Proces
powstawania jest długi, a najważniejszą przyczyną są błędy
żywieniowe. Kamienie sprawiają, że pogarsza się samopoczucie,
tracimy humor. Pomóc można sobie, unikając tłuszczów, jadając
jarzyny w postaci przecierów i soków. Dobroczynnie działają
pomidory, z owoców – jabłka surowe i gotowane. Niewskazane są
gruszki. Warto zrezygnować ze słodzenia napojów cukrem i zastąpić
go miodem. Z przetworów mlecznych najlepsze jest zsiadłe mleko.
Przez 6 tygodni
pij sok z czarnej rzodkiewki, kuracja ta pozwoli ci rozpuścić
niektóre kamienie: zacznij od picia na czczo 100 ml soku z rzodkwi.
W ciągu 3 tygodni zwiększaj dawkę aż do objętości 400 ml
dziennie. W następnych 3 tygodniach zmniejszaj stopniowo dawkę do
100 ml, czyli wielkości wyjściowej.
A oto inna
kuracja rzodkwiowa skuteczna w pozbyciu się niektórych kamieni
żółciowych: rozpocznij od wypicia dziennie pół filiżanki
świeżego soku z czarnej rzodkwi, dochodząc stopniowo, po upływie
kilku dni, do 2 filiżanek dziennie. Pij je przez 2 tygodnie. Potem
powoli zmniejszaj ilość, by pic 3 razy dziennie w tygodniu po pół
filiżanki.
Kuracje oliwa
usuwają kamienie: kuracja ojca Klimuszki: przed spaniem wypij łyżkę
surowej oliwy. Następnie wypij drugą łyżkę oliwy zmieszaj z
sokiem z cytryny i popij ciepłą wodą. Kurację prowadź przez 9
dni. W tym czasie zrezygnuj z mięsa i tłuszczów zwierzęcych oraz
jedzenia kapusty, fasoli, grochu.
Kuracja
bułgarska: zmieszaj 50 dag miodu, po 25 dag soku z cytryny i oliwy z
oliwek. 3 razy dziennie, pół godziny przed jedzeniem, wypij łyżkę
mikstury.
Kuracja
cytrynowa: do 2 łyżek oliwy wciśnij sok z połowy cytryny i wlej
30 kropli solarenu oraz 60 kropli cholesolu. Zażywaj na czczo i
popij ciepłą wodą.
UWAGA!
Kuracji tych nie wolno prowadzić w ostrych stanach zapalnych
pęcherzyka żółciowego.
Napar
pobudzający wydzielanie żółci.
Łyżeczka
korzenia mniszka lekarskiego. Zalewamy szklanką wrzątku i
przykrywamy. Po 10 minutach odcedzamy. Pijemy gorący kilka razy
dziennie.
Napar
oczyszczający drogi żółciowe.
Łyżka mieszanki
ziół po 30 g, ziele dziurawca, ziele fiołka trójbarwnego, ziele
drapacza lekarskiego, ziele krwawnika, ziele mięty pieprzowej, kwiat
rumianku, kora kruszyny. Zalewamy niepełna szklanką wrzątku,
pozostawiamy pod przykryciem na około 30 minut, odcedzamy, pijemy
szklankę 2 razy dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem, co
najmniej godzinę po kolacji.
Dziurawiec
na wątrobę.
Dziurawiec działa
rozkurczowo, ułatwia przepływ żółci. Napar z suszonego ziela –
1 łyżkę ziół zalewamy szklanką wrzątku. Pozostawiamy pod
przykryciem na 10 – 15 minut. Odcedzamy pijemy 3 razy dziennie
przed jedzeniem.
Kminek
na wątrobę.
Zwiększa
wydzielanie żółci, zapobiega wzdęciom brzucha. ½ łyżeczki
rozdrobnionych owoców zażywamy po jedzeniu, popijając niewielką
ilością wody.
Dietetyka
– żywienie w zaparciach.
W normalnie
funkcjonującym organizmie ciągłe kurczenie się i rozkurczanie
jelita grubego – ruch robaczkowy – powoduje przesuwanie się mas
kałowych do odbytnicy. Ich zatrzymanie się na różnych odcinkach
jelita grubego powoduje oddawanie stolca raz na kilka dni. Istnieją
dwa rodzaje zaparć przewlekłych: atoniczne, spowodowane
zwiotczeniem jelit – u ludzi starszych, w otyłości, oraz
atoniczne, spowodowane nadmierną kurczliwością jelita grubego.
Stosowna dieta jest uzależniona od rodzaju zaparcia.
W zaparciu
atonicznym: dieta powinna zawierać
pokarmy pobudzające ruchy robaczkowe jelita grubego: pieczywo razowe
i Inn przetwory z pełnego ziarna zbóż, grube kasze, płatki
zbożowe, otręby, w dużych ilościach surowe warzywa i owoce ze
skórką. Pobudzająco działają również potrawy zawierające
tłuszcze, szczególnie oleje roślinne dodawane na surowo. Skuteczne
jest wypicie na czczo łyżki oleju lub zjedzenie łyżki masła.
Pracę jelita pobudzają także buliony i ostro przyprawione rosoły
oraz zimne płyny wypijane na czczo. Podobnie działa kawa, mocna
herbata, kwaśne mleko, kefir, ale mogą być spożywane tylko wtedy,
gdy nie ma przeciwwskazań. Zasady te dotyczą potraw smażonych i
pieczonych.
Przy zaparciach
atonicznych należy ograniczać: produkty powodujące wzdęcia i
rozleniwienie jelit, takich jak: warzywa kapustne, rośliny
strączkowe, czekolada, kakao, pieczywo świeże, ryż, mąka
ziemniaczana.
Przykładowy
jadłospis:
1 śniadanie –
na czczo woda z miodem.
Później –
pieczywo razowe, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.
2 śniadanie –
owoce surowe, sok z marchwi.
Obiad – zupa
ziemniaczana, ryż na sypko, ryba gotowana w jarzynach, zielona
sałata z cytryną, herbata rumiankowa.
Podwieczorek-
zsiadłe mleko z musli wielozbożowym.
Kolacja –
pieczywo razowe, masło, szynka, sałata, herbata z mlekiem.
W zaparciach
spastycznych zaleca się: dieta powinna
być lekko strawna, zmniejszającą skłonność do skurczów
spastycznych pustych jelit i dostarczająca pokarmów, które
powiększają masy kałowe. Aby nie drażnić jelit, błonnik podaje
się w postaci gotowanej. Potrawy i napoje powinny być ciepłe,
należy unikać pikantnych i wydymających. Dieta musi zawierać:
czerstwe pieczywo pszenne, drobne kasze i makarony, świeże mleko,
sery twarogowe, jaja, chude mięso, drób, ryby, parówki, szynkę,
masło, śmietanę, oleje roślinne, wszystkie warzywa gotowane, z
wyjątkiem wywołujących wzdęcia, owoce, miód, cukier, przyprawy
ziołowe, kawę zbożową z mlekiem, słabą herbatę. W diecie
powinny się również znaleźć pokarmy zawierające produkty
wysoko resztkowe, przede wszystkim wyroby z grubo mielonego ziarna:
płatki, kasze, chleb razowy i pieczywo z dodatkiem ziarna.
W zaparciach
spastycznych należy ograniczyć: nie wolno podawać potraw
smażonych, ostro przyprawionych, zawierających dużo błonnika
pokarmowego. Należy unikać potraw wzdymających, bardzo zimnych i
bardzo gorących napojów, kawy naturalnej, mocnej herbaty i napojów
alkoholowych.
Przykładowy
jadłospis:
1 śniadanie –
na czczo łyżka oliwy, później pieczywo pszenne, masło, twarożek,
miód, kawa zbożowa z mlekiem.
2 śniadanie –
pieczone jabłko, herbatniki.
Obiad – zupa
pomidorowa z lanymi kluseczkami, ziemniaki, kotlet mielony z ryby,
gotowana marchewka, kompot z suszonych owoców.
Podwieczorek –
soki z różnych owoców.
Kolacja – zupa
mleczna z zacierką, bułka z masłem, herbata, grejpfrut.
Gdy
masz kłopoty z żołądkiem.
Kłopoty z
wypróżnianiem: wprowadź do swojej diety więcej błonnika. Mogą
to być 2- 3 łyżki otrąb owsianych, które rano zjesz z zupą
mleczną lub posypiesz surówkę czy sałatkę jedzona do obiadu czy
kolacji. Możesz także łyżkę płatków z łyżeczką siemienia
lnianego zalać wieczorem wodą i rano zjeśc jako pierwszy posiłek.
Popijaj go szklanką wody.
Skuteczne bywa
tez picie rano na czczo oraz pół godziny przed wszystkimi posiłkami
2 szklanki letniej wody. Możesz wcisnąć do niej kilka kropli soku
z cytryny.
Dobre efekty
przynosi jedzenie na czczo 5 -6 suszonych śliwek, namoczonych na noc
w letniej wodzie. Zawsze warto jeść świeże owoce.
Wypróbuj również
napój z porów: umyte, białe części z kilku porów gotuj przez
kilkanaście minut w 300 ml mleka, następnie przecedź przez sito.
Od razu wypij cały przestudzony napój.
Herbatka
ta ma wpływ regulujący na cały układ trawienny i nerwowy oraz
pozwala osiągnąć poprawę czynności jelit.
Liście senesu
10 g, kora kruszyny 20 g, kwiat bzu czarnego 10 g, kwiat nagietka
lekarskiego 10 g, korzeń lukrecji 20 g, ziele dziurawca 20 g, ziele
melisy 50 g. 1 szklankę ziół zalewamy 1 szklanka wrzątku i
gotujemy przez 2 minuty, odstawiamy na 2 godzin. ½ szklanki pijemy
przed śniadaniem, obiadem i po kolacji.
Mieszanka
ziołowa w zaparciach przewlekłych
Korzeń omanu
10 g, korzeń arcydzięgiel 10 g, korzeń waleriany 10 g, kwiat lawendy
10g, korzeń kruszyny 25 g. 1 szklankę mieszanki zalewamy 1 szklanką
wrzątku i odstawiamy do naciągnięcia. Pijemy ½ szklanki po
obiedzie i po kolacji.
Cykoria
podróżnik ułatwia przyswajanie pokarmów.
Napar – 1
łyżeczkę suszonych korzeni zalewamy na 15 minut szklanką wrzątku.
Pijemy w 2 – 3 porcjach, pół godziny przed jedzeniem.
Herbatka
rozkurczająca.
Łyżeczka
mieszanki ziół po 50 g, liście mięty pieprzowej, liście melisy,
kora berberysu, ziele dziurawca, ziele glistnika. Zalewamy szklanka
wrzątku, odstawiamy pod przykryciem na 15 minut do naciągnięcia.
Pijemy szklankę bardzo ciepłej 2 razy dziennie – rano na czczo i
wieczorem przed snem, – co najmniej godzinę po kolacji.
Dokuczliwe
wzdęcia.
Herbatka
przynosząca ulgę – łyżeczka mieszanki ziół, owoc kminku 40 g,
owoc kopru włoskiego 30 g, owoc anyżu 30 g. Składniki mielimy.
Natychmiast zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na
10 minut. Pijemy codziennie szklankę po jedzeniu.
Na
zatrzymanie biegunki.
Nalewka powstrzymująca
rozstrój żołądka.
Szklanka owoców czarnej jagody,
szklanka czystej wódki. Czarne jagody zalewamy wódką. Odstawiamy
na miesiąc do naciągnięcia, im dłużej stoi, tym lepiej. Pijemy
po łyżce, rozcieńczając nalewkę 2 łyżkami wody. Dolegliwosci
powinny ustąpić po zażyciu jednej porcji, jeśli tak się nie
stanie, zażywaj kolejna porcję.
Mieszanki ziołowe o
działaniu przeciw biegunkowym.
Kora dębu 20 g, kłącze tataraku 20 g,
ziele tymianku 20 g, liście orzecha włoskiego 20 g. Przygotujemy
odwar. 1 łyżkę odwaru rozpuszczamy w 1 szklance ciepłej wody.
Pijemy 2-3 szklanki dziennie.
Orzechy i jagody
pomagają w biegunce.
Zielone orzechy włoskie opłucz i
zmiel w maszynce do mięsa. Zasyp cukrem, powstały syrop pij po
łyżeczce co pół godziny.
Litr jagód zagotuj w syropie – 1 kg
cukru na 2 szklanki wody . Poddaj pasteryzacji. Przy biegunkach pij
łyżkę soku co godzinę.
Napar
regulujący.
Łyżka mieszanki ziół, zioła kozłka
lekarskiego 25 g, owoc berberysu 20 g, owoc anyżu 25 g, ziele dziurawca
15 g, ziele ślazu dzikiego 15 g. Zalewamy szklanką wrzątku,
przykrywamy i odstawiamy. Po 15 minutach przecedzamy. Pijemy ciepły
2-4 szklanki dziennie, dzieci 1 -2 szklanki.
Napar
przeciw rozstrojowi żołądka.
Owoce anyżku 25, korzeń kozłka
lekarskiego 25 g, owoce berberysu 20 g, kwiat ślazu dzikiego 15 g,
ziele świętojańskie 15 g, zalewamy szklanką wrzącej wody,
odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia, przecedzamy. Pijemy 2-4
szklanki dziennie dzieci połowę tej dawki.
Odwar
dla dorosłych i dzieci.
Łyżkę stołową korzenia żywokostu
zalewamy ½ litra wrzątku, gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty,
odstawiamy na 10 minut, przecedzamy pijemy po ½ szklanki, co 2
godziny, w czasie pierwszego dnia choroby, w drugim i trzecim dniu,
co 6 godzin.
Kłopoty
z zaparciami.
Odwar ułatwiający
wypróżnianie.
Łyżka mieszanki ziół, Liść melisy
50 g, ziele dziurawca 20 g, kora kruszyny 20 g, korzeń lukrecji 20
g, kwiat nagietka lekarskiego 10 g, kwiat bzu czarnego 10 g. Zalewamy
szklanka wrzątku, gotujemy 2 minuty na wolnym ogniu. Odstawiamy pod
przykryciem do naciągnięcia na 15 minut. Pijemy ciepły przed
posiłkami, 3 razy dziennie po ½ szklanki.
Zaparcia.
Czarny bez – odwar 1 łyżka
suszonych owoców zalewamy szklanką wody i gotujemy bez przykrycia
ok. 15 min. Pijemy 2 razy dziennie po ½ szklanki.
Zaparcia.
Rozchodnik – dla otyłych – nalewka
100 g suszonego ziela zalewamy o,5 l spirytusu 70 % . Odstawiamy na
tydzień. Przecedzamy i pijemy 2 – 3 razy dziennie po 20 – 30
kropli na kieliszek wody.
Napar
normujący pracę jelita grubego.
Łyżka mieszanki ziół, po 20 g,
kwiat nagietka lekarskiego, ziele rzepiku, kwiat rumianku, ziele
melisy. Zalewamy szklanka wrzątku i przykrywamy. Po 10 minutach
odcedzamy. Pijemy szklankę codziennie wieczorem.
Gdy męczy
niestrawność.
Nalewka
poprawiająca trawienie.
Liść mięty 25 g, Liść krwawnika 20
g, liść ślazu dzikiego 10 g, kwiat lubczyk 10 g, ziele
macierzanki 20 g, 1 l wódki. Zioła umieszczamy w słoiku z ciemnego
szkła. Zalewamy wódka i odstawiamy, na co najmniej 9 dni.
Przecedzamy przez gazę i rozlewamy do butelek z ciemnego szkła.
Nalewkę pijemy 2 razy dziennie po 3 łyżeczki przez kilka dni.
Napar
przeciw nudnościom.
Łyżka liści mięty. Zalewamy
szklanką wrzątku. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Pijemy po
½ szklanki 2 razy dziennie.
Wrzody żołądka.
Zmielony proszek korzenia żywokostu
50 g, korzeń tataraku 10 g, kwiat macierzanki 40 g, dokładnie
wymieszamy i zażywamy łyżeczkę rano, między 6.00 A 8.00,
Natomiast wieczorem między 19.00 A 20.00, Kuracja powinna trwać 6
tygodni w tym czasie należy wykluczyć z jadłospisu słodycze i
potrawy z wieprzowiny.
Kuracje dla
wrzodowców.
Dania doprawiaj
kminkiem, lubczykiem, cząbrem, bazylią. Sałatki i zupy posypuj
łyżeczką zmielonego siemia lnianego lub nasion kozieradki. Len
jest rośliną niezwykle skuteczną, chroni błonę śluzową,
łagodzi żrące działanie kwasów żołądkowych, pomaga przy
zawarciach – łyżkę nasion lnu zalej pół szklanką wody, odstaw
na kilka godzin i pij na czczo. Kuracja powinna trwać 2-3 tygodnie.
Działanie kleiku lnianego możesz wzmocnić, dodając do niego 15
kropli propolisu. Wtedy pij 2 razy dziennie przez 3-5 dni.
Na śniadanie
jedz łyżeczkę prażonego, zmielonego siemia z 2 łyżkami płatków
owsianych zalanych naturalnym jogurtem lub kwaśnym mlekiem.
Sok z białej
kapusty, pij 2-3 razy przed jedzeniem. Zacznij od łyżeczki, by
dojść do połowy szklanki. Dla poprawienia smaku dodaj sok z jabłek
lub winogron.
Utrzyj kilka
ziemniaków, wyciśnij sok, pij 3-4 razy dziennie po pół szklanki
przez 25- 30 dni. Do smaku dodaj trochę cytryny lub miodu.
Nalewka
tonizująca.
Umieszczone w dużym słoju, kłącze
tataraku 50 g, goździki 5 g, zalewamy litrem czerwonego, wytrawnego
wina, odstawiamy na 2 tygodnie, wstrząsnąć kilka razy dziennie,
odcedzamy i rozlewamy do butelek, pijemy przez kilka miesięcy po
łyżce przed i po jedzeniu.
Odwar
przeciwzapalny.
½ łyżeczki kwiatów nagietka
lekarskiego. Zalewamy szklanką wody. Gotujemy 2 minuty, przecedzamy,
pijemy ¼ szklanki 3 razy dziennie miedzy posiłkami przez kilka
miesięcy.
Przeciw
wzdęciom.
Herbatka wiatropędna, łyżkę
mieszanki ziół, koszyczek rumianku 20 g, owoc anyżku 20 g, owoc
kminku 10 g, kwiat lawendy 10 g, owoc kopru włoskiego 10 g, korzeń
kozłka lekarskiego 10 g, ziele piołunu 10 g, zalewamy szklanką
wrzącej wody, odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia,
przecedzamy, pijemy rano i wieczorem po szklance podgrzanego naparu.
Napar
przynoszący ulgę.
Kwiat lawendy 25 g, liście mięty
25 g, owoc kopru włoskiego 25 g, zalewamy szklanką wrzątku,
odstawiamy na 10-15 minut do naciągnięcia, przecedzamy i pijemy
rano i wieczorem po szklance naparu.
Niestrawność.
Wino różane, łyżkę płatków
kwiatów dzikiej róży – suszonych lub świeżych, zagotować z ½
litra czerwonego wytrawnego wina, wystudić, przecedzamy i przelewamy
do butelki. Przechowujemy w chłodnym miejscu, zażywamy 2 razy
dziennie po małym kieliszku przed śniadaniem i kolacją.
Napar
na lepsze trawienie.
Kwiat kasztanowca 10 g, kwiat werbeny
10 g, zalewamy szklanką wrzątku, po kwadransie przecedzamy, pijemy
przed snem. Odcedzone zioła ponownie zalewamy szklanką wrzątku,
zostawiamy na noc, wypić rano przed śniadaniem.
Męczące
zaparcia.
Napar ułatwiający wypróżnianie,
świeży kwiat akacji 100 g, zalewamy ½ litra wrzącej wody, po
10-15 minutach przecedzamy pijemy rano i wieczorem po szklance.
100 g rumianku, po 50 g dziurawca, kory
kruszyny, korzeni lukrecji, prawoślazu, mięty, owoców anyżku.
Łyżeczkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku, parzymy 20-30 min,
pijemy rano i przed snem.
Odwar
normalizujący.
Kora kruszyny 30 g, kwiat rumianku 10
g, liście mięty pieprzowej 10 g, kwiat lipy 10 g, liście jeżyny
30 g, zalewamy wrzątkiem, gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty,
odstawiamy do naciągnięcia. Pijemy po ½ szklanki ciepłego odwaru
2 razy dziennie przed posiłkami.
Napar
rozluźniający.
Łyżkę kwiatów śliwy, łyżkę
pączków brzozy, 2 łyżki zmielonych nasion pietruszki, zalewamy
wieczorem 2 szklankami wrzątku, zostawiamy pod przykryciem do rana,
szklankę naparu wypijamy przed śniadaniem, drugą wieczorem, przed
snem, kuracja winna trwać 28 dni.
Proszek
ziołowy ks. Kneippa – działa łagodnie po 12 godzinach.
Mielony koper włoski 20g, mielone
owoce jałowca 20g, mielone nasiona kozieradki 10g, mielony aloes
10g. 1 łyżeczkę proszku gotujemy przez 10 -15 minut w 1 szklance
wody. Pijemy 1 szklankę dziennie przed snem.
Środek nie jest wskazany dla osób
cierpiących na hemoroidy i choroby kobiece. Nie wolno podawać
kobietom w ciąży.
Napar z siemienia
lnianego w zaparciach.
Nasiona siemienia 15g, zalewamy 1
szklanką ciepłej wody, i trzymamy pod przykryciem przez 2-3
godziny, następnie przecedzamy. Pijemy 2-3 razy dziennie na czczo.
TAK SAMO przyrządza się i dawkuje
napar z kwiatów dzikiego bzu i owoców szakłaka.
Proszek ziołowy w
zaparciach przewlekłych.
Kora kruszyny 20g, owoce szakłaka 20g,
owoce kopru włoskiego 10g. Wszystkie składniki ucieramy na proszek.
Pijemy 1 szklankę naparu wieczorem.
Bardzo fajnie napisane. Pozdrawiam serdecznie !
OdpowiedzUsuńMyślę, że również nie ma co zwlekać z ewentualną pomocą i ja również chcę jeszcze powiedzieć, że dość ważnym jest aby wiedzieć gdzie jej szukać. Na pewno bardzo dobrym pomysłem jest odwiedzenie poradni psychologicznej https://psycholog-ms.pl/ do której ja również czasami uczęszczam.
OdpowiedzUsuńOczywiście czasami może być tak, że nie będziemy w stanie sami sobie poradzić z naszymi problemami. Jestem zdania, że właśnie w takich momentach dobrą opcją jest udanie się do psychologa https://www.terapiapoznan.pl/ celem odebrania właściwej pomocy.
OdpowiedzUsuń