niedziela, 3 kwietnia 2016

Przepisy na gotowanie w kolorach są to przykłady.

Kolorowe gotowanie a zdrowe przepisy.











  • Jeśli brak ci odporności: często jedz dynię, kukurydzę, zielony groszek, sałatę, marchew, pomidory, brokuły, pomarańcze i mandarynki. Ustaw w kuchni talerz z cytrusami. Nie ubieraj się na szaro. Wyobrażaj sobie zieloną łąkę.
  • Przemęczenie: jedz dużo czerwonej kapusty i czerwonej papryki, a także marchew, buraki, pomidory, owoce cytrusowe. Noś często czerwone bluzki i apaszki – wybierz odpowiedni dla siebie odcień. Postaraj się o jakieś fioletowe ozdoby do salonu i kuchni.
  • Bezsenność: wzbogać swoja dietę o bakłażany, śliwki, czarne porzeczki, jagody i pomarańcze. Spraw sobie do sypialni niebieskie zasłony. Pij przed snem ciepłe mleko, najlepiej z fioletowej filiżanki. Wyobraź sobie przy tym piękne, gwieździste niebo.
  • Zła przemiana materii: jedz czerwona paprykę, dynię, pomarańcze, morele, marchew, używaj imbiru. Noś pomarańczowe szale i apaszki. Wyobrażaj sobie duży kosz pomarańczy.
  • Bóle głowy, stawów i kręgosłupa: jedz sałatę, brokuły, czarne porzeczki. Ubieraj się na zielono i niebiesko. Wyobrażaj sobie soczystą zieloną trawę.
  • Czerwień – rozgrzewająca i pobudzająca..
  • Jeśli cierpicie na anemię, paraliż, złe krążenie lub macie kłopoty związane z krwią albo jesteście zmarznięci i macie dreszcze – zacznijcie spożywać wymienione produkty.
  • Czerwona żywność.
  • Czerwona zupa jarzynowa na zimno. Składnik:
  • - 4 szklanki – 1 litr – soku pomidorowego,
  • - 0,5 szklanki – 125 ml – białego wina lub octu,
  • - 1 ząbek czosnku,
  • - 2 łyżeczki – 10- ml cukru,
  • - 1 duża czerwona papryka jabłkowa, drobno posiekana,
  • - 500 g pomidorów, drobno pokrojonych,
  • - 1 pęczek rzodkiewki, pokrojonych w plasterki,
  • - sól, pieprz,
  • - zmiażdżone ziarenko pieprzu.
  • Przygotowanie:
  • Do dużej misy wlej sok pomidorowy, wino lub ocet, czosnek i cukier.
  • Przypraw do smaku.
  • Wstaw do lodówki na 4 godziny.

    • Curry z czerwonej fasoli kidney. Składniki:
    • - 1,5 szklanki – 225 g – suchej fasoli Kinder umytej i namoczonej przez noc w takiej ilości wody, by ziarno było całkowicie zanurzone,
    • - 2 średniej wielkości cebule,
    • - 3 łyżki – 45 ml- oliwy,
    • - 1 Liść laurowy,
    • - 2 cm patyczek cynamonu,
    • - 6 goździków,
    • - 6 małych kawałków kardamonów,
    • - 3 ząbki czosnku,
    • - 2 cm świeżego korzenia imbiru,
    • - 0,5 łyżeczki – 2,5 ml – chili,
    • - 0,25 łyżeczki- 1,25 ml- kurkumy,
    • - 0,5 łyżeczki – 2,5 ml- zmielonej kolendry,
    • - 1 łyżeczka -2,5 ml- zmielonego kminku,
    • - 500 g obranych ze skórki pomidorów,
    • - sól,
    • - kilka świeżych liści kolendry, posiekanych,
    • - 2 zielone papryki chili.

    • Przygotowanie:
    • Gotuj fasolę w szybkowarze przez 15 – 20 minut lub 45- 50 min. na ogniu, dopóki nie będzie miękka. Zdejmij z ognia i przykryj garnek.
    • Usmaż cebulę na oliwie, aż będzie miękka. Dodaj liść laurowy, cynamon, goździki i kardamon i smaż prze 1 min. Dodaj papryczki chili, czosnek i imbir i smaż, aż nabierze złotego koloru. Posyp chili, kurkumą, zmieloną kolendrą i kminkiem. Zamieszaj. Uważaj, aby mieszanka się nie przypaliła.
    • Dodaj pomidory i posyp sola do smaku. Przykryj patelnię i duś przez 2-3 minuty. Dodaj fasolkę delikatnie mieszając i gotuj przez 1 minutę. Dodaj posiekane liście kolendry. Podawaj z ugotowanym ryżem lub chlebem pełnoziarnistym.

    • Ser Risotta z czereśniami.
    • Składniki:
    • - 1,25 szklanki -250 ml- sera Risotta,
    • - 0,25 szklanki – 60 ml - gęstej śmietany,
    • - 0,5 łyżeczki – 2,5 ml – cynamonu,
    • - 2 łyżki – 30 ml – cukru pudru,
    • - włoskie czereśnie w syropie lub czarne czereśnie z puszki.

    • Przygotowanie:
    • Utrzyj ser ze śmietaną, cynamonem i cukrem, aż powstanie gładka masa. Włóż do małej miski i pod przykryciem wstaw do lodówki.
    • Podawaj z czereśniami.

    • Pomarańczowy.
    • Rozgrzewający, rozluźniający, ułatwiający trawienie i tonizujący.
    • Żywność pomarańczowa.
    • Większość warzyw i owoców o pomarańczowej skórce, pomarańcze, mandarynki, morele, mango, papaja, brzoskwinie, melony, marchew, dynia i kabaczek, żółte jaja. Obfitują w tzw. karotenoidy m. in. beta- karoten, które organizm może przekształcić w witaminę A. Wzmacniają odporność, chronią wzrok i układ krążenia.
    • Ciasto dyniowo – orzechowe.
    • Składniki:
    • - 1,5 szklanki – 175 g mąki,
    • - 0,5 szklanki – 100 g – zamrożonego masła,
    • - 25 g zmielonych orzechów,
    • - 25 g cukru pudru,
    • - 4 łyżki – 60 ml zimnej wody.
    • Nadzienie:
    • - 500 g dyni,
    • - 0, 5 szklanki – 120 g- cukru pudru,
    • - 0,5 łyżeczki – 2,5 ml – świeżo utartej gałki muszkatołowej,
    • - 0,5 łyżeczki 2,5ml- utartego imbiru,
    • - 1,25 szklanki – 300 ml- ubitej śmietany,
    • - 3 jaja.
    • Polewa:
    • - 0,5 szklanki – 120 g – brązowego cukru,
    • - 50 g masła,
    • - 2 łyżki śmietany,
    • - 500 g całych orzechów.

    • Przygotowanie:
    • Przesiej mąkę do misy. Wkrój zamrożone masło.
    • Za pomocą widelca zmieszaj składniki, następnie dodaj orzechy i cukier. Dodaj zimnej wody i wyrób ciasto.
    • Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy 23 cm i zostaw na 10 minut.
    • Wyłóż ciasto cienką folią i posyp garścią ryżu, co zapobiega przesuwaniu się folii.
    • Piecz placek w temperaturze 200 o C przez 6 – 10 minut. Usuń ryż i folię i piecz przez następne 5 minut.
    • Ugotuj i zmiksuj dynię, pozostaw do wystygnięcia. Zmieszaj z gałką muszkatołową, imbirem i śmietaną.
    • Utrzyj jaja z cukrem na białą masę i dodaj do reszty składników.
    • Wlej masę na placek i piec w temperaturze 190 o C przez 40 – 45 minut.
    • Zmieszaj cukier, masło, śmietanę i orzechy, polej masą wierzch ciasta i zapiekaj.

    • Sałatka z pomarańczowych owoców.
    • Składniki:
    • - pomarańcze,
    • - mango,
    • - papaja,
    • - brzoskwinie lub nektarynki,
    • - różowy melon,
    • - garść pomarańczowych kwiatów geranium.
    • Przygotowanie:
    • Pokrój wszystkie owoce.
    • Namocz je w soku pomarańczowym i wstaw do lodówki.
    • Posyp pomarańczowymi kwiatami geranium.

    • Pieczona cukinia masłowa z bananami.
    • - 2 średniej wielkości cukinie,
    • - 1 dojrzały banan,
    • - 0,5 szklanki – 125ml – majonezu lub jogurtu,
    • - 1 łyżka – 15 ml – przecieru z owoców passiflory lub syropu granatowego,
    • - miód do smaku,
    • - szczypta zmielonego cynamonu,
    • - 25 g posiekanych orzechów.
    • Przygotowanie:
    • Ugotuj cukinie na miękko,
    • Po wystudzeniu obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry.
    • Zmieszaj pozostałe składniki.
    • Polej cukinie przygotowanym w ten sposób sosem i podawaj.

    • Kruche ciasteczka owsiane z gujawą.
    • Chropowata powierzchnia ciasta znakomicie wygląda z przyprawionymi gujawami o smaku pomarańczowym.
    • Składniki:
    • - 8 owoców gujawy, albo brzoskwinie lub mandarynki,
    • - starta skórka z pomarańczy,
    • - 2 laski cynamonu,
    • - 1 mały kawałek świeżego imbiru, zmiażdżony,
    • - starta gałka muszkatołowa,
    • - 0,5 szklanki – 125 ml – ciemnego cukru,
    • - ¾ szklanki -200 ml- płatków owsianych,
    • - 0,25 szklanki – 60 ml – zwykłej mąki,
    • - 0,25 szklanki – 60 ml – mąki pszennej razowej,
    • - 0,25 szklanki - 60 ml – posiekanych orzechów,
    • - szczypta soli,
    • - 0,25 łyżeczki – 1,25 ml – mielonego cynamonu,
    • - 0,25 łyżeczki – 1,25 ml- mielonej gałki muszkatołowej,
    • - 0, 25 szklanki – 125 g – niewolonego masła.
    • Przygotowanie:
    • Wysmarowaną masłem formę wyłóż połówkami gujawy, układając je środkiem do dołu.
    • Posyp startą skórką pomarańczową, wetknij laski cynamonu i natrzyj gujawy zmiażdżonym imbirem,
    • Posyp utartą gałką muszkatołową i posyp 2 łyżkami -30 ml- ciemnego cukru.
    • Zmiksuj płatki owsiane, mąkę, orzechy, sól i pozostała cześć cukru. Dodaj masło i wyrabiaj ciasto rękoma, aż stanie się lepkie.
    • Pokrusz ciasto na owoce. Piec w temp. 200 o C przez 30 minut, aż ciasto stanie się kruche i zbrązowieje.
    • Podawaj na ciepło z lekką śmietaną lub jogurtem.


    • Żółty działa oczyszczająco, dodaje sił, odżywczy dla umysłu,
    • Systemu nerwowego i żołądka, poprawia trawienie.
    • Żółta żywność.
    • Warzywa i owoce żółtej skórce, cytryna, banany, grejpfruty, ananasy, melony, kukurydza, żółta soczewica, fasola mung, żółte oleje, masło, orzechy, nasiona, ziarna, ryż. One również obfitują w karotenoidy m. in. alfa – karoten, chroniący przed uszkodzeniami tkanki skóry, oczu, wątroby i płuc.
    • Chlebek kukurydziany.
    • Składniki:
    • - 4 jaja,
    • - 0,5 szklanki mleka
    • - 0,5 szklanki cukru,
    • - 1 szklanka kukurydzy,
    • - 5 łyżeczek – 25 g- mąki zwykłej,
    • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • - 1 łyżeczka mąki tortowej,
    • - szczypta soli,
    • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • - 1 puszka mielonej kukurydzy,
    • - 1 puszka kukurydzy w ziarnach, lub z kolby,
    • - 25 ml. Oleju,
    • - papryka.
    • Przygotowanie:
    • Ubij jajka, mleko i cukier.
    • Do sporządzonej masy dodaj sypkie składniki, przesiewając je przez sito.
    • Dodaj mieloną kukurydzę, ziarna i oliwę i wymieszaj.
    • Wlej ciast do brytfanki i posyp papryką. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 o C.
    • Wyjmij z pieca i postaw na 10 minut, zanim wyjmiesz chleb z brytfanki.

    • Pasternak z cukinią.
    • Składniki:
    • 2 duże posiekane cebule,
    • 2 łyżki ( 30 ml) oliwy z oliwek,
    • 500 g cukinii lub kabaczka żółtego,
    • 500 g Pasternaka, pokrojonego w kostkę,
    • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone,
    • 425 g puszka mieszanej fasolki,
    • 4 pokrojone pomidory lub 780 g pomidorów z puszki,
    • 1,25 szklanki (75 g) świeżych okruchów z czarnego chleba,
    • 0,25 szklanki (25 g) startego parmezanu.
    • Przygotowanie:
    • Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut, aż nabierze złotego koloru.
    • Rozgrzej kuchenkę do 180 C, rozgrzej olej na patelni lub w woku.
    • Dodaj cukinię, pasternak i czosnek i duś przez następne 3 minuty.
    • Ciągle mieszając dodaj pomidory, bulion, tymianek, przyprawy i poczekaj, aż się zagotuje. Dodaj fasolę i zamieszaj.
    • Przełóż do dużego garnka, upewnij się, czy warzywa są zanurzone w sosie.
    • Posyp okruchami i tartym parmezanem.
    • Przykryj i gotuj przez 40 minut. Zamieszaj i gotuj przez następne 40 minut.
    • Podawaj z chlebem czosnkowym.

    • Złota potrawa:
    • Składniki:
    • 1 szklanka (225 g) ciemnego ryżu,
    • 0,5 szklanki (100 g) masła,
    • 1 średniej wielkości cebula,
    • 0,5 łyżeczki (2,5ml) świeżego startego imbiru,
    • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
    • 2,5 cm laski cynamonu,
    • 6 goździków,
    • 1 łyżeczka (5ml) zmielonej kolendry,
    • 0,25 łyżeczki (1,25ml) kurkumy,
    • Sól do smaku,
    • 2 zielone papryczki chili pocięte wzdłuż,
    • 2,5 szklanki (550 ml) ciepłej wody.


    • Zieleń oczyszcza, przynosząca równowagę, stymuluje trawienie.
    • Zielona żywność.
    • Sałata, zielona kapusta, ogórek, zielona papryka jabłkowa, cukinia, oliwa oliwek, zielone winogrona, kiwi, limonki, seler naciowy, karczochy, zielony groszek, zielona fasola, zielona soczewica, brokuły, żywność neutralna w tym jogurt naturalny, tofu i zsiadłe mleko. Produkty w tym kolorze bogate są w luteinę i zeaksantynę, zapobiega chorobą oczu, głównie zwyrodnieniu plamki żółtej oraz zaćmie, oraz kwas foliowy – korzystnie oddziałujący na mózg i cały system nerwowy.
    • Sałatka z zielonego makaronu i szparagów.
    • Składniki:
    • - 2 szklanki makaronu,
    • - 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
    • - 225 g świeżych szparagów,
    • - 2 łyżki oleju kukurydzianego,
    • - 1 łyżeczka sosu sojowego,
    • - przyprawy do smaku.
    • Przygotowanie:
    • Włóż zielony makaron do wrzącej, osolonej wody. Zamieszaj i gotuj przez 8 minut. Odcedź.
    • Wymieszaj w misce z oliwą z oliwek i postaw do wystygnięcia.
    • W trakcie obierz pokrój świeże szparagi.
    • Wrzuć je na patelnie z olejem kukurydzianym i smaż przez 2 minuty, dopóki nie nabiorą koloru jasnozielonego i nie staną się miękkie.
    • Dodaj zawartość patelni do makaronu, a także sos sojowy i przyprawy składające się z soli i świeżo zmielonego pieprzu.

    • Masa z awokado i cykorii.
    • Składniki:
    • - 2 dojrzałe owoce awokado,
    • - 2 łyżki soku z cytryny,
    • - 0,5 szklanki mielonego twarożku,
    • - 0,25 szklanki majonezu lub jogurtu,
    • - 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
    • - sól i pieprz.
    • Przygotowanie:
    • Zmieszaj składniki, aby powstała gładka masa. Włóż do miski, przykryj folią plastikową i wstaw do lodówki.
    • Wyłóż na duży talerz i obłóż paskami zielonej papryki, liśćmi endywii, kawałkami ogórka i selera naciowego.
    • Niebieski, działanie nasenne, antyseptyczne, przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze.
    • Zbyt duża dawka niebieskiego może działać przygnębiająco. Dlatego też powinien on być stosowany z kolorem pomarańczowym, aby w ten sposób dawać pożądany efekt uspokajający. Podając niebieskie pożywienie, pamiętaj by towarzyszyły mu produkty pomarańczowe lub znajdowały się one na pomarańczowym półmisku.
    • Żywność niebieska.
    • Niebieskie śliwki, borówki, jagody, warzywa morskie, suszone owoce, takie jak śliwki.
    • Jagodowy mus.
    • Składniki:
    • - 1,5 szklanki soku jagodowego,
    • - 1 szklanka jeżyn,
    • - 1 szklanka jagód.
    • Przygotowanie:
    • Zmieszaj składniki, aż nabiorą konsystencji musu. Pij schłodzone.
    • W celu uzyskania lepszej konsystencji możesz dodać 0,5 szklanki jogurtu lub mleczka sojowego.

    • Poncz owocowy z kwiatami ogórecznika.
    • Składniki:
    • - 1 szklanka schłodzonego soku z ananasa,
    • - 1 szklanka schłodzonego soku pomarańczowego,
    • - 1,25 szklanki gazowanej wody mineralnej,
    • - sok z 2 cytryn,
    • - garść niebieskich kwiatków ogórecznika.
    • Przygotowanie:
    • Wlej składniki do dużego szklanego naczynia. Podawaj od razu w wysokich szklankach.

    • Naleśnik jagodowy:
    • Składniki:
    • 75 g jagód,
    • 1 szklanka mąki,
    • 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 0,5 łyżeczki soli,
    • 0,25 szklanki (40g) cukru,
    • 1 jajko,
    • 200 ml mleka,
    • 3 łyżeczki (40 g) masła stopionego,
    • Ciemny cukier lub miód.
    • Przygotowanie:
    • Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól oraz cukier, jajko, mleko i stopione masło, ubij na gęsta masę.
    • Dodaj jagody, podgrzej posmarowaną tłuszczem patelnię, wylej łyżka masę, smaż aż po obu stronach naleśnik nabierze złotego koloru.
    • Posyp cukrem lub posmaruj miodem.
    • Indygo, działanie nasenne, ułatwiające trawienie, pobudzające krążenie.
    • Pożywienie z tej grupy podobne jest do żywności niebieskiej, posiada jednak zabarwienie zbliżone do czarnego.

    • Żywność indygo.

    • Czarna soja, czarna fasola, sos sojowy, czarne oliwki, jeżyny, czarne czereśnie, suszone rodzynki i żurawiny, laski wanilii, grzyby leśne.

    • Pasta z oliwek:
    • Składniki:
    • Garść oliwek,
    • Czosnek do smaku,
    • Sok cytrynowy do smaku,
    • Świeża pietruszka do przybrania.
    • Przygotowanie:
    • Zmiksuj składniki, przybierz pietruszką.
    • Makaron z sosem z czarnej fasoli.
    • Składniki:
    • 300g makaronu (muszelki lub świderki),
    • 5cm kawałek korzenia imbiru (obrany i starty na tarce),
    • 30ml sosu z czarnej fasoli,
    • 175 ml bulionu warzywnego,
    • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
    • skórka z połowy cytryny,
    • 3 łyżki oleju sezamowego,
    • 175g grzybów,
    • 125g brukselki,
    • Sos sojowy.
    • Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy w dużej ilości wody prze około 10 min tak, by był ugotowany, ale niezbyt miękki.
  2. W innym naczyniu zmieszaj imbir, sos z czarnej fasoli, sos sojowy, bulion, czosnek i startą skórkę z cytryny.
  3. Rozgrzej olej sezamowy na patelni, dodaj grzyby i smaż przez kilka minut.
  4. Dodaj brukselkę i smaż na większym ogniu tak, warzywa pozostały soczyste.
  5. Dodaj sos i starannie wymieszaj. Odsącz i starannie wymieszaj i przełóż na podgrzane talerze, polej sosem.
    • Fiolet, działa oczyszczająco, nasennie, moczopędnie,

    • Pożywienie tej barwy może być stosowane w leczeniu reumatyzmu, wstrząsu, epilepsji, guzów, zapaleniu opon mózgowych, zakażeń nerek i pęcherza moczowego.

    • Żywność fioletowa.
    • Bakłażan, ciemne winogrona, fioletowe śliwki, fioletowe brokuły, czerwona cebula, karczochy, fioletowa papryka jabłkowa, fioletowa kapusta, buraki.
    • Placek z fioletowymi śliwkami:
    • Składniki:
    • 1 gotowy spód ciasta – możesz zrobić sama, przepis niżej.
    • 200 g twarożku
    • 3 łyżki (45 ml) cukru,
    • 1 łyżka (15 ml) startej skórki cytryny,
    • 2 łyżki (30 ml) soku z cytryny, 2 brzoskwinie,
    • 6-7 fioletowych śliwek,
    • świeże jeżyny,
    • 4-5 łyżek (60-70 ml) galaretki jeżynowej lub dżemu,
    • dodatkowe świeże owoce.
    • Ciasto:
    • 4 łyżki (50 ml) masła,
    • 0,5 szklanki (100 ml) mąki,
    • 1 całe jajko,
    • 2 żółtka,
    • 0,25 szklanki (25g) cukru,
    • Szczypta soli.
Przygotowanie:

Jeśli chcesz zrobić ciasto własnej roboty, dodaj masło do mąki i rozdrobnij je tak, by mieszanka miała konsystencje piasku.
Zmieszaj jajko, żółtko, sól i cukier i dodaj do maki i masła. Włóż do lodówki, na co najmniej godzinę.
  1. Ułóż ciasto w formie, wciskając je palcami. Nakłuj dno i piecz w temperaturze 200 C, tylko przez 5 minut.
  2. Ubij twaróg, cukier, cytrynowy sok i utartą skórkę na gładką masę. Rozłóż na cieście.
  3. Przetnij brzoskwinie i śliwki na pół – bez pestek.
  4. Ułóż jeżyny na cieście, rozpuść galaretkę i pomaluj nią owoce, aby nadać im połysk.
Przed podaniem ciasto należy schłodzić.

    • Produkty ogrzewające.
    • Warzywa: szparagi, czerwona papryka jabłkowa, chili, pory, szczypiorek i cebula, cykoria, endywia, kapusta włoska, warzywa korzenne, kabaczek, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzeszki Pini, imbir.
    • Owoce: rabarbar, morele, gruszki, guana, maliny, czereśnie, daktyle.
    • Produkty chłodzące.
    • Warzywa: jęczmień, pszenica, gryka, proso, wodorosty, kombu, bakłażan, grzyby, nori, wakame, wodne orzechy, pędy bambusa, sos sojowy, ogórek, sałata lodowa, seler, seler naciowy, chińska kapusta, kalafior, kapusta, fasola mung i brukselka, tofu.
    • Owoce: czarne jagody, jeżyny, borówki, żurawina, jabłka, arbuz, banan, mango, grejpfrut, mandarynki, śliwki daktylowe.

    • Ponadto kolor purpurowy: np. czerwone winogrona, borówki, jeżyny, czarne jagody, bakłażany, truskawki. Ta grupa roślin zawiera antocyjany, barwniki purpurowy, niebieski, fioletowy. Są one silnymi przeciwutleniaczami, które mogą mieć korzystne działanie w przypadku chorób układu krążenia, ponieważ podnoszą poziom dobrego cholesterolu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz