środa, 7 września 2016

Czy dieta ma wpływ na serce część II

SERCE ( CZY DIETA MA WPŁYW ?) cz.II
Regularne jedzenie czosnku może powstrzymać zarastanie naczyń, a co ważniejsze, nawet odwrócić ten proces, pomagając je udrożnić. Tak twierdzi kardiolog z wydziału medycznego Tagore w Indiach, autor nowatorskich badań nad działaniem czosnku. ( Dlatego przedstawiam takie fakty aby ukazać, że problemy zdrowotne mają ludzie na całym świecie.) Lekarze z tego wydziału badali grupę 432 chorych na serce pacjentów, w większości mających już za sobą ataki serca. Połowa z nich jadła przez 3 lata 2 do 3 surowych lub gotowanych ząbków czosnku dziennie. Czosnek wyciskali do soków lub do mleka, przygotowując „tonik poranny”, jedli gotowany albo miażdżony. Druga połowa nie jadła czosnku wcale. Po pierwszym roku nie byłą żadnej różnicy w częstości ataków serca w obu grupach. Jednak w drugim roku obserwacji częstość zgonów u jedzących czosnek spadła o 50%, a w trzecim roku o 66%! Ataki serca bez skutku śmiertelnego również były rzadsze : o 60% w drugim i o 60% w trzecim roku obserwacji. Ponadto u osób jedzących czosnek obniżyło się ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu we krwi - o około 10%
Osoby te miały także mniej bólów w klatce piersiowej ( ataków angina pectoris). Nie stwierdzono żadnych wyraźnych korzystnych zmian sercowo – naczyniowych u osób, które czosnku nie jadły.
Głównym orężem czosnku jest najpewniej ( podaję za lekarzami) konglomerat antyoksydantów.
Uważa się, że czosnek zawiera ich co najmniej15. Czosnek gotowany był również skuteczny jak surowy w powstrzymywaniu ataków serca i zgonów na serce. Czosnek daje także inne korzyści zdrowotne. Pacjenci zgłaszali zmniejszenie się bólów stawowych i innych przewlekłych bólów oraz skłonności astmatycznych; byli bardziej energiczni, zwiększał się ich popęd płciowy, mieli też większy apetyt. Szczególnie wrażenie czyniło zmniejszenie się bólów kostni – stawowych u osób ze zmianami zapalnymi kości i stawów.
Wyłączono spod obserwacji 5% badanych z powodu niekorzystnych objawów, takich jak piekący mocz, krwawienie z hemoroidów, wzdęcia i rozdrażnienie. Surowy czosnek zdecydowanie wyraźniej wywoływał te niekorzystne objawy niż gotowany.
Na całym świecie jedzenie czosnku jest wiązane ze zmniejszeniem zachorowań na serce. Badania przeprowadzone w 1981 roku przez naukowców z Uniwersytetu Zachodniego Ontario wykazały, że narody, które jedzą więcej czosnku, wykazują mniejszą zapadalność na choroby serca.

ODKRYJ ORZECHOWE LEKI NASERCOWE
Jedz kilka orzechów dziennie,jako antidotum na choroby serca. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Loma Linda, Kalifornia, w których brało udział 31 208 osób odkryto że orzechy stoi na czele listy pokarmów zapobiegających atakom serca. Osoby, które pogryzły sobie orzechy co najmniej 5 razy w tygodniu, miały o około połowę mniejsze zagrożenie atakiem serca i chorobą wieńcową aniżeli ci, którzy spożywali orzechy mniej niż 1 raz w tygodniu. Podjadanie orzechów jedynie raz w tygodniu już wpływało na zmniejszenie ryzyka choroby serca o około 25%.
Około 32% wszystkich orzechów stanowiły orzeszki ziemne, 29% - migdały, 16% - orzechy włoskie i 23% - inne gatunki orzechów.
Gdzie tkwi tajemnica ? Orzechy obfitują w błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak w oliwie ( znanej ze swego działania chroniącego serce). Orzechy są także pełne różnego rodzaju antyoksydantów, włącząjąc w to witaminę E, selen (zwł. orzechy brazylijskie) i kwas elagowy ( orzechy włoskie), które chronią tętnice przed niszczącym działaniem cholesterolu. Wprawdzie orzechy są bogate w tłuszcz, i to głównie w tłuszcz korzystny dla naszego organizmu, to jednak nie można ich jeść bez ograniczeń, zwłaszcza gdy trzeba się odchudzić. Z drugiej strony, w badaniu wśród osób jedzących dużo orzechów było mniej przypadków nadwagi, niż wśród nie jedzących.
Z badań wynikło, że skuteczna porcją wydaje się być ilość 30 – 35 g orzechów dziennie (zależnie od ciężaru ciała).
EKSPERYMENT WŁOSKI

Co jedzą włoszki – te które maja ataki serca i te, które ich nie miewają ? Włoscy badacze z Instituto di Ricerche  Farmacologiche Mario Negri w Mediolanie przeanalizowali sposób odżywiania się 936 starszych kobiet. Stwierdzili, że kobiety które jadły więcej marchwi i świeżych owoców, miały o 60% mniejsze zagrożenie atakami serca. U jedzących duże ilości zielonych warzyw i ryb ryzyko było niższe o 40%. Umiarkowane spożywanie alkoholu także zmniejszyło je o 30%, jednak nadmierne picie zwiększyło je o 20%. Kobiety z wyższym stopniem zagrożenia jadły więcej mięsa, zwłaszcza szynki i salami, masła i tłuszczu w ogóle.

UŻYJ MOCY WARZYW, BY SERCE BYŁO ZDROWE

Nie żałuj sobie owoców i warzyw. Może to zmniejszyć niebezpieczeństwo wystąpienia ataku serca, zarówno po raz pierwszy, jak i kolejny. Nie ulega wątpliwości, że „zdeklarowani zjadacze” owoców i warzyw mają lepsze tętnice. Wegetarianie mają niższe wskaźniki występowania chorób serca. Według badań przeprowadzonych w Harwardzie kobiety, które każdego dnia jedzą dodatkowo dużą marchewkę albo 130 g słodkich ziemniaków (lub inne pokarmy bogate w beta-karoten) zmniejszają swe zagrożenie atakami serca o 33% i udaru o 40-70%.
Spożywanie owoców i warzyw jest także dobrym zaleceniem dla osób, które już chorują na serce. Jeśli masz chore serce, jeśli wystąpił już co najmniej jeden atak, jedzenie owoców i warzyw może uratować cię przed następnym atakiem. Jest to nawet bardziej skuteczne niż samo wykluczenie z diety tłustych mięs i przetworów mlecznych. Potwierdziło to przeprowadzone w Indiach badanie 400 osób chorych na serce. Lekarze zalecili połowie tej grupy standardową dietę niskotłuszczową, druga zaś polowa spożywała eksperymentalne posiłki, bogate w owoce, pełne ziarno, orzechy, warzywa, w tym strączkowe, ryby. W skład tej diety wchodziły m.in.; owoce gwajawy i papaja, winogrona, banany, cytrusy, jabłka, szpinak, rzodkiewka, pomidory, korzenie lotosu, grzyby, cebula, czosnek, nasiona kozieradki, groch i czerwona fasola.
W przeprowadzonej po roku ocenie w grupie otrzymującej dietę owocowo – warzywną było o 40% mniej zaostrzeń chorób serca i 45% mniej zgonów w ogóle ( bez względu na przyczynę) niż u osób karmionych jedynie dietą niskotłuszczową. Badacze wnioskują więc, że natychmiastowe przejście po ataku serca na dietę owocowo-warzywną zwiększa szansę przeżycia. Uważają, że najlepsze wyniki daje przestawienie dietę wegetariańską tak szybko, jak to tylko możliwe. W badaniu tym dietę rozpoczynano nie później niż trzy doby od ataku serca. Również badacze holenderscy wykazali korzystny wpływ diety wegetariańskiej na układ sercowo- naczyniowy. Naukowcy uważają, że karoten i inne przeciwutleniacze z warzyw i owoców powodują, że tętnice są zdrowe i drożne.

SPRÓBUJ CHRONIĄCEJ SERCE DIETY JAPOŃSKIEJ
Jedz to, co zwykli jeść Japończycy. Przez lata ich dieta, niskotłuszczowa i z dużą ilością ryb, była dietą modelową dla zachowania zdrowego serca. Jednak wraz z najazdem „zachodniego” stylu życia i diety, obfitującej w tłuste potrawy ( w tym dania gotowe typu fastfood), wskaźniki zapadalności Japończyków na choroby serca pnie się w górę. Naukowcy z uniwersytetu w Helsinkach zebrali ostatnio dane o diecie wieśniaków japońskich, którzy odżywiają się zgodnie z tradycją swoich przodków. Oto co jedzą wciągu dnia: 675-90 g gotowanego ryżu, 140-225 g owoców, około 225 g jarzyn, 55 g fasoli, 55 g mięsa, 85-115 g ryby, 115 ml mleka, jedno jajko ( lub wcale), dwie łyżeczki cukru, półtorej łyżeczki sosu sojowego. Mężczyźni piją ponad 425 ml piwa (kobiety jedynie bardzo małe ilości).
Taka jest klasyczna dieta japońska: niskokaloryczna, niskotłuszczowa, o niskiej zawartości mięsa, bogata w ryby, owoce, jarzynyny i ryż. Jedyną skazą wtej diecie jest nadmiar sodu, głównie w sosie sojowym : uważa się, że to właśnie jest przyczyną wysokiego wskaźnika udarów. Dieta taka wydaje się być idealna ( pod warunkiem ograniczenia sodu) dla unikniecia chorób serca.

MIESZKAŃCY KRAJÓW ŚRÓDZIEMNOMORSKICH MAJĄ ZDROWSZE SERCE

Przyjrzyjmy się diecie miezkańców krajów śródziemnomorskich -zwłaszcz Grecji, Włochom, Hiszpanii i południowej Francji. Ludzie Ci umierają na serce o połowę rzadziej niż Amerykanie. Jak twierdzą naukowcy, dieta ta jest łatwiejszym sposobem uniknięcia chorób serca niż zalecana przez oficjalne czynniki zdrowotne dieta niskotłuszczowa. Dieta śródziemnomorska nie jest wcale uboga w tłuszcze ; faktycznie mieszkańcy tych krajów jedzą dużo więcej tluszczu niż Amerykanie. Jest jednak wielka różnica w rodzaju tłuszczów. W diecie tej ponad 3/4 kalorii dostarczonych przez tluszcz pochodzi z oliwy, zawierającej jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszczu „nasycongo”,
zwierzęcego, jest bardzo niewiele. Dla przykladu, mieszkańcy greckiej wyspy Krety niekiedy piją oliwę szklankami, zwiększając udział kalorii z tłuszczu do 40%.
Z badania diet siedmiu krajów wynika, że Kreteńczycy rzadziej chorują i umierają na serce. W ciągu 15 letniej obserwaji tylko 38 z 10 000 Kreteńczyków zmarlo na serce, podczas gdy wtakiej samej grupie Amerykanów liczba zgonów z tego powodu wynosilaa 773, co czyni wskaźnik amerykański 20 razy większym od kreteńskiego. W innych populacjach zamieszkałych nad Morzem Śródziemnym wskaźnik ten jest również niski. Wysokotłuszczowa dieta wydaje się więc być niegroźna dla serca, jeśli zawiera małotłuszczów zwierzęcych i dużo tłuszczów roslinnych, np.oliwy.
A oto kolejna rewelacja: Najbardziej entuzjastyczni konsumenci oliwy wśród mieszkańców krajów śródziemnomorskich rzadziej umierają z powodu raka! Naukowcy uważają, że to właśnie spożywanie nienasyconych tłuszczów jako głównego składnika diety jest tym czynnikiem, który oddala ryzyko zgonu z powodu różnych chorób. Nie należy się więc dziwić, że oliwa jest niekiedy nazywana „eliksirem młodości”.

POKARMY BOGATE W TŁUSZCZE OCHRANIAJĄCE TĘTNICE

Orzechy laskowe 81% tłuszczów nienasyconych
awokado 80
oliwa z oliwek 72
migdały 71
olej rzepakowy 60
itd....

OLIWA Z OLIWEK - TŁUSZCZ RATUJĄCY SERCE

Co powoduje, że zawarte w oliwie tłuszcze nienasycone są tak korzystne dla srca? Chemicznie są
one po prostu korzystne dla tętnic. Obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, nie zmniejszając poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. Dodatkowo tłuszcze nienasycone mają aktywność antyoksydacyjną, chroniącą przed uszkodzeniami tętnic przez cholesterol LDL. We Włoszech lekarze stosują oliwę jako lek po ataku serca. Stwierdzili, że przyjmujący ją pacjenci mają lepsze wyniki badań krwi i są mniej podatni na kolejne ataki. Według tamtejszych lekarzy, istnieją „epidemiologiczne” dowody korzystnego działania oliwy na przestrzeni wieków.
Uwaga: Najlepsza jest zielona (extra-virgin) oliwa tłoczona na zimno.

WIĘCEJ SERCOWYCH SEKRETÓW DIETY ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ
Oliwa nie może uzurpować sobie prawa do wyłączności w zdrowotnym działaniu na serce ludności śródziemnomorskiej. Ich dieta różni się od diety amerykańskiej w kilku jeszcze ważnych szczegółach. Aby ją naśladować, typowy Amerykanin powinien:
podwoić konsumpcję ryb i owoców morza,
zwiększyć spożycie warzyw o 66% i owoców o 10%,
jeść 20% więcej ziaren fasoli,
jeść o 45% mniej mięsa czerwonego,
jeść o 16% mniej jajek,
jeść czterokrotnie więcej oliwy,
jeść o połowę więcej olejów roślinnych,

jeść o 50% mniej pełnego mleka, śmietany i masła. CDN.........

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz