wtorek, 5 kwietnia 2016

Utrzymuj równowagę kwasowo - zasadową.

Utrzymuj równowagę kwasowo – zasadową.


Prawidłowy odczyn krwi – PH – to 7,35 a
  • powyżej 7,45 oznacza alkalozę - zasadowicę, poniżej 7,35 acydozę kwasicę. Wartość powyżej 7,8 lub mniej niż 6,8 są dla nas zabójcze, białka ulegają denaturacji, co prowadzi do śmierci.
    • Co nas zakwasza?-
  • Produkty spożywcze, w których przeważają pierwiastki – siarka, fosfor, chlor, to ser żółty, wołowina, biała mąka, makarony z białej mąki, bułki i ciasta. Wątróbka kurza i wieprzowa, cukier oraz produkty słodzone – keczup,warzywa puszkowane, soki z prawdziwych owoców, sztuczne słodzik, kawa naturalna, zbożowa, herbata czarna, sól, biały ryż, alkohole – piwa jasne pełne, likiery
  • Produkty średnio kwasotwórcze to – ryby, soki owocowe słodzone cukrem, kiełbasy, wędlin, chleb żytni, płatki zbożowe, owoce morza, wino, słodkie jogurty, kasza gryczana, sery pleśniowe, jaja, szynki, ziemniaki gotowane, makaron razowy, ryż basmati i brązowy, majonez, sos sojowy.

  • Produkty słabo kwasotwórcze – otręby pszenne,owsiane, orkiszowe,chleb graham, fruktozy, soczewica,chleb razowy pełnoziarnisty, suszone śliwki, suche ziarna fasoli, orzechy nerkowca, włoskie, pistacjowe, oliwki konserwowe, słone masła, homogenizowane mleko, żurawina, borówki.

Produkty zasadowe -
  • Produkty zasadotwórcze to – cytryna, arbuz, figi, suszone daktyle, morele, świeże melony, papaja, pietruszka, rzeżucha, boćwina, winogrona, kiwi, szparagi,marakuja, gruszki, ananas, soki warzywne niesłodzone.
  • Słabo alkalizujące – jabłka świeże, morele, awokado, banany, czarna jagoda, pomidory, marchew, seler, porzeczki, czosnek, agrest, grejpfruty, zielone zioła – bazylia, oregano, tymianek, melisa, mięta sałaty, nektarynki, brzoskwinia, groszek, zielny, dynia, szpinak, fasolka szparagowa świeża, buraki kapusta, brokuły, kalarepa, pomarańcze, maliny, truskawki, kabaczki, świeża kukurydza, rzepa, ziemniaki w mundurkach, ocet winny.
  • Produkty słabo zasadowe – migdały, brukselka, zielona herbata, wiśnie, świeże orzechy kokosowe, ogórki, bakłażany, miód pszczeli, por, grzyby, oliwki świeże, cebula, chleb esseński, chrzan, sól morska, żółtko na miękko, mleko kozie, oliwki z oliwek kalifornijskich, rabarbar, soja, sezam, mleczko sojowe bez cukru, kiełki zbóż, świeże niehomogenizowane mleko krowie, maślanka.


Ponadto zakwaszają wszystkie leki,wysiłek fizyczny, stres.
  • Zakwaszenie organizmu to nie tylko ciągłe zmęczenie, apatia i osłabienie odporności, ale również bóle głowy /w tym i migrenowe/, zła cera, przedwczesne starzenie się, neurastenia, schorzenia skóry, nadciśnienie, cukrzyca, kamice, zwyrodnienie stawów, zawroty głowy, osteoporoza, choroby układu krążenia /w tym zawały/, podwyższony cholesterol i wreszcie obniżenie bariery immunologicznej, znacząco przyczyniające się do chorób nowotworowych. Stosuj prostą zasadę – w posiłku na 100 g produktów zakwaszających 150- 200 g produktów alkalizujących, np. 100 g kurczaka +100 g szpinaku + 100 g jabłek, koniecznie ze skórką, zawierają pektyny leczące uszkodzone przez kwasy błony śluzowe przewodu pokarmowego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz