POKARMY W WALCE Z RAKIEM
GRA O WYSOKĄ STAWKĘ
Obecnie uważa się
dietę za jedną z istotnych broni w walce z nowotworami. Amerykański
Instytut Onkologiczny podaje, że około 1/3 przypadków raka ma
związek z dietą. Brytyjski ekspert Richard Doll ocenia ten związek
znacznie wyżej, bo na 60%. Jeśli to prawda, to stosowanie
odpowiedniej diety mogłoby zapobiec 95 00 - 165 000 nowych
zachorowań na raka i 55 000 – 98 000 zgonów z tego powodu – w
Wielkiej Brytanii wynosiłoby to 450 zgonów dziennie.
CZY DIETA MOŻE UCHRONIĆ PRZED RAKIEM
Pełnoobjawowa
choroba nowotworowa nie występuje nagle; rozwija się powoli.
Oznacza to, że masz do dyspozycji lata, w czasie gdy podkarmiasz
albo głodzisz potencjalnego raka. Od genetycznej dewiacji
pojedynczej komórki do wystąpienia pełnoobjawowego guza mija
często 10 – 20, a nie często 40 -50 lat.
Intryguje
stwierdzony fakt, że to co jemy, może mieć wpływ na nowotwory na
wielu etapach; od powstania, poprzez wzrost i ewentualny rozsiew. Dla
przykładu: niektóre substancje chemiczne muszą być „aktywowane”
, by mogły zainicjować rozwój nowotworu ; składniki żywności
mogą zablokować tę reakcję. Mogą one także mieć wpływ na
działanie wywołujących raka wirusów lub sprzyjających
powstawaniu nowotworu hormonów. Zawarte w pokarmach
przeciwutleniacze, w tym witaminy, mogą blokować dostęp czynników
rakotwórczych, a nawet brać czynny udział w naprawie uszkodzonych
komórek. Jeśli nawet komórki tworzą już drobne, nadal jeszcze
łagodne skupiska, które mogą ulec zezłośliwieniu, to składniki
diety mają potencjalne działanie hamujące taki proces.
Na późniejsze
etapy rozwoju choroby nowotworowej dieta ma zdecydowanie słabszy
wpływ, są jednak doniesienia, że może mieć działanie
opóźniające rozsiew nowotworu (przerzuty). Wędrujące komórki
nowotworowe muszą mieć sprzyjające warunki, by osiadać w różnych
miejscach i mnożyć się. Czynniki pokarmowe mogą brać udział w
tworzeniu takich warunków – przyjaznych dla nowotworu lub wrogich
mu. Właściwe odżywianie wydaje się zatem mieć wpływ na długość
życia osób, u których rozpoznano chorobę nowotworową.
Drogi, jakimi
dieta może wpływać na powstawanie i przebieg nowotworów
złośliwych, są bardzo zawikłane, często nie do końca zbadane,
pełne dodatkowych czynników – poznanych lub nadal jeszcze nie
wyjaśnionych. Jeśli nawet u danej osoby istnieje wysokie
prawdopodobieństwo zachorowania na raka : np. skłonności
dziedziczone plus określony tryb życia, to nie można tego
przesądzić. Jednym z dodatkowych, niezwykle istotnych elementów
mających wpływ na takie prognozowanie jest właściwa dieta. Oto
doniesienia na temat diety wpływu diety na różne rodzaje
nowotworów.
WIĘCEJ WARZYW I OWOCÓW
To nie podlega
dyskusji. Rola warzyw i owoców ugruntowuje się od ponad trzydziestu
lat, w miarę postępu prac nad zależnościami między dietą a
chorobami nowotworowymi. Dr Peter Greenwald, dyrektor Działu
Profilaktyki i Kontroli Amerykańskiego Instytutu Onkologicznego,
stwierdził „ Im więcej ludzie jedzą warzyw i owoców, tym mniej
mają nowotworów, zarówno okrężnicy, jak też sutka i płuc.
Ryzyko to jest u nich mniejsze nawet o połowę w porównaniu z grupą
jedzących mało warzyw i owoców”.
Wypowiedź ta
opiera się na licznych dowodach. Dr Gladys Block z Uniwersytetu
Kalifornijskiego w Brekley przeprowadził analizę 170 prac
badawczych, pochodzących z 17 krajów i potwierdził ten ekscytujący
fakt : wszędzie obserwowano mniejsze ryzyko raka o około 50 % u
osób spożywających dużo warzyw i owoców. Dotyczyło to raka
płuc, jelita grubego, sutka, szyjki macicy, przełyku, jamy ustnej,
,,żołądka, pęcherza moczowego, trzustki i jajników.
Nie trzeba
bynajmniej jeść wielkiej ilości warzyw i owoców. Niektórzy
badacze uważają, że jedzenie owoców dwa razy dziennie zmniejsza
ryzyko wystąpienia raka płuc o 75 % (w porównaniu z tymi, którzy
jedzą je rzadziej niż trzy razy w tygodniu). Dotyczy to także osób
palących.
Dowody są tak
oczywiste, że dr Block uważa, iż propagowanie jedzenia warzyw i
owoców może w istotny sposób zmniejszyć zapadalność na choroby
nowotworowe. Porównuje to nawet do efektów, jakie przyniosło
oczyszczanie wody w walce z epidemiami cholery.
UWAGA: Nikt nie określa jaka jest
najlepsza „przeciwrakowa” dawka owoców i warzyw, ale zaleca się
spożywanie co najmniej dwóch różnych owoców i trzech warzyw
dziennie. Wydaje się także, że zwiększenie udziału warzyw i
owoców w typowej diecie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na
raka.
BADANIA AMERYKAŃSKIEGO INSTYTUTU ONKOLOGICZNEGO
Oto jakie pokarmy
roślinne o spodziewanych właściwościach przeciwnowotworowych były
badane w Instytucie :
czosnek, kapusta, lukrecja, soja,
warzywa korzenne (marchew, rzepa, seler), cebula, herbata, kurkuma,
owoce cytrusowe (pomarańcze, grejpfruty, cytryny, limety), pszenica
(pełne ziarno), warzywa psiankowate ( pomidory, bakłażany,
papryka), krzyżowe ( brokuły, brukselka, kalafior), owies, mięta,
oregano, ogórek, rozmaryn, sago, ziemniaki, tymianek, szczypiorek,
melon, kantalupa, bazylia, jęczmień, jagoda, estragon.
CO SIĘ KRYJE W KROPLI KRWI
Gdyby można było
wykonać błyskawicznie pełną analizę chemiczną czyjejś krwi,
mielibyśmy szybką odpowiedź, w jakim stopniu badany zagrożony
jest zachorowaniem na raka. Wykonywano już częściowe oceny składu
krwi, pozwalające stwierdzić zawartość witamin i beta- karotenu.
Dla przykładu, prowadzone w Szwajcarii przez dwanaście lat w grupie
3 000 mężczyzn badanie wykazało, że mający niski poziom witaminy
A i karotenu (a zatem spożywający mniej owoców i warzyw) częściej
umierali na wszystkie typy nowotworów – szczególnie na raka płuc.
Przy niskim poziomie witaminy C we krwi stwierdzono większe ryzyko
zgonu z powodu raka żołądka i jelit.
W jednym z
ostatnich badań w Wielkiej Brytanii określono spadek ryzyka
zachorowania na raka u osób z wysokim poziomem beta-karotenu na 40
%. Inne badanie wykazało, że osoby z wyższym poziomem kwasu
foliowego (zawartego w zielonych liściach warzyw) i likopenu ( w
pomidorach) są mniej podatne na wszelkie typy raka, a zwłaszcza
płuc, szyjki macicy i trzustki.
WARZYWA
I OWOCE ZALECANE PRZY RÓŻNYCH NOWOTWORACH
Rak płuc :
marchewka i zielone warzywa liściaste.
Rak jelita grubego
: warzywa krzyżowe (kapustne) i marchewka.
Rak przełyku,
jamy, ustnej i gardła : wszelkie owoce.
Rak żołądka :
owoce, sałata, cebula, pomidory, seler, kabaczek.
Rak trzustki :
owoce i warzywa.
Rak pęcherza
moczowego : warzywa, szczególnie marchewka, owoce.
Rak tarczycy :
warzywa krzyżowe (kapustne).
UWAGA : nie
można traktować powyższych wskazówek jako niepodważalnych metod
walki z rakiem. Jeśli osoba jedząca wyłącznie warzywa i owoce ma
np. kilka tygodni trwającą chrypę, to musi być zbadana przez
laryngologa, czy nie ma raka krtani. Lekarze i badacze podkreślili
już na wstępie, że w powstawaniu choroby nowotworowej bierze
udział bardzo wiele czynników.
CZOSNEK I CEBULA - OSTRA PROFILAKTYKA
Każdego dnia
należy jeść choć trochę czosnku lub cebuli. Znaleziono w nich
ponad trzydzieści substancji przeciwrakowych, takich jak dwusiarczek
allilu, kwercetyna i ajoen. W badaniach na zwierzętach wykazano, że
substancje te blokują najgroźniejsze karcinogeny, takie jak
nitrozaminy i aflatoksyny, szczególnie groźne dla żołądka i
płuc.
Karmienie zwierząt
czosnkiem zapobiega powstawaniu raka. Naukowcy z Harvardu uodpornili
chomiki na niektóre nowotwory, dodając cebulę do ich pożywienia.
Dr Michael Wargovich z Ośrodka Badań nad Rakiem w Houston podawał
myszom uzyskany z czosnku dwusiarczek allilu. Grupa kontrolna myszy
otrzymywała zwykłą dietę zawierającą substancje sprzyjające
powstawaniu nowotworów.
Myszy karmione
składnikami czosnku o 75 % rzadziej chorowały na raka jelita
grubego. Co ciekawsze, gdy myszom tym dodano do pożywienia czynniki
powodujące raka przełyku, żadna z nich nie zachorowała!
W innym badaniu,
na Uniwersytecie Stanowym Penn, dr John Miller stwierdził, że u
karmionych czosnkiem myszy o 70 % rzadziej występował rak sutka.
Również u ludzi jedzących czosnek i cebulę wykazano rzadsze
występowanie różnych rodzajów raka.
POKARMY
MOGĄCE OPÓŹNIAĆ ROZSIEW KOMÓREK NOWOTWOROWYCH
Stwierdzono,
że niektóre składniki pokarmowe mogą nie tylko być pomocne w
zapobieganiu nowotworom, lecz także mogą zmniejszać skłonność
do tworzenia przerzutów. Oto one :
tran – zwłaszcza przy raku sutka,
kapusta, kalarepa i inne warzywa
krzyżowe – zwłaszcza przy raku sutka,
czosnek (jego składnik ajoen i
allicyna),
beta – karoten w warzywach i
owocach o barwie zielonej i pomarańczowej,
trójterpenoidy w lukrecji.
POMIDORY KONTRATAKUJĄ
Zwróć uwagę na
skromnego pomidora. Nie wygląda na szczególnego „przeciwrakowego”
wojownika, jednak badania wykazały, że jest jego wiele w diecie
osób mniej podatnych na nowotwory. W jego działaniu nie ma nic
tajemniczego: to likopen, pigment nadający pomidorowi kolor. Dr
Helmut Sies z Niemiec stwierdził, że likopen ma prawie dwukrotnie
silniejsze działanie przeciw utleniające niż beta– karoten.
Pomidory są głównym źródłem likopenu w diecie. Obecny jest on
także we wszelkich przetworach : pomidorach gotowanych,
konserwowych, w sosie pomidorowym, przecierach i ketchupie. Likopen
jest również w arbuzach i – w mniejszej ilości – w morelach.
PIĘĆ ZDROWYCH POSIŁKÓW
Amerykański Instytut Onkologiczny
zaleca spożywanie co dzień co najmniej pięć posiłków
zawierających owoce i warzywa. Posiłki powinny zawierać 100 –
115 g gotowanych lub surowych owoców albo warzyw, 70 – 85 g
surowych warzyw liściastych, jeden średni kawałek owocu lub 170 ml
soku z owoców albo warzyw. Tylko 10 % Amerykanów spożywa takie
ilości warzyw i owoców każdego dnia.
GRAJMY W ZIELONE
Uczyń zasadą
jedzenie zielonych warzyw, zwłaszcza liściastych. Mają one
szczególnie szeroki wachlarz składników mogących hamować
powstawanie chorób nowotworowych. Potwierdziło to badanie
przeprowadzone we Włoszech. Uważa się, że działanie takie mają
szpinak, jarmuż, zielona sałata i brokuły. Zawierają one różne
przeciwutleniacze (antyoksydanty), w tym beta – karoten, kwas
foliowy i luteinę (mało znaną substancję, uważaną przez
niektórych badaczy za równie silną jak beta – karoten). Szpinak
zawiera dużo luteiny, jarmuż dwa razy tyle. Dr Frederick z
Departamentu Rolnictwa uważa, że należy wybierać warzywa o jak
najciemniejszej zieleni – zawierają one najwięcej karotenoidów.
Twierdzi też, że luteina i inne karotenoidy nie zostają zniszczone
poprzez gotowanie czy zamrażanie, jakkolwiek wysoka temperatura
istotnie uszkadza takie antyoksydanty, jak witamina C i glutation.
ZADZIWIAJĄCA SIŁA CYTRUSÓW
Dr Herbert Pierson
z Amerykańskiego Instytutu Onkologicznego zaleca jedzenie
grejpfrutów, pomarańcz, cytryn i limet. Nazywa on cytrusy „pakietem
przeciwrakowym” , gdyż zawierają one wszelkie typy działających
w ten sposób substancji : karotenoidy, flawonoidy, terpeny, limono
idy, kumaryny. Jedno z badań wykazało, że w cytrusach znajduje się
pięćdziesiąt osiem składników chemicznych o potencjalnym
działaniu na choroby nowotworowe. Jest to znacznie więcej niż w
jakichkolwiek innych pokarmach.
Ponadto dr Pierson
mówi że „cudowność cytrusów polega na tym, że zawierają
kilka rodzajów substancji roślinnych, które razem działają
wielokrotnie silniej niż każda osobno” . Innymi słowy, wszelkie
owoce cytrusowe są cudownym koktajlem składników przeciwrakowych.
Jednym z nich jest silny przeciwutleniacz – glutation, obecny w
dużym stężeniu we wszystkich cytrusach. Wydaje się, że glutation
w niewielkim stopniu przechodzi do soku. Pomarańcze zawierają
najwięcej glukaratu, innego czynnika mającego zdolność
zapobiegania nowotworom.
Niektórzy badacze
wiążą wyraźny spadek zachorowań na raka żołądka w USA z
rozpowszechnieniem spożycia owoców cytrusowych.
WARZYWA SUROWE CZY GOTOWANE
Można jeść
takie, i takie. Wiele prac naukowych wiąże wprawdzie działanie
przeciwnowotworowe z surowymi warzywami, jednak nie jest to prawdziwe
w przypadku warzyw, które zawierają dużo beta-karotenu. Co więcej
: lekkie podgrzanie zmienia beta-karoten w łatwiej przyswajalną
formę.
Dr John Erdman z
Uniwersytetu Illinois w Urbana zaleca więc spożywanie warzyw lekko
tylko podgotowanych. Według ostatnich badań przeprowadzonych w
Niemczech również likopen z pomidorów wchłania się lepiej, gdy
są one gotowane. Jednak inne przeciwutleniacze, jak luteina czy
witamina C, zostają uszkodzone podczas gotowania. Należy zatem jeść
dużo zielonych warzyw liściastych na surowo (sałatę, kalarepę,
jarmuż, pomidory), aby wykorzystać w całej pełni ich zdrowotne
działanie.
POSTAW NA SOJĘ
Polub fasolę
sojową. Ma ona, a także jej przetwory, jak np. serek tofu, znaczne
właściwości przeciwnowotworowe. Zawiera co najmniej pięć
poznanych substancji czynnych. Ma ona działanie przeciw estrogenowe,
mogące wpływać hamująco na rozwój nowotworów hormonozależnych,
takich jak rak sutka. Soja jest także najbogatszym źródłem tak
zwanych inhibitorów proteazy, które w badaniach na zwierzętach
całkowicie blokują lub przynajmniej spowalniają rozwój raka
jelita grubego, jamy ustnej, płuc, wątroby, trzustki i przełyku.
Dwa inne składniki
soi – fitosterol i saponiny również mają silne działanie
przeciwnowotworowe.
U zwierząt
fitosterole pomagają tłumić rozwój raka jelita grubego poprzez
hamowanie podziału i wzrostu komórek, saponiny mogą pobudzać
odporność, a nawet bezpośrednio niszczyć niektóre szczególne
rodzaje komórek nowotworowych, zwalniać rozwój komórek raka
szyjki macicy i raka skóry. Japończycy spożywają pięć razy
więcej tych składników niż Amerykanie – być może stąd bierze
się niski wskaźnik zachorowań na raka w Japonii. Typowa
„zachodnia” dieta dostarcza 80 mg fitosteroli dziennie.
Japończycy spożywają przeciętnie 400 mg dziennie. Zachodni
wegetarianie jedzą około 345 mg saponin dziennie.
Jak na ironię,
większość soi produkowanej w USA przeznaczona jest na paszę dla
zwierząt, a prawie cała reszta eksportowana jest do Japonii.
Składniki soi
blokują także tworzenie się z jednych z najgroźniejszych
czynników rakotwórczych – nitrozamin, które mogą powodować
raka wątroby. Soja przeciwdziała im lepiej niż witamina C,
dodawana do wędzonego i konserwowanego mięsa dla zahamowania
skutków nitrozamin.
HERBATA TO NAPÓJ ZDROWY
Zostań fanem
herbaty. Posiada ona działanie przeciwnowotworowe. Dr John
Weisburger z Amerykańskiej Fundacji Zdrowia mówi, że „działa
tak herbata czarna, zielona i ulung”. Te trzy powszechnie stosowane
na świecie odmiany herbaty produkowane są z gatunku Camelia
sinensis. Popularne herbaty
„ziołowe” czy „smakowe” to rożnego rodzaju mieszanki ziół
i przypraw, które mogą nie mieć takiego działania jak herbata.
Badania przeprowadzone w Chinach, Japonii i USA potwierdzają, że
herbata wyraźnie blokuje powstawanie różnych rodzajów raka u
zwierząt doświadczalnych. Dr Allan Coney z Uniwersytetu
Rutgers stwierdził, że podawanie myszom herbaty (parzonej tak samo
jak u ludzi) zmniejsza u nich ryzyko raka skóry o 87 %, żołądka o
58 % i płuc o 56 %. Inne badania na zwierzętach wykazały, że
herbata ulung i czarna ( jest zielona herbata podgrzewana i
fermentowana) również hamuje rozwój nowotworów. Najlepsze
działanie ma jednak herbata zielona. Zawiera ona substancje zwane
katechinami.
Japończycy zidentyfikowali jeden ze związków katechin owych, zwany
EGCG. Chemik Chi-Tang z Uniwersytetu Rutgers wykazał, że najwięcej
EGCG jest właśnie w zielonej herbacie; odmiana ulung zawiera 40 %
tej ilości, a czarna tylko 10 % . Wynika to z niszczenia katechin
przy przetworzeniu herbaty zielonej w czarną.
ZASTĄP
GRILL KUCHENKĄ MIKROFALOWĄ
Jaki jest najlepszy sposób gotowania i pieczenia mięsa, drobiu i
ryb, aby zmniejszyć ryzyko raka?
„ W kuchence mikrofalowej, we wrącej wodzie lub parze” - mówi
dr Richard Adamson z Amerykańskiego Instytutu Onkologicznego. Te
sposoby nie powodują powstawania w potrawach szkodliwych amin
aromatycznych, zwanych skrócie HAA.
Przeciwnie, smażenie, pieczenie w piecyku, na rożnie, na grillu,
barbecue – w bardzo wysokich temperaturach – powoduje powstawanie
wielu czynników rakotwórczych. Najszkodliwsze są grill i barbecue,
gdzie temperatura przekracza 176 stopni Celsjusza. Pieczenie na
rożnie lub w piecyku jest nieco mniej groźne, mówi dr Adamson.
Naukowcy są coraz bardziej zaniepokojeni HAA.
Dr Adamson ocenia, że są one co roku odpowiedzialne za około 6 000
nowych przypadków raka.
U zwierząt powodują powstawanie różnych nowotworów : u małp,
najbliższych nam gatunkowo, raka wątroby i sutka. Szwedzcy naukowcy
stwierdzili częstsze występowanie raka jelita grubego u osób
jedzących mięso smażone i z grilla.
Oto zalecenia dr Adamsona : jedz częściej mięso gotowane, parzone
lub duszone. Lepiej jeść befsztyk krwisty niż wysmażony (dłuższe
smażenie powoduje powstawanie więcej HAA). Jeśli szykujesz mięso
(hamburgery, steki, kurczaka, ryby) na grill lub barbecue –
podpiecz je wstępnie w kuchence mikrofalowej. Osącz je przed
położeniem na grill. Nie jedz wytopionego sosu. Zmieniaj metody
przyrządzania mięsa – nie korzystaj wyłącznie z grilla czy
barbecue.
CZY PIĆ MLEKO ?
Zgodnie z przewidywaniami, nasycone kwasy tłuszczowe w mleku wydają
się sprzyjać powstawaniu niektórych nowotworów. Jest też w mleku
coś, co może hamować proces nowotworowy. Wynika to z badań
przeprowadzonych w Instytucie Roswell Park Memorial w Buffalo. Wśród
1 300 badanych stwierdzono mniejsze ryzyko zachorowania na raka u
tych, którzy pili mleko odtłuszczone niż u pijących mleko pełne.
Jest to zgodne z teorią, że tłuszcz zwierzęcy może sprzyjać
zachorowaniom na różne rodzaje raka. To jednak nie wszystko. Otóż
okazało się, że pijący mleko chude mieli również znacznie
mniejszą zapadalność na choroby nowotworowe niż nie pijący mleka
w ogóle! Dlaczego? Dr Curtis Mettline nadzorujący badanie
przypuszcza, że mleko ma nieznane jeszcze czynniki
przeciwnowotworowe, skuteczne przy niskim poziomie tłuszczu. Według
dr. Metltineya może to być wapń, ryboflawina, witamina A, C i D –
albo jeszcze coś innego, co wymagało dalszych badań.
Jedzący dużo mięsa są
bardziej podatni na raka trzustki, jelita grubego, płuc i sutka.
Ryzyko wzrasta znacznie, jeśli przy tym palą i nie jedzą
codziennie zielonych i pomarańczowych jarzyn. -
Dr Takeshi Hirayama, Instytut Profilaktyki Onkologicznej w
Tokio ( na podstawie wyników badań 265 118 dorosłych osób na
obszarze sześciu prefektur w Japonii)
TŁUSZCZ JEST POŻYWKĄ DLA RAKA !
Porównując diety stosowane w różnych regionach świata można
zauważyć, że w populacjach, w których jest większa zapadalność
na raka, spożywa się więcej tłuszczów zwierzęcych. Szeroko
stosowane omega – 6 wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jak te w
oleju kukurydzianym, są również niekorzystne. Przykładowo, u
zwierząt karmionych olejem kukurydzianym wskaźnik ryzyka raka
wyraźnie rośnie.
Jednonienasycony tłuszcz, taki jak w oliwie z oliwek, nie jest
niebezpieczny. Tak twierdzi dr Ernest Wynder, prezes Amerykańskiej
Fundacji Zdrowia. Co więcej, ostatnie badania wykazują, że tego
typu tłuszcze wręcz zapobiegają powstawaniu nowotworów; podobne
działanie mają omega-3 kwasy tłuszczowe z ryb i owoców morza.
Tłuszcz może stymulować wzrost nowotworu na kilka rożnych
sposobów. Jest on swego rodzaju „paliwem” dla rosnącego guza.
Bez dostaw tłuszczo komórki zdolne do przekształceń nowotworowych
pozostają niejako w uśpieniu. Tłuszcz powoduje zwiększenie
ilości kwasów żółciowych w jelicie grubym, co również może
wpływać na powstawanie nietypowych przemian komórkowych. Ponadto
spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczu, zarówno zwierzęcego, jak
i roślinnego (typu omega -6), może tłumić układ odpornościowy
organizmu. Wykazują to badania naukowców z Amerykańskiej Fundacji
Zdrowia w Centralnym Szpitalu Św. Łukasza w Nowym Jorku.
NIE PRZESADZAJ Z ALKOHOLEM
Alkohol może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka przewodu
pokarmowego, wątroby, gruczołu krokowego, sutka – a zwłaszcza
jelita grubego. Jeśli palisz i do tego pijesz alkohol, grozi Ci
czterdzieści trzy razy większe ryzyko wystąpienia raka krtani i
sto trzydzieści pięć razy większe ryzyko raka w obrębie nosa.
Wynika to z szeroko zakrojonych badań przeprowadzonych we Francji.
Nadmierne picie piwa sprzyja powstawaniu raka odbytu – według
badań naukowców z Uniwersytetu Oklahomy, którzy stwierdzili, że
wypijanie pięciu lub więcej piw podają ryzyko zachorowania na raka
odbytu. Generalnie, im więcej spożywanego alkoholu, tym większe
niebezpieczeństwo zachorowania na różne rodzaje raka.
Nie dość tego; ostatnie badania sugerują, że nadmierne spożywanie
alkoholu sprzyja rozsiewowi nowotworu poprzez tłumienie układu
odpornościowego. Według obserwacji dr. Gayleya Pageya z
Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles, wystarczy kilka epizodów
lub nawet jednorazowe nadużycie alkoholu, by przyspieszyć wzrost
guza i przerzutów. Dr Pageya podaje, że u zwierząt odpowiednik
czterech – pięciu drinków wypitych w ciągu godziny podwaja
liczbę nowych ognisk przerzutowych raka sutka do płuc.
Z powyższych danych jasno wynika, że osoby, mające chorobę
nowotworową muszą się szczególnie wystrzegać nadużywania
alkoholu.
NOWE PERSPEKTYWY
Niektóre pokarmy mogą zapobiegać występowaniu choroby
nowotworowej. Czy jest to możliwe, by działały także u osób już
chorych na raka? Wiele badań potwierdza, że odpowiednia dieta może
pomagać w zahamowaniu wzrostu, przerzutów i nawrotów nowotworów.
Nie znaczy to oczywiście, że dieta może zastępować stosowane
przez lekarzy metody leczenia chorób nowotworowych.
Może być metodą wspomagającą, pomagającą pacjentom w
skuteczniejszym zwalczaniu i znoszeniu tej strasznej choroby.
CZOSNEK W WALCE Z ZABÓJCZYMI KOMÓRKAMI
Nie jest przesadą pomysł zastosowania czosnku do zwalczania
nowotworów. Niemieccy naukowcy stwierdzili, że składniki czosnku
działają toksycznie na złośliwe komórki i mogą je uszkadzać, w
podobny sposób jak niektóre leki. W badaniu tym wykazano, że
zawarty w czosnku ajoen jest trzykrotnie bardziej toksyczny dla
komórek nowotworowych niż dla zdrowych.
Dr Benjamin H. S. Lau z Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Loma
Linda stwierdził możliwość innej drogi działania czosnku na
nowotwory. W badaniach laboratoryjnych siarkowe składniki czosnku
wzmagają aktywność komórek odpornościowych : makrofagów i
limfocytów T, których zadaniem jest m.in. walka z komórkami
nowotworowymi. Dr Lau chce obecnie podjąć próbę wykazania, że
zjawisko to ma miejsce nie tylko w probówce, ale także w żywym
organizmie ludzkim.
Dr Tim Byers z Centrum Kontroli i Profilaktyki uważa, że istnieje
jeszcze jedna możliwość działania czosnku ; poprzez jego
właściwości bakteriobójcze. Może to mieć znaczenie w
przeciwdziałaniu nowotworom żołądka i jelita grubego. Jedna z
teorii głosi, że w ich powstawaniu mają jakiś udział bakterie
Helicobacter pyrol.
NASTĘPNY WOJOWNIK : KAROTEN
.Beta-karoten jest głównym składnikiem warzyw i owoców, mającym
znaczenie w walce z nowotworami. Wydaje się, że nie tylko w
zapobieganiu; badania wykazały, że ma podobne działanie na komórki
nowotworowe jak czosnek, zwłaszcza poprze wpływ na układ
odpornościowy
Zwierzęta karmione beta-karotenem miały siedmiokrotnie mniejszy
wzrost guzów nowotworowych niż te, które beta-karotenu nie
otrzymywały.
W przeprowadzonych badaniach w Harvardzie w testach laboratoryjnych
wykazano, że beta-karoten miał również bezpośrednie działanie
toksyczne na komórki pobrane z ludzkich guzów płasko komórkowych
płuc. Zmniejszał on rozrost komórek i aktywność wolnych rodników
oraz produkcję szkodliwych enzymów.
Być może najbardziej interesujące są badania dr. Xiang-dong Wang
z uniwersytetu w Tufts nad przemianą beta-karotenu w kawas retinowy
(kwas witaminy A). Kwas ten, mający działanie przeciwnowotworowe,
jest obecnie stosowany w wielu krajach (głównie w dermatologii).
Podejmowane są próby zastosowania w leczeniu nowotworów krwi i
pęcherza moczowego.
Beta-karoten jest przekształcany w przewodzie pokarmowym, ponadto
dociera do płuc, wątroby, nerek i tkanki tłuszczowej, gdzie w
razie potrzeby również ulega przemianie w kwas retinowy. Oznacza
to, że jemy pokarmy z beta-karotenem, zaopatrujemy nasze tkanki w
zapasy do produkcji kwasu retinowego, który może być potrzebny do
zwalczania złośliwych komórek. Czy może być lepsza zachęta do
spożywania bogatych w beta-karoten warzyw i owoców?
POKARMY BOGATE W BETA-KAROTEN
Morela suszone (ok.28 połówek)
17,6 w mg na 100 g
Marchew (ok. 1 1/4, średniej marchwi) 7,9
Kalarepa
5,4
Jarmuż
4,7
Szpinak surowy
4,1
Morele surowe (ok. 3 szt średniej wielkości) 3,5
Dynia
3,1
Melon kantalupa (ok.1/10 melona)
3,0
Kabaczek
2,4
Burak ćwikłowy
2,2
Grejpfrut czerwony
1,3
Mango (ok.pół owocu)
1,3
Zielona sałata ( około 10 liści)
1,2
Brokuły gotowane
0,7
Brukselka (ok. 5 sztuk)
0,5
KOLEJ NA TRAN
W badaniach na zwierzętach tran jest mistrzem w walce z rakiem i
hamowaniu wzrostu guzów.
Dr Artemis Simopouls, prezes Waszyngtońskiego Centrum Genetyki,
Żywienia i Zdrowia mówi, że „ liczne badania wykazują, iż tran
zmniejsza u zwierząt wielkość i liczbę guzów oraz ich skłonność
do przerzutów”.
Wydaje się, że może to być prawdziwe także w odniesieniu do
ludzi. Dr Therese A. Dolececk z Centrum Medycznego w Minneapolis
stwierdziła w grupie 6 000 mężczyzn w średnim wieku mniejszą
śmiertelność z powodu raka u tych, którzy jedli więcej ryb.
Profesor chirurgii z Harvardu, George Blackburn, uważa, że tłuszcz
rybi może hamować rozsiew nowotworu po zabiegu operacyjnym. Bada on
tę zależność u pacjentek po operacji raka sutka i twierdzi, że
dotychczasowe wyniki są bardzo obiecujące.
KAPUSTA I PSZENICA A NOWOTWORY PIERSI
Znane jest pobudzające rozwój raka sutka działanie żeńskiego
hormonu, estrogenu. U kobiet, zwłaszcza przed menopauzą, dąży się
do zmniejszenia poziomu estrogenu dla spowolnienia przebiegu choroby.
Stwierdzono, że spożywanie kapusty, brokułów i innych warzyw
krzyżowych
(kapustnych: kalafiora, jarmuż, rzepy itp.), a także otrąb
pszennych przyspiesza przemianę estrogenu, zmniejszając jego
stężenie we krwi.
Według niektórych naukowców kobiety z rakiem sutka mogą
zmniejszyć poziom krążącego estrogenu spożywając takie właśnie
pokarmy.
Uwaga : nie może to w żadnym
przypadku zastąpić przyjmowania leków przeciw estrogenowych.
Inne możliwości:
Grzyby shitake – zawarty w nich lentinan może mieć wpływ na
zwiększenie odporności.
Jogurt – żywe szczepy bakteryjne w jogurcie wzmagają
funkcjonowanie układu odpornościowego poprzez pobudzenie produkcji
interferonu, który może spowalniać wzrost guzów.
Lukrecja – trójterpenoidy w niej zawarte mogą tłumić szybki
wzrost komórek nowotworowych oraz zapobiegać zezłośliwieniu
zdrowych komórek.
CO JEDZĄ NIE CHORUJĄCY NA
RAKA
Gdybyśmy mogli
narodzić się na nowo i decydować, co jeść przez całe życie, by
uniknąć raka, to powinniśmy stać się wegetarianami lub
półwegeterianami (tzn. dopuścić ryby i owoce morza). Musielibyśmy
całkowicie wykluczyć czerwone mięso i tłuszcze zwierzęce oraz
potrawy mleczne (głównie sery i pełne mleko). Jedlibyśmy warzywa
i owoce, kaszki i otręby (zwłaszcza pszenne), fasolę – popijając
zieloną herbatą, mlekiem i jogurtem, a czasami, bardzo rzadko kawą.
Alkohol –
bardzo ostrożnie. Można jeść węgorza, najbogatszego w witaminę
D (korzystnie w raku sutka) i inne tłuste ryby, jak np. makrelę.
Warto zrezygnować z potraw bardzo ostro przyprawionych i
przesolonych. Jeśli mięso – to np. pierś indyka bez skóry.
Należy unikać mięsa wędzonego, konserwowego, np. boczku, bekonu,
salami. Chleb winien być z grubego przemiału, jedzony bez masła
czy margaryny. Jeżeli tłuszcz roślinny, to raczej oliwa z oliwek,
olej rzepakowy lub lniany.
Powinniśmy być
entuzjastami sałatek i nigdy nie mieć dość brokułów, marchwi,
pomidorów, pomarańczy i cebuli. Pokochajmy smak czosnku, nieważne
czy surowego, czy gotowanego.
Z pasją jedzmy
nasycone kolorami owoce : truskawki, maliny, arbuzy, pomarańcze,
winogrona. Spożywajmy bogate w witaminę E orzechy, zwłaszcza
brazylijskie – dla zawartości selenu, włoskie – dla kwasu
elagowego i migdały- dla kwasu oleinowego (ale bez przesady, żeby
nie utyć, ludzie szczupli rzadziej podają ofiara raka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz