wtorek, 31 stycznia 2017

Dieta w różnych schorzeniach cz.18 Trądzik

Trądzik Cz.18


Jeśli lękasz się wystąpienia lub nasilenia wyprysków wskutek jedzenia czekolady, niem jesteś jedyną taką osobą : to powszechnie panujące przekonanie, ale jest ono z punktu widzenia medycyny całkowitym mitem. Dermatolodzy z Uniwersytetu Pensylwanii sprawdzili to, podając 65 młodym osobom z trądzikiem dużą porcje czekolady – każdego dnia prawie pól kilograma przez miesiąc. Nie stwierdzono istotnej różnicy w zmianach trądzikowych w porównaniu z miesiącem, w którym badani otrzymywali namiastkę czekolady.
Jeśli jesteś osobą skłonną do trądziku, wystrzegaj się raczej preparatów jodu i pokarmów zawierających jod. Mogące one powodować podrażnienia porów skóry, zaostrzając wypryski. Małe, ale nieznaczne ilości są oczywiście w soli jodowanej. Większe ilości wykrywano natomiast w USA w mleku i pokarmach „fast food” . Jod trafia do mleka najprawdopodobniej ze środków służących do odkażania sprzętów gospodarskich i mleczarskich oraz z leków podawanych krową. W innych pokarmach jod zawarty jest w większej ilości w wodorostach i skorupiakach.
Nie ma jakiejś określonej dawki jodu nasilającej zmiany skórne, zależy to od indywidualnej wrażliwości, jak mówi dr James E. Fulton Młodszy, szef Instytutu Badań nad trądzikiem w Newport Beach, Kalifornia.
Badacze szwedzcy wykazali ponadto, ze osoby z trądzikiem mają często niedobór cynku. Najlepsze

źródła cynku? Ostrygi, zarodki pszenne, przetwory zbożowe z pełnego przemiału, orzeszki ziemne, orzechy pekan owe, warzywa strączkowe, wątroba, mięso i indyka.           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz