DIETA A RAK SUTKA
Dieta
może wpływać na powstawanie raka sutka, jego rozwój, zdolność
przerzutów i nawet na późne stadia choroby. Oczywiście oddziałuje
tutaj bardzo wiele różnych czynników, wśród których jednak
dieta ma rolę niebagatelną. Naukowcy badali, na ile spożywane
pokarmy mogą np. wpływać na poziom żeńskiego hormonu, estrogenu,
który jest istotnym czynnikiem stymulującym rozwój tego właśnie
nowotworu.
Dawno
już wiedziano, że aby zmniejszyć ryzyko raka sutka, należy
odżywiać się tak, jak Azjatki. Dla przykładu, Japonki maja
pięciokrotnie mniejszy wskaźnik zachorowań niż Amerykanki i
Europejki, ponadto przebieg choroby jest u nich wolniejszy. Wydaje
się, że nie jest to spowodowane czynnikiem dziedzicznym ; gdy
Japonki przenoszą się w inne rejony świata, np. na Hawaje,
wskaźnik ryzyka raka sutka rośnie u nich i prawie dogania wskaźnik
Amerykanek i Europejek. Czy należy się zatem dziwić naukowcom, że
skierowali swe podejrzenia w stronę odżywiania? Albo coś w diecie
japońskiej działa zapobiegając, albo coś w diecie zachodniej
sprzyja występowaniu choroby – a może jedno, i drugie.
Rozwiązaniem
tej zagadki zajmie naukowcom zapewne wiele jeszcze czasu, ale
niektóre tajemnice już zostały rozwikłane. Na podstawie
dotychczasowych badań ustalono wiele korzystnych i niekorzystnych
składników diety. Może to mieć duże znaczenie: w Wielkiej
Brytanii rocznie notuje się 26 990 nowych przypadków raka sutka.
Brytyjski autorytet w tej dziedzinie, dr Richardo Peto, napisał w
„Journal of the National Cancert Institute”, że modyfikacja
diety mogłaby zapobiec połowie zachorowań na raka sutka w Stanach
Zjednoczonych.
WPŁYW DIETY NA RAKA SUTKA
Rak
sutka, podobnie jak rak macicy i jajników, to rak hormonozależny.
Oznacza to, że nadmiar żeńskiego hormonu, estrogenu, wydaje się
przyspieszać wzrost tego nowotworu. Składniki pokarmowe mogą mieć
udział w przemianach i wchłanianiu estrogenu, mogą zatem w jakiś
sposób
przeciwdziałać
rozwojowi raka sutka. W chorobie tej stosuje się leki
antyestrogenowe. Dieta może mieć tu efekt wspomagający. Obniżenie
poziomu estrogenu ma znaczenie zarówno u kobiet przed menopauzą,
jak i po menopauzie ; u tych drugich również jest produkowany
estrogen (przez komórki tłuszczowe), choć w mniejszej ilości.
Niektórzy
naukowcy uważają, że nadmiar estrogenu w młodym wieku może
sprzyjać występowaniu raka sutka w latach późniejszych, a zatem
dieta antyestrogenowa mogłaby tu mieć znaczenie. Możliwe także,
że składniki tej diety mają bezpośrednie działanie na komórki
nowotworowe i przeciwdziałają szkodliwym wpływom nasyconych kwasów
tłuszczowych.
UWAGA OD LEKARZY : Należy z całym naciskiem zaznaczyć, że z
opisanego wpływu estrogenu na nowotwory nie można wyciągać zbyt
uproszczonych wniosków, np. co do zagrożeń terapią estrogenową.
Leki stosowane m.in. w zapobieganiu po menopauzalnemu zrzeszotnieniu
kości (osteoporozie) są tak dobrane pod względem składu i dawek,
by nie powodować zwiększenia ryzyka nowotworu.
ANTYESTROGENY W KAPUŚCIE
Według
dr. Johna Michnovicza i jego współpracowników z nowojorski
Instytutu Badań nad Hormonami, kapusta i warzywa pokrewne (brokuły,
kalafior, brukselka) powinny być umieszczone wysoko na liście
potraw mogących mieć wpływ na estrogen. Niektóre składniki
pokarmowe przyspieszają jego przemianę i wydalanie z organizmu.
Grupa dr. Michnowicza wykazała, że działają tak zawarte w
warzywach krzyżowych (kapustnych) indole. W badaniach
przeprowadzonych wśród kobiet i mężczyzn, że indole z kapusty
skutecznie przyspieszają dezaktywację estrogenu.
W
testach stosowano dawki substancji czynnych, odpowiadające
zawartości w przeciętnej porcji pokarmowej (500 mg jednego z
indoli, co odpowiada 400 g surowej kapusty). Wiadomo, że kobiety o
szybszej przemianie estrogenu mają mniejsze ryzyko nowotworów
hormonozależnych, mówi dr Michnovicz. Uważa on, że Azjatki mają
niższy wskaźnik raka sutki, gdyż jedzą dużo warzyw krzyżowych,
w tym kapusty pekińskiej.
Dr
Michnovicz podaje ponadto, że u mysz karmionych indolami wskaźnik
raka sutka gwałtownie spadł. Wykazali to również naukowcy z
Ośrodka Badań nad Rakiem Uniwersytetu Nebraska w Eley, którzy
karmili zwierzęta warzywami krzyżowymi, zwłaszcza kapusta i
kalarepą, uzyskując zmniejszenie występowania raka sutka i
spowolnienie rozsiewu już istniejącego guza.
Indole
zawarte są też w pozostałych warzywach kapustnych : kalafiorze,
brokułach, brukselce, jarmużu, rzodkwi, rzepie.
Dr
Michnovicz radzi, by dla uzyskania najlepszego efektu jeść warzywa
surowe lub lekko podgotowane, jako że długotrwałe gotowanie
uszkadza indole i pozbawia je działania estrogenowego.
….I W OTRĘBACH PSZENNYCH
Innym
sposobem zapobiegania rakowi sutka poprzez obniżenie poziomu
estrogenu we krwi jest jedzenie przetworów zbożowych z otrębami
pszennymi. Jest w nich coś, co radykalnie obniża poziom estrogenu
we krwi. Otręby innych zbóż nie wykazują takiego dziania. Wynika
to z badań, jakie przeprowadził dr David P. Rose z Amerykańskiej
Fundacji Zdrowia w Nowym Jorku. Grupie 62 kobiet w wieku 25-50 lat
podawano co tydzień trze-cztery bułeczki z otrębami owsianymi,
kukurydzianymi lub pszennymi, zwiększając tym samym spożycie
włókien z 15 g do 30 g dziennie.
Po
miesiącu nie stwierdzono istotnej różnicy w poziomach estrogenu,
ale już po dwóch miesiącach u kobiet jedzących otręby pszenne
poziom estrogenu był niszy o 17 %.
Wytłuczenie
tego zjawiska jest nader skomplikowane, ale u jego podłoża leży
najpewniej fakt, że otręby pszenne zawierają włókna najtrudniej
rozpuszczalne. Jak wiele otrąb potrzeba ?
Wystarczy
55 g płatków otrąb albo sześć nieprzetworzonych otrąb
pszennych.
Mimo
iż badano kobiety przed klimakterium, dr Rose twierdzi, że otręby
powinny obniżać poziom estrogenu także u starszych kobiet.
Dr
Margo Woods z Wydziału Medycznego Uniwersytetu Tufts podaje, że
obniżające poziom estrogenu działanie wykazują nie tylko otręby
pszenne, ale również także dieta nisko tłuszczowa. Stosowane
jednocześnie maja wpływ na różne frakcje estrogenów. W badaniach
na zwierzątkach dieta taka powodowała obniżenie wskaźnika raka
sutka o połowę. W innym badaniu stwierdzono zmniejszenie tego
wskaźnika u kobiet jedzących dużo otrąb.
FASOLOWA BLOKADA
Jedzenie
dużych ilości fasoli może zabezpieczać na swój sposób przed
rakiem sutka, prawdopodobnie dzięki zawartym w fasoli tak zwanym
fito estrogenom, które blokują działanie estrogenu. Tak twierdzi
dr Leonard A. Cohen z Amerykańskiej Fundacji Zdrowia w Nowym Jorku.
Na poparcie swych wywodów podaje fakt, że wśród kobiet
mieszkających na Karaibach i Meksyku jest stosunkowo niska
zachorowalność na raka sutka. Dr Cohen badał to i uważa, że zna
przyczynę zjawiska : kobiety te jedzą dwukrotnie więcej fasoli
(fasoli pinto, czarnej fasoli i ciecierzycy) niż kobiety w USA.
Amerykanki jedzą fasolę dwa-trzy razy w tygodniu.
Badane
Latynoamerykanki jadły średnio po 115 g fasoli sześć razy w
tygodniu. Dr Cohen uważa, że to właśnie składnik fasoli, w tym
m.in. inhibitory proteazy, mają znaczenie dla jej korzystnego
działania.
SOJA - CUDOWNY POKARM JAPOŃCZYKÓW
Także
fasola sojowa zawiera składniki, które mogą oddziaływać
obniżająco na poziom estrogenu a być może także bezpośrednio na
wzrost złośliwych komórek. Tak twierdzi Stephen Barnes, profesor
farmakologii i biochemii z Uniwersytetu Alabama. Podaje on, że jeden
ze składników soi jest chemicznie bardzo podobny do przeciw
estrogenowego leku, tamoksifenu. Lek ten jest stosowany w raku sutka
dla spowolnienia przebiegu i rozprzestrzeniania się choroby.
Według
prof. Barensa fito estrogeny zawarte w soi blokują estrogen w
podobny sposób, jak czyni to wymieniony lek. Badał on to na
zwierzętach, stosując dietę o wysokiej zawartości soi (inne
otrzymywały zwykłą dietę dla porównania). Wszystkie zwierzęta
poddawano działaniu czynników rakotwórczych. Szczury karmione soją
miały 40 - 65 % mniej raków sutka. Prof. Barnes ( wraz z zespołem
współpracowników) wyizolował składnik soi, uważany za
najbardziej czynny – genisteinę. Po sprawdzaniu działania
genisteiny na guzy sutka u zwierząt, prof. Barens badał następnie
u kobiet wpływ podawania dużych ilości mleka sojowego na ryzyko
zachorowania na raka sutka.
Wydaje
się, że to właśnie soja jest jednym z istotnych czynników
powodujących mniejsze wskaźniki raka sutka u Azjatek. Badano to u
kobiet w Singapurze, gdzie wykazano, że jedząc dwukrotnie większe
porcje soi miały o połowę niższe wskaźniki zachorowań.
Dr
Herman Adlercreutz i jego koledzy z uniwersytetu w Helsinkach podjął
próbę udowodnienia, że soja jest najważniejszym czynnikiem
powodującym niskie wskaźniki raka sutka u Japonek. Badali oni
mieszkanki wioski niedaleko Kioto, odżywiające się tradycyjnie.
Stwierdzili, że kobiety, które jadły najwięcej soi, miały
najwyższe stężenie izoflawonoidów w moczu. Substancjom tym
przypisuje się więc działanie przeciwnowotworowe. Badane kobiety
jadły dziennie 85 g produktów sojowych, w tym serek tofu (serek
sojowy) i miso (pasta sojowa), fasolkę sojową fermentowaną albo
gotowaną.
U
zwierząt stwierdzono korzystny wpływ miso na występowanie i
przebieg guzów sutka. Rzuca to kolejne światło na dane, że u
Japonek wzrost guzów sutka jest na ogól wolniejszy niż u kobiet
rasy kaukaskiej.
Uwaga : Wydaje się,
że opisane działanie wykazują tylko białkowe przetwory soi, a nie
mają go ani olej sojowy, ani sos sojowy.
JEDZ DARY MORZA
Tłuste
ryby także mogą być pomocne w profilaktyce raka sutka, jak
twierdził prof. Rashida Karlami z Uniwersytetu Rutgers. Stwierdziła
on, że tran podawany w ilościach odpowiadającej codziennej porcji
spożywanej przez Japonki zmniejsza ryzyko raka sutka u kobiet z
grupy najbardziej zagrożonych. Ponadto przeprowadzona w Kanadzie
ocena tego ryzyka na podstawie danych z trzydziestu dwóch krajów
wykazała, że najmniejsza zachorowalność i śmiertelność z
powodu raka sutka jest w tych krajach, gdzie kobiety jedzą najwięcej
ryb.
Harwardzki
chirurg George Blackburn wierzy, że tłuszcz rybi może pomóc
hamować rozsiew (przerzuty) guzów sutka. Dr Blackburn uważa, że
tłuszcz ten działa wzmacniająco na układ odpornościowy,
pomagając niszczyć wędrujące komórki złośliwe, zanim gdzieś
osiądą i utworzą guzy. Twierdzi on, że tłuszcz rybi utrudnia
osiedlanie się tych komórek w nowych miejscach.
OCHRONA WITAMINY D
Nowe
dane wykazują, że starsze kobiety spożywające niewiele pokarmów
bogatych w witaminę D są bardziej skłonne do zachorowania na raka
sutka. Wynika to z badań dr. Franka Gardlana z Wydziału Medycyny
Rodzinnej i Społecznej Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego.
Fakt ten może potwierdzić również działanie tranu, zawierającego
bardzo dużo witaminy D. Dr Garland stwierdził ochronne działanie
witaminy D u kobiet po menopauzie.
Niestety
większość Amerykanek spożywa w swej diecie jedynie 1/4 zalecanej
dawki witaminy D, która powinna wynosić 200 j.m (jednostek
międzynarodowych) albo 5 mikrogramów dla kobiet powyżej 22 roku
życia. Japonki jedzą sześć razy tyle – 1200 j.m. dziennie. Po
przeniesieniu się do USA ich spożycie witaminy D znacznie spada, a
wskaźnik występowania raka sutka gwałtownie rośnie. Stwierdzono
także, że w badaniach laboratoryjnych witamina D zwalnia wzrost
komórek nowotworowych, a w badaniach na zwierzętach zmniejsza
występowanie raka sutka o połowę.
Dr
Garland uważa, że Amerykanki powinny spożywać co najmniej 400
j.m. witaminy D dziennie.
W
Wielkiej Brytanii nie ustalono dziennej dawki ; zaleca się po prostu
przebywanie na słońcu, a jeśli to nie możliwe, spożywanie 400
j.m. witaminy D dziennie.
Najlepsze
źródła witaminy D to tłuste ryby ( łosoś, sardynki, śledź,
tuńczyk). Najbogatszy w witaminę D jest węgorz, którego odmiana
używana jest do japońskiej potrawy sushi. 100 g węgorza zawiera
około 5000 j.m. witaminy D.
POKARMY BOGATE W WITAMINĘ D
( w j.m. na 100 g;dla uzyskania w mg pomnożyć przez
0,025)
Węgorz
4700
Szproty
1500
Sardynki
świeże 1500
Śledź
świeży 1000
Łosoś
czerwony 800
Łosoś
różowy 500
Makrela
500
Śledź
w puszce 225
Tuńczyk
200
Mleko
– chude, średnio tłuste i tłuste
POKARMY Z WITAMINĄ C - PRZEDAWKOWANIE NIE GROZI
Jedz
warzywa i owoce o wysokiej zawartości witaminy C – mogą pomóc w
zapobieganiu nie tylko rakowi sutka, ale i innym nowotworom,
niezależnie od płci i wieku.
Witamina
C jest znanym czynnikiem przeciwdziałającym chorobom nowotworowym.
Jej zapobiegawcze działanie w raku sutka wynika z analizy dwunastu
badań przeprowadzonych w Kanadyjskim Instytucie Badań nad Rakiem.
Jedzenie zbyt małej ilości witaminy C może być bardziej
niekorzystne niż spożywanie zbyt dużych ilości tłuszczów
zwierzęcych.
Naukowcy
polecają spożywanie warzyw i owoców w takiej ilości, by
dostarczyć 380 mg witaminy C dziennie. Jest to dziewięciokrotnie
więcej niż podstawowa zalecana dawka dziennie, ale nie jest to
trudne do osiągnięcia :
Gwaja (1 owoc)
w mg na porcję 165
Czerwona papryka
słodka (1 owoc) 141
Melon kantalupa
(połowa) 113
Pieprz pimento
konserwowy 107
Zielona papryka słodka
(1papryka) 95
Papaja (połówka)
94
Truskawka surowa
84
Brukselka (6 sztuk)
78
Grejpfrut ( sok z 1
owoca) 75
Kiwi (1 owoc)
74
Pomarańcz (1 owoc)
70
Pomidory gotowane (
225 g) 45
Sok z pomarańczy w
kartonie lub koncentratu 52
Brokuły gotowane (85
g) 49
Sok pomidorowy (225
ml) 45
Grejpfrut połówka
45
oraz
inne......................................................................
Wydaje
się, że spożywanie takich ilości witaminy C może zmniejszyć
ryzyko raka sutka o około 16%.
Badania
naukowców wykazały również zapobiegające działanie witaminy C u
kobiet po menopauzie, które ograniczyły jednocześnie spożycie
tłuszczu zwierzęcego. Samo ograniczenie tłuszczu w diecie
powodowało spadek o 10 % ryzyka raka sutka, jednocześnie
zwiększenie spożycia witaminy C o 24 %.
Obszerne
badanie przeprowadzone we Włoszech potwierdziło szczególne
znaczenie spożywanie zielonych warzyw liściastych bogatych w
witaminę C, beta-karoten i inne przeciwutleniacze .
Kobiety,
które jadły więcej niż jedno zielone warzywo dziennie, miały
trzykrotnie mniejsze ryzyko zachorowania na raka sutka.
Picie
kawy lub kofeina jako taka nie sprzyjają powstawaniu raka sutka,
choć mogą mieć znaczenie
w występowaniu
mastopatii.
ALKOHOL
- PIĆ CZY NIE PIĆ ?
Czy
alkohol sprzyja powstawaniu raka sutka ? Tak – można to już
stwierdzić na podstawie około dwóch tuzinów badań, które
wykazały istnienie większego ryzyka u kobiet pijących. Jaka porcja
alkoholu jest szkodliwa ? Nadal nie jest to do końca ustalone, nie
wiadomo także, w jaki sposób alkohol może tu niekorzystnie
oddziaływać.
W
roku 1988 dr Matthew P. Longnecker z Harwardzkiej Szkoły Zdrowia
Publicznego spróbował przeprowadzić analizę wszystkich
dotychczasowych badań nad zależnościami między alkoholem a rakiem
sutka. Stwierdził, że zależność taka niewątpliwie istnieje i
jest znaczna : wypijanie dwóch drinków dziennie podwaja ryzyko
zachorowania na raka sutka. Przy jednym drinku dziennie zagrożenie
było mniejsze. Dr Longnecker uważa, że 13 % przypadków raka sutka u
Amerykanek może mieć związek z piciem alkoholu. Uznał jednak, że
korzyści wynikające ze spożycia małych (jeden drink dziennie)
ilości alkoholu przeważają nad zagrożeniami. Niektórzy badacze
pozwalają kobietom na nieco więcej, tzn. dwa drinki dziennie dla
ochrony układu sercowo-naczyniowego, ale również ostrzegają przed
nadmiernym piciem.
RYZYKO NADMIERNEGO PICIA
Kobiety
chorujące na raka sutka nie powinny nadużywać alkoholu i
doprowadzać do zatrucia nim. Tak ostrzega dr Gayle Page z
Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles i mówi, że istnieją
dowody na pobudzenie raka sutka do przerzutów przez wysokie
stężenie alkoholu we krwi. Takie działanie alkoholu tłumaczy się
jego tłumiącym wpływem na układ odpornościowy. „To
przerażające – mówi dr Page – gdyż nawet jednorazowe
nadużycie alkoholu może pobudzić raka sutka do rozsiewu”.
TŁUSZCZOWE NIEBEZPIECZEŃSTWO
Czy
nadmierne spożywanie tłuszczu sprzyja zachorowaniu na raka sutka ?
Jedne badanie dowodzą, że tak, inne temu przeczą. Badanie 750
Włoszek wykazało, że jedzenie nasyconych kwasów tłuszczowych
potrajało ryzyko raka sutka, zaś badanie 90 000 kobiet przez
naukowców z Harvardu nie wykazało związku między jedzenie
tłuszczów a rakiem sutka.
Biorąc
pod uwagę wynikające z badań generalne wnioski należy jednak
uznać, że spożywanie tłuszczów zwierzęcych jest raczej
niekorzystne. Jest zdecydowanie więcej badań wykazujących prosta
zależność między dietą zawierającą dużo tłuszczu a
występowaniem, wzrostem, przerzutami i śmiertelnością z powodu
raka sutka.
Być
może dieta nisko tłuszczowa jest przyczyną dłuższego życia
Japonek z tą chorobą niż kobiet z krajów zachodnich.
Najgroźniejszym
wydaje się tu być zawierający nasycone kwasy tłuszczowe tłuszcz
zwierzęcy, a także omega-6 nienasycone kwasy tłuszczowe w olejach
roślinnych (np. kukurydzianym). Zwierzęta karmione dużymi porcjami
tych właśnie kwasów tłuszczowych miały znacznie szybszy wzrost
guzów sutka i szybsze przerzuty. Przeciwnie, omega-3 kwasy
tłuszczowe z tłuszczu rybiego
i
oliwy z oliwek wydają się w jakiś sposób hamować wzrost guzów
sutka. Zastanawiające jest, że niski wskaźnik zachorowań na raka
sutka mają nie tylko jedzące dużo ryb Japonki, ale także
mieszkanki krajów śródziemnomorskich, spożywające dużo oliwy. W
krajach, w których kobiety jedzą dużo tłuszczu zwierzęcego,
wskaźniki te są znacznie wyższe.
Teoretycznie
można udowodnić związek między zwiększonym spożyciem tłuszcz
zwierzęcego, a estrogenami nowotworowymi sutka. Po pierwsze, tłuszcz
zwierzęcy powoduje we krwi wzrost poziomu estradiolu, hormonu
mającego wpływ na występowanie raka sutka ( w badaniu
przeprowadzonym w Kanadzie stwierdzono spadek poziomu tego hormonu u
kobiet, które ograniczyły spożycie tłuszczu). Po drugie, dieta
wysoko tłuszczowa osłabia odporność organizmu.
Istnieją
dowody na to, że spożywanie tłuszczu zwierzęcego może zwiększać
zagrożenie rakiem sutka w większym stopniu u kobiet po menopauzie
niż przed menopauzą – Lawrence H. Kushi, Szkoła Publicznego
Uniwersytetu w Minnesota, Minneapolis.
DALSZE
OSKARŻENIA TŁUSZCZU
Kobieta
chora na raka sutka musi być bardzo ostrożna jeśli chodzi o
tłuszcz zwierzęcy, włączając w to także ser, masło i mięso.
Badanie przeprowadzone w Szwecji wśród 220 kobiet wykazało większą
możliwość nawrotów choroby po zabiegu chirurgicznym przy
niewłaściwej diecie ( o 20% w ciągu czterech lat obserwacji).
Tłuszcz nasila nawroty i wzrost guzów estrogenozależnych: uważa
się, że zwiększa on po prostu poziom estrogenów we krwi. Dr
Norman F. Boyd z Instytutu Onkologicznego Ontario, Toronto, uważa,
że nadmiar tłuszczu nie tyle sprzyja nowym zachorowaniom na raka
sutka, co przyspiesza przebieg i ułatwia nawroty tej choroby –
zaleca zatem stosowanie diety nisko tłuszczowej.
ZALECENIA DIETETYCZNE PRZY RAKU SUTKA
Przed i po
klimakterium jedz tłuste ryby i fasolę, w tym fasolę sojową.
Jedz pokarmy, które
mogą mieć działanie przeciw estrogenowe – fasolę sojową,
warzywa z rodziny krzyżowych i otręby pszenne.
Jedz dużo zielonych
warzyw.
Ogranicz spożycie
alkoholu do jednego drinka dziennie i nigdy się nie upijaj.
Jedz nienasycone kwasy
tłuszczowe typu omega – 3 (tłuste ryby) i omega – 3 (oliwa z
oliwek). Ogranicz niekorzystne kwasy tłuszczowe (mięso, olej
kukurydziany, słonecznikowy, margarynę.
Jedz tak jak jedzą
Japonki – oto ich tradycyjna dieta : 225 g owoców, 225 g warzyw,
85 g produktów sojowych (głównie tofu), 100 g ryb i bardzo mało
mięsa, mleka i alkoholu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz