poniedziałek, 2 maja 2016

Właściwości lecznicze miodu.

Miód najsłodszy z leków.


Każdy miód jest kaloryczny, lecz przy tym lekko strawny, poleca się go, zatem rekonwalescentom. Odgrywa też ważna rolę w procesie odtruwania organizmu. Miód jednak miodowi nierówny. Pewne gatunki są szczególnie wskazane dla przeziębionych, podczas gdy inne powinni jadać sercowcy. Miód zachowuje swoje uzdrawiające właściwości przez pół roku od zebrania. Potem staje się coraz mniej wartościowy.

  • AKACJOWY – białawy lub jasno żółty, o łagodnym smaku i płynnej konsystencji. Pomaga w schorzeniach nerek, układu moczowego, nadkwasocie żołądka. Ma najmniej pyłków, mogą go, zatem jeść nawet alergicy.

  • GRYCZANY – ciemnobrunatny, o ostrym smaku i grudkowej konsystencji. Skuteczny przy miażdżycy, chorobie serca, kłopotach z trawieniem. Powinni go jadać leczący złamania, gdyż sprzyja odbudowie tkanki kostnej.

  • LIPOWY – jasnożółty lub złocisty, o lekko ostrym smaku i grudkowatej konsystencji. Leczy przeziębienia, infekcje dróg oddechowych, działa przeciwgorączkowo, uspokajająco, wzmacnia odporność.

  • MALINOWY – białawy, o łagodnym smaku i grudkowej konsystencji. Polecany w chorobach serca i górnych dróg oddechowych.

  • RZEPAKOWY – jasnożółty lub kremowy, o słodkomdłym smaku i gładkiej, gęstej konsystencji. Znakomicie odtruwa organizm. Wskazany dla cierpiących na choroby serca, wątroby i nerek.

  • SPADZIOWY – zielonobrązowy, słodkomdły, o łagodnym smaku i grudkowej konsystencji. Ma najwięcej mikroelementów, znakomicie uzupełnia wiec niedobory w organizmie. Polecany szczególnie przy kłopotach z sercem i górnymi drogami oddechowymi.

  • WRZOSOWY – jasnobrązowy, o lekko gorzkawym smaku i galaretowatej konsystencji. Działa leczniczo w stanach zapalnych nerek i dróg moczowych, a także przy schorzeniach prostaty.

  • WIELOKWIATOWY – złocisty, o łagodnym smaku i grudkowej konsystencji. W homeopatii stosowany jest do leczenia alergii. Uzupełnia brak witamin i mikroelementów, łagodzi bóle wątroby.

Ziołomiody – podwójnie skuteczne.

Mają jeszcze lepsze właściwości lecznicze niż tradycyjny miód, gdyż jest wzbogacony substancjami z ziół, witaminami i biopierwiastkami. Często jest smaczniejszy i bardziej zapachowy.

  • ARONIOWY – obniża ciśnienie.
  • ALOESOWY – reguluje przemianę materii i pracę przewodu pokarmowego.
  • GŁOGOWY – wzmacniający serce.
  • NAGIETKOWY – leczy wrzody żołądka.
  • POKRZYWOWY – wspomagający leczenie anemii.
  • RUMIANKOWY – łagodzący stany zapalne gardła.
  • SOSNOWY – działający przeciwkaszlowo, przeciwzapalnie i antybakteryjne.
  • TYMIANKOWY – pobudzający apetyt.
  • MIĘTOWY – pobudza układ trawienny.

Ponadto występują inne rodzaje miodu:
Miód rozmarynowy- gęsty, twardy, białawy, bardzo ceniony za swój aromat i właściwości lecznicze.
Miód z kwiatu pomarańczy – mniej gęsty, ale płynny, o przypalonej barwie, o smaku pomarańczy lekko stonowanym, uspokajający.
Miód wrzosowy – ciemny, o ostrym wyrazistym smaku, gęsty.
Miód z dębu zimozielonego – ciemny, gęsty, gorzkawy.

  • PROPOLIS – kit pszczeli to żywica, którą pszczoły zbierają z kory i pączków drzew, a następnie przetwarzają na substancje służącą im do uszczelniania ula. Propolis zawierający witaminy z grupy B i mikroelementy – słynie z właściwości bakteriobójczych. Stosuje się go do leczenia chorób gardła i dziąseł, wrzodów żołądka, reumatyzmu. Czopki i globulki z propolisu leczą zapalenie dróg rodnych i hemoroidy, maści goją skórę. Kit pszczeli można też dodawać do miodu. Wtedy korzystnie działa na żołądek i wątrobę.

  • MLECZKO PSZCZELE - bogate w białko, witaminy z grupy B i mikroelementy, działa przeciwmiażdżycowo, łagodzi objawy choroby wieńcowej i wrzodowej żołądka, poprawia pracę wątroby. Miód z dodatkiem mleczka podnosi odporność organizmu, wspomaga pracę serca, jest skuteczny w przypadku bezsenności.


  • PIEGRZA – drobniutkie kuleczki pyłku kwiatowego, maja podobne właściwości jak mleczko, ale nieco słabsze. Warto ją przyjmować przy braku apetytu i wyczerpaniu fizycznym.

  • JAD PSZCZELI – zawiera wiele cennych substancji, znajduje zastosowanie w leczeniu reumatyzmu.


Przeziębienia i grypa.

2 łyżeczki miodu spadziowego lub ziołomiodu sosnowego rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka. Dodajemy łyżeczkę masła. Pijemy kilka razy dziennie aż do momentu wyzdrowienia.

Nalewka z propolisu – 5 dkg propolisu zalewamy połową litra spirytusu. Przez 2 tygodnie każdego dnia wstrząsamy butelką. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy do naczynia z ciemnego szkła. Pijemy 2 razy dziennie po 25 kropli zmieszanych z niewielka ilością wody.

Kłopoty z trawieniem.

Przed każdym posiłkiem 5 pijemy szklankę wody z 2 łyżeczkami miodu Np. gryczanego lub ziołomiodu rumiankowego, i z 2 łyżeczkami octu winnego lub soku z połowy cytryny.

Trudności z zasypianiem.
Łyżkę stołową mieszanki ziół – po 30 g – kwiatów pierwiosnka, korzenia kozłka, ziele dziurawca i szyszek chmielu zalewamy wrzątkiem. Po kwadransie odcedzamy, dodajemy 2 łyżki stołowe miodu Np. lipowego. Wypijamy przed snem.

Podwyższone ciśnienie krwi.

Łyżkę miodu – najlepiej lipowego – rozpuszczamy w połowie szklanki soku z selera i marchwi. Pijemy 4 razy dziennie przed posiłkami. Kuracja daje efekty po około 2 miesiącach.

Składniki miodu.

Podstawowe składniki miodu to fruktoza (35- 40 %), glukoza (26-33 %) i woda (15-25%). Reszta to nieielkie ilości dwucukrów, trisacharydów, oligosacharydów, minerałów, witamin i enzymów. Miód zawiera znaczna ilość witaminy B6, ryboflawoiny, kwasu pantotenowego i podstawowych minerałów ( wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk).
W miodzie znajdują się substancje o właściwościach przeciwutleniających – zapobiegające starzeniu. Witamina E, alkaloidy, kwas askorbinowy (wit. C ), flawonoidy i fenole.

Miód może być również stosowany zewnętrznie, jako środek gojący. Jest wskazany jako opatrunek w tych przypadkach, gdy pragniemy nawilżyć leczoną ranę, co zapobiega tworzeniu się strupa. Dowiedziono, że stosowanie miodu na rany skuteczniej niż metody standardowe zmniejsza stan zapalny, zapobiega zakażeniu bakteriami lub grzybami i zmniejsza wysięk. Poza tym miód ma działania odżywcze bezposrednio na tkankę rany, stymuluje więc tworzenie tkanki ziarninowej, co sprzyja zabliźnieniu.

Środek ułatwiajacy trawienie. Dodanie miodu zamiast cukru wpływa na lepsze trawienie, zwłaszcza cukrów, węglowodanów i błonnika, dzięki działaniu zawartych enzymów. Poza tym poprzez swoje właściwości uspokajające i gojące, co jest korzystne dla osób cierpiących na takie dolegliwości pokarmowe, które maja związek ze zmianami zapalnymi błony śluzowej jelita.

Środek wykrztusny. Miód a zwłaszcza lekko podgrzany, ma silne działanie wykrztusne, co jest bardzo pomocne przy zwykłych chorobach oskrzeli z suchym kaszlu i przy przeziebieniu u dzieci. Wypicie herbatki o działaniu wykrztuśnym posłodzonej miodem, zwieksza jej skuteczność.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz