Miażdżyca
– terapie ziołowe.
Dbaj o
ciśnienie, kardiolodzy twierdzą, że obniżenie ciśnienia
skurczowego – górne – tylko o 5 mm Hg, a rozkurczowego – dolne
– o 9 mm Hg zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej o
20 %. Natomiast obniżenie obu wartości odpowiednio o 10 i 18 ,19 mm
Hg redukuje ryzyko choroby wieńcowej aż o jedną trzecią.
Cały czas trakcie choroby oraz dla jej
zapobieżenia dobrze jest pić zioła. Zielem przeciwmiażdżycowym
jest głóg we wszystkich postaciach, owoc, liście, kwiat.
3 łyżeczki suszonych i rozdrobnionych
owoców zalewamy na noc szklanką chłodnej, przegotowanej wody. Rano
napój ten przelewamy do drugiej szklanki, a owoce zagotowujemy w
małej ilości wody. Otrzymany odwar mieszamy z oddzielonym wcześniej
napojem i pijemy 3-4 razy w ciągu dnia po pół szklanki między
posiłkami.
Kwiat
głogu.
Zalewamy 1 łyżeczkę kwiatu głogu
szklanką wrzątku. Odcedzić po 15 minutach. Pijemy 2 razy dziennie.
½ łyżeczki kwiatostanu głogu ½
łyżeczki ziela jemioły, zalać 1 szklanka wrzącej wody. Zaparzyć
pod przykryciem przez 15 minut. Pic ciepłe 3 razy dziennie po
szklance na 15 minut przed jedzeniem.
1 łyżeczkę liścia poziomki zaparzyć
w 1 szklance wody i trzymać pod przykryciem przez 15 minut. Pic
przed jedzeniem 3 razy dziennie.
Można też pić SKLEROSAN – zawiera on po 10 g kwiatu głogu, owocu jarzębiny, morszczynu i
ziela rdestu ptasiego, 5 g ziela krwawnika, 15 g kory kruszyny i po
20 g ziela jemioły i owocu głogu. Mieszankę w ilości 2 łyżek
ziół na 2 i ½ szklanki wody gotuje się 3-5 minut pod przykryciem
i pijemy ½ - 2/3 szklanki 2-4 razy dziennie .
Po wyczerpaniu opakowania przerywamy
kurację i przez 10 dni spożywamy po 1 łyżeczce 2 razy dziennie
zmielone nasiona wiesiołka . Po tym czasie wznawiamy kurację.
W
przypadku braku sklerosanu –
Ziele jemioły 50 g, kwiatostan głogu
20 g, ziele rdestu ptasiego 20 g, ziele dziurawca 20 g, ziele nawłoci
20 g, ziele krwawnika 20 g, ziele rumianku 20 g.
1 łyżkę stołową ziół zalewamy 1
szklanką wrzątku. Gotujemy 3 minuty, odstawiamy na 15 minut,
przecedzamy, pijemy ciepły napój 3 razy dziennie przed jedzeniem .
Po zakończeniu tej mieszanki stosować
przez 5-6 dni wyciągu ze świeżego ziela jemioły, 2-3 razy
dziennie między posiłkami po 30 kropli w kieliszku wody. Dodatkowo
pić po szklance naparu z kwiatu głogu.
Cebula.
Duszona cebula pozwala pozbyć się
nadmiaru cholesterolu. Należy przygotować 3 duże cebule, drobno
pokroić, dodać łyżkę oleju, 10-12 łyżek wody i dusić pod
przykryciem 20 minut. Taką porcję zjadaj raz w tygodniu.
Sok
z cebuli z miodem.
Cebulę zetrzeć na tarce lub wycisnąć
w sokowirówce. Zmieszać szklankę soku ze szklanką miodu – można
zmniejszyć ilości, ale zawsze w proporcji 1 do 1. Zażywać 3 razy
dziennie po 1 łyżce stołowej na godzinę przed posiłkiem lub 2
godziny po jedzeniu. Profilaktycznie – 3 łyżeczki dziennie.
Czosnek.
Czosnek czyści arterie, usuwa składy
tłuszczowe prowadzące do miażdżycy, dwa rozdrobnione średniej
wielkości ząbki czosnku dziennie są dostateczną ilością, aby
nie dopuścić do sklerozy, nawet przy diecie zasobnej w tłuszcze i
cholesterol. Gdy następstwa miażdżycy już poczyniły pewne zmiany
w organizmie wówczas zwolennicy leczenia czosnkiem proponują
Podawanie chorym nawet 20 ząbków
dziennie przez 3 miesiące. Można zjadać same ząbki, ucierać w
mleku, pić nalewkę czosnkową.
Czosnkowe
rozcieńczenie krwi – jednym z najbardziej czynnych
przeciwkrzepliwych składników czosnku jest ajoen.
- wyciskaj czosnek, zamiast siekać.
Wyciskanie uwalnia enzymy i allicynę, przechodzącą w ajoen.
- podgotuj czosnek, gotowanie
uwalnia ajoen.
- gotuj czosnek z pomidorami i
innymi kwaśnymi potrawami, kwas lepiej uwalnia ajoen.
1kg obranego
czosnku zalać 500 ml alkoholu i pozostawić w zamkniętym naczyniu
w temp. pokojowej na 2 tygodnie, często wstrząsając. Odcedzić na
gęstym sitku i przechowywać w lodówce. Nalewkę pić dwa razy
dziennie po 30 kropli. Stosować przez 2 tygodnie. Kurację przerwać
na tydzień i ponowić.
Nalewka
czosnkowa bez alkoholu.
Zmiażdżyć 26 obranych czosnków,
dodajemy do masy sok z 3 cytryn i zalewamy 1 l przegotowanej wody. Po
kilku dniach pijemy 2-3 razy dziennie po kieliszku napoju.
Czosnek
marynowany.
Mały słoiczek napełniamy obranymi
ząbkami czosnku, zalewamy wodą z kiszonych ogórków, zamknąć
naczynie i wstawiamy do lodówki. Po 2 tygodniach możemy się
delektować pysznym marynowanym czosnkiem, zaś płyn pijemy
codziennie po łyżeczce jako lek przeciwmiażdżycowy lub dodajemy
do sosów.
Mieszanka
Profesora Muszyńskiego.
Świetlik lekarski 60 g, jemioła 60 g,
liście borówki 100 g, ziele dziurawca 100 g, zalewamy łyżkę
stołową ziół szklanką wrzątku i trzymamy kwadrans pod
przykryciem. Pijemy 2-3 szklanki dziennie.
Miłorząb
dwukwiatowy.
Jest skuteczny w leczeniu choroby
zrostowej tętnic kończyn dolnych, w zaburzeniach psychicznych na
tle miażdżycowym, bólach głowy, dekoncentracji, depresji,
zmęczeniu. Jest to lek, który musi być stosowany dość długo..
Nadciśnienie.
Składnik mieszanki- 100 g ziela
jemioły, po 50 g barwinka, serdecznika, liści ruty, poziomki,
kwiatów rumianku i głogu, kłączy perzu. Łyżeczkę mieszanki
zalać szklanką wrzątku, parzyć 20 minut, pić ciepły napar 3
razy dziennie po jedzeniu.
Zmieszać po 50 g ziela jemioły
pospolitej, 10 g liścia poziomki, 50 g owocu głogu, 10 g kłącza
kozłka lekarskiego. Jedną łyżkę stołową ziół zalać szklanką
chłodnej przegotowanej wody. Odstawić na noc. Rano lekko podgrzać
i pić małe ilości w ciągu dnia.
Sok z buraka czerwonego zmieszać z
miodem w proporcji 1do 1. Pić 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.
Jedną szklankę kwaśnego mleka,
kefiru lub maślanki zmieszać z 1 łyżeczką sproszkowanego
cynamonu. Pić w ciągu dnia 2 -3 szklanki. Kuracja trwa 2 tygodnie.
Chcesz
być zdrowym, jedz-.
- Chudy nabiał i jego przetwory. Pij chude mleko, chude jogurty, maślanki i kefiry.
- Chude szynki, kiełbasy, ryby. Gotuj je częściej niż piecz.
- Chleb z zawartością pełnego ziarna.
- Jarzyny i owoce surowe lub gotowane.
- Uzupełnij pożywienie kaszami, ryżem, płatkami owsianymi, kukurydzą.
- Oszczędzaj masło, stosuj oleje roślinne.
ARYTMIA.
KURACJE LUDOWE.
Do ½ szklanki miodu
dodać 4 stołowe łyżki otartej skórki z cytryny i 10 -12 sztuk
jąder z pestek moreli zmielonych w młynku. Całość dokładnie
wymieszać i przyjmować rano i wieczorem przed posiłkiem po 1
łyżce.
Herbata
z jemioły.
1 kopiastą łyżeczkę
ziela jemioły zalać 1 szklanką chłodnej przegotowanej wody.
Odstawić do naciągnięcia na 10 godzin. Przed wypiciem podgrzać.
Profilaktycznie pic szklankę dziennie, leczniczo 3 razy dziennie po
jednej szklance.
Kuracja
miodem.
Najlepszy na dolegliwości
sercowe jest miód rzepakowy. Kuracja tym naturalnym, smakowitym
specyfikiem nie jest skomplikowana. Wystarcz 1 łyżka stołowa miodu
zmieszana ze szklanką gotowanej wody. Ci, którym wydać się to
może za słodkie, powinni dodać kilkanaście kropli cytryny. Pic
można rano lub wieczorem przed snem. Miód pity wieczorem ułatwia
zasypianie.
Terapie
ziołowe.
Zioła są niezawodne w
zwalczaniu wysokiego ciśnienia. Najprostszym sposobem będzie
wyrobienie sobie nawyku codziennego picia przynajmniej jednej
szklanki herbatki z głogu. Kwiaty, liście i owoce tej rośliny
zawierają substancje czynne rozkurczające naczynia wieńcowe, co
sprawia, że serce jest lepiej utlenione. Głóg wzmaga siłę
Skórczów serca i obniża ciśnienie krwi. Owoce, liście i kwiaty
głogu są bez problemu do kupienia w aptekach i sklepach
zielarskich.
CARDIOL C – krople z
nalewki z konwalii, głogu, kozłka lekarskiego i wyciągu z
orzeszków kola. Obniżają ciśnienie krwi, poprawiają krążenie
krwi w żyłach, zapobiegają powstawaniu zastojów krwi.
Podstawowe
cechy diety w nadciśnieniu tętniczym.
- Podstawową zasadą jest ograniczenie spożycia tłuszczów, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego. Zaleca się spożywanie tłuszczów pochodzenia roślinnego. Tłuszcze nie powinny podlegać obróbce termicznej.
- Ograniczyć spożywanie węglowodanów – potraw mącznych, pieczywa, słodycze, cukry.
- Ograniczyć do minimum a nawet wyeliminować spożycie soli jadalnej.
- Wyeliminować z pożywienia alkohol i przestać palić papierosy.
- Spożywać dużo owoców, warzyw. U wegetarian nadciśnienie tętnicze występuje znacznie rzadziej. Zalecane jest spożywanie czosnku, selera, a także ryb zwłaszcza makreli, sardynek, łososi, śledzi bez soli.
- Pić wodę mineralną niegazowaną. Zrezygnować z napoi słodzonych – kola itp.
- Zapobiegać zaparciom.
- Ograniczyć spożycie białka zwierzęcego, na korzyść roślinnego.
- Nie spożywać jednorazowo posiłków w dużych ilościach.
- Pić naturalne soki warzywne, owocowe – świeże.
- Kolacje jeść minimum 2 godziny przed snem.
- Unikać posiłków wydymających i długo zalegających.
- Nie używać ostrych, pikantnych potraw.
- Mięsa piec w pergaminie lub w foli.
- Dusznica bolesna.
- W stanach lżejszych dusznicy bolesnej pomocne są również leki roślinne.
- Polecana jest przy dusznicy bolesnej jako lek wspomagający 1 łyżeczkę krwawnika pospolitego zalać 1 szklanka wrzątku. Przykryć i odstawić na 3 -4 minuty do naciągnięcia. Pić 1 szklankę dziennie.
- Zmieszać 30 g ziela srebrnika, 20 g ziela serdecznika, 30 g liścia melisy, 10 g kwiatu konwalii. 1 Stołowa łyżkę mieszanki zalać 1 szklanką wrzątku. Zaparzyć przez 5 minut. 1 szklankę naparu, podzielić na 3 -4 porcje, pic w ciągu dnia.
- Sok z porów – jednym ze skuteczniejszych środków łagodzących bóle w okolicy serca jest sok z porów. Należy go pic rano i wieczorem po 2 łyżki stołowe. Można go też stosować zewnętrznie, wcierając w klatkę piersiowa.
- Kuracja propolisem – uzupełniającym naturalnym specyfikiem w leczeniu dusznicy bolesnej jest także propolis. Stosowany 2 razy dziennie po 15 kropli nie zakłóca procesu leczenia, prowadzonego innymi sposobami.
Pokarmy
o działaniu przeciwzakrzepowym.
Cynamon, kminek, tran,
czosnek, imbir, winogrona, melony, grzyby Mun, cebula, herbata,
arbuz, czerwone wino.
Wymienione maja działanie
fibrynolityczne – rozpuszczające skrzepy, dochodzą chili,
wodorosty wakame.
Miażdżyca,
ciśnienie, nerwica, krwawienie wewnętrzne.
- Sok z 1 cytryny, sok z 1 pomarańczy, połowę szklanki przegotowanej gorącej wody. Wszystkie składniki napoju mieszamy i pijemy codziennie 1 szklankę przed śniadaniem.
- Herbatka przy duszności – łyżka mieszanki ziół – korzeń kozłka lekarskiego 30 g, kłącze perzu 30 g, koper włoski 30 g, kłącze lukrecji 10 g. Zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy. Po 15 minutach przecedzamy, pijemy ciepłą, 2 -3 szklanki dziennie.
- Napar pobudzający krążenie – łyżka mieszanki ziół – korzeń kozłka lekarskiego 25 g, marzanka wonna 20 g, liście mięty pieprzowej 15 g, ruta zwyczajna 10 g, kłącze perzu 10 g. Zalewamy szklanką wrzątku. Trzymamy pod przykryciem przez 10 minut. Odcedzamy, pijemy 2 -3 szklanki dziennie.
- Gdy serce kołacze – napar przeciwnerwicowy – łyżka mieszanki ziół po 20 g kwiat taniny, liście mięty pieprzowej, kwiat lawendy, liście melisy. Zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy, pijemy 2 razy dziennie przed jedzeniem po pół szklanki ciepłego naparu.
- Herbatka tonizująca – łyżka mieszanki ziół – kwiatostan głogu 45 g, ziele dziurawca 15 g, ziele jemioły 15 g, ziele serdecznika 13 g, liście melisy 8 g, kwiat róży 3 g. Zalewamy szklanka wrzątku. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut do naciągnięcia. Odcedzamy, pijemy w razie wystąpienia nagłych dolegliwości. Herbatkę można stosować profilaktycznie.
- Odwar dla cierpiących na arytmie – 2 łyżki mieszanki ziół, ziele konwalii majowej 30 g, liście melisy 20 g, kwiatostan głogu 30 g. Zalewamy szklanka wrzątku, przykrywamy, gotujemy 1 minutę. Odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy, pij ciepły rano i wieczorem, 10 minut przed jedzeniem. Za każdym razem przygotowujemy świeżą porcję. Kuracja jest skuteczna, jeśli trwa co najmniej miesiąc.
- Zbyt wysokie ciśnienie – herbatka regulująca, łyżka mieszanki po 20 g, kwiat lawendy, kwiat ruty, ziele glistnika, ziele jemioły. Zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, przecedzamy. Pijemy 2 razy dziennie po pół szklanki.
- Macerat normalizujący – 2 łyżeczki mieszanki ziół, kwiatostan głogu 40 g, ziele jemioły 30 g, ziele tasznika 30 g. o temperaturze pokojowej. Pozostawiamy pod przykryciem na 8 -12 godzin np. na noc. Odcedzamy. Przed spożyciem podgrzewamy. Pijemy szklankę na czczo.
- Nalewka obniżająca ciśnienie – kwiatostan głogu 125 g, 400 ml wódki. Zioła wkładamy do słoika z ciemnego szkła. Zalewamy wódką i niepełną szklanką wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce, codziennie wstrząsamy. Po miesiącu przecedzamy przez gazę do szklanego, ciemnego naczynia. Używamy po 20 kropli przed każdym posiłkiem.
- Napar redukujący nadmiar cholesterolu – łyżkę mieszanki ziół, owoc szakłaka 25 g, ziele morszczynu 20 g, kłącza perzu 15 g, ziele krwawnika 15 g, ziele wilżyny ciernistej 10 g, kora drzewa sandałowego 10 g, kwiat malwy czarnej 5 g. Zalewamy szklanka wrzątku. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Odcedzamy. Pijemy ciepły, 3 razy dziennie po szklance.
- Herbatka przeciw sklerozie – łyżka mieszanki ziół, ziele jemioły 30 g, kwiatostan głogu 20 g, korzeń kozłka lekarskiego 15 g, liście melisy 15 g, ziele ruty 10 g, owoc kminku 10 g. Zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut do naciągnięcia. Odcedzamy, pijemy lekko ciepłe, 3 razy dziennie po szklance.
Hipotonia
– zbyt niskie ciśnienie.
Nie każde omdlenie jest
spowodowane spadkiem ciśnienia. Jego przyczyną mogą być także
poważne choroby. Warto wiedzieć, że : omdlenie wywołane
niedociśnieniem zdarza się tylko w pozycji wyprostowanej i
najczęściej jego zapowiedzią jest uczucie słabości, zawroty
głowy, czasem nudności. Po takim zasłabnięciu szybko wraca się
do normy.
- - jeśli omdlenie następuje po wysiłku, poprzedza je ból, ucisk w klatce piersiowej, uczucie duszności, towarzysza mu mniej lub bardziej nieskoordynowane ruchy albo drgawki i obfite wydzielanie śliny, przyczyną tego może być choroba serca lub jakieś schorzenia neurologiczne, Np. padaczka.
- - jeśli omdlenie długo trwa Np. godzinę, również może to świadczyć o chorobie serca, schorzeniu neurologicznym lub w przypadku cukrzyków – o niedocukrzeniu krwi.
- - jeśli po zasłabnięciu pojawi się czarny, smolisty stolec, powodem tego może wewnętrzne krwawienie i poważna niedokrwistość organizmu, czy anemia.
O niedociśnieniu mówimy, jeśli ciśnienie skurczowe górne
wynosi 90 mm / Hg, a rozkurczowe dolne – 60 mm/Hg.
- Jak sobie pomóc, gdy robi się słabo? – Nie staraj się za wszelką cenę walczyć o utrzymanie pozycji pionowej. Lepiej jest na chwilę przysiąść, ratując się w ten sposób przed upadkiem.
- - jeśli jest to możliwe, choć na parę minut połóż w miejscu przewiewnym, ocienionym, chłodnym.
- - pij powoli, małymi łyczkami mocną kawę lub czarną herbatę, tak by Np. szklanka napoju wystarczyła ci na kilka godzin.
- - zażyj środki podnoszące ciśnienie krwi, Np. 15 – 20 kropli Cardiamidum albo 20 – 30 kropli Kardiolu C. Jeśli nie przyniesie to poprawy samopoczucia, po upływie 3 – 6 godzin krople można zażyć powtórnie. / Zawsze zapytaj lekarza./
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz