niedziela, 27 listopada 2016

Dysplazja włóknista suta cz.4 dieta w różnych chorobach.

DIETA W RÓŻNYCH SCHORZENIACH CZ.4
DYSPLAZJA WŁÓKNISTA SUTKA


Małe, nie złośliwe, ale często bolesne guzki sutka. Były liczne doniesienia, że w ich powstawaniu mogą mieć udział metyloksantyny, to znaczy kofeina, teobromina i teofilina (zawarta w kawie, w herbacie, czekoladzie, coli) i że ryzyko tej choroby rośnie wraz z ilością wypijanej np. kawy. Jednak inne badania, w tym przeprowadzone przez Amerykański Instytut Onkologiczny obserwacja 3400 kobiet, nie wykazały jakiegokolwiek związku między między przyjmowaniem metyloksantyn a niezłośliwymi zmianami.
Można jednak spróbować odstawić kawę, herbatę, colę, czekoladę w przypadku dysplazji, gdyż, po pierwsze, nie może to nikomu zaszkodzić, a po drugie, są kobiety, które twierdzą, że jest to naprawdę skuteczne.

Innym pokarmem wartym uwagi jest kapusta i warzywa pokrewne – brokuły, kalafior itp. Niektórzy naukowcy, jak dr John Michnovicz z Instytutu Badania Hormonów w Nowym Jorku, twierdzą, że mogą one mieć znaczenie w przemianie estrogenów, a co za tym idzie, łagodzić objawy chorób sutka.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz