Huba Brzozowa
- Niektórzy twierdzą, że huba jest uniwersalnym lekiem na raka. Jako lek na raka huba musi wyrastać na żywej brzozie. Powinno się zbiera ją w październiku, najlepsza jest huba zebrana w Puszczy Białowieskiej, Puszczy Augustowskiej i w lasach olsztyńskich w dwóch odmianach – biała i czarna . Używa się oba gatunki równocześnie, w postaci odwaru.
- Po ½ kg białej i czarnej huby zetrzeć na mąkę i razem zmieszać. Pełna łyżkę zalać szklanką wody, gotować 10 minut, odstawić na ½ godziny i pic 3 razy dziennie po szklance, 20 minut po posiłku.
- Recepta prof. Ożarowskiego
- 1 łyżkę rozdrobnionej huby brzozowej czarnej zalać 1 -1,5 szklanki letniej wody i pozostawić na noc. Rano ogrzać do wrzenia na małym ogniu. Odstawić na 5 minut i przecedzić do termosu. Pic 1-2 łyżki kilkakrotnie w ciągu dnia przed jedzeniem jako lek ogólnie wzmacniający i zwiększający odporność organizmu w chorobie wyniszczającej, również objawowo w chorobach nowotworowych.
- Jadwiga Górnicka znakomita zielarka.
- Używa określenia na grzyb brzozowy - czyr brzozowy, twierdząc, że nazwa huba jest niewłaściwa . W medycynie ludowej wyciągi z czyra stosowane były do leczenia chorób żołądka, wątroby, śledziony, nerek, pęcherza moczowego, złośliwych guzów i obrzęków . Recepta Jadwigi Górnickiej jest podobna do zaleceń profesora Ożarowskiego, z tym, że radzi ona mieszać oba gatunki huby białej i czarnej.
- Preparaty gotowe.
- Hubę brzozową znajdziemy w składzie preparatów homeopatycznych, na rynku / apteki, sklepy zielarskie/ możemy nabyć gęsty wyciąg z huby wyprodukowany w Rosji o nazwie BEFUNGIN. Producent zaleca stosowanie preparatu w przypadku choroby nowotworowej przewodu pokarmowego.
- GUZY.
- Okłady ze skrzypu – 2 garście świeżego ziela skrzypu polnego lub 4 do 5 łyżek ziela skrzypu suszonego wsypać do dużego sitka i umieścić nad garnkiem wypełnionym gotującą wodą. Trzymać nad para kilka minut, aż zmięknie i zwilgotnieje. Ciepłe zioła zawinąć w lnianą chusteczkę lub gazę i przyłożyć do guza. Przykryć folią lub ceratką, owinąć szalem lub dużą ciepłą chustą. Kompres przykładać, co 2 godziny 3 razy dziennie – rano, po południu i na noc. Kompres ze skrzypu parowanego może być pomocny w leczeniu guzów łagodnych i złośliwych piersi, wątroby, nerek i jelit.
- Okłady z babki lancetowatej – zebrać duża garść świeżych liści babki lancetowatej i rozetrzeć na papkę, nałożyć na gazę i umocować na chorym miejscu. Okłady zmieniać 3 razy dziennie. Kuracje kontynuować przez 14 dni. Okłady z babki może pomóc w terapii nowotworów skóry.
- Okłady z ziół szwedzkich – w przerwach między okładami z parowanego skrzypu można stosować kompresy z ziół szwedzkich – nasączyć dość obficie gazę ziołami i przykładać na 4 godziny do chorego miejsca. Całość owinąć i trzymać ciepło.
- Napar z mieszanki ziołowej – zmieszać po 300 g kwiatów nagietka lekarskiego, 100g kwiatów krwawnika pospolitego, 100 g liścia pokrzywy zwyczajnej. 3 łyżki stołowe – czubate – mieszanki zalać 1,5 do 2 l wrzącej wody. Zaparzyć pod przykryciem przez 15 minut. Pic porcjami, co kilka minut przez cały dzień. Czas trwania kuracji 14 dni. W przypadku zatrzymywania przez organizm wody – leczenie należy przerwać. Można wtedy pic herbatę ze skrzypu.
- Napar z ziela skrzypu polnego – 1 kopistą łyżeczkę ziół zalać 1 szklanką wrzącej wody, odstawić na 15 minut. Pic 5 razy dziennie po 1 szklance.
- Herbata z ziela krwawnika – 1 łyżeczkę ziela krwawnika zaląc 1 szklanka wrzątku. Zaparzać krótko, około 3 minuty. Pic małymi łykami 2 razy dziennie po jednej szklance, najlepiej rano i wieczorem.
- Sok z pokrzyw – naturalny środkiem przeciwrakowym jest sok z pokrzywy zmieszanej z miodem. Zebrane przed kwitnieniem całe pokrzywy – liście i łodygi – starannie płuczemy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Uzyskany sok mieszamy w proporcji 1 cześć soku do 4 części miodu – spadziowy lub wrzosowy -. Przechowywany w słoikach sok zachowuje nawet przez parę lat swoje właściwości lecznicze. Pijemy 3 razy dziennie po 1 łyżeczce do herbaty.Kuracja 3 tygodniowa, powtarzamy ją po tygodniowej przerwie.
- POKARMY W WALCE Z RAKIEM.
- Pokarmy, które mogą mieć znaczenie w zapobieganiu nowotworom – warzywa, zwłaszcza czosnek, kapusta, soja, cebula, marchew, pomidory, wszelkie warzywa zielono listne i pomarańczowożółte, owoce, zwłaszcza cytrusowe, tłuste ryby, herbata, mleko.
- POKARMY, KTÓRE MOGĄ SPRZYJAĆ POWSTAWANIU NOWOTWORÓW.
- Mięso, tłuszcze zwierzęce, oleje roślinne Np. kukurydziany, nadmiar alkoholu.
- POKARMY, KTÓRE MOGĄ ZMNIEJSZYĆ SKŁONNOŚĆ DO ROZSIEWU NOWOTWORÓW.
- Ryby i owoce morza, czosnek, warzywa z rodziny krzyżowych Np. brokuły, kalarepa, kapusta.
Warzywa i owoce zalecane
przy różnych nowotworach.
- RAK płuc- marchew i zielone warzywa liściaste.
- RAK jelita grubego – warzywa krzyżowe kapustne, marchew.
- RAK przełyku, jamy ustnej i gardła – wszelkie owoce.
- RAK krtani – owoce i warzywa.
- RAK żołądka – owoce, sałata, cebula, pomidory, seler, kabaczek.
- RAK trzustki – owoce i warzywa.
- RAK pęcherza moczowego – warzywa, szczególnie marchewka, owoce.
- RAK tarczycy – warzywa krzyżowe.
Pokarmy mogące opóźniać rozsiew komórek nowotworowych.
Stwierdzono, że niektóre składniki
pokarmowe mogą nie tylko być pomocne w zapobieganiu nowotworom,
lecz także mogą zmniejszać skłonność do tworzenia przerzutów.
- Tran – zwłaszcza przy raku sutka.
- Kapusta, kalarepa i inne warzywa krzyżowe – zwłaszcza przy raku sutka.
- Czosnek – jego składniki ajoen i allicyna-.
- Beta karoten w warzywach i owocach o barwie zielonej i pomarańczowej.
- Trój terpenoidy w lukrecji.
- Rak sutka.
- Pokarmy, które mogą pomagać w przeciwdziałaniu rakowi sutka – kapusta, brokuły i inne warzywa krzyżowe, owoce i warzywa bogate w witaminę C, fasola, soja, tłuste ryby, otręby pszenne, oliwa z oliwek.
- Pokarmy, które mogą sprzyjać rozwojowi rakowi sutka – mięso, nasycone kwasy tłuszczowe, omega 6 kwasy tłuszczowe Np. olej kukurydziany, alkohol.
- Rak jelita grubego.
- Pokarmy zalecane – pszenica, otręby, warzywa, szczególnie kapusta, brokuły, kalafior i inne z rodziny krzyżowych, mleko, jogurt, ryby i owoce morza, pokarmy bogate we włókna, wapń i witaminę D.
- Pokarmy niezalecane – potrawy tłuste, czerwone mięso, alkohol.
- Rak płuc.
- Pokarmy, które mogą być korzystne w zapobieganiu rakowi płuc – wszelkie ciemnozielone warzywa liściaste, im ciemniejsze tym lepiej, wszelkie żółtopomarańczowe warzywa i owoce im bardziej pomarańczowe tym lepiej, marchew, szpinak, jarmuż, ciemnozielone sałaty, kalarepa, brukselka, dynia, słodkie ziemniaki, zielona herbata, fasola, chude mleko.
- Pokarmy, które mogą pomóc w walce z chorobą – wszelkie warzywa, szczególnie brokuły i pomidory.
- Rak trzustki.
- Pokarmy, które mogą pomóc w zapobieganiu rakowi trzustki – owoce, zwłaszcza cytrusowe, pomidory, warzywa strączkowe.
- Pokarmy, które mogą sprzyjać występowaniu raku trzustki – przetwory mięsne wędzone, boczek, szynka itp.,czerwone mięso.
- Rak żołądka.
Pokarmy, które mogą pomóc w
zapobieganiu – kapusta, herbata, czosnek, cebula, soja, owoce i
warzywa bogate w Wit. C.
- Pokarmy niezalecane – sól, wędzone i konserwowane mięso.
- Pokarmy, które mogą pobudzić układ odpornościowy.
- Jogurt, grzyby shiitake, czosnek, pokarmy bogate w beta - karoten i cynk, dieta wegetariańska, dieta nisko tłuszczowa.
- Pokarmy, które mogą osłabić układ odpornościowy – dieta tłusta, zwłaszcza z duża ilością wielonasyconych olejów roślinnych, omega 6 – olej kukurydziany, saflorowy, słonecznikowy.
- Pokarmy o potencjalnej aktywności przeciwnowotworowej.
- Czosnek, kapusta, lukrecja, soja, imbir, marchewka, seler, pasternak, cebula, herbata, kurkuma, cytrusy, pszenica, len, ciemny ryż, pomidory, papryka, bakłażany, brokuły, kalafior, brukselka i inne krzyżowe, owies, mięta, oregano, ogórek, rozmaryn, szałwia, ziemniak, tymianek, szczypiorek, melon, bazylia, estragon, jęczmień, jagody, ryby i owoce morza, oliwa z oliwek.
- CO JEST, W CZYM.
- Siarczek allilu – czosnek, cebula, szczypiorek.
- Karotenoidy – zielono listne warzywa, marchew, słodki ziemniak.
- Katechiny – herbata, jagody.
- Kumaryny – marchewka, pietruszka, cytrusy.
- Kwas flagowy – winogrona, truskawki, maliny, orzechy włoskie.
- Indole – kapusta, brokuły, kalafior, jarmuż, brukselka.
- Izotiocjanty – musztarda, chrzan, rzodkiew, warzywa krzyżowe.
- Ligniny – soja, siemię lniane.
- Limono idy – cytrusy.
- Inhibitory proteazy – soja, inne strączkowe, orzechy, ziarna, nasiona.
- Sulforaphany – brokuły, dymka, jarmuż, czerwona kapusta, brukselka, imbir, kalafior, sałata czerwono listna.
Tego
unikaj.
Żywność
zawiera też substancje, które mogą zwiększyć ryzyko nowotworów.
- Tłuszcze nasycone – menu bogate w mięso oraz wędliny – jedzone kilka razy dziennie – może sprzyjać powstawaniu raka jelita grubego. Mięso ma dużo tłuszczów nasyconych. Wpływają na gospodarkę hormonalną, mobilizując organizm do wytwarzania estrogenów oraz sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych, co zwiększa ryzyko powstawaniu nowotworów.
- Azotany i azotyny - zawarte we wszystkich peklowanych wędlinach mogą przekształcić się w rakotwórcze nitrozaminy. Te zaś zwiększają ryzyko nowotworów prostaty, jajników i piersi.
- Alkohol – nadużywanie napojów wysokoprocentowych – powyżej dwóch drinków dziennie dla kobiet i trzech dla mężczyzn zwiększa ryzyko raka jamy ustnej, przełyku, gardła, piersi, wątroby i jelit. Alkohol wzmacnia działanie innych substancji rakotwórczych, Np. zawartych w dymie papierosowym, utrudnia regeneracje uszkodzonego DNA oraz zmniejsza dobroczynny wpływ diety bogatej w warzywa i owoce na organizm. Niektóre napoje, Np. piwo, są ponadto źródłem szkodliwych nitrozami.
- Izomery trans – te rakotwórcze substancje zawarte są głównie w produktach wysoko przetworzonych – kostkach bulionowych, zupach w proszku, twardych margarynach w kostce.
Drzewo
życia brzoza.
- Sok zbierany z wywierconego w pniu otworu na przedwiośniu, zanim rozwiną się pączki liści – jest znanym od wieków środkiem na oczyszczanie organizmu. Substancje w nim znajdujące się mają zdolność łączenia się z naturalnymi truciznami – szkodliwymi produktami przemiany materii – i wydalaniu ich na zewnątrz poprzez zwiększoną produkcję moczu. Zapobiegają odkładanie się złogów w stawach, drogach żółciowych i moczowych, – dlatego zalecane są w łagodzeniu dolegliwości reumatycznych, a przede wszystkim wspomagają leczenie chorób nerek oraz kamicy nerkowej. Działają także lekko napotnie i żółciopędnie, a także ochronnie na wątrobę. Sok brzozowy jest środkiem wzmacniającym, zalecanym w okresach rekonwalescencji po chorobach wirusowych i bakteryjnych.
- Bardzo podobne właściwości lecznicze mają także napary z liści i ich pączków. Polecane są w przypadkach stanów zapalnych i zakażeń bakteryjnych dróg moczowych i dolegliwości reumatycznych. Są pomocne w leczeniu trądziku młodzieńczego, zapaleń skóry i CUKRZYCY.
- Silne działanie lecznicze mają wyciągi z huby. Mają one właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i zwiększają odporność organizmu. Stwierdzono, że m.in. pobudzają organizm do produkcji interferonu – substancji niezbędnej do zwalczania wirusów. Lekarze onkolodzy w Rosji, a także w niektórych klinikach USA zalecają wyciągi z czarnej huby rosnącej na Brzozach Syberii, jako środek wspomagający leczenie nowotworów, zwłaszcza tych, których prawdopodobną przyczyną są wirusy.
- Świeże liście brzozy, przykładamy bezpośrednio na chore miejsce łagodzą ból, nawet tak silny jak nowotworowy.
- Fitochemiczny drink Diany Day er.
- Diana Day er, amerykańska dietetyczka, po wykryciu u niej raka piersi zaczęła wałczyć z nim z powodzeniem, za pomocą opracowanej przez siebie diety. Jednym z dań był właśnie fitochemiczny drink. Jego wartość równa się 1 porcji warzyw, 2 porcjom owoców, 1 porcji soi, 1 porcji siemienia lnianego, 1 porcji zbóż z pełnego przemiału oraz zaspokaja 1/3 dziennego zapotrzebowania na błonnik. Oto składniki jej owocowo – warzywnego drinka: 70,87 g miękkiego tofu, 6 małych marchewek, ¾ filiżanki świeżych lub mrożonych niesłodzonych owoców, 1 łyżka otrębów pszennych, 1 łyżka zarodków pszennych, 1 łyżka siemienia lnianego, ¾ filiżanki mleka sojowego wzbogaconego w wapń, ¾ filiżanki soku pomarańczowego z dodatkiem wapnia. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać w mikserze – najpierw na wolnych obrotach, a następnie na szybszych przez 1 do 3 minut lub do całkowitego zmiksowania. Z tej ilości składników uzyskuje się 3 filiżanki napoju.
Owoce
i warzywa w walce z rakiem.
- Są cenne nie tylko ze względu na obecność witamin i błonnika. Zawierają również inne związki chroniące nas przed zmianami nowotworowymi w komórkach, między innymi substancje fitochemiczne. Dotyczy to przede wszystkim: brokułów, kapusty, kalarepy, kalafiora, czerwonych buraków oraz rzepy. Także czosnek i cebula mają podobne działanie. Obfitują w siarczki allilu, które potrafią unieszkodliwiać kancerogeny. Właściwości przeciwrakowe, zwłaszcza w przypadku raka sutka, ma również soja. Zawiera m.in. saponiny i izoflawonoidy, przypominające naturalne estrogeny. Należy spożywać 5 porcji owoców albo warzyw dziennie. Jedną porcje stanowi np. jabłko lub ćwierć melona, brzoskwinia, duża marchew, mała papryka. Ponadto tłuste ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu, nisko tłuszczowy nabiał, zielona herbata.
PALMA
SABAŁOWA
Skuteczny lek na łagodny rozrost prostaty.
Zakres zastosowania owoców palmy
sabalowej obejmuje leczenie: zaburzeń układu moczowo – płciowego,
leczenie błon śluzowych, zwłaszcza gruczołu krokowego. Głównymi
objawami łagodnego rozrostu gruczołu krokowego są: częstomocz,
częste oddawanie moczu w nocy oraz zmniejszona siła i ilość
wydalanego moczu.
W ziołolecznictwie tradycyjnym stosuje
się ją w postaci odwaru, proszku lub sproszkowanych ziół w
kapsułkach. Ponieważ palma sabalowa wywiera działanie
wzmacniające, przed rozpoczęciem jej przyjmowania należy przejść
ziołową kurację odtruwając organizm z toksyn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz