środa, 8 lutego 2017

Schorzenia ginekologiczne cz.20

UPŁAWY - ZAPALENIE POCHWY CZ. 20


Medycyna ludowa od wieków stosuje kwaśne mleko i jogurt na zakażenia, zwłaszcza grzybicze.
Dr Eilee Hilton, specjalista od chorób zakaźnych z Żydowskiego Centrum Medycznego Long Island w Nowym Jorku, potwierdza to, zalecając spożywanie 225 ml (szklankę) jogurtu dziennie. Wynika to z jej badania, w którym podwala jogurt kobietom z nawracającymi grzybicami pochwy.
Grupa kontrolna nie otrzymywała jogurtu. W grupie „jogurtowej” częstość nawrotów grzybicy spadła trzykrotnie.
UWAGA : Jogurt musi zawierać żywe szczepy bakteryjne; niektóre jogurty nie zawierają żywych kultur, lepiej sprawdzić to na opakowaniu. Monza też produkować własny jogurt z mleka zaprawionego gotowymi bakteriami Lactobaccillus acidophilus, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jogurt podgrzany traci swoje właściwości.

Od lekarzy: W ludowej „ginekologii” stosowano także irygację serwatką; dawało to podwójną korzyść, poza samym mechanicznym przepłukiwaniem - bakteriobójcze i plemnikobójcze działanie kwaśnego płynu i wprowadzenia bakterii kwasu mlekowego (czyli także działanie przeciwgrzybicze plus odtworzenie prawidłowej flory bakteryjnej pochwy).


Obecnie jednak radzi się mieć swojego ginekologa, zgłaszać się na regularne kontrole i słuchać jego zaleceń  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz