe szale i apaszki. Wyobrażaj sobie duży kosz pomarańczy.
- Bóle głowy, stawów i kręgosłupa: jedz sałatę, brokuły, czarne porzeczki. Ubieraj się na zielono i niebiesko. Wyobrażaj sobie soczystą zieloną trawę.
- Czerwień – rozgrzewająca i pobudzająca..
- Jeśli cierpicie na anemię, paraliż, złe krążenie lub macie kłopoty związane z krwią albo jesteście zmarznięci i macie dreszcze – zacznijcie spożywać wymienione produkty.
- Czerwona żywność.
- Czerwona zupa jarzynowa na zimno. Składnik:
- - 4 szklanki – 1 litr – soku pomidorowego,
- - 0,5 szklanki – 125 ml – białego wina lub octu,
- - 1 ząbek czosnku,
- - 2 łyżeczki – 10- ml cukru,
- - 1 duża czerwona papryka jabłkowa, drobno posiekana,
- - 500 g pomidorów, drobno pokrojonych,
- - 1 pęczek rzodkiewki, pokrojonych w plasterki,
- - sól, pieprz,
- - zmiażdżone ziarenko pieprzu.
- Przygotowanie:
- Do dużej misy wlej sok pomidorowy, wino lub ocet, czosnek i cukier.
- Przypraw do smaku.
- Wstaw do lodówki na 4 godziny.
- Curry z czerwonej fasoli kidney. Składniki:
- - 1,5 szklanki – 225 g – suchej fasoli Kinder umytej i namoczonej przez noc w takiej ilości wody, by ziarno było całkowicie zanurzone,
- - 2 średniej wielkości cebule,
- - 3 łyżki – 45 ml- oliwy,
- - 1 Liść laurowy,
- - 2 cm patyczek cynamonu,
- - 6 goździków,
- - 6 małych kawałków kardamonów,
- - 3 ząbki czosnku,
- - 2 cm świeżego korzenia imbiru,
- - 0,5 łyżeczki – 2,5 ml – chili,
- - 0,25 łyżeczki- 1,25 ml- kurkumy,
- - 0,5 łyżeczki – 2,5 ml- zmielonej kolendry,
- - 1 łyżeczka -2,5 ml- zmielonego kminku,
- - 500 g obranych ze skórki pomidorów,
- - sól,
- - kilka świeżych liści kolendry, posiekanych,
- - 2 zielone papryki chili.
- Przygotowanie:
- Gotuj fasolę w szybkowarze przez 15 – 20 minut lub 45- 50 min. na ogniu, dopóki nie będzie miękka. Zdejmij z ognia i przykryj garnek.
- Usmaż cebulę na oliwie, aż będzie miękka. Dodaj liść laurowy, cynamon, goździki i kardamon i smaż prze 1 min. Dodaj papryczki chili, czosnek i imbir i smaż, aż nabierze złotego koloru. Posyp chili, kurkumą, zmieloną kolendrą i kminkiem. Zamieszaj. Uważaj, aby mieszanka się nie przypaliła.
- Dodaj pomidory i posyp sola do smaku. Przykryj patelnię i duś przez 2-3 minuty. Dodaj fasolkę delikatnie mieszając i gotuj przez 1 minutę. Dodaj posiekane liście kolendry. Podawaj z ugotowanym ryżem lub chlebem pełnoziarnistym.
- Ser Risotta z czereśniami.
- Składniki:
- - 1,25 szklanki -250 ml- sera Risotta,
- - 0,25 szklanki – 60 ml - gęstej śmietany,
- - 0,5 łyżeczki – 2,5 ml – cynamonu,
- - 2 łyżki – 30 ml – cukru pudru,
- - włoskie czereśnie w syropie lub czarne czereśnie z puszki.
- Przygotowanie:
- Utrzyj ser ze śmietaną, cynamonem i cukrem, aż powstanie gładka masa. Włóż do małej miski i pod przykryciem wstaw do lodówki.
- Podawaj z czereśniami.
- Pomarańczowy.
- Rozgrzewający, rozluźniający, ułatwiający trawienie i tonizujący.
- Żywność pomarańczowa.
- Większość warzyw i owoców o pomarańczowej skórce, pomarańcze, mandarynki, morele, mango, papaja, brzoskwinie, melony, marchew, dynia i kabaczek, żółte jaja. Obfitują w tzw. karotenoidy m. in. beta- karoten, które organizm może przekształcić w witaminę A. Wzmacniają odporność, chronią wzrok i układ krążenia.
- Ciasto dyniowo – orzechowe.
- Składniki:
- - 1,5 szklanki – 175 g mąki,
- - 0,5 szklanki – 100 g – zamrożonego masła,
- - 25 g zmielonych orzechów,
- - 25 g cukru pudru,
- - 4 łyżki – 60 ml zimnej wody.
- Nadzienie:
- - 500 g dyni,
- - 0, 5 szklanki – 120 g- cukru pudru,
- - 0,5 łyżeczki – 2,5 ml – świeżo utartej gałki muszkatołowej,
- - 0,5 łyżeczki 2,5ml- utartego imbiru,
- - 1,25 szklanki – 300 ml- ubitej śmietany,
- - 3 jaja.
- Polewa:
- - 0,5 szklanki – 120 g – brązowego cukru,
- - 50 g masła,
- - 2 łyżki śmietany,
- - 500 g całych orzechów.
- Przygotowanie:
- Przesiej mąkę do misy. Wkrój zamrożone masło.
- Za pomocą widelca zmieszaj składniki, następnie dodaj orzechy i cukier. Dodaj zimnej wody i wyrób ciasto.
- Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy 23 cm i zostaw na 10 minut.
- Wyłóż ciasto cienką folią i posyp garścią ryżu, co zapobiega przesuwaniu się folii.
- Piecz placek w temperaturze 200 o C przez 6 – 10 minut. Usuń ryż i folię i piecz przez następne 5 minut.
- Ugotuj i zmiksuj dynię, pozostaw do wystygnięcia. Zmieszaj z gałką muszkatołową, imbirem i śmietaną.
- Utrzyj jaja z cukrem na białą masę i dodaj do reszty składników.
- Wlej masę na placek i piec w temperaturze 190 o C przez 40 – 45 minut.
- Zmieszaj cukier, masło, śmietanę i orzechy, polej masą wierzch ciasta i zapiekaj.
- Sałatka z pomarańczowych owoców.
- Składniki:
- - pomarańcze,
- - mango,
- - papaja,
- - brzoskwinie lub nektarynki,
- - różowy melon,
- - garść pomarańczowych kwiatów geranium.
- Przygotowanie:
- Pokrój wszystkie owoce.
- Namocz je w soku pomarańczowym i wstaw do lodówki.
- Posyp pomarańczowymi kwiatami geranium.
- Pieczona cukinia masłowa z bananami.
- - 2 średniej wielkości cukinie,
- - 1 dojrzały banan,
- - 0,5 szklanki – 125ml – majonezu lub jogurtu,
- - 1 łyżka – 15 ml – przecieru z owoców passiflory lub syropu granatowego,
- - miód do smaku,
- - szczypta zmielonego cynamonu,
- - 25 g posiekanych orzechów.
- Przygotowanie:
- Ugotuj cukinie na miękko,
- Po wystudzeniu obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry.
- Zmieszaj pozostałe składniki.
- Polej cukinie przygotowanym w ten sposób sosem i podawaj.
- Kruche ciasteczka owsiane z gujawą.
- Chropowata powierzchnia ciasta znakomicie wygląda z przyprawionymi gujawami o smaku pomarańczowym.
- Składniki:
- - 8 owoców gujawy, albo brzoskwinie lub mandarynki,
- - starta skórka z pomarańczy,
- - 2 laski cynamonu,
- - 1 mały kawałek świeżego imbiru, zmiażdżony,
- - starta gałka muszkatołowa,
- - 0,5 szklanki – 125 ml – ciemnego cukru,
- - ¾ szklanki -200 ml- płatków owsianych,
- - 0,25 szklanki – 60 ml – zwykłej mąki,
- - 0,25 szklanki – 60 ml – mąki pszennej razowej,
- - 0,25 szklanki - 60 ml – posiekanych orzechów,
- - szczypta soli,
- - 0,25 łyżeczki – 1,25 ml – mielonego cynamonu,
- - 0,25 łyżeczki – 1,25 ml- mielonej gałki muszkatołowej,
- - 0, 25 szklanki – 125 g – niewolonego masła.
- Przygotowanie:
- Wysmarowaną masłem formę wyłóż połówkami gujawy, układając je środkiem do dołu.
- Posyp startą skórką pomarańczową, wetknij laski cynamonu i natrzyj gujawy zmiażdżonym imbirem,
- Posyp utartą gałką muszkatołową i posyp 2 łyżkami -30 ml- ciemnego cukru.
- Zmiksuj płatki owsiane, mąkę, orzechy, sól i pozostała cześć cukru. Dodaj masło i wyrabiaj ciasto rękoma, aż stanie się lepkie.
- Pokrusz ciasto na owoce. Piec w temp. 200 o C przez 30 minut, aż ciasto stanie się kruche i zbrązowieje.
- Podawaj na ciepło z lekką śmietaną lub jogurtem.
- Żółty działa oczyszczająco, dodaje sił, odżywczy dla umysłu,
- Systemu nerwowego i żołądka, poprawia trawienie.
- Żółta żywność.
- Warzywa i owoce żółtej skórce, cytryna, banany, grejpfruty, ananasy, melony, kukurydza, żółta soczewica, fasola mung, żółte oleje, masło, orzechy, nasiona, ziarna, ryż. One również obfitują w karotenoidy m. in. alfa – karoten, chroniący przed uszkodzeniami tkanki skóry, oczu, wątroby i płuc.
- Chlebek kukurydziany.
- Składniki:
- - 4 jaja,
- - 0,5 szklanki mleka
- - 0,5 szklanki cukru,
- - 1 szklanka kukurydzy,
- - 5 łyżeczek – 25 g- mąki zwykłej,
- - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- - 1 łyżeczka mąki tortowej,
- - szczypta soli,
- - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- - 1 puszka mielonej kukurydzy,
- - 1 puszka kukurydzy w ziarnach, lub z kolby,
- - 25 ml. Oleju,
- - papryka.
- Przygotowanie:
- Ubij jajka, mleko i cukier.
- Do sporządzonej masy dodaj sypkie składniki, przesiewając je przez sito.
- Dodaj mieloną kukurydzę, ziarna i oliwę i wymieszaj.
- Wlej ciast do brytfanki i posyp papryką. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 o C.
- Wyjmij z pieca i postaw na 10 minut, zanim wyjmiesz chleb z brytfanki.
- Pasternak z cukinią.
- Składniki:
- 2 duże posiekane cebule,
- 2 łyżki ( 30 ml) oliwy z oliwek,
- 500 g cukinii lub kabaczka żółtego,
- 500 g Pasternaka, pokrojonego w kostkę,
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone,
- 425 g puszka mieszanej fasolki,
- 4 pokrojone pomidory lub 780 g pomidorów z puszki,
- 1,25 szklanki (75 g) świeżych okruchów z czarnego chleba,
- 0,25 szklanki (25 g) startego parmezanu.
- Przygotowanie:
- Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut, aż nabierze złotego koloru.
- Rozgrzej kuchenkę do 180 C, rozgrzej olej na patelni lub w woku.
- Dodaj cukinię, pasternak i czosnek i duś przez następne 3 minuty.
- Ciągle mieszając dodaj pomidory, bulion, tymianek, przyprawy i poczekaj, aż się zagotuje. Dodaj fasolę i zamieszaj.
- Przełóż do dużego garnka, upewnij się, czy warzywa są zanurzone w sosie.
- Posyp okruchami i tartym parmezanem.
- Przykryj i gotuj przez 40 minut. Zamieszaj i gotuj przez następne 40 minut.
- Podawaj z chlebem czosnkowym.
- Złota potrawa:
- Składniki:
- 1 szklanka (225 g) ciemnego ryżu,
- 0,5 szklanki (100 g) masła,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 0,5 łyżeczki (2,5ml) świeżego startego imbiru,
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
- 2,5 cm laski cynamonu,
- 6 goździków,
- 1 łyżeczka (5ml) zmielonej kolendry,
- 0,25 łyżeczki (1,25ml) kurkumy,
- Sól do smaku,
- 2 zielone papryczki chili pocięte wzdłuż,
- 2,5 szklanki (550 ml) ciepłej wody.
- Zieleń oczyszcza, przynosząca równowagę, stymuluje trawienie.
- Zielona żywność.
- Sałata, zielona kapusta, ogórek, zielona papryka jabłkowa, cukinia, oliwa oliwek, zielone winogrona, kiwi, limonki, seler naciowy, karczochy, zielony groszek, zielona fasola, zielona soczewica, brokuły, żywność neutralna w tym jogurt naturalny, tofu i zsiadłe mleko. Produkty w tym kolorze bogate są w luteinę i zeaksantynę, zapobiega chorobą oczu, głównie zwyrodnieniu plamki żółtej oraz zaćmie, oraz kwas foliowy – korzystnie oddziałujący na mózg i cały system nerwowy.
- Sałatka z zielonego makaronu i szparagów.
- Składniki:
- - 2 szklanki makaronu,
- - 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- - 225 g świeżych szparagów,
- - 2 łyżki oleju kukurydzianego,
- - 1 łyżeczka sosu sojowego,
- - przyprawy do smaku.
- Przygotowanie:
- Włóż zielony makaron do wrzącej, osolonej wody. Zamieszaj i gotuj przez 8 minut. Odcedź.
- Wymieszaj w misce z oliwą z oliwek i postaw do wystygnięcia.
- W trakcie obierz pokrój świeże szparagi.
- Wrzuć je na patelnie z olejem kukurydzianym i smaż przez 2 minuty, dopóki nie nabiorą koloru jasnozielonego i nie staną się miękkie.
- Dodaj zawartość patelni do makaronu, a także sos sojowy i przyprawy składające się z soli i świeżo zmielonego pieprzu.
- Masa z awokado i cykorii.
- Składniki:
- - 2 dojrzałe owoce awokado,
- - 2 łyżki soku z cytryny,
- - 0,5 szklanki mielonego twarożku,
- - 0,25 szklanki majonezu lub jogurtu,
- - 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
- - sól i pieprz.
- Przygotowanie:
- Zmieszaj składniki, aby powstała gładka masa. Włóż do miski, przykryj folią plastikową i wstaw do lodówki.
- Wyłóż na duży talerz i obłóż paskami zielonej papryki, liśćmi endywii, kawałkami ogórka i selera naciowego.
- Niebieski, działanie nasenne, antyseptyczne, przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze.
- Zbyt duża dawka niebieskiego może działać przygnębiająco. Dlatego też powinien on być stosowany z kolorem pomarańczowym, aby w ten sposób dawać pożądany efekt uspokajający. Podając niebieskie pożywienie, pamiętaj by towarzyszyły mu produkty pomarańczowe lub znajdowały się one na pomarańczowym półmisku.
- Żywność niebieska.
- Niebieskie śliwki, borówki, jagody, warzywa morskie, suszone owoce, takie jak śliwki.
- Jagodowy mus.
- Składniki:
- - 1,5 szklanki soku jagodowego,
- - 1 szklanka jeżyn,
- - 1 szklanka jagód.
- Przygotowanie:
- Zmieszaj składniki, aż nabiorą konsystencji musu. Pij schłodzone.
- W celu uzyskania lepszej konsystencji możesz dodać 0,5 szklanki jogurtu lub mleczka sojowego.
- Poncz owocowy z kwiatami ogórecznika.
- Składniki:
- - 1 szklanka schłodzonego soku z ananasa,
- - 1 szklanka schłodzonego soku pomarańczowego,
- - 1,25 szklanki gazowanej wody mineralnej,
- - sok z 2 cytryn,
- - garść niebieskich kwiatków ogórecznika.
- Przygotowanie:
- Wlej składniki do dużego szklanego naczynia. Podawaj od razu w wysokich szklankach.
- Naleśnik jagodowy:
- Składniki:
- 75 g jagód,
- 1 szklanka mąki,
- 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,25 szklanki (40g) cukru,
- 1 jajko,
- 200 ml mleka,
- 3 łyżeczki (40 g) masła stopionego,
- Ciemny cukier lub miód.
- Przygotowanie:
- Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól oraz cukier, jajko, mleko i stopione masło, ubij na gęsta masę.
- Dodaj jagody, podgrzej posmarowaną tłuszczem patelnię, wylej łyżka masę, smaż aż po obu stronach naleśnik nabierze złotego koloru.
- Posyp cukrem lub posmaruj miodem.
- Indygo, działanie nasenne, ułatwiające trawienie, pobudzające krążenie.
Pożywienie z tej grupy podobne jest do żywności niebieskiej, posiada jednak zabarwienie zbliżone do czarnego.
Żywność indygo.
Czarna soja, czarna fasola, sos sojowy, czarne oliwki, jeżyny, czarne czereśnie, suszone rodzynki i żurawiny, laski wanilii, grzyby leśne.
- Pasta z oliwek:
- Składniki:
- Garść oliwek,
- Czosnek do smaku,
- Sok cytrynowy do smaku,
- Świeża pietruszka do przybrania.
- Przygotowanie:
- Zmiksuj składniki, przybierz pietruszką.
- Makaron z sosem z czarnej fasoli.
- Składniki:
- 300g makaronu (muszelki lub świderki),
- 5cm kawałek korzenia imbiru (obrany i starty na tarce),
- 30ml sosu z czarnej fasoli,
- 175 ml bulionu warzywnego,
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
- skórka z połowy cytryny,
- 3 łyżki oleju sezamowego,
- 175g grzybów,
- 125g brukselki,
- Sos sojowy.
- Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w dużej ilości wody prze około 10 min tak, by był ugotowany, ale niezbyt miękki.
- W innym naczyniu zmieszaj imbir, sos z czarnej fasoli, sos sojowy, bulion, czosnek i startą skórkę z cytryny.
- Rozgrzej olej sezamowy na patelni, dodaj grzyby i smaż przez kilka minut.
- Dodaj brukselkę i smaż na większym ogniu tak, warzywa pozostały soczyste.
- Dodaj sos i starannie wymieszaj. Odsącz i starannie wymieszaj i przełóż na podgrzane talerze, polej sosem.
Fiolet, działa oczyszczająco, nasennie, moczopędnie,
Pożywienie tej barwy może być stosowane w leczeniu reumatyzmu, wstrząsu, epilepsji, guzów, zapaleniu opon mózgowych, zakażeń nerek i pęcherza moczowego.
- Żywność fioletowa.
- Bakłażan, ciemne winogrona, fioletowe śliwki, fioletowe brokuły, czerwona cebula, karczochy, fioletowa papryka jabłkowa, fioletowa kapusta, buraki.
- Placek z fioletowymi śliwkami:
- Składniki:
- 1 gotowy spód ciasta – możesz zrobić sama, przepis niżej.
- 200 g twarożku
- 3 łyżki (45 ml) cukru,
- 1 łyżka (15 ml) startej skórki cytryny,
- 2 łyżki (30 ml) soku z cytryny, 2 brzoskwinie,
- 6-7 fioletowych śliwek,
- świeże jeżyny,
- 4-5 łyżek (60-70 ml) galaretki jeżynowej lub dżemu,
- dodatkowe świeże owoce.
- Ciasto:
- 4 łyżki (50 ml) masła,
- 0,5 szklanki (100 ml) mąki,
- 1 całe jajko,
- 2 żółtka,
- 0,25 szklanki (25g) cukru,
- Szczypta soli.
Przygotowanie:
Jeśli
chcesz zrobić ciasto własnej roboty, dodaj masło do mąki i
rozdrobnij je tak, by mieszanka miała konsystencje piasku.
Zmieszaj jajko,
żółtko, sól i cukier i dodaj do maki i masła. Włóż do
lodówki, na co najmniej godzinę.
- Ułóż ciasto w formie, wciskając je palcami. Nakłuj dno i piecz w temperaturze 200 C, tylko przez 5 minut.
- Ubij twaróg, cukier, cytrynowy sok i utartą skórkę na gładką masę. Rozłóż na cieście.
- Przetnij brzoskwinie i śliwki na pół – bez pestek.
- Ułóż jeżyny na cieście, rozpuść galaretkę i pomaluj nią owoce, aby nadać im połysk.
Przed podaniem
ciasto należy schłodzić.
- Produkty ogrzewające.
- Warzywa: szparagi, czerwona papryka jabłkowa, chili, pory, szczypiorek i cebula, cykoria, endywia, kapusta włoska, warzywa korzenne, kabaczek, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzeszki Pini, imbir.
- Owoce: rabarbar, morele, gruszki, guana, maliny, czereśnie, daktyle.
- Produkty chłodzące.
- Warzywa: jęczmień, pszenica, gryka, proso, wodorosty, kombu, bakłażan, grzyby, nori, wakame, wodne orzechy, pędy bambusa, sos sojowy, ogórek, sałata lodowa, seler, seler naciowy, chińska kapusta, kalafior, kapusta, fasola mung i brukselka, tofu.
- Owoce: czarne jagody, jeżyny, borówki, żurawina, jabłka, arbuz, banan, mango, grejpfrut, mandarynki, śliwki daktylowe.
- Ponadto kolor purpurowy: np. czerwone winogrona, borówki, jeżyny, czarne jagody, bakłażany, truskawki. Ta grupa roślin zawiera antocyjany, barwniki purpurowy, niebieski, fioletowy. Są one silnymi przeciwutleniaczami, które mogą mieć korzystne działanie w przypadku chorób układu krążenia, ponieważ podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz