sobota, 16 kwietnia 2016

Odtruwanie organizmu cz.2

Chroń się przed kamieniami żółciowymi

Proces powstawania jest długi, a najważniejszą przyczyną są błędy żywieniowe. Kamienie sprawiają, że pogarsza się samopoczucie, tracimy humor. Pomóc można sobie, unikając tłuszczów, jadając jarzyny w postaci przecierów i soków. Dobroczynnie działają pomidory, z owoców – jabłka surowe i gotowane. Niewskazane są gruszki. Warto zrezygnować ze słodzenia napojów cukrem i zastąpić go miodem. Z przetworów mlecznych najlepsze jest zsiadłe mleko.

Przez 6 tygodni pij sok z czarnej rzodkiewki, kuracja ta pozwoli ci rozpuścić niektóre kamienie: zacznij od picia na czczo 100 ml soku z rzodkwi. W ciągu 3 tygodni zwiększaj dawkę aż do objętości 400 ml dziennie. W następnych 3 tygodniach zmniejszaj stopniowo dawkę do 100 ml, czyli wielkości wyjściowej.

A oto inna kuracja rzodkwiowa skuteczna w pozbyciu się niektórych kamieni żółciowych: rozpocznij od wypicia dziennie pół filiżanki świeżego soku z czarnej rzodkwi, dochodząc stopniowo, po upływie kilku dni, do 2 filiżanek dziennie. Pij je przez 2 tygodnie. Potem powoli zmniejszaj ilość, by pic 3 razy dziennie w tygodniu po pół filiżanki.

Kuracje oliwa usuwają kamienie: kuracja ojca Klimuszki: przed spaniem wypij łyżkę surowej oliwy. Następnie wypij drugą łyżkę oliwy zmieszaj z sokiem z cytryny i popij ciepłą wodą. Kurację prowadź przez 9 dni. W tym czasie zrezygnuj z mięsa i tłuszczów zwierzęcych oraz jedzenia kapusty, fasoli, grochu.

Kuracja bułgarska: zmieszaj 50 dag miodu, po 25 dag soku z cytryny i oliwy z oliwek. 3 razy dziennie, pół godziny przed jedzeniem, wypij łyżkę mikstury.

Kuracja cytrynowa: do 2 łyżek oliwy wciśnij sok z połowy cytryny i wlej 30 kropli solarenu oraz 60 kropli cholesolu. Zażywaj na czczo i popij ciepłą wodą.

UWAGA! Kuracji tych nie wolno prowadzić w ostrych stanach zapalnych pęcherzyka żółciowego.
Napar pobudzający wydzielanie żółci.
Łyżeczka korzenia mniszka lekarskiego. Zalewamy szklanką wrzątku i przykrywamy. Po 10 minutach odcedzamy. Pijemy gorący kilka razy dziennie.

Napar oczyszczający drogi żółciowe.
Łyżka mieszanki ziół po 30 g, ziele dziurawca, ziele fiołka trójbarwnego, ziele drapacza lekarskiego, ziele krwawnika, ziele mięty pieprzowej, kwiat rumianku, kora kruszyny. Zalewamy niepełna szklanką wrzątku, pozostawiamy pod przykryciem na około 30 minut, odcedzamy, pijemy szklankę 2 razy dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem, co najmniej godzinę po kolacji.

Dziurawiec na wątrobę.
Dziurawiec działa rozkurczowo, ułatwia przepływ żółci. Napar z suszonego ziela – 1 łyżkę ziół zalewamy szklanką wrzątku. Pozostawiamy pod przykryciem na 10 – 15 minut. Odcedzamy pijemy 3 razy dziennie przed jedzeniem.

Kminek na wątrobę.
Zwiększa wydzielanie żółci, zapobiega wzdęciom brzucha. ½ łyżeczki rozdrobnionych owoców zażywamy po jedzeniu, popijając niewielką ilością wody.
Dietetyka – żywienie w zaparciach.
W normalnie funkcjonującym organizmie ciągłe kurczenie się i rozkurczanie jelita grubego – ruch robaczkowy – powoduje przesuwanie się mas kałowych do odbytnicy. Ich zatrzymanie się na różnych odcinkach jelita grubego powoduje oddawanie stolca raz na kilka dni. Istnieją dwa rodzaje zaparć przewlekłych: atoniczne, spowodowane zwiotczeniem jelit – u ludzi starszych, w otyłości, oraz atoniczne, spowodowane nadmierną kurczliwością jelita grubego. Stosowna dieta jest uzależniona od rodzaju zaparcia.
W zaparciu atonicznym: dieta powinna zawierać pokarmy pobudzające ruchy robaczkowe jelita grubego: pieczywo razowe i Inn przetwory z pełnego ziarna zbóż, grube kasze, płatki zbożowe, otręby, w dużych ilościach surowe warzywa i owoce ze skórką. Pobudzająco działają również potrawy zawierające tłuszcze, szczególnie oleje roślinne dodawane na surowo. Skuteczne jest wypicie na czczo łyżki oleju lub zjedzenie łyżki masła. Pracę jelita pobudzają także buliony i ostro przyprawione rosoły oraz zimne płyny wypijane na czczo. Podobnie działa kawa, mocna herbata, kwaśne mleko, kefir, ale mogą być spożywane tylko wtedy, gdy nie ma przeciwwskazań. Zasady te dotyczą potraw smażonych i pieczonych.
Przy zaparciach atonicznych należy ograniczać: produkty powodujące wzdęcia i rozleniwienie jelit, takich jak: warzywa kapustne, rośliny strączkowe, czekolada, kakao, pieczywo świeże, ryż, mąka ziemniaczana.

Przykładowy jadłospis:
1 śniadanie – na czczo woda z miodem.
Później – pieczywo razowe, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.
2 śniadanie – owoce surowe, sok z marchwi.
Obiad – zupa ziemniaczana, ryż na sypko, ryba gotowana w jarzynach, zielona sałata z cytryną, herbata rumiankowa.
Podwieczorek- zsiadłe mleko z musli wielozbożowym.
Kolacja – pieczywo razowe, masło, szynka, sałata, herbata z mlekiem.

W zaparciach spastycznych zaleca się: dieta powinna być lekko strawna, zmniejszającą skłonność do skurczów spastycznych pustych jelit i dostarczająca pokarmów, które powiększają masy kałowe. Aby nie drażnić jelit, błonnik podaje się w postaci gotowanej. Potrawy i napoje powinny być ciepłe, należy unikać pikantnych i wydymających. Dieta musi zawierać: czerstwe pieczywo pszenne, drobne kasze i makarony, świeże mleko, sery twarogowe, jaja, chude mięso, drób, ryby, parówki, szynkę, masło, śmietanę, oleje roślinne, wszystkie warzywa gotowane, z wyjątkiem wywołujących wzdęcia, owoce, miód, cukier, przyprawy ziołowe, kawę zbożową z mlekiem, słabą herbatę. W diecie powinny się również znaleźć pokarmy zawierające produkty wysoko resztkowe, przede wszystkim wyroby z grubo mielonego ziarna: płatki, kasze, chleb razowy i pieczywo z dodatkiem ziarna.
W zaparciach spastycznych należy ograniczyć: nie wolno podawać potraw smażonych, ostro przyprawionych, zawierających dużo błonnika pokarmowego. Należy unikać potraw wzdymających, bardzo zimnych i bardzo gorących napojów, kawy naturalnej, mocnej herbaty i napojów alkoholowych.
Przykładowy jadłospis:
1 śniadanie – na czczo łyżka oliwy, później pieczywo pszenne, masło, twarożek, miód, kawa zbożowa z mlekiem.
2 śniadanie – pieczone jabłko, herbatniki.
Obiad – zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami, ziemniaki, kotlet mielony z ryby, gotowana marchewka, kompot z suszonych owoców.
Podwieczorek – soki z różnych owoców.
Kolacja – zupa mleczna z zacierką, bułka z masłem, herbata, grejpfrut.
Gdy masz kłopoty z żołądkiem.
Kłopoty z wypróżnianiem: wprowadź do swojej diety więcej błonnika. Mogą to być 2- 3 łyżki otrąb owsianych, które rano zjesz z zupą mleczną lub posypiesz surówkę czy sałatkę jedzona do obiadu czy kolacji. Możesz także łyżkę płatków z łyżeczką siemienia lnianego zalać wieczorem wodą i rano zjeśc jako pierwszy posiłek. Popijaj go szklanką wody.

Skuteczne bywa tez picie rano na czczo oraz pół godziny przed wszystkimi posiłkami 2 szklanki letniej wody. Możesz wcisnąć do niej kilka kropli soku z cytryny.

Dobre efekty przynosi jedzenie na czczo 5 -6 suszonych śliwek, namoczonych na noc w letniej wodzie. Zawsze warto jeść świeże owoce.

Wypróbuj również napój z porów: umyte, białe części z kilku porów gotuj przez kilkanaście minut w 300 ml mleka, następnie przecedź przez sito. Od razu wypij cały przestudzony napój.

Herbatka ta ma wpływ regulujący na cały układ trawienny i nerwowy oraz pozwala osiągnąć poprawę czynności jelit.

Liście senesu 10 g, kora kruszyny 20 g, kwiat bzu czarnego 10 g, kwiat nagietka lekarskiego 10 g, korzeń lukrecji 20 g, ziele dziurawca 20 g, ziele melisy 50 g. 1 szklankę ziół zalewamy 1 szklanka wrzątku i gotujemy przez 2 minuty, odstawiamy na 2 godzin. ½ szklanki pijemy przed śniadaniem, obiadem i po kolacji.

Mieszanka ziołowa w zaparciach przewlekłych
Korzeń omanu 10 g, korzeń arcydzięgiel 10 g, korzeń waleriany 10 g, kwiat lawendy 10g, korzeń kruszyny 25 g. 1 szklankę mieszanki zalewamy 1 szklanką wrzątku i odstawiamy do naciągnięcia. Pijemy ½ szklanki po obiedzie i po kolacji.
Cykoria podróżnik ułatwia przyswajanie pokarmów.
Napar – 1 łyżeczkę suszonych korzeni zalewamy na 15 minut szklanką wrzątku. Pijemy w 2 – 3 porcjach, pół godziny przed jedzeniem.

Herbatka rozkurczająca.
Łyżeczka mieszanki ziół po 50 g, liście mięty pieprzowej, liście melisy, kora berberysu, ziele dziurawca, ziele glistnika. Zalewamy szklanka wrzątku, odstawiamy pod przykryciem na 15 minut do naciągnięcia. Pijemy szklankę bardzo ciepłej 2 razy dziennie – rano na czczo i wieczorem przed snem, – co najmniej godzinę po kolacji.

Dokuczliwe wzdęcia.
Herbatka przynosząca ulgę – łyżeczka mieszanki ziół, owoc kminku 40 g, owoc kopru włoskiego 30 g, owoc anyżu 30 g. Składniki mielimy. Natychmiast zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Pijemy codziennie szklankę po jedzeniu.
Na zatrzymanie biegunki.
Nalewka powstrzymująca rozstrój żołądka.
Szklanka owoców czarnej jagody, szklanka czystej wódki. Czarne jagody zalewamy wódką. Odstawiamy na miesiąc do naciągnięcia, im dłużej stoi, tym lepiej. Pijemy po łyżce, rozcieńczając nalewkę 2 łyżkami wody. Dolegliwosci powinny ustąpić po zażyciu jednej porcji, jeśli tak się nie stanie, zażywaj kolejna porcję.

Mieszanki ziołowe o działaniu przeciw biegunkowym.
Kora dębu 20 g, kłącze tataraku 20 g, ziele tymianku 20 g, liście orzecha włoskiego 20 g. Przygotujemy odwar. 1 łyżkę odwaru rozpuszczamy w 1 szklance ciepłej wody. Pijemy 2-3 szklanki dziennie.
Orzechy i jagody pomagają w biegunce.
Zielone orzechy włoskie opłucz i zmiel w maszynce do mięsa. Zasyp cukrem, powstały syrop pij po łyżeczce co pół godziny.

Litr jagód zagotuj w syropie – 1 kg cukru na 2 szklanki wody . Poddaj pasteryzacji. Przy biegunkach pij łyżkę soku co godzinę.
Napar regulujący.
Łyżka mieszanki ziół, zioła kozłka lekarskiego 25 g, owoc berberysu 20 g, owoc anyżu 25 g, ziele dziurawca 15 g, ziele ślazu dzikiego 15 g. Zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i odstawiamy. Po 15 minutach przecedzamy. Pijemy ciepły 2-4 szklanki dziennie, dzieci 1 -2 szklanki.
Napar przeciw rozstrojowi żołądka.

Owoce anyżku 25, korzeń kozłka lekarskiego 25 g, owoce berberysu 20 g, kwiat ślazu dzikiego 15 g, ziele świętojańskie 15 g, zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia, przecedzamy. Pijemy 2-4 szklanki dziennie dzieci połowę tej dawki.

Odwar dla dorosłych i dzieci.
Łyżkę stołową korzenia żywokostu zalewamy ½ litra wrzątku, gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty, odstawiamy na 10 minut, przecedzamy pijemy po ½ szklanki, co 2 godziny, w czasie pierwszego dnia choroby, w drugim i trzecim dniu, co 6 godzin.
Kłopoty z zaparciami.
Odwar ułatwiający wypróżnianie.
Łyżka mieszanki ziół, Liść melisy 50 g, ziele dziurawca 20 g, kora kruszyny 20 g, korzeń lukrecji 20 g, kwiat nagietka lekarskiego 10 g, kwiat bzu czarnego 10 g. Zalewamy szklanka wrzątku, gotujemy 2 minuty na wolnym ogniu. Odstawiamy pod przykryciem do naciągnięcia na 15 minut. Pijemy ciepły przed posiłkami, 3 razy dziennie po ½ szklanki.

Zaparcia.
Czarny bez – odwar 1 łyżka suszonych owoców zalewamy szklanką wody i gotujemy bez przykrycia ok. 15 min. Pijemy 2 razy dziennie po ½ szklanki.

Zaparcia.
Rozchodnik – dla otyłych – nalewka 100 g suszonego ziela zalewamy o,5 l spirytusu 70 % . Odstawiamy na tydzień. Przecedzamy i pijemy 2 – 3 razy dziennie po 20 – 30 kropli na kieliszek wody.

Napar normujący pracę jelita grubego.
Łyżka mieszanki ziół, po 20 g, kwiat nagietka lekarskiego, ziele rzepiku, kwiat rumianku, ziele melisy. Zalewamy szklanka wrzątku i przykrywamy. Po 10 minutach odcedzamy. Pijemy szklankę codziennie wieczorem.
Gdy męczy niestrawność.
Nalewka poprawiająca trawienie.
Liść mięty 25 g, Liść krwawnika 20 g, liść ślazu dzikiego 10 g, kwiat lubczyk 10 g, ziele macierzanki 20 g, 1 l wódki. Zioła umieszczamy w słoiku z ciemnego szkła. Zalewamy wódka i odstawiamy, na co najmniej 9 dni. Przecedzamy przez gazę i rozlewamy do butelek z ciemnego szkła. Nalewkę pijemy 2 razy dziennie po 3 łyżeczki przez kilka dni.

Napar przeciw nudnościom.
Łyżka liści mięty. Zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Pijemy po ½ szklanki 2 razy dziennie.
Wrzody żołądka.
Zmielony proszek korzenia żywokostu 50 g, korzeń tataraku 10 g, kwiat macierzanki 40 g, dokładnie wymieszamy i zażywamy łyżeczkę rano, między 6.00 A 8.00, Natomiast wieczorem między 19.00 A 20.00, Kuracja powinna trwać 6 tygodni w tym czasie należy wykluczyć z jadłospisu słodycze i potrawy z wieprzowiny.
Kuracje dla wrzodowców.
Dania doprawiaj kminkiem, lubczykiem, cząbrem, bazylią. Sałatki i zupy posypuj łyżeczką zmielonego siemia lnianego lub nasion kozieradki. Len jest rośliną niezwykle skuteczną, chroni błonę śluzową, łagodzi żrące działanie kwasów żołądkowych, pomaga przy zawarciach – łyżkę nasion lnu zalej pół szklanką wody, odstaw na kilka godzin i pij na czczo. Kuracja powinna trwać 2-3 tygodnie. Działanie kleiku lnianego możesz wzmocnić, dodając do niego 15 kropli propolisu. Wtedy pij 2 razy dziennie przez 3-5 dni.
Na śniadanie jedz łyżeczkę prażonego, zmielonego siemia z 2 łyżkami płatków owsianych zalanych naturalnym jogurtem lub kwaśnym mlekiem.
Sok z białej kapusty, pij 2-3 razy przed jedzeniem. Zacznij od łyżeczki, by dojść do połowy szklanki. Dla poprawienia smaku dodaj sok z jabłek lub winogron.
Utrzyj kilka ziemniaków, wyciśnij sok, pij 3-4 razy dziennie po pół szklanki przez 25- 30 dni. Do smaku dodaj trochę cytryny lub miodu.

Nalewka tonizująca.
Umieszczone w dużym słoju, kłącze tataraku 50 g, goździki 5 g, zalewamy litrem czerwonego, wytrawnego wina, odstawiamy na 2 tygodnie, wstrząsnąć kilka razy dziennie, odcedzamy i rozlewamy do butelek, pijemy przez kilka miesięcy po łyżce przed i po jedzeniu.
Odwar przeciwzapalny.
½ łyżeczki kwiatów nagietka lekarskiego. Zalewamy szklanką wody. Gotujemy 2 minuty, przecedzamy, pijemy ¼ szklanki 3 razy dziennie miedzy posiłkami przez kilka miesięcy.

Przeciw wzdęciom.
Herbatka wiatropędna, łyżkę mieszanki ziół, koszyczek rumianku 20 g, owoc anyżku 20 g, owoc kminku 10 g, kwiat lawendy 10 g, owoc kopru włoskiego 10 g, korzeń kozłka lekarskiego 10 g, ziele piołunu 10 g, zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia, przecedzamy, pijemy rano i wieczorem po szklance podgrzanego naparu.
Napar przynoszący ulgę.
Kwiat lawendy 25 g, liście mięty 25 g, owoc kopru włoskiego 25 g, zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia, przecedzamy i pijemy rano i wieczorem po szklance naparu.
Niestrawność.
Wino różane, łyżkę płatków kwiatów dzikiej róży – suszonych lub świeżych, zagotować z ½ litra czerwonego wytrawnego wina, wystudić, przecedzamy i przelewamy do butelki. Przechowujemy w chłodnym miejscu, zażywamy 2 razy dziennie po małym kieliszku przed śniadaniem i kolacją.

Napar na lepsze trawienie.
Kwiat kasztanowca 10 g, kwiat werbeny 10 g, zalewamy szklanką wrzątku, po kwadransie przecedzamy, pijemy przed snem. Odcedzone zioła ponownie zalewamy szklanką wrzątku, zostawiamy na noc, wypić rano przed śniadaniem.

Męczące zaparcia.
Napar ułatwiający wypróżnianie, świeży kwiat akacji 100 g, zalewamy ½ litra wrzącej wody, po 10-15 minutach przecedzamy pijemy rano i wieczorem po szklance.


100 g rumianku, po 50 g dziurawca, kory kruszyny, korzeni lukrecji, prawoślazu, mięty, owoców anyżku. Łyżeczkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku, parzymy 20-30 min, pijemy rano i przed snem.

Odwar normalizujący.
Kora kruszyny 30 g, kwiat rumianku 10 g, liście mięty pieprzowej 10 g, kwiat lipy 10 g, liście jeżyny 30 g, zalewamy wrzątkiem, gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty, odstawiamy do naciągnięcia. Pijemy po ½ szklanki ciepłego odwaru 2 razy dziennie przed posiłkami.

Napar rozluźniający.
Łyżkę kwiatów śliwy, łyżkę pączków brzozy, 2 łyżki zmielonych nasion pietruszki, zalewamy wieczorem 2 szklankami wrzątku, zostawiamy pod przykryciem do rana, szklankę naparu wypijamy przed śniadaniem, drugą wieczorem, przed snem, kuracja winna trwać 28 dni.

Proszek ziołowy ks. Kneippa – działa łagodnie po 12 godzinach.
Mielony koper włoski 20g, mielone owoce jałowca 20g, mielone nasiona kozieradki 10g, mielony aloes 10g. 1 łyżeczkę proszku gotujemy przez 10 -15 minut w 1 szklance wody. Pijemy 1 szklankę dziennie przed snem.
Środek nie jest wskazany dla osób cierpiących na hemoroidy i choroby kobiece. Nie wolno podawać kobietom w ciąży.

Napar z siemienia lnianego w zaparciach.
Nasiona siemienia 15g, zalewamy 1 szklanką ciepłej wody, i trzymamy pod przykryciem przez 2-3 godziny, następnie przecedzamy. Pijemy 2-3 razy dziennie na czczo.
TAK SAMO przyrządza się i dawkuje napar z kwiatów dzikiego bzu i owoców szakłaka.

Proszek ziołowy w zaparciach przewlekłych.
Kora kruszyny 20g, owoce szakłaka 20g, owoce kopru włoskiego 10g. Wszystkie składniki ucieramy na proszek. Pijemy 1 szklankę naparu wieczorem.


2 komentarze:

  1. Bardzo fajnie napisane. Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że również nie ma co zwlekać z ewentualną pomocą i ja również chcę jeszcze powiedzieć, że dość ważnym jest aby wiedzieć gdzie jej szukać. Na pewno bardzo dobrym pomysłem jest odwiedzenie poradni psychologicznej https://psycholog-ms.pl/ do której ja również czasami uczęszczam.

    OdpowiedzUsuń