Napar
przeciw rozstrojowi żołądka.
Owoce anyżku 25, korzeń kozłka
lekarskiego 25 g, owoce berberysu 20 g, kwiat ślazu dzikiego 15 g,
ziele świętojańskie 15 g, zalewamy szklanką wrzącej wody,
odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia, przecedzamy. Pijemy 2-4
szklanki dziennie dzieci połowę tej dawki.
Odwar
dla dorosłych i dzieci.
Łyżkę stołową korzenia żywokostu
zalewamy ½ litra wrzątku, gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty,
odstawiamy na 10 minut, przecedzamy pijemy po ½ szklanki, co 2
godziny, w czasie pierwszego dnia choroby, w drugim i trzecim dniu,
co 6 godzin.
Kłopoty
z zaparciami.
Odwar ułatwiający
wypróżnianie.
Łyżka mieszanki ziół, Liść melisy
50 g, ziele dziurawca 20 g, kora kruszyny 20 g, korzeń lukrecji 20
g, kwiat nagietka lekarskiego 10 g, kwiat bzu czarnego 10 g. Zalewamy
szklanka wrzątku, gotujemy 2 minuty na wolnym ogniu. Odstawiamy pod
przykryciem do naciągnięcia na 15 minut. Pijemy ciepły przed
posiłkami, 3 razy dziennie po ½ szklanki.
Zaparcia.
Czarny bez – odwar 1 łyżka
suszonych owoców zalewamy szklanką wody i gotujemy bez przykrycia
ok. 15 min. Pijemy 2 razy dziennie po ½ szklanki.
Zaparcia.
Rozchodnik – dla otyłych – nalewka
100 g suszonego ziela zalewamy o,5 l spirytusu 70 % . Odstawiamy na
tydzień. Przecedzamy i pijemy 2 – 3 razy dziennie po 20 – 30
kropli na kieliszek wody.
Napar
normujący pracę jelita grubego.
Łyżka mieszanki ziół, po 20 g,
kwiat nagietka lekarskiego, ziele rzepiku, kwiat rumianku, ziele
melisy. Zalewamy szklanka wrzątku i przykrywamy. Po 10 minutach
odcedzamy. Pijemy szklankę codziennie wieczorem.
Gdy męczy
niestrawności.
Nalewka
poprawiająca trawienie.
Liść mięty 25 g, Liść krwawnika 20
g, liść ślazu dzikiego 10 g, kwiat lubczyku 10 g, ziele
macierzanki 20 g, 1 l wódki. Zioła umieszczamy w słoiku z ciemnego
szkła. Zalewamy wódką i odstawiamy, na co najmniej 9 dni.
Przecedzamy przez gazę i rozlewamy do butelek z ciemnego szkła.
Nalewkę pijemy 2 razy dziennie po 3 łyżeczki przez kilka dni.
Napar
przeciw nudnościom.
Łyżka liści mięty. Zalewamy
szklanką wrzątku. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Pijemy po
½ szklanki 2 razy dziennie.
Wrzody żołądka.
Zmielony proszek korzenia żywokostu
50 g, korzeń tataraku 10 g, kwiat macierzanki 40 g, dokładnie
wymieszamy i zażywamy łyżeczkę rano, między 6.00 A 8.00,
Natomiast wieczorem między 19.00 A 20.00, Kuracja powinna trwać 6
tygodni w tym czasie należy wykluczyć z jadłospisu słodycze i
potrawy z wieprzowiny.
Kuracje dla
wrzodowców.
Dania doprawiaj
kminkiem, lubczykiem, cząbrem, bazylią. Sałatki i zupy posypuj
łyżeczką zmielonego siemia lnianego lub nasion kozieradki. Len
jest rośliną niezwykle skuteczną, chroni błonę śluzową,
łagodzi żrące działanie kwasów żołądkowych, pomaga przy
zawarciach – łyżkę nasion lnu zalej pół szklanką wody, odstaw
na kilka godzin i pij na czczo. Kuracja powinna trwać 2-3 tygodnie.
Działanie kleiku lnianego możesz wzmocnić, dodając do niego 15
kropli propolisu. Wtedy pij 2 razy dziennie przez 3-5 dni.
Na śniadanie
jedz łyżeczkę prażonego, zmielonego siemia z 2 łyżkami płatków
owsianych zalanych naturalnym jogurtem lub kwaśnym mlekiem.
Sok z białej
kapusty, pij 2-3 razy przed jedzeniem. Zacznij od łyżeczki, by
dojść do połowy szklanki. Dla poprawienia smaku dodaj sok z jabłek
lub winogron.
Utrzyj kilka
ziemniaków, wyciśnij sok, pij 3-4 razy dziennie po pół szklanki
przez 25- 30 dni. Do smaku dodaj trochę cytryny lub miodu.
Nalewka
tonizująca.
Umieszczone w dużym słoju, kłącze
tataraku 50 g, goździki 5 g, zalewamy litrem czerwonego, wytrawnego
wina, odstawiamy na 2 tygodnie, wstrząsnąć kilka razy dziennie,
odcedzamy i rozlewamy do butelek, pijemy przez kilka miesięcy po
łyżce przed i po jedzeniu.
Odwar
przeciwzapalny.
½ łyżeczki kwiatów nagietka
lekarskiego. Zalewamy szklanką wody. Gotujemy 2 minuty, przecedzamy,
pijemy ¼ szklanki 3 razy dziennie miedzy posiłkami przez kilka
miesięcy.
Przeciw
wzdęciom.
Herbatka wiatropędna, łyżkę
mieszanki ziół, koszyczek rumianku 20 g, owoc anyżku 20 g, owoc
kminku 10 g, kwiat lawendy 10 g, owoc kopru włoskiego 10 g, korzeń
kozłka lekarskiego 10 g, ziele piołunu 10 g, zalewamy szklanką
wrzącej wody, odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia,
przecedzamy, pijemy rano i wieczorem po szklance podgrzanego naparu.
Napar
przynoszący ulgę.
Kwiat lawendy 25 g, liście mięty
25 g, owoc kopru włoskiego 25 g, zalewamy szklanką wrzątku,
odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia, przecedzamy i pijemy
rano i wieczorem po szklance naparu.
Niestrawność.
Wino różane, łyżkę płatków
kwiatów dzikiej róży – suszonych lub świeżych, zagotować z ½
litra czerwonego wytrawnego wina, wystudzić, przecedzamy i przelewamy
do butelki. Przechowujemy w chłodnym miejscu, zażywamy 2 razy
dziennie po małym kieliszku przed śniadaniem i kolacją.
Napar
na lepsze trawienie.
Kwiat kasztanowca 10 g, kwiat werbeny
10 g, zalewamy szklanką wrzątku, po kwadransie przecedzamy, pijemy
przed snem. Odcedzone zioła ponownie zalewamy szklanką wrzątku,
zostawiamy na noc, wypić rano przed śniadaniem.
Męczące
zaparcia.
Napar ułatwiający wypróżnianie,
świeży kwiat akacji 100 g, zalewamy ½ litra wrzącej wody, po
10-15 minutach przecedzamy pijemy rano i wieczorem po szklance.
100 g rumianku, po 50 g dziurawca, kory
kruszyny, korzeni lukrecji, prawoślazu, mięty, owoców anyżku.
Łyżeczkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku, parzymy 20-30 min,
pijemy rano i przed snem.
Odwar
normalizujący.
Kora kruszyny 30 g, kwiat rumianku 10
g, liście mięty pieprzowej 10 g, kwiat lipy 10 g, liście jeżyny
30 g, zalewamy wrzątkiem, gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty,
odstawiamy do naciągnięcia. Pijemy po ½ szklanki ciepłego odwaru
2 razy dziennie przed posiłkami.
Napar
rozluźniający.
Łyżkę kwiatów śliwy, łyżkę
pączków brzozy, 2 łyżki zmielonych nasion pietruszki, zalewamy
wieczorem 2 szklankami wrzątku, zostawiamy pod przykryciem do rana,
szklankę naparu wypijamy przed śniadaniem, drugą wieczorem, przed
snem, kuracja winna trwać 28 dni
Proszek
ziołowy ks. Kneippa – działa łagodnie po 12 godzinach.
Mielony koper włoski 20 g, mielone
owoce jałowca 20 g, mielone nasiona kozieradki 10 g, mielony aloes
10 g. 1 łyżeczkę proszku gotujemy przez 10 -15 minut w 1 szklance
wody. Pijemy 1 szklankę dziennie przed snem.
Środek nie jest wskazany dla osób
cierpiących na hemoroidy i choroby kobiece. Nie wolno podawać
kobietom w ciąży.
Napar z siemienia
lnianego w zaparciach.
Nasiona siemienia 15 g, zalewamy 1
szklanką ciepłej wody, i trzymamy pod przykryciem przez 2-3
godziny, następnie przecedzamy. Pijemy 2-3 razy dziennie na czczo.
TAK SAMO przyrządza się i dawkuje
napar z kwiatów dzikiego bzu i owoców szakłaka.
Proszek ziołowy w
zaparciach przewlekłych.
Kora kruszyny 20 g, owoce szakłaka 20 g,
owoce kopru włoskiego 10 g. Wszystkie składniki ucieramy na proszek.
Gdy
serce bije nierówno.
Napar
przeciwko arytmii, owoc głogu 50 g, korzeń perzu 30 g, owoc kopru
włoskiego 30 g, korzeń kozłka lekarskiego 30 g, korzeń lukrecji
10 g, zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 10-15 minut do
naciągnięcia, przecedzamy pijemy 2 razy dziennie po pół szklanki
ciepłego naparu.
Herbatka
tonizująca.
Ziele marzanki wonnej 20 g, liście
mięty pieprzowej 15 g, liście ruty zwyczajnej 10 g, korzeń perzu
10 g, owoc kopru włoskiego15 g, korzeń kozłka lekarskiego 25 g,
zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 10-15 minut do
naciągnięcia, przecedzamy i pijemy 2 razy dziennie po ½ szklanki
naparu.
Odwar
uspokajający.
Ziele konwalii majowej 30 g, liście
melisy 20 g, kwiatostan głogu 30 g, zalewamy szklanka wrzątku,
gotujemy minutę na małym ogniu, odstawiamy na kwadrans, odcedzamy i
pijemy po szklance rano i wieczorem, kurację prowadzimy, co najmniej
miesiąc.
Aby
zapobiec miażdżycy.
Napar obniżający cholesterol, ziele
krwawnika 15 g, korzeń perzu 15 g, morszczyn 20 g, owoc szakłaka 25
g, korzeń wilżyny ciernistej 10 g, kwiat malwy czarnej 5 g, drewno
sandałowe 10 g, zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na
10-15 minut do naciągnięcia, przecedzamy i pijemy 3 razy dziennie
po szklance ciepłego naparu.
Herbatka o
działaniu profilaktycznym.
Ziele jemioły 30 g, kwiatostan głogu
20 g, korzeń kozłka lekarskiego 15 g, liście melisy 15 g, ziele
ruty 10 g, owoce kminku 10 g, zalewamy szklanką wrzącej wody,
odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia, przecedzamy i pijemy 3
razy dziennie po szklance ciepłego naparu.
Obniżamy
wysokie ciśnienie.
Macerat normalizujący, kwiatostan
głogu 40 g, ziele jemioły 30 g, ziele tasznika 30 g, zalewamy
wieczorem szklanką wody o temper. pokojowej, pozostawiamy pod
przykryciem na 8-12 godzin, odcedzamy, pijemy szklankę lekko
podgrzanego naparu na czczo.
Napar dla
nadciśnieniowców.
Kwiatostan głogu 20 g, kwiaty lipy 20
g, ziele krwawnika 20 g, ziele jemioły 10 g, zalewamy szklanką
wrzącej wody, odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia,
przecedzamy, pijemy 3 razy dziennie po szklance ciepłego naparu.
Na
kłopoty z krążeniem.
Napar pobudzający, kwiatostan głogu
30 g, korzeń imbiru 10 g, owoc żółto drzewu amerykańskiego 30 g,
zalewamy szklanką wrzącej wody odstawiamy na 10-15 minut, do
naciągnięcia, przecedzamy pijemy 3 razy dziennie po szklance.
Herbatka
przeciw żylakom.
Kwiatostan głogu 30 g, korzeń imbiru
10 g, kwiatostan kasztanowca 30 g, ziele krwawnika 20 g, zalewamy
szklanką wrzącej wody odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia,
przecedzamy i pijemy 3 razy dziennie po szklance.
Żylaki.
Odwar – 1 łyżka suszonych kwiatów
kasztanowca zalej szklanką wody i gotuj 5 min. odstaw na 10 min,
przecedź. Pij 2 – 3 razy dziennie, po jedzeniu ½ szklanki.
Żylaki.
Skrzyp polny – doskonale wzmacnia
tkanki otaczające żyły, przyspiesza gojenie ran. Odwar z ziela
można stosować do kompresów i przemywań, 1 łyżka ziela zalewamy
szklanką chłodnej wody, gotujemy około 5 minut, przecedź wystudź.
Na
kobiece dolegliwości.
Zbyt
obfite miesiączki.
Wywar hamujący krwotoki, ziele
krwawnika 15 g, kwiat rumianku 15 g, ziele skrzypu 10 g, ziele
tasznika 5 g, ziele miodunki plamistej 5 g, kwiat kasztanowca 5 g,
ziele rdestu ptasiego 2 g, zalewamy szklanką wrzątku, gotujemy 2-3
minuty, odstawiamy pod przykryciem do naciągnięcia, pijemy szklankę
wieczorem przed snem. Kuracji zaleca się 5 dniową przerwę.
Pokrzywa.
Liście pokrzywy zawierają m.in.
witaminy B2, C, A, K i sole mineralne. Świeży sok z młodych liści
najlepiej przechowuje się zalane miodem 1 cześć soku i 9 części
miodu, w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Stosowana wewnętrznie: liście
działają moczopędnie, przeciwcukrzycowo, hamują krwawienie i
poprawiają przemianę materii. Napar lub sproszkowane liście
stosuje się przy wszelkiego rodzaju krwawieniach, zbyt obfitym
miesiączkowaniu oraz w schorzeniach nerek. Korzeń działa
ściągająco i moczopędnie, odwar z korzenia może być stosowany w
przy kamicy nerkowej oraz nieżytach dróg moczowych. Młode liście
i ich świeży sok stanowią dobry środek odżywczy – zapobiegają
zmęczeniu wiosennemu. Pomagają w leczeniu krzywicy, niedokrwistości
i białaczce. Regulują też ciśnienie i poprawiają pracę serca.
Zaleca się je po kuracji antybiotykowej. Nalewka spirytusowa ze
świeżo zmielonego ziela dodajemy do herbaty przy przeziębieniach,
zatruciach pokarmowych i biegunkach bakteryjnych.
Stosowana zewnętrznie: wata umoczona w
świeżo wyciśniętego soku wstrzymuje krwawienie z nosa. Może być
używana do mycia i płukania włosów – zapobiega łupieżowi i
wypadaniu włosów. Biczowanie pokrzywami leczy reumatyzm.
Sok
przeciw anemii.
Świeże pokrzywy ok.1 kg umyć,
osuszyć w ściereczce, zemleć w maszynce do mięsa i odcisnąć w
gazie lub w sokowirówce, uzyskany sok wlewamy do butelki i
rozcieńczamy wodą mineralną lub źródlaną w proporcji 1 części
soku 2 części wody. Pijemy 3 razy dziennie przez 2 tygodnie łyżkę
specyfiku wymieszaną z miodem.
Upławy
stany zapalne sromu.
Napar kojący, korzeń arcydzięgla
40 g, liść bazylii 20 g, korzeń kozłka lekarskiego 20 g, korzeń
cykorii 20 g, zalewamy szklanką wrzątku, po 10-15 minutach
odcedzamy, pijemy 2-3 szklanki dziennie ciepłego naparu, można go
też używać do przemywania zewnętrznych narządów płciowych-
wtedy zaparzamy podwójną porcję ziół.
Stany zapalne
zewnętrznych narządów rodnych.
Napar
przeciwbakteryjny.
2 łyżki mieszanki ziół, liście
orzecha 20 g, liście szałwii 20 g, kwiat rumianku 15 g, kora dębu
10 g, kwiat ślazu dzikiego 15 g. Zalewamy litrem wrzątku.
Zostawiamy pod przykryciem do naciągnięcia. Po odcedzeniu i
ostudzeniu używamy do obmywania narządów kobiecych, gdy występują
objawy stanu zapalnego.
Kąpiel
antybakteryjna.
5 łyżek mieszanki ziół, koszyczek
rumianku 25 g, liść wiązu 25 g, liść orzecha 25 g, kora dębu 10
g, zalewamy litrem wrzątku odstawiamy na kwadrans do naciągnięcia,
odcedzamy, lekko przestudzić, przeląc do małej miseczki, podmywać
się naparem, jeszcze lepiej posiedzieć w miseczce przez kilka
minut.
Kąpiel
kojąca świąd.
2 łyżki ziela glistnika, zalewamy
szklanką wrzątku i przykrywamy. Po kilku minutach odcedzamy,
wlewamy do miski z ciepłą wodą. Obmywamy srom.
Napięcia
przedmiesiączkowe.
Napar odprężający, ziele bukwicy 20
g, ziele melisy 10 g, liść pokrzywy 20 g, kwiat jasnoty białej 20
g, liść mięty 30 g, zalewamy wieczorem dwiema szklankami wrzątku
i odstawiamy na 15 minut, wypijamy szklankę wieczorem, drugą zaś
rano. Kurację rozpocząć na dwa tygodnie przed okresem, a zakończyć
w momencie pojawienia się krwawienia miesiączkowego.
Napar odprężający – łyżka
mieszanki ziół, kwiat malwy czarnej 40 g, liście ruty 10 g.
Zalewamy szklanką wrzątku. Odstaw na 15 minut pod przykryciem do
naciągnięcia. Odcedzamy, pij po szklance przez 5 dni rano i
wieczorem. Kurację rozpoczynamy na kilka dni przed wystąpieniem
miesiączki i powtarzamy przez kilka miesięcy.
Herbatka
relaksująca.
Liście melisy 30 g, liście mięty
pieprzowej 30 g, kwiaty rumianku 30 g, kwiat białej jasnoty 30 g,
kwiat malwy czarnej 30 g, korzeń kozłka lekarskiego 20 g, liść
ruty 10 g, zalewamy szklanką wrzątku odstawiamy na 10-15 minut do
naciągnięcia, przecedzamy, pijemy 3 szklanki dziennie, kuracje
rozpocząć na kilka dni przed miesiączką.
Bolesne
miesiączki.
Napar przeciwskurczowy, kwiat jasnoty
białej 30 g, liść ruty 30 g, ziele krwawnika 40 g, zalewamy
szklanką wrzątku, odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia,
przecedzić, pic 3 szklanki dziennie.Kuracje rozpocząć na tydzień
przed okresem i kontynuować do końca miesiączki, w czasie kuracji
dobrze jest wykluczyć z jadłospisu wędliny i mięso.
Napar
łagodzący bóle.
Korzeń tataraku 20 g, liść pokrzywy
20 g, ziele rdestu ptasiego 15 g, ziele świętojańskie 15 g, ziele
nawłoci 15 g, liść babki lancetowej 15 g, zalać szklanką wrzącej
wody, odstawić na 10-15 minut do naciągnięcia, pic 3 szklanki
dziennie.
Herbatka regulująca.
Łyżka mieszanki ziół – po 30 g,
kwiat malwy czarnej, kwiat nagietka lekarskiego, liście ruty.
Zalewamy szklanką wrzątku. Przykrywamy i odstawiamy do
naciągnięcia. Pijemy po szklance 3 razy dziennie na kilka dni przed
miesiączką oraz pierwszego i drugiego dnia jej trwania.
Objawy
związane z klimakterium.
Napar przeciw uderzeniom gorąca,
łyżkę liścia szałwii lekarskiej, zalać szklanką
wrzątku, odstawić na 10-15 minut przecedzić pic po kilka łyżek
naparu, co 2 godziny.
Herbatka
poprawiająca nastrój.
Mieszanka po 10 g, ziele przywrotnika,
szyszki chmielu, liść pokrzywy, ziele serdecznika, liść melisy,
korzeń lukrecji, korzeń mniszka lekarskiego, liść mięty
pieprzowej, kwiat bławatka, zalać szklanką wrzątku, parzyć przez
½ godziny pod przykryciem, przecedzić, pic codziennie szklankę
ciepłego naparu przed snem.
Nalewka
zapobiegająca nocnym potom.
Ziele hyzopu 20 g, zalać w słoiku ¾
szklanki wódki odstawić na tydzień w ciemne miejsce o temperaturze
pokojowej, co dzień wstrząsnąć słoikiem, przefiltrować, pic 4-5
razy dziennie po łyżce rozcieńczonej w szklance wody, na 20 minut
przed jedzeniem.
Kojenie
nerwów.
Napar relaksujący w stanie niepokoju,
koszyczek rumianku 20 g, owoc anyżku 15 g, korzeń kozłka
lekarskiego 35 g, ziele krwawnika 15 g, kora kruszyny 15 g, zalać
szklanką wrzątku, odstawić do naciągnięcia na kwadrans,
przecedzić ostudzić pic rano i wieczorem po szklance naparu,
Kąpiel
odprężająca.
5 łyżek liścia melisy zalać 2
szklanki wrzątku, gotować 3 minuty odstawić na 10 minut do
naciągnięcia odcedzić wlać do wanny wypełnionej ciepłą wodą,
kąpiel 10 minut.
Herbatka
dla zestresowanych.
Owoc kopru włoskiego 30 g, owoc kminku
30 g, owoc anyżku 20 g, korzeń kozłka lekarskiego 20 g, zaląc
szklanka wrzątku, odstawić na kwadrans do naciągnięcia,
przecedzić ostudzić, pic 3 razy szklanki naparu dziennie, aby
kuracja była skuteczna stosuj ją przez 12 dni.
Napar
przeciw napadom histerii.
Korzeń goryczki żółtej 20 g, korzeń
kozłka lekarskiego 20 g, liść maliny 30 g, liść ruty 10 g, liść
szałwii 20 g, zalać szklanką wrzątku odstawić do naciągnięcia przecedzić ostudzić pic po ½ szklanki rano i wieczorem.
Skłonność
do depresji.
Wywar
poprawiający nastrój.
4 łyżki kwiatów i ziela dziurawca,
zalewamy litrem wrzątku, gotujemy 2 minuty, odstawiamy pod
przykryciem na 10 minut do naciągnięcia. Pijemy 3 razy dziennie
przed jedzeniem po pół szklanki.
Nalewka
na dobry humor.
10 dag kwiatów, paków i liści
dziurawca, ½ l spirytusu. Zalewamy spirytusem. Odstawiamy w ciemne
miejsce na 2 tygodnie, po czym przecedzamy. Pijemy raz dziennie po
łyżeczce dodanej do połowy szklanki mleka.
Napar
dla znerwicowanych.
Łyżka mieszanki po 20 g, szyszki
chmielu, korzeń kozłka lekarskiego, korzeń arcydzięgla, kłącze
perzu, ziele dziurawca. Zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i
odstawiamy na 15 minut do naciągnięcia. Odcedzamy, pijemy szklankę
ciepłego naparu w razie silnego zdenerwowania.
Napar
odprężający.
Łyżka mieszanki ziół, płatki róży
30 g, korzeń kozłka lekarskiego 25 g, liść ruty 20 g, liść
rozmarynu 15 g, ziele krwawnika 10 g. Zalewamy szklanką wrzątku.
Przykrywamy po 15 minutach odcedzamy. Pijemy po ½ szklanki rano i
wieczorem.
Napar
dla zestresowanych.
Łyżka szyszek chmielu, zalewamy
szklanką wrzątku. Pozostawiamy na 10 minut pod przykryciem.
Przecedzamy, pijemy 2 razy dziennie po ½ szklanki na ½ godzin przed
posiłkiem.
Nerwobóle.
Koszyczek
rumianku 25 g, liść poziomek 25 g, ziele jaskółcze 25 g, ziele
krwawnika 25 g, zalać wrzątkiem odstawić na kwadrans do
naciągnięcia przecedzić ostudzić pic po szklance naparu ciepłego
rano i wieczorem.
Napar
przeciwbólowy.
Łyżka
mieszanki ziół, ziele podróżnika 25 g, kwiat lipy 20 g, liść
jeżyny 20 g, kwiat rumianku 15 g, liść mięty pieprzowej10 g,
korzeń kozłka lekarskiego 10 g. Zalewamy szklanką wrzątku i
przykrywamy. Po 15 minutach przecedzamy, napar pijemy 2 razy dziennie
po szklance. Kuracja powinna trwać 12 dni
Seler
pomaga na reumatyzm.
Przyczyną
schorzeń reumatycznych są m.in. szkodliwe pozostałości przemiany
materii. Na ogół odkładają się one w stawach. Zacznij od
przywrócenia równowagi kwasowo – zasadowej w organizmie.
Osiągniesz to wprowadzając do diety świeże warzywa i owoce.
Używaj dużo kminku, kolendry, majeranku, chrzanu, cząbru, jedz
kaszę jaglaną i gryczaną, pij jogurt.
Niewskazane są
– sól, czekolada, słodkie ciastka, alkohol, kawa, herbata.
Poddaj się
kuracji z soku selera przez 15 – 20 dni w miesiącu pij pół
szklanki soku z liści lub korzenia selera. Jedz także dużo surówek
z selera posypane natką pietruszki. Sok oraz surówka z selera są
doskonałe dla osób cierpiących na schorzenia dróg moczowych.
Substancje zawarte w nich rozpuszczają złogi kwasu moczowego
osadzające się w nerkach i stawach.
NALEWKA
na liściach pokrzywy: 10
dag pokrojonych świeżych liści pokrzywy zalej 500 ml spirytusu.
Odstaw w ciemne miejsce na 15 dni i w razie potrzeby nacieraj bolące
miejsca.
Takie samo
działanie ma nalewka z przetacznika:
2-3 łyżki ziela zalej 500 ml wódki i odstaw na kilkanaście dni.
Nalewka z
muchomorów: grzyby zalej wódką lub denaturatem i odstaw na kilka
tygodni. Po odcedzeniu nacieraj chore miejsca.
Pomocny jest
także okład na noc z rozbitych liści kapusty.
Pokrzywa
łagodzi bóle korzonkowe.
200 - 300 g
suszonych liści pokrzywy zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj 5 minut
pod przykryciem na małym ogniu. Odstaw na 20 minut, potem przecedź
i wlej do wanny napełnionej wodą o temp. 38 o C. Posiedź w kąpieli
15 – 20 minut. Dokładnie się wytrzyj i ciepło ubierz.
Na
bóle stawów.
Zmieszaj 6
kropli olejku jałowcowego z 4 niepełnymi łyżkami oleju
migdałowego. Wcieraj mieszankę w bolące miejsca przez parę dni.
Nie stosuj jej jednocześnie z lekami homeopatycznymi.
Wino
pomocne na kłopoty miłosne
– obrany i pokrojony korzeń selera zalewamy czerwonym,
półwytrawnym winem i pozostawiamy na 48 godz. Miksujemy składniki,
mieszamy i filtrujemy napój. Należy pic 2 szklanki dziennie.
Olejek
do nacierania.
Świeże kwiaty
dziurawca 500 g, zaląc w naczyniu ½ litra oliwy i ½ litra białego
wina, wstawić do większego garnka z wrząca wodą i podgrzewać, aż
wino wyparuje, odcedzić wlać do butelki, nacierać przed snem
bolące miejsca.
Dla
cierpiących na bezsenność.
Korzeń kozłka lekarskiego 20 g, kwiat
krwawnika 30 g, liść bobrka 30 g, liść mięty pieprzowej 20 g,
zalać szklanka wrzątku odstawić na kwadrans do naciągnięcia
przecedzić ostudzić pic szklankę przed snem przez 12 dni, zrobić 7
dni przerwy, ponowić kontynuować kurację.
Mikstura
nasenna.
Korzeń kozłka lekarskiego 30 g, liść
melisy 30 g, liść mięty pieprzowej 10 g, kwiat lawendy 10 g, ziele
dziurawca 10 g, zalać 2 szklanki wrzątku odstawić na 3 godziny pod
przykryciem, przecedzić ½ , resztę gotować na małym ogniu przez
kilka minut, odcedzić zmieszać z naparem, pic ciepłą przed snem.
Na
przeziębienie.
Babka zwyczajna – napar łagodzący
kaszel – liść babki zwyczajnej 40 g, kwiat podbiału, korzeń
prawoślazu 20 g. Łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzącej wody.
Odstawić do naciągnięcia. Pij 3-4 razy dziennie po ½ szklanki.
Buraki
wyleczą kaszel.
Burakowy syrop: Utrzyj na tarce
jarzynowej 2 -3 obrane buraki. Zalej dobrze osłodzoną wodą, aby
postała dość gęsta papka. Gotuj ją 15 minut na małym ogniu, pod
przykryciem, i odciśnij. Pij po łyżeczce zimnego syropu kolka razy
dziennie. Ból gardła łagodzi płukanie świeżym sokiem z buraka.
Wykorzystaj tez lecznicze właściwości
cebuli: z wody i cukru przygotuj syrop. Wrzuć pokrojoną w plasterki
cebulę i gotuj na małym ogniu, nie dopuszczaj do wrzenia. Odcedź,
schłodź i pij kilka razy dziennie po łyżce.
Macerat
przeciwkaszlowy.
Korzeń prawoślazu lekarskiego, łyżkę
ziela zalać szklanką wody o temperaturze pokojowe. Odstawić na 30
minut, odcedzić. Pij 1/3 szklanki 2-3 razy dziennie.
Wywar
na bolące gardło.
Owoce berberysu i owoc róży w równych
ilościach, 1,5 łyżki owoców zalej szklanką ciepłej wody.
Doprowadź do wrzenia na małym ogniu przez 3 minuty. Przecedzić i
uzupełnij wodą do pełnej szklanki. Pij 2-4 razy dziennie po pół
szklanki.
Herbatka
na katar.
Równe ilości suszonych owoców malin,
kwiatu lipy i kwiatu czarnego bzu. Łyżkę mieszanki zalej szklanka
wrzątku. Po 15 minutach odcedzić. Pij 4 razy dziennie po pół
szklanki.
Wzmacniamy
serce.
Napar obniżający ciśnienie, ziele
glistnika 15g, ziele jemioły, owoc głogu, ziele skrzypu po 30g,
łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzątku, po 15 minutach przecedź.
Pij letnie 3 razy dziennie na 10 min przed jedzeniem.
Wywar
regulujący rytm serca.
Kwiat głogu, ziele konwalii majowej po
30g, liście melisy, korzeń kozłka po 20g, 2 łyżki mieszanki
zalej wrzątkiem, gotuj minutę, odstaw na 15 min. przecedź. Pij
ciepły rano i wieczorem na 10 min przed jedzeniem.
Trzymamy
nerwy na wodzy.
Odprężające wino melisowe, 25g
rozdrobnionych liści melisy, ½ litra białego wina gronowego. Zaląc
zioła winem, odstaw na 3 dni, następnie przecedź. Popijaj po 2
łyżki 3 razy dziennie.
Napar
uspokajający.
Szyszki chmielu, ziele dziurawca,
korzeń kozłka po 30g, liść mięty pieprzowej 20g. W miseczce
zalej 2 łyżki mieszanki 2 i ½ szklanki wrzącej wody. Przykryj,
postaw na 30 min na garnku z wrzątkiem. Odstaw na 10 minut, przecedź
i przelej do termosu. Pij 2/3 szklanki 2 razy dziennie po jedzeniu.
Uspakajamy
wrażliwy żołądek.
Napar przeciwko
gazom, po 2 łyżki stołowe kwiatu nagietka, kwiatu rumianku i ziela
krwawnika. Łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, przykryć
odstawić na 15 minut, przecedzić, pic 3 razy dziennie przed
jedzeniem. Przy silnych bólach lub skurczach – po pół filiżanki,
co godzinę. Z tego samego naparu zrób kompres – ciepły na
brzuch.
Wywar
łagodzący niestrawność.
Liść mięty,
podbiału, bobrka trójlistnego, ziele szanty, nostrzyka, pięciornika
gęsiego, korzeń arcydzięgla, po 50g. Łyżkę mieszanki zalewamy 2
szklanki wrzątku, gotuj na małym ogniu 5 min, odstaw na 10 min,
przecedź. Pij po filiżance przed posiłkami.
Poprawiamy wygląd skóry
skłonnej do wyprysków.
Wywar regulujący
przemianę materii, st rączy fasoli 8 g, kłącza perzu 6 g, liście
borówki i poziomki, kłącze kozłka i ziele skrzypu po 5 g, kora
kruszyny, rdest ptasi i ziele rutwicy po 4 g, łyżkę mieszanki zalej
szklanka wrzątku. Odstaw na 15 minut, przecedź. Pij ciepły wywar 2
razy dziennie po szklance.
Pijemy 1 szklankę naparu wieczorem.
Kompres
przeciwtrądzikowy.
Kwiat rumianku,
nagietka, kora wierzby po 10 g, zioła wymieszaj, zalej szklanką
zimnej wody i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia. Łyżeczkę
wywaru rozcieńczyć ¼ szklanki przegotowanej letniej wody. Zmocz
gazę i przyłóż ja do twarzy na godzinę.
Koimy
dolegliwości reumatyczne.
Łagodząca
kąpiel, rumianek, kwiat wężówki, ziele macierzanki wonnej,
nostrzyku, babki lancetowej, korzeń żywokostu po 50g, zioła zalej
litrem wody, zagotuj. Odstaw na 15 min pod przykryciem. Odcedź i
wlej do wanny pełnej ciepłej, ale niegorącej wody. Kąpiel
powtarzaj 3 razy w tygodniu przez dwa miesiące.
Herbatka
przeciwbólowa.
Kłącza
tataraku, perzu, paprotki, korzeń biedrzeńca i arcydzięgla, liść
brzozy, ziele serdecznika w równych ilościach. Łyżkę mieszanki
zalej 2 szklanki wrzątku. Odstaw pod przykryciem na 10 min. Pij po
pół szklanki 3 razy dziennie.
Panujemy nad nerwobólami.
Sok
odtruwający organizm, owoce czarnego bzu kilogram, owoce podgrzej z
odrobina wody, by zmiękły. Rozetrzyj i odciśnij w lnianej
ściereczce. Sok wymieszaj z cukrem w proporcji 1 do 1. Następnie
przelej do butelek i pasteryzuj. Pij łyżkę soku każdego ranka.
Okład przeciwbólowy.
Kwiat
stokrotki pospolitej, podbiału, słonecznika i mniszka lekarskiego
po 20g. 1-2 łyżki ziół zwilż ciepłą woda, zawiń w gazę i
przykładaj na bolące miejsca.
Grzybice.
Napar do moczenia stóp.
Łyżka mieszanki ziół
po 20g, liść szałwii, liść orzecha włoskiego, ziele hyzopu.
Zalewamy litrem wrzącej wody, odstawiamy pod przykryciem do
naciągnięcia. Gdy ostygnie do temperatury pokojowej, odcedzamy.
Wlewamy do miski, dopełniamy wodą tak, by stopy mogły być
zanurzone. Moczymy je przez około 15 minut.
Napar do przemywania skóry.
Łyżka ziela glistnika,
zalewamy szklanką wrzątku. Parzymy pod przykryciem pół godziny.
Gdy będzie chłodny, odcedzamy. Przemywamy tamponem z waty lub gazą
chore miejsce kilka razy dziennie.
Egzema.
Herbatka z
przetacznika leśnego – 1 łyżeczkę ziół zalać 1 szklanką
wrzątku. Odstawić do naparzenia pod przykryciem na 5 minut. Pic 1
szklankę dziennie.
W niektórych
zielnikach podawane są także recepty zalecające mieszanie
przetacznika z pędami pokrzywy w proporcji 1- 1. W takim przypadku
zaparzamy 1 łyżeczkę mieszanki 1 szklanka wrzątku i również
pijemy szklankę dziennie.
Maść szczawiowa
– 2 – 3 garście szczawiu wypłukać i osuszyć na ręczniku
kuchennym. Rozetrzeć pałką i dodać do ½ kg roztopionego
niesolonego smalcu. Wymieszać i podgrzewać przez 15 minut na małym
ogniu. Odstawić w chłodne miejsce. Po 24 godzinach maść jest
gotowa. Należy ją nakładać na gazę i przykładać do chorego
miejsca. Okłady zmieniać codziennie.
Kuracja olejem
kukurydzianym – 1 stołową łyżkę
oleju kukurydzianego pic 2 razy dziennie przed lub w trakcie posiłku.
Kuracja 2 miesięczna.
Kąpiele – 2
pełne garście liści szałwii zalać 2
litrami wrzątku. Odstawić pod przykryciem do naciągnięcia na 10
minut. Przecedzić i wlać do wody kąpielowej o temp. 38 o C. Czas
kąpieli do 15 minut. Powtarzać 3 razy w tygodniu.
Zmieszać 5
stołowych łyżek owsa, 5 stołowych
łyżek ziela fiołka trójbarwnego, 5 stołowych łyżek ziela
rzepiku i zalać 2 – 3 litrami wody. Gotować na wolnym ogniu przez
5 minut. Przecedzić wlać do wody kąpielowej. Czas kąpieli 15
minut.
Egzema na
dłoniach lub stopach – wystarczy
pół kąpiel z dodatkiem maki ziemniaczanej. Na 1 litr wody 1 łyżkę
mąki ziemniaczanej, rozmieszać w zimnej wodzie i dolać do ciepłej
wody w miednicy. Czas kąpieli 15 minut.
KATAPLAZM –
2 garście świeżych liści szpinaku zalać 3-4 łyżkami oleju
słonecznikowego. Dusić na patelni przez 5 minut. Lekko przestudzić,
nakładać na gazę i kompresować zmiennie chorobowe miejsca. Okłady
zmieniać 1 dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz