sobota, 20 sierpnia 2016

Dieta a reumatyzm


CZY DIETA MA WPŁYW NA REUMATYZM ?


Poglądy, że dieta ma związek z reumatyzmem, były przez wiele lat traktowane jak średniowieczny zabobon. Obecnie maże tak uważać tylko ktoś, kto nie jest na bieżąco z osiągnięciami medycznymi. Wiadomo, że skłonności do reumatyzmu mogą być wrodzone, że mogą tu odgrywać rolę także inne czynniki, jak wirusy, ale są też liczne dowody na wpływ czynników dietetycznych. Są nawet naukowe potwierdzenia poglądu, od dawna utrzymywanego w medycynie ludowej, że szczególne rodzaje pokarmów opanowują organizm jak demony, wywołując objawy reumatyzmu i nic poza odstawieniem tych pokarmów nie może pomóc. Co więcej, może się nawet okazać, że najgorszym sprawcą jest ulubiona potrawa.

JAK DIETA MOŻE NASILIĆ REUMATYZM

Wiadomo obecnie, że dieta może mieć znaczenia w reumatyzmie na co najmniej dwa sposoby.

Po pierwsze, niektóre składniki diety zwłaszcza tłuszcze, mogą mieć udział w regulacji działania hormonopodobnych substancji, zwanych eikozanoidami, które pomagają kontrolować stany zapalne, bóle i inne objawy reumatyczne.

Po drugie, reumatyzm u niektórych ludzi może być nagłą reakcją alergiczną na pewne pokarmy. O ile więc można niekiedy próbować łagodzić objawy choroby poprzez jedzenie działających korzystnie potraw, o tyle w innych przypadkach należy pewne pokarmy wyeliminować, gdyż to one właśnie są przyczyną dolegliwości.

POKARMY MOGĄCE ZAOSTRZYĆ REUMATYZM

POKARMY PROCENT ZAOSTRZENIA

kukurydza 56
pszenica 54
bekon/wieprzowina 39
pomarańcze 39
mleko 37
owies 37
ryż 34
jajka 32
wołowina 32
kawa 32
słód 27
sery 24
grejpfrut 24
pomidory 24
orzeszki ziemne 20
cukier 20
masło 17
baranina 17
cytryny 17
soja 17
Oto pokarmy mogące zaostrzyć objawy reumatyczne u większości pacjentów, zgodnie z badaniami przeprowadzonymi w Wielkiej Brytanii


POWODY ODSTAWIENIA MIĘSA PRZY CHOROBIE REUMATYCZNEJ


Mięso zawiera rodzaje tłuszczu, które pobudzają stany zapalne.
Mięso może powodować reakcje alergiczne, które u osób nadwrażliwych ( co jest najprawdopodobniej skłonnością wrodzoną ) zaostrzają objawy reumatyzmu.
Niektóre rodzaje mięsa, zwłaszcza mięso wędzone ( bekon, szynka ), hot dogi i kiełbasy zawierają środki konserwujące i inne substancje chemiczne, które mogą u niektórych osób wywoływać zaostrzające reumatyzm reakcje alergiczne. Zjawisko to może kumulować się z niekorzystnym działaniem tłuszczów zwierzęcych.
Niestety, nie istnieje żadna uniwersalna, prosta „właściwa” dieta, która może pomóc w dolegliwościach reumatycznych. Każdy musi wypracować swoją własną dietę, wykluczając kolejno pokarmy z szerokiego wachlarza możliwych winowajców.

CZY REUMATYZM JEST ALERGIĄ NA MLEKO ?


Naukowcy twierdzą, że tak. Dotyczy to zwłaszcza kobiet, choć nie wiadomo dlaczego. W jednym z badań u pacjentów z reumatyzmem zauważono znaczną poprawę po odstawieniu mleka i pokarmów mlecznych – i wszystko to były kobiety z niedoborem laktozy, enzymu trawiącego mleko. Jeśli cierpisz na reumatyzm, spróbuj odstawić mleko i przetwory mleczne na tydzień i obserwuj, czy objawy ustępują. To prosty, szybki test, który może dać zaskakujące rezultaty.

SZTYWNOŚĆ PO POMIDORACH


Pomidory, jak i inne członkowie rodziny psiankowatych, w tym zwykłe ziemniaki, bakłażany i papryka, mają od dawna złą reputację, jako pogarszające objawy reumatyzmu. Unikaj tych warzyw, a być może objawy reumatyzmu ulegną zmniejszeniu.

CZY JEDZENIE ŚLEDZI JEST KORZYSTNE W REUMATYZMIE



Może być korzystne, można także zjadać codziennie kawałek innej tłustej ryby: łososia, makreli, tuńczyka, sardynek. Naukowcy z Nowego Jorku odkryli, że tłuszcz ryb morskich hamuje produkcję leukotrienu B4, substancji odpowiedzialnej w dużym stopniu za objawy reumatyczne. Po odstawieniu tłuszczu ryb poziom leukotrienu ponownie rośnie. Jak wiele tłuszczu rybiego potrzeba?
Z badań wynikło że 200 g łososia albo w dwóch puszkach sardynek. Inni naukowcy uważają, że wystarczy 100 g tłustego śledzia dziennie. Niewątpliwie więcej ryb trzeba jeść, chcąc uzyskać poprawę w zaawansowanych postaciach reumatyzmu, niż próbując zapobiegać tej chorobie.

STRZEŻ SIĘ OLEJU KUKURYDZIANEGO I SŁONECZNIKOWEGO

O ile tłuszcz rybi działa korzystnie w reumatyzmie, to inne tłuszcze mogą być szkodliwe. Spożywanie ich może zniweczyć korzystne działanie tłuszczu rybiego: tak więc nie można jeść łososia i sałatki z olejem kukurydzianym, sardynek z majonezem, ryby smażonej w oleju słonecznikowym albo mięsa i ryb na przemian. Najbardziej niekorzystne działanie mają omega 6 nienasycone kwasy tłuszczowe, które są obecne w oleju kukurydzianym, krokoszowym, słonecznikowym i w mięsie zwierząt karmionych tego typu tłuszczami.
Problem nie polega na jakiejś szczególnej alergii na tłuszcze. Są one po porostu konkurencyjne do tłuszczów typu omega 3, a o ile tamte działają korzystnie, to te wyzwalają w komórkach czynniki sprzyjające procesom zapalnym. Tak więc kwasy tłuszczowe typu omega 6 zagrażają każdemu i nie ma tu mowy o osobniczej wrażliwości czy niewrażliwości. Niektórzy naukowcy radzą tym, którzy mają jakiekolwiek stany zapalne, by wykluczyli ze swej diety tego typu tłuszcze.

PRZECIWREUMATYCZNY IMBIR

Spróbuj imbiru dla zmniejszenia dolegliwości reumatycznych. Również ta przyprawa jest czynnikiem przeciwzapalnym. Imbir był od wieków używany w tradycyjnej medycynie indyjskiej do leczenia różnych schorzeń reumatycznych i mięśniowych. Dawka jaką się zaleca, wynosi 5 g świeżego imbiru albo 0,5 g suszonego imbiru ( 1/3 łyżeczki ) trzy razy dziennie. Suszony imbir lepiej spożywać z płynem lub potrawami, by uniknąć pieczenia w ustach ; zresztą oba rodzaje imbiru mogą być włączone do gotowych dań. Naukowcy twierdzą, że w tak małych dawkach imbir nie wykazuje żadnych działań ubocznych.

PRZECIWREUMATYCZNE PRZYPRAWY

Imbir może być bardziej skuteczny ( według naukowców ) niż niektóre niesterydowe leki przeciwzapalne. Leki te działają poprzez blokowanie hormonopodobnych substancji, pobudzających stan zapalny. Wszystkie leki niesterydowe mają liczne działania uboczne, powodując między innymi owrzodzenie żołądka i dwunastnicy.
W przeciwieństwie do nich imbir działa co najmniej na dwa różne sposoby. Lekarze twierdzą, że po pierwsze blokuje on tworzenie się prostaglandyny i innych czynników zapalnych, zwanych leukotrienami, a po drugie jest silnym przeciwutleniaczem, który uszkadza nasilające stan zapalny substancje kwaśne w płynie wewnątrz stawowym.
Imbir nie jest jedyną przyprawą działającą przeciwreumatycznie. Naukowcy uważają, że także kurkuma i goździki zwalczają zapalenia. Kurkuma pomaga zwalczyć sztywność poranną, poprawia zdolność poruszania się i zmniejsza obrzęki stawowe. Niektórzy uważają, że 1200 mg kurkumy ma działanie porównywalne do 300 mg leku przeciwreumatycznego, fenylbutazonu.

RYBY I CZOSNEK KONTRA ZAPALENIA STAWÓW


Reumatoidalne zapalenia stawów jest jednym z częstszych schorzeń reumatycznych. Uważa się, że spożywanie tranu może być pomocne, dając pewien efekt przeciwzapalny. Naukowcy stwierdzili, że tran pomaga w poprawie aktywności fizycznej i zmniejszenie bólu.
Osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów winny natomiast unikać oleju kukurydzianego i jemu podobnych, zawierających omega 6 kwasy tłuszczowe.
Obiecujące jest działanie czosnku. Lekarze indyjscy zauważyli w czasie badań nad działaniem czosnku na choroby serca, że osoby spożywające duże ilości czosnku mają rzadziej dolegliwości stawowe. Badani jedli dwa-trzy surowe ząbki czosnku dziennie. Uważa się, że czosnek wpływa na prostaglandyny, substancje mające udział w kontroli stanów zapalnych, jednak nie przeprowadzono, jak dotąd szczegółowych badań nad wpływem czosnku na reumatyzm.

ZALECANIA DIETETYCZNE PRZY REUMATYZMIE

Zwracaj uwagę na czynniki pokarmowe mogące wyzwalać dolegliwości reumatyczne. Podejrzewaj przetwory zbożowe, zwłaszcza kukurydzę i pszenicę, tak samo jak produkty mleczne i mięso. Specjaliści sugerują, by nie podejmować totalnych prób eliminacyjnych i prowokacyjnych bez nadzoru lekarza. Pojedyncze podejrzane pokarmy można eliminować z diety, by zobaczyć, czy dolegliwości nie ulegają zmniejszeniu. Należy odczekać dwa dni do tygodnia, a następnie włączyć dany pokarm do diety. Jeżeli dolegliwości powrócą, należy pokarmy odstawić.

Zrezygnuj z mięsa, zwłaszcza z boczku i w ogóle z wieprzowiny oraz z wołowiny. Możesz mieć nietolerancję określonego gatunku mięsa, ponadto tłuszcz zwierzęcy nasila procesy zapalne. Spróbuj diety bezmięsnej, by ocenić, czy następuje poprawa.


Jedz tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź, makrela, sardynki i tuńczyk trzy - cztery razy w tygodniu. Tłuste ryby zwierają czynniki przeciwzapalne. Spożywaj ponadto co dzień trochę imbiru, który jest kolejnym czynnikiem przeciwzapalnym.

Jednocześnie wyłącz z diety omega 6 kwasy tłuszczowe, zawarte w oleju kukurydzianym, saflorowym i słonecznikowym oraz w produkowanej z nich margarynie. Mogą one zneutralizować korzyści uzyskiwane ze spożywania tłuszczu rybiego i powodować zaostrzenie stanów zapalnych, podobnie jak mięso i tłuszcze zwierzęce.

Bóle stawów mogą też być spowodowane dną, czyli zaburzeniami przemiany moczanów. Występują one głównie u mężczyzn nadużywających alkoholu i jedzących dużo mięsa. Ponadto w niektórych postaciach choroby reumatycznej naprawdę konieczne jest branie silnych leków.

Reasumując lepiej nie leczyć bólów stawowych wyłącznie dietą. Należy przedtem poradzić się lekarza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz