środa, 23 listopada 2016

Dieta w chorobie dziąseł cz.2

DIETA W RÓŻNYCH SCHORZENIACH CZ.2
CHOROBY DZIĄSEŁ

Przy braku witaminy C występuje gnicie dziąseł. Naukowcy wiedzą o tym z dostępnych od wielu lat opisów choroby, zwanej szkorbutem, która panoszyła się od XIV do XIX wieku. Najczęściej dotykała ona marynarzy, odbywających długie podróże morskie bez możliwości spożywania świeżych owoców i warzyw. Oto jeden z obrazowych opisów szkorbutu: „Ich usta zaczynały śmierdzieć, dziąsła gniły tak, że ciało odpadało od kości, aż do podniebienia”. Sposób na szkorbut odkrył brytyjski lekarz okrętowy James Lind w 1747 roku, zalecając spożywanie świeżych owoców, zwłaszcza cytrusowych. Później wyodrębniono z nich składnik aktywny – witaminę C.
Obecnie nie występują tak drastyczne niedobory witaminy C, ale badania potwierdziły, że niedostatek tej witaminy powoduje krwawienie z dziąseł i inne objawy ich zapalenia. Małpy i inne zwierzęta pozbawione witaminy C mają dziąsła krwawiące i obrzęknięte, ze zmianami zwyrodnieniowymi aż do utraty zębów : takie same zmiany występują u pozbawionych witaminy C ludzi. Już jedna pomarańcza dziennie zapobiega tego typu objawom (zawiera ona 60-70 mg witaminy C). Witania C działa korzystnie na dziąsła tylko w przypadku jej niedoboru; nadmierne jej dawki nie powodują dalszego wzmocnienia dziąseł, a nawet mogą być szkodliwe.

Dla zapobieżenia chorobom dziąseł jedz warzywa i owoce bogate w witaminę C. Obszerne badania amerykańskie potwierdziły skuteczność tego sposobu odżywiania.      


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz