DIETA
W RÓŻNYCH SCHORZENIACH CZ.4
DYSPLAZJA WŁÓKNISTA SUTKA
Małe, nie złośliwe, ale często
bolesne guzki sutka. Były liczne doniesienia, że w ich powstawaniu
mogą mieć udział metyloksantyny, to znaczy kofeina, teobromina i
teofilina (zawarta w kawie, w herbacie, czekoladzie, coli) i że
ryzyko tej choroby rośnie wraz z ilością wypijanej np. kawy.
Jednak inne badania, w tym przeprowadzone przez Amerykański Instytut
Onkologiczny obserwacja 3400 kobiet, nie wykazały jakiegokolwiek
związku między między przyjmowaniem metyloksantyn a niezłośliwymi
zmianami.
Można jednak spróbować odstawić
kawę, herbatę, colę, czekoladę w przypadku dysplazji, gdyż, po
pierwsze, nie może to nikomu zaszkodzić, a po drugie, są kobiety,
które twierdzą, że jest to naprawdę skuteczne.
Innym pokarmem wartym uwagi jest
kapusta i warzywa pokrewne – brokuły, kalafior itp. Niektórzy
naukowcy, jak dr John Michnovicz z Instytutu Badania Hormonów w
Nowym Jorku, twierdzą, że mogą one mieć znaczenie w przemianie
estrogenów, a co za tym idzie, łagodzić objawy chorób sutka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz