Olejki
zapachowe w kuchni.
Olejki zapachowe z różnych kwiatów
są znakomite do masażu oraz aromaterapii, niektóre esencje
kwiatowe, takie jak leki Bacha, można spożywać.
W wielu krajach mięso gotuje się z
owocami, by wzmocnić smak i ułatwić trawienie. Podobny efekt da
kilka kropli olejków zapachowych dodanych do bulionów lub sosu. Do
kurczaka i ryb stosuj olejki pomarańczowy i cytrynowy. Można
również dodać kilka kropli aromatycznych do pieprzu ziarnistego
lub soli ziołowej.
Za pomocą
olejków i kwiatów łatwo można zmienić smak gorących deserów.
Polecane są szczególnie
osobom chorym lub słabym.
Pudding ryżowy znakomicie komponuje
się z dodatkiem palma rosa, budyń -z olejkiem mandarynkowym lub
pomarańczowym. Naleśniki, budynie i suflety również znakomicie
smakują z dodatkiem kilku kropel esencji kwiatowych.
Większość przypraw działa na
organizm rozgrzewająco i ma ostry aromat. Przypisane są ciepłym
barwą spektrum. Po zmieleniu przybierają kolor jasnoczerwony,
pomarańczowy lub złoty.
Olejki zapachowe wykonane z tych
przypraw znakomicie nadają się do ponczów, rozgrzewających
zimowych dań i puddingów. Zimowa zupa lub stek nabiorą aromatu z
dodatkiem kilku kropli olejku goździkowego, cynamonowego,
muszkatołowego, kolendrowego lub kardamonowego.
Olejki cytrusowe
przypisane są promieniom barwy pomarańczowej i żółtej. Mają
ostry, odświeżający aromat. Są to : olejek cytrynowy, limonkowy,
mandarynkowy i grejpfrutowy. Kilka kropli olejku cytrusowego dodanych
do zimnego lub ciepłego napoju, sosu lub zupy dodaje wspaniały
efekt smakowy, działa oczyszczająco na podniebienie, ułatwia
trawienie posiłków ciężko strawnych lub tłustych.
Olejki korzystnie wpływające na
system trawienny to także : imbirowy, z mięty pieprzowej, z kopru i
kolendry.
Olejki kwiatowe,
takie jak olejek geraniowy, melisowy, z werbeny, róży i neroli
nadają energie barwy różowej i zielonej. Można stosować je do
jaj, sera i dań z ryżu.
Desery, ciasta i lody można doprawiać
olejkami różanymi, melisowymi i geraniowymi, co daje deserom
subtelny aromat i korzystnie wpłynie na wasze samopoczucie.
Słoneczny Ocet Ziołowy.
Naturalne światło słoneczne nadaje
energii produktom spożywczym pochodzenia naturalnego. Spróbujcie
wystawić ziołowy ocet winny na działanie promieni słonecznych –
wydobędą one pełnię smaku i właściwości lecznicze zawartych w
nim ziół.
Wymienione zioła nadają się do
przygotowania ziołowego octu winnego : bazylia, rozmaryn, koper,
seler, szczypiorek, czarny bez, mięta, majeranek, szałwia, estragon
lub oregano. Można także dodać ząbki czosnku.
Jak przygotować ziołowy ocet winny.
Należy nalać ocet winny do szklanej
butelki i postawić ją w nasłonecznionym miejscu na 5 dni. Każdego
dnia wymieniaj zioła w butelce, w zależności od tego, jaki smak
chcesz uzyskać. Potem przesącz ocet przez czystą gazę i umieść
w butelce świeżą gałązkę ziół.
W celu wzmocnienia terapeutycznych
właściwości octu, przelej go do kolorowej butelki. Promienie
słońca będą przenikać do wnętrza, napełniając zawartość
energią przynależną danej barwie.
Innym sposobem barwienia octu jest
przygotowanie octu malinowego według tego samego przepisu. Po jakimś
czasie należy jednak usunąć maliny z butelki, aby nie
sfermentowały. Do tak przyrządzonego płynu w kolorze wina można
teraz dodać gałązkę ziela.
Do barwienia octu winnego i ziołowego
można stosować suszone purpurowe kwiaty malwy. Kilka kwiatów
należy umieścić w butelce i postawić w nasłonecznionym miejscu
na 3 dni. Następnie odsączyć i przelać płyn do przeźroczystej
butelki, by w pełni cieszyć się lawendową barwą i wspaniałym
aromatem uzyskanego w ten sposób octu.
UWAGA - wciąż
mamy do czynienia z leczeniem kolorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz