środa, 20 kwietnia 2016

Mieszanki soków- przepisy, jako eliksir życia.



Napar przeciw rozstrojowi żołądka.
Owoce anyżku 25, korzeń kozłka lekarskiego 25 g, owoce berberysu 20 g, kwiat ślazu dzikiego 15 g, ziele świętojańskie 15 g, zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia, przecedzamy. Pijemy 2-4 szklanki dziennie dzieci połowę tej dawki.

Odwar dla dorosłych i dzieci.
Łyżkę stołową korzenia żywokostu zalewamy ½ litra wrzątku, gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty, odstawiamy na 10 minut, przecedzamy pijemy po ½ szklanki, co 2 godziny, w czasie pierwszego dnia choroby, w drugim i trzecim dniu, co 6 godzin.
Kłopoty z zaparciami.
Odwar ułatwiający wypróżnianie.
Łyżka mieszanki ziół, Liść melisy 50 g, ziele dziurawca 20 g, kora kruszyny 20 g, korzeń lukrecji 20 g, kwiat nagietka lekarskiego 10 g, kwiat bzu czarnego 10 g. Zalewamy szklanka wrzątku, gotujemy 2 minuty na wolnym ogniu. Odstawiamy pod przykryciem do naciągnięcia na 15 minut. Pijemy ciepły przed posiłkami, 3 razy dziennie po ½ szklanki.

Zaparcia.
Czarny bez – odwar 1 łyżka suszonych owoców zalewamy szklanką wody i gotujemy bez przykrycia ok. 15 min. Pijemy 2 razy dziennie po ½ szklanki.

Zaparcia.
Rozchodnik – dla otyłych – nalewka 100 g suszonego ziela zalewamy o,5 l spirytusu 70 % . Odstawiamy na tydzień. Przecedzamy i pijemy 2 – 3 razy dziennie po 20 – 30 kropli na kieliszek wody.

Napar normujący pracę jelita grubego.
Łyżka mieszanki ziół, po 20 g, kwiat nagietka lekarskiego, ziele rzepiku, kwiat rumianku, ziele melisy. Zalewamy szklanka wrzątku i przykrywamy. Po 10 minutach odcedzamy. Pijemy szklankę codziennie wieczorem.
Gdy męczy niestrawności.
Nalewka poprawiająca trawienie.
Liść mięty 25 g, Liść krwawnika 20 g, liść ślazu dzikiego 10 g, kwiat lubczyku 10 g, ziele macierzanki 20 g, 1 l wódki. Zioła umieszczamy w słoiku z ciemnego szkła. Zalewamy wódką i odstawiamy, na co najmniej 9 dni. Przecedzamy przez gazę i rozlewamy do butelek z ciemnego szkła. Nalewkę pijemy 2 razy dziennie po 3 łyżeczki przez kilka dni.

Napar przeciw nudnościom.
Łyżka liści mięty. Zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Pijemy po ½ szklanki 2 razy dziennie.
Wrzody żołądka.
Zmielony proszek korzenia żywokostu 50 g, korzeń tataraku 10 g, kwiat macierzanki 40 g, dokładnie wymieszamy i zażywamy łyżeczkę rano, między 6.00 A 8.00, Natomiast wieczorem między 19.00 A 20.00, Kuracja powinna trwać 6 tygodni w tym czasie należy wykluczyć z jadłospisu słodycze i potrawy z wieprzowiny.
Kuracje dla wrzodowców.
Dania doprawiaj kminkiem, lubczykiem, cząbrem, bazylią. Sałatki i zupy posypuj łyżeczką zmielonego siemia lnianego lub nasion kozieradki. Len jest rośliną niezwykle skuteczną, chroni błonę śluzową, łagodzi żrące działanie kwasów żołądkowych, pomaga przy zawarciach – łyżkę nasion lnu zalej pół szklanką wody, odstaw na kilka godzin i pij na czczo. Kuracja powinna trwać 2-3 tygodnie. Działanie kleiku lnianego możesz wzmocnić, dodając do niego 15 kropli propolisu. Wtedy pij 2 razy dziennie przez 3-5 dni.
Na śniadanie jedz łyżeczkę prażonego, zmielonego siemia z 2 łyżkami płatków owsianych zalanych naturalnym jogurtem lub kwaśnym mlekiem.
Sok z białej kapusty, pij 2-3 razy przed jedzeniem. Zacznij od łyżeczki, by dojść do połowy szklanki. Dla poprawienia smaku dodaj sok z jabłek lub winogron.
Utrzyj kilka ziemniaków, wyciśnij sok, pij 3-4 razy dziennie po pół szklanki przez 25- 30 dni. Do smaku dodaj trochę cytryny lub miodu.

Nalewka tonizująca.
Umieszczone w dużym słoju, kłącze tataraku 50 g, goździki 5 g, zalewamy litrem czerwonego, wytrawnego wina, odstawiamy na 2 tygodnie, wstrząsnąć kilka razy dziennie, odcedzamy i rozlewamy do butelek, pijemy przez kilka miesięcy po łyżce przed i po jedzeniu.
Odwar przeciwzapalny.
½ łyżeczki kwiatów nagietka lekarskiego. Zalewamy szklanką wody. Gotujemy 2 minuty, przecedzamy, pijemy ¼ szklanki 3 razy dziennie miedzy posiłkami przez kilka miesięcy.

Przeciw wzdęciom.
Herbatka wiatropędna, łyżkę mieszanki ziół, koszyczek rumianku 20 g, owoc anyżku 20 g, owoc kminku 10 g, kwiat lawendy 10 g, owoc kopru włoskiego 10 g, korzeń kozłka lekarskiego 10 g, ziele piołunu 10 g, zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia, przecedzamy, pijemy rano i wieczorem po szklance podgrzanego naparu.
Napar przynoszący ulgę.
Kwiat lawendy 25 g, liście mięty 25 g, owoc kopru włoskiego 25 g, zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia, przecedzamy i pijemy rano i wieczorem po szklance naparu.
Niestrawność.
Wino różane, łyżkę płatków kwiatów dzikiej róży – suszonych lub świeżych, zagotować z ½ litra czerwonego wytrawnego wina, wystudzić, przecedzamy i przelewamy do butelki. Przechowujemy w chłodnym miejscu, zażywamy 2 razy dziennie po małym kieliszku przed śniadaniem i kolacją.

Napar na lepsze trawienie.
Kwiat kasztanowca 10 g, kwiat werbeny 10 g, zalewamy szklanką wrzątku, po kwadransie przecedzamy, pijemy przed snem. Odcedzone zioła ponownie zalewamy szklanką wrzątku, zostawiamy na noc, wypić rano przed śniadaniem.

Męczące zaparcia.
Napar ułatwiający wypróżnianie, świeży kwiat akacji 100 g, zalewamy ½ litra wrzącej wody, po 10-15 minutach przecedzamy pijemy rano i wieczorem po szklance.


100 g rumianku, po 50 g dziurawca, kory kruszyny, korzeni lukrecji, prawoślazu, mięty, owoców anyżku. Łyżeczkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku, parzymy 20-30 min, pijemy rano i przed snem.

Odwar normalizujący.
Kora kruszyny 30 g, kwiat rumianku 10 g, liście mięty pieprzowej 10 g, kwiat lipy 10 g, liście jeżyny 30 g, zalewamy wrzątkiem, gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty, odstawiamy do naciągnięcia. Pijemy po ½ szklanki ciepłego odwaru 2 razy dziennie przed posiłkami.

Napar rozluźniający.
Łyżkę kwiatów śliwy, łyżkę pączków brzozy, 2 łyżki zmielonych nasion pietruszki, zalewamy wieczorem 2 szklankami wrzątku, zostawiamy pod przykryciem do rana, szklankę naparu wypijamy przed śniadaniem, drugą wieczorem, przed snem, kuracja winna trwać 28 dni
Proszek ziołowy ks. Kneippa – działa łagodnie po 12 godzinach.
Mielony koper włoski 20 g, mielone owoce jałowca 20  g, mielone nasiona kozieradki 10 g, mielony aloes 10 g. 1 łyżeczkę proszku gotujemy przez 10 -15 minut w 1 szklance wody. Pijemy 1 szklankę dziennie przed snem.
Środek nie jest wskazany dla osób cierpiących na hemoroidy i choroby kobiece. Nie wolno podawać kobietom w ciąży.

Napar z siemienia lnianego w zaparciach.
Nasiona siemienia 15 g, zalewamy 1 szklanką ciepłej wody, i trzymamy pod przykryciem przez 2-3 godziny, następnie przecedzamy. Pijemy 2-3 razy dziennie na czczo.
TAK SAMO przyrządza się i dawkuje napar z kwiatów dzikiego bzu i owoców szakłaka.

Proszek ziołowy w zaparciach przewlekłych.
Kora kruszyny 20 g, owoce szakłaka 20 g, owoce kopru włoskiego 10 g. Wszystkie składniki ucieramy na proszek.



Gdy serce bije nierówno.
Napar przeciwko arytmii, owoc głogu 50 g, korzeń perzu 30 g, owoc kopru włoskiego 30 g, korzeń kozłka lekarskiego 30 g, korzeń lukrecji 10 g, zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia, przecedzamy pijemy 2 razy dziennie po pół szklanki ciepłego naparu.

Herbatka tonizująca.
Ziele marzanki wonnej 20 g, liście mięty pieprzowej 15 g, liście ruty zwyczajnej 10 g, korzeń perzu 10 g, owoc kopru włoskiego15 g, korzeń kozłka lekarskiego 25 g, zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia, przecedzamy i pijemy 2 razy dziennie po ½ szklanki naparu.

Odwar uspokajający.
Ziele konwalii majowej 30 g, liście melisy 20 g, kwiatostan głogu 30 g, zalewamy szklanka wrzątku, gotujemy minutę na małym ogniu, odstawiamy na kwadrans, odcedzamy i pijemy po szklance rano i wieczorem, kurację prowadzimy, co najmniej miesiąc.

Aby zapobiec miażdżycy.
Napar obniżający cholesterol, ziele krwawnika 15 g, korzeń perzu 15 g, morszczyn 20 g, owoc szakłaka 25 g, korzeń wilżyny ciernistej 10 g, kwiat malwy czarnej 5 g, drewno sandałowe 10 g, zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia, przecedzamy i pijemy 3 razy dziennie po szklance ciepłego naparu.

Herbatka o działaniu profilaktycznym.
Ziele jemioły 30 g, kwiatostan głogu 20 g, korzeń kozłka lekarskiego 15 g, liście melisy 15 g, ziele ruty 10 g, owoce kminku 10 g, zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia, przecedzamy i pijemy 3 razy dziennie po szklance ciepłego naparu.

Obniżamy wysokie ciśnienie.
Macerat normalizujący, kwiatostan głogu 40 g, ziele jemioły 30 g, ziele tasznika 30 g, zalewamy wieczorem szklanką wody o temper. pokojowej, pozostawiamy pod przykryciem na 8-12 godzin, odcedzamy, pijemy szklankę lekko podgrzanego naparu na czczo.

Napar dla nadciśnieniowców.
Kwiatostan głogu 20 g, kwiaty lipy 20 g, ziele krwawnika 20 g, ziele jemioły 10 g, zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia, przecedzamy, pijemy 3 razy dziennie po szklance ciepłego naparu.
Na kłopoty z krążeniem.
Napar pobudzający, kwiatostan głogu 30 g, korzeń imbiru 10 g, owoc żółto drzewu amerykańskiego 30 g, zalewamy szklanką wrzącej wody odstawiamy na 10-15 minut, do naciągnięcia, przecedzamy pijemy 3 razy dziennie po szklance.

Herbatka przeciw żylakom.
Kwiatostan głogu 30 g, korzeń imbiru 10 g, kwiatostan kasztanowca 30 g, ziele krwawnika 20 g, zalewamy szklanką wrzącej wody odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia, przecedzamy i pijemy 3 razy dziennie po szklance.

Żylaki.
Odwar – 1 łyżka suszonych kwiatów kasztanowca zalej szklanką wody i gotuj 5 min. odstaw na 10 min, przecedź. Pij 2 – 3 razy dziennie, po jedzeniu ½ szklanki.

Żylaki.
Skrzyp polny – doskonale wzmacnia tkanki otaczające żyły, przyspiesza gojenie ran. Odwar z ziela można stosować do kompresów i przemywań, 1 łyżka ziela zalewamy szklanką chłodnej wody, gotujemy około 5 minut, przecedź wystudź.



Na kobiece dolegliwości.
Zbyt obfite miesiączki.
Wywar hamujący krwotoki, ziele krwawnika 15 g, kwiat rumianku 15 g, ziele skrzypu 10 g, ziele tasznika 5 g, ziele miodunki plamistej 5 g, kwiat kasztanowca 5 g, ziele rdestu ptasiego 2 g, zalewamy szklanką wrzątku, gotujemy 2-3 minuty, odstawiamy pod przykryciem do naciągnięcia, pijemy szklankę wieczorem przed snem. Kuracji zaleca się 5 dniową przerwę.



Pokrzywa.
Liście pokrzywy zawierają m.in. witaminy B2, C, A, K i sole mineralne. Świeży sok z młodych liści najlepiej przechowuje się zalane miodem 1 cześć soku i 9 części miodu, w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Stosowana wewnętrznie: liście działają moczopędnie, przeciwcukrzycowo, hamują krwawienie i poprawiają przemianę materii. Napar lub sproszkowane liście stosuje się przy wszelkiego rodzaju krwawieniach, zbyt obfitym miesiączkowaniu oraz w schorzeniach nerek. Korzeń działa ściągająco i moczopędnie, odwar z korzenia może być stosowany w przy kamicy nerkowej oraz nieżytach dróg moczowych. Młode liście i ich świeży sok stanowią dobry środek odżywczy – zapobiegają zmęczeniu wiosennemu. Pomagają w leczeniu krzywicy, niedokrwistości i białaczce. Regulują też ciśnienie i poprawiają pracę serca. Zaleca się je po kuracji antybiotykowej. Nalewka spirytusowa ze świeżo zmielonego ziela dodajemy do herbaty przy przeziębieniach, zatruciach pokarmowych i biegunkach bakteryjnych.

Stosowana zewnętrznie: wata umoczona w świeżo wyciśniętego soku wstrzymuje krwawienie z nosa. Może być używana do mycia i płukania włosów – zapobiega łupieżowi i wypadaniu włosów. Biczowanie pokrzywami leczy reumatyzm.

Sok przeciw anemii.
Świeże pokrzywy ok.1 kg umyć, osuszyć w ściereczce, zemleć w maszynce do mięsa i odcisnąć w gazie lub w sokowirówce, uzyskany sok wlewamy do butelki i rozcieńczamy wodą mineralną lub źródlaną w proporcji 1 części soku 2 części wody. Pijemy 3 razy dziennie przez 2 tygodnie łyżkę specyfiku wymieszaną z miodem.

Upławy stany zapalne sromu.
Napar kojący, korzeń arcydzięgla 40 g, liść bazylii 20 g, korzeń kozłka lekarskiego 20 g, korzeń cykorii 20 g, zalewamy szklanką wrzątku, po 10-15 minutach odcedzamy, pijemy 2-3 szklanki dziennie ciepłego naparu, można go też używać do przemywania zewnętrznych narządów płciowych- wtedy zaparzamy podwójną porcję ziół.
Stany zapalne zewnętrznych narządów rodnych.
Napar przeciwbakteryjny.
2 łyżki mieszanki ziół, liście orzecha 20 g, liście szałwii 20 g, kwiat rumianku 15 g, kora dębu 10 g, kwiat ślazu dzikiego 15 g. Zalewamy litrem wrzątku. Zostawiamy pod przykryciem do naciągnięcia. Po odcedzeniu i ostudzeniu używamy do obmywania narządów kobiecych, gdy występują objawy stanu zapalnego.

Kąpiel antybakteryjna.
5 łyżek mieszanki ziół, koszyczek rumianku 25 g, liść wiązu 25 g, liść orzecha 25 g, kora dębu 10 g, zalewamy litrem wrzątku odstawiamy na kwadrans do naciągnięcia, odcedzamy, lekko przestudzić, przeląc do małej miseczki, podmywać się naparem, jeszcze lepiej posiedzieć w miseczce przez kilka minut.
Kąpiel kojąca świąd.
2 łyżki ziela glistnika, zalewamy szklanką wrzątku i przykrywamy. Po kilku minutach odcedzamy, wlewamy do miski z ciepłą wodą. Obmywamy srom.

Napięcia przedmiesiączkowe.
Napar odprężający, ziele bukwicy 20 g, ziele melisy 10 g, liść pokrzywy 20 g, kwiat jasnoty białej 20 g, liść mięty 30 g, zalewamy wieczorem dwiema szklankami wrzątku i odstawiamy na 15 minut, wypijamy szklankę wieczorem, drugą zaś rano. Kurację rozpocząć na dwa tygodnie przed okresem, a zakończyć w momencie pojawienia się krwawienia miesiączkowego.


Napar odprężający – łyżka mieszanki ziół, kwiat malwy czarnej 40 g, liście ruty 10 g. Zalewamy szklanką wrzątku. Odstaw na 15 minut pod przykryciem do naciągnięcia. Odcedzamy, pij po szklance przez 5 dni rano i wieczorem. Kurację rozpoczynamy na kilka dni przed wystąpieniem miesiączki i powtarzamy przez kilka miesięcy.

Herbatka relaksująca.
Liście melisy 30 g, liście mięty pieprzowej 30 g, kwiaty rumianku 30 g, kwiat białej jasnoty 30 g, kwiat malwy czarnej 30 g, korzeń kozłka lekarskiego 20 g, liść ruty 10 g, zalewamy szklanką wrzątku odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia, przecedzamy, pijemy 3 szklanki dziennie, kuracje rozpocząć na kilka dni przed miesiączką.

Bolesne miesiączki.
Napar przeciwskurczowy, kwiat jasnoty białej 30 g, liść ruty 30 g, ziele krwawnika 40 g, zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia, przecedzić, pic 3 szklanki dziennie.Kuracje rozpocząć na tydzień przed okresem i kontynuować do końca miesiączki, w czasie kuracji dobrze jest wykluczyć z jadłospisu wędliny i mięso.

Napar łagodzący bóle.
Korzeń tataraku 20 g, liść pokrzywy 20 g, ziele rdestu ptasiego 15 g, ziele świętojańskie 15 g, ziele nawłoci 15 g, liść babki lancetowej 15 g, zalać szklanką wrzącej wody, odstawić na 10-15 minut do naciągnięcia, pic 3 szklanki dziennie.

Herbatka regulująca.
Łyżka mieszanki ziół – po 30 g, kwiat malwy czarnej, kwiat nagietka lekarskiego, liście ruty. Zalewamy szklanką wrzątku. Przykrywamy i odstawiamy do naciągnięcia. Pijemy po szklance 3 razy dziennie na kilka dni przed miesiączką oraz pierwszego i drugiego dnia jej trwania.
Objawy związane z klimakterium.
Napar przeciw uderzeniom gorąca, łyżkę liścia szałwii lekarskiej, zalać szklanką wrzątku, odstawić na 10-15 minut przecedzić pic po kilka łyżek naparu, co 2 godziny.
Herbatka poprawiająca nastrój.
Mieszanka po 10 g, ziele przywrotnika, szyszki chmielu, liść pokrzywy, ziele serdecznika, liść melisy, korzeń lukrecji, korzeń mniszka lekarskiego, liść mięty pieprzowej, kwiat bławatka, zalać szklanką wrzątku, parzyć przez ½ godziny pod przykryciem, przecedzić, pic codziennie szklankę ciepłego naparu przed snem.

Nalewka zapobiegająca nocnym potom.
Ziele hyzopu 20 g, zalać w słoiku ¾ szklanki wódki odstawić na tydzień w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej, co dzień wstrząsnąć słoikiem, przefiltrować, pic 4-5 razy dziennie po łyżce rozcieńczonej w szklance wody, na 20 minut przed jedzeniem.

Kojenie nerwów.
Napar relaksujący w stanie niepokoju, koszyczek rumianku 20 g, owoc anyżku 15 g, korzeń kozłka lekarskiego 35 g, ziele krwawnika 15 g, kora kruszyny 15 g, zalać szklanką wrzątku, odstawić do naciągnięcia na kwadrans, przecedzić ostudzić pic rano i wieczorem po szklance naparu,

Kąpiel odprężająca.
5 łyżek liścia melisy zalać 2 szklanki wrzątku, gotować 3 minuty odstawić na 10 minut do naciągnięcia odcedzić wlać do wanny wypełnionej ciepłą wodą, kąpiel 10 minut.

Herbatka dla zestresowanych.
Owoc kopru włoskiego 30 g, owoc kminku 30 g, owoc anyżku 20 g, korzeń kozłka lekarskiego 20 g, zaląc szklanka wrzątku, odstawić na kwadrans do naciągnięcia, przecedzić ostudzić, pic 3 razy szklanki naparu dziennie, aby kuracja była skuteczna stosuj ją przez 12 dni.
Napar przeciw napadom histerii.
Korzeń goryczki żółtej 20 g, korzeń kozłka lekarskiego 20 g, liść maliny 30 g, liść ruty 10 g, liść szałwii 20 g, zalać szklanką wrzątku odstawić do naciągnięcia przecedzić ostudzić pic po ½ szklanki rano i wieczorem.

Skłonność do depresji.
Wywar poprawiający nastrój.
4 łyżki kwiatów i ziela dziurawca, zalewamy litrem wrzątku, gotujemy 2 minuty, odstawiamy pod przykryciem na 10 minut do naciągnięcia. Pijemy 3 razy dziennie przed jedzeniem po pół szklanki.

Nalewka na dobry humor.
10 dag kwiatów, paków i liści dziurawca, ½ l spirytusu. Zalewamy spirytusem. Odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie, po czym przecedzamy. Pijemy raz dziennie po łyżeczce dodanej do połowy szklanki mleka.

Napar dla znerwicowanych.
Łyżka mieszanki po 20 g, szyszki chmielu, korzeń kozłka lekarskiego, korzeń arcydzięgla, kłącze perzu, ziele dziurawca. Zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do naciągnięcia. Odcedzamy, pijemy szklankę ciepłego naparu w razie silnego zdenerwowania.

Napar odprężający.
Łyżka mieszanki ziół, płatki róży 30 g, korzeń kozłka lekarskiego 25 g, liść ruty 20 g, liść rozmarynu 15 g, ziele krwawnika 10 g. Zalewamy szklanką wrzątku. Przykrywamy po 15 minutach odcedzamy. Pijemy po ½ szklanki rano i wieczorem.

Napar dla zestresowanych.
Łyżka szyszek chmielu, zalewamy szklanką wrzątku. Pozostawiamy na 10 minut pod przykryciem. Przecedzamy, pijemy 2 razy dziennie po ½ szklanki na ½ godzin przed posiłkiem.
Nerwobóle.
Koszyczek rumianku 25 g, liść poziomek 25 g, ziele jaskółcze 25 g, ziele krwawnika 25 g, zalać wrzątkiem odstawić na kwadrans do naciągnięcia przecedzić ostudzić pic po szklance naparu ciepłego rano i wieczorem.
Napar przeciwbólowy.
Łyżka mieszanki ziół, ziele podróżnika 25 g, kwiat lipy 20 g, liść jeżyny 20 g, kwiat rumianku 15 g, liść mięty pieprzowej10 g, korzeń kozłka lekarskiego 10 g. Zalewamy szklanką wrzątku i przykrywamy. Po 15 minutach przecedzamy, napar pijemy 2 razy dziennie po szklance. Kuracja powinna trwać 12 dni



Seler pomaga na reumatyzm.
Przyczyną schorzeń reumatycznych są m.in. szkodliwe pozostałości przemiany materii. Na ogół odkładają się one w stawach. Zacznij od przywrócenia równowagi kwasowo – zasadowej w organizmie. Osiągniesz to wprowadzając do diety świeże warzywa i owoce. Używaj dużo kminku, kolendry, majeranku, chrzanu, cząbru, jedz kaszę jaglaną i gryczaną, pij jogurt.
Niewskazane są – sól, czekolada, słodkie ciastka, alkohol, kawa, herbata.
Poddaj się kuracji z soku selera przez 15 – 20 dni w miesiącu pij pół szklanki soku z liści lub korzenia selera. Jedz także dużo surówek z selera posypane natką pietruszki. Sok oraz surówka z selera są doskonałe dla osób cierpiących na schorzenia dróg moczowych. Substancje zawarte w nich rozpuszczają złogi kwasu moczowego osadzające się w nerkach i stawach.


NALEWKA na liściach pokrzywy: 10 dag pokrojonych świeżych liści pokrzywy zalej 500 ml spirytusu. Odstaw w ciemne miejsce na 15 dni i w razie potrzeby nacieraj bolące miejsca.
Takie samo działanie ma nalewka z przetacznika: 2-3 łyżki ziela zalej 500 ml wódki i odstaw na kilkanaście dni.
Nalewka z muchomorów: grzyby zalej wódką lub denaturatem i odstaw na kilka tygodni. Po odcedzeniu nacieraj chore miejsca.
Pomocny jest także okład na noc z rozbitych liści kapusty.

Pokrzywa łagodzi bóle korzonkowe.
200 - 300 g suszonych liści pokrzywy zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. Odstaw na 20 minut, potem przecedź i wlej do wanny napełnionej wodą o temp. 38 o C. Posiedź w kąpieli 15 – 20 minut. Dokładnie się wytrzyj i ciepło ubierz.
Na bóle stawów.
Zmieszaj 6 kropli olejku jałowcowego z 4 niepełnymi łyżkami oleju migdałowego. Wcieraj mieszankę w bolące miejsca przez parę dni. Nie stosuj jej jednocześnie z lekami homeopatycznymi.

Wino pomocne na kłopoty miłosne – obrany i pokrojony korzeń selera zalewamy czerwonym, półwytrawnym winem i pozostawiamy na 48 godz. Miksujemy składniki, mieszamy i filtrujemy napój. Należy pic 2 szklanki dziennie.

Olejek do nacierania.
Świeże kwiaty dziurawca 500 g, zaląc w naczyniu ½ litra oliwy i ½ litra białego wina, wstawić do większego garnka z wrząca wodą i podgrzewać, aż wino wyparuje, odcedzić wlać do butelki, nacierać przed snem bolące miejsca.

Dla cierpiących na bezsenność.
Korzeń kozłka lekarskiego 20 g, kwiat krwawnika 30 g, liść bobrka 30 g, liść mięty pieprzowej 20 g, zalać szklanka wrzątku odstawić na kwadrans do naciągnięcia przecedzić ostudzić pic szklankę przed snem przez 12 dni, zrobić 7 dni przerwy, ponowić kontynuować kurację.

Mikstura nasenna.
Korzeń kozłka lekarskiego 30 g, liść melisy 30 g, liść mięty pieprzowej 10 g, kwiat lawendy 10 g, ziele dziurawca 10 g, zalać 2 szklanki wrzątku odstawić na 3 godziny pod przykryciem, przecedzić ½ , resztę gotować na małym ogniu przez kilka minut, odcedzić zmieszać z naparem, pic ciepłą przed snem.

Na przeziębienie.
Babka zwyczajna – napar łagodzący kaszel – liść babki zwyczajnej 40 g, kwiat podbiału, korzeń prawoślazu 20 g. Łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzącej wody. Odstawić do naciągnięcia. Pij 3-4 razy dziennie po ½ szklanki.
Buraki wyleczą kaszel.
Burakowy syrop: Utrzyj na tarce jarzynowej 2 -3 obrane buraki. Zalej dobrze osłodzoną wodą, aby postała dość gęsta papka. Gotuj ją 15 minut na małym ogniu, pod przykryciem, i odciśnij. Pij po łyżeczce zimnego syropu kolka razy dziennie. Ból gardła łagodzi płukanie świeżym sokiem z buraka.

Wykorzystaj tez lecznicze właściwości cebuli: z wody i cukru przygotuj syrop. Wrzuć pokrojoną w plasterki cebulę i gotuj na małym ogniu, nie dopuszczaj do wrzenia. Odcedź, schłodź i pij kilka razy dziennie po łyżce.
Macerat przeciwkaszlowy.
Korzeń prawoślazu lekarskiego, łyżkę ziela zalać szklanką wody o temperaturze pokojowe. Odstawić na 30 minut, odcedzić. Pij 1/3 szklanki 2-3 razy dziennie.

Wywar na bolące gardło.
Owoce berberysu i owoc róży w równych ilościach, 1,5 łyżki owoców zalej szklanką ciepłej wody. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu przez 3 minuty. Przecedzić i uzupełnij wodą do pełnej szklanki. Pij 2-4 razy dziennie po pół szklanki.

Herbatka na katar.
Równe ilości suszonych owoców malin, kwiatu lipy i kwiatu czarnego bzu. Łyżkę mieszanki zalej szklanka wrzątku. Po 15 minutach odcedzić. Pij 4 razy dziennie po pół szklanki.
Wzmacniamy serce.
Napar obniżający ciśnienie, ziele glistnika 15g, ziele jemioły, owoc głogu, ziele skrzypu po 30g, łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzątku, po 15 minutach przecedź. Pij letnie 3 razy dziennie na 10 min przed jedzeniem.

Wywar regulujący rytm serca.
Kwiat głogu, ziele konwalii majowej po 30g, liście melisy, korzeń kozłka po 20g, 2 łyżki mieszanki zalej wrzątkiem, gotuj minutę, odstaw na 15 min. przecedź. Pij ciepły rano i wieczorem na 10 min przed jedzeniem.

Trzymamy nerwy na wodzy.
Odprężające wino melisowe, 25g rozdrobnionych liści melisy, ½ litra białego wina gronowego. Zaląc zioła winem, odstaw na 3 dni, następnie przecedź. Popijaj po 2 łyżki 3 razy dziennie.

Napar uspokajający.
Szyszki chmielu, ziele dziurawca, korzeń kozłka po 30g, liść mięty pieprzowej 20g. W miseczce zalej 2 łyżki mieszanki 2 i ½ szklanki wrzącej wody. Przykryj, postaw na 30 min na garnku z wrzątkiem. Odstaw na 10 minut, przecedź i przelej do termosu. Pij 2/3 szklanki 2 razy dziennie po jedzeniu.


Uspakajamy wrażliwy żołądek.
Napar przeciwko gazom, po 2 łyżki stołowe kwiatu nagietka, kwiatu rumianku i ziela krwawnika. Łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, przykryć odstawić na 15 minut, przecedzić, pic 3 razy dziennie przed jedzeniem. Przy silnych bólach lub skurczach – po pół filiżanki, co godzinę. Z tego samego naparu zrób kompres – ciepły na brzuch.

Wywar łagodzący niestrawność.
Liść mięty, podbiału, bobrka trójlistnego, ziele szanty, nostrzyka, pięciornika gęsiego, korzeń arcydzięgla, po 50g. Łyżkę mieszanki zalewamy 2 szklanki wrzątku, gotuj na małym ogniu 5 min, odstaw na 10 min, przecedź. Pij po filiżance przed posiłkami.

Poprawiamy wygląd skóry skłonnej do wyprysków.
Wywar regulujący przemianę materii, st rączy fasoli 8 g, kłącza perzu 6 g, liście borówki i poziomki, kłącze kozłka i ziele skrzypu po 5 g, kora kruszyny, rdest ptasi i ziele rutwicy po 4 g, łyżkę mieszanki zalej szklanka wrzątku. Odstaw na 15 minut, przecedź. Pij ciepły wywar 2 razy dziennie po szklance.
Pijemy 1 szklankę naparu wieczorem.

Kompres przeciwtrądzikowy.
Kwiat rumianku, nagietka, kora wierzby po 10 g, zioła wymieszaj, zalej szklanką zimnej wody i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia. Łyżeczkę wywaru rozcieńczyć ¼ szklanki przegotowanej letniej wody. Zmocz gazę i przyłóż ja do twarzy na godzinę.
Koimy dolegliwości reumatyczne.
Łagodząca kąpiel, rumianek, kwiat wężówki, ziele macierzanki wonnej, nostrzyku, babki lancetowej, korzeń żywokostu po 50g, zioła zalej litrem wody, zagotuj. Odstaw na 15 min pod przykryciem. Odcedź i wlej do wanny pełnej ciepłej, ale niegorącej wody. Kąpiel powtarzaj 3 razy w tygodniu przez dwa miesiące.

Herbatka przeciwbólowa.
Kłącza tataraku, perzu, paprotki, korzeń biedrzeńca i arcydzięgla, liść brzozy, ziele serdecznika w równych ilościach. Łyżkę mieszanki zalej 2 szklanki wrzątku. Odstaw pod przykryciem na 10 min. Pij po pół szklanki 3 razy dziennie.

Panujemy nad nerwobólami.
Sok odtruwający organizm, owoce czarnego bzu kilogram, owoce podgrzej z odrobina wody, by zmiękły. Rozetrzyj i odciśnij w lnianej ściereczce. Sok wymieszaj z cukrem w proporcji 1 do 1. Następnie przelej do butelek i pasteryzuj. Pij łyżkę soku każdego ranka.

Okład przeciwbólowy.
Kwiat stokrotki pospolitej, podbiału, słonecznika i mniszka lekarskiego po 20g. 1-2 łyżki ziół zwilż ciepłą woda, zawiń w gazę i przykładaj na bolące miejsca.





Grzybice.
Napar do moczenia stóp.
Łyżka mieszanki ziół po 20g, liść szałwii, liść orzecha włoskiego, ziele hyzopu. Zalewamy litrem wrzącej wody, odstawiamy pod przykryciem do naciągnięcia. Gdy ostygnie do temperatury pokojowej, odcedzamy. Wlewamy do miski, dopełniamy wodą tak, by stopy mogły być zanurzone. Moczymy je przez około 15 minut.

Napar do przemywania skóry.
Łyżka ziela glistnika, zalewamy szklanką wrzątku. Parzymy pod przykryciem pół godziny. Gdy będzie chłodny, odcedzamy. Przemywamy tamponem z waty lub gazą chore miejsce kilka razy dziennie.

Egzema.
Herbatka z przetacznika leśnego – 1 łyżeczkę ziół zalać 1 szklanką wrzątku. Odstawić do naparzenia pod przykryciem na 5 minut. Pic 1 szklankę dziennie.

W niektórych zielnikach podawane są także recepty zalecające mieszanie przetacznika z pędami pokrzywy w proporcji 1- 1. W takim przypadku zaparzamy 1 łyżeczkę mieszanki 1 szklanka wrzątku i również pijemy szklankę dziennie.

Maść szczawiowa – 2 – 3 garście szczawiu wypłukać i osuszyć na ręczniku kuchennym. Rozetrzeć pałką i dodać do ½ kg roztopionego niesolonego smalcu. Wymieszać i podgrzewać przez 15 minut na małym ogniu. Odstawić w chłodne miejsce. Po 24 godzinach maść jest gotowa. Należy ją nakładać na gazę i przykładać do chorego miejsca. Okłady zmieniać codziennie.

Kuracja olejem kukurydzianym – 1 stołową łyżkę oleju kukurydzianego pic 2 razy dziennie przed lub w trakcie posiłku. Kuracja 2 miesięczna.

Kąpiele – 2 pełne garście liści szałwii zalać 2 litrami wrzątku. Odstawić pod przykryciem do naciągnięcia na 10 minut. Przecedzić i wlać do wody kąpielowej o temp. 38 o C. Czas kąpieli do 15 minut. Powtarzać 3 razy w tygodniu.

Zmieszać 5 stołowych łyżek owsa, 5 stołowych łyżek ziela fiołka trójbarwnego, 5 stołowych łyżek ziela rzepiku i zalać 2 – 3 litrami wody. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Przecedzić wlać do wody kąpielowej. Czas kąpieli 15 minut.

Egzema na dłoniach lub stopach – wystarczy pół kąpiel z dodatkiem maki ziemniaczanej. Na 1 litr wody 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, rozmieszać w zimnej wodzie i dolać do ciepłej wody w miednicy. Czas kąpieli 15 minut.

KATAPLAZM – 2 garście świeżych liści szpinaku zalać 3-4 łyżkami oleju słonecznikowego. Dusić na patelni przez 5 minut. Lekko przestudzić, nakładać na gazę i kompresować zmiennie chorobowe miejsca. Okłady zmieniać 1 dziennie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz