DIETA
W RÓŻNYCH SCHORZENIACH CZ.2
CHOROBY DZIĄSEŁ
Przy braku
witaminy C występuje gnicie dziąseł. Naukowcy wiedzą o tym z
dostępnych od wielu lat opisów choroby, zwanej szkorbutem, która
panoszyła się od XIV do XIX wieku. Najczęściej dotykała ona
marynarzy, odbywających długie podróże morskie bez możliwości
spożywania świeżych owoców i warzyw. Oto jeden z obrazowych
opisów szkorbutu: „Ich usta zaczynały śmierdzieć, dziąsła
gniły tak, że ciało odpadało od kości, aż do podniebienia”.
Sposób na szkorbut odkrył brytyjski lekarz okrętowy James Lind w
1747 roku, zalecając spożywanie świeżych owoców, zwłaszcza
cytrusowych. Później wyodrębniono z nich składnik aktywny –
witaminę C.
Obecnie nie
występują tak drastyczne niedobory witaminy C, ale badania
potwierdziły, że niedostatek tej witaminy powoduje krwawienie z
dziąseł i inne objawy ich zapalenia. Małpy i inne zwierzęta
pozbawione witaminy C mają dziąsła krwawiące i obrzęknięte, ze
zmianami zwyrodnieniowymi aż do utraty zębów : takie same zmiany
występują u pozbawionych witaminy C ludzi. Już jedna pomarańcza
dziennie zapobiega tego typu objawom (zawiera ona 60-70 mg witaminy
C). Witania C działa korzystnie na dziąsła tylko w przypadku jej
niedoboru; nadmierne jej dawki nie powodują dalszego wzmocnienia
dziąseł, a nawet mogą być szkodliwe.
Dla zapobieżenia
chorobom dziąseł jedz warzywa i owoce bogate w witaminę C. Obszerne
badania amerykańskie potwierdziły skuteczność tego sposobu
odżywiania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz