JAK DOCHODZI DO ATAKÓW KAMICY ŻÓŁCIOWEJ
Pacjenci opisują
to jako bóle promieniujące z prawego podbrzusza do klatki
piersiowej i niekiedy do prawej łopatki i na całe plecy. Taki atak
może trwać minuty lub godziny, może mu także towarzyszyć lęk,
nudności i wymioty.
Pęcherzyk
żółciowy, popularnie zwany woreczkiem żółciowym , jest położony
tuż przed wątrobą.
Napełniony jest
żółcią, która w razie potrzeby wstrzykuje niejako do przewodu
pokarmowego, by pomóc strawić nadmiar tłuszczów. 90 % kamieni
żółciowych powstaje, gdy żółć przesycona jest cholesterolem,
który krystalizuje w twarde ziarenka różnej wielkości. W
większości przypadków kamienie nie dają początkowo
dolegliwości,mogą też być zbyt małe, by być zauważone w
badaniach .Jednak z czasem, gdy ich liczba lub wielkość wzrosną,
zaczynają dawać o sobie znać.
Mogą być
wydalane razem z żółcią, zatykając niekiedy przewody żółciowe,
mogą powodować stany zapalne w obrębie dróg żółciowych i
pęcherzyka żółciowego.
Częstość kamicy
zwiększa się z wiekiem, częściej występuje ona u kobiet,
zwłaszcza otyłych
(trzy razy
częściej niż u mężczyzn). Skłonność do tej choroby jest
dziedziczna.
Niektóre osoby są
zatem bardziej skłonne do kamicy żółciowej. U nich to właśnie
dieta może mieć szczególne znaczenie, zmniejszając lub
zwiększając zawartość cholesterolu w żółci. Niektóre pokarmy
mogą także zapobiegać krystalizacji cholesterolu, mogą też
powodować rozkurczenie dróg żółciowych i łatwiejsze wydalanie
wyrzuconych z pęcherzyka kamyków.
WIĘCEJ WARZYW
Dobrym sposobem na
zapobieżenie zarówno powstawaniu kamieni żółciowych, jak i
atakom kamicy jest spożywanie większych ilości warzyw. Jakiś
nieznany czynnik zawarty w nich przeciwdziała kamicy. Miłośnicy
warzyw, zwłaszcza wegetarianie, chorują rzadziej : badania
wykazały, że u wegetarianek występuje o połowę mniejsze ryzyko
kamicy żółciowej niż u kobiet jedzących dużo mięsa –
niezależnie od wieku i ciężaru ciała. Po badaniach
przeprowadzonych w Harvardzie, gdzie uczestniczyło 80 000 kobiet w
średnim wieku (o prawidłowym ciężarze ciała) wykazano, że u
jedzących dużo warzyw było o 60 – 70% mniej przypadków kamicy
w porównaniu z nie jedzącymi warzyw. Szczególnie rzadko kamica
żółciowa dotykała kobiety, które jadły dużo
orzechów,soczewicy, grochu, fasoli, limonów i pomarańczy.
Co może tu mieć
tak korzystne działanie? Bac może błonnik, ale raczej białko
roślinne, jak przypuszczają badacze. U zwierząt karmionych
białkiem roślinnym, w tym białkiem sojowym, stwierdza się
mniejsza zawartość cholesterolu w żółci. Naukowcy uważają, że
podobne zjawisko może mieć miejsce u ludzi.
UMIARKOWANE PICIE MOŻE BYĆ KORZYSTNE
Niewielkie ilości
alkoholu zapobiegają kamicy żółciowej. Pół szklanki wina lub
piwa dziennie albo 1/3 szklaneczki whisky zmniejsza występowanie
kamicy o około 40% . Dowiodło tego przeprowadzone w Harvardzie
badanie. Picie większych ilości alkoholu nie zwiększa
zabezpieczenia, mówi prof. Malcolm Macluer, epidemiolog z Harvardu.
Teoretycznie małe
ilości alkoholu zwiększają przemianę cholesterolu, co powoduje,
że jest go mniej także w żółci.
ZA WIELE CUKRU , ZA MAŁO BŁONNIKA
Wystrzegaj się
typowej współczesnej diety, bogatej w cukier i ubogiej we włókna.
W badaniu przeprowadzonym w Wielkiej Brytanii przez sześć tygodni
podawano osobom skłonnym do kamicy żółciowej dietę wysoko
resztkową i nisko resztkową. Wysoko resztkowa dieta zawierała w
dziennej porcji 27 g włókien ( głównie w owocach, warzywach i
ziarnach; cukier odstawiono w ogóle), nisko resztkowa – tylko 13 g
włókien, 115 g cukru, ponadto białą mąkę i łuskany ryż.
Zawartość
cholesterolu w żółci wzrosła gwałtownie uosób na diecie nisko
resztkowej. Naukowcy radzą więc, by osoby skłonne do kamicy
odstawiły cukier i jadły dużo grubo mielonych przetworów
zbożowych, warzyw i owoców.
KAWOWE FATUM
Wystrzegaj się
kawy, jak stwierdzono u Ciebie kamienie żółciowe. Tak radzą
badacze, dr Bruce R. Douglas i jego koledzy ze Szpitala
Uniwersyteckiego w Lejdzie, w Holandii. Kawa, słodka albo nie ze
śmietanką albo bez, a nawet z kofeiną albo bez, może pobudzić
pęcherzyk żółciowy do kurczów, powodując atak kolki.
Holenderscy
naukowcy, na podstawie wyników badań zdrowych kobiet i mężczyzn,
określili, że już 115 ml kawy ( zwykłej albo bez kofeiny)
powoduje skurcze pęcherzyka żółciowego. Podawana dla porównania
słona woda nie powodowała żadnego efektu. Z powyższego badania
wynika, że to nie kofeina jest odpowiedzialna za zwiększenie
poziomu cholecystokininy, powodujące kurcze pęcherzyka żółciowego.
Naukowcy ostrzegają więc osoby skłonne do kamicy żółciowej
przed piciem wszelkich typów kawy.
NIE UNIKAJ ŚNIADANIA
Długotrwałe
pozostawanie bez posiłków, posty, rezygnacja ze śniadania mogą
sprzyjać powstawaniu kamicy żółciowej. Tak twierdzi dr. James
Ewerhart, naukowiec z Państwowego Instytutu
Diabetologii,
Gastroenterologii i Nefrologii. Obserwował on 4730 kobiet przez
dziesięć lat i stwierdził, że kamica żółciowa występuje
częściej u tych, które nie jadły kolacji i śniadań ( czyli
pościły przez około czternaście godzin). Mniej skłonne do kamicy
żółciowej były kobiety, które miały mniejsze niż ośmio
godzinne przerwy w jedzeniu. Generalnie: im dłuższy post, tym
większe ryzyko kamicy żółciowej. Dr Ewerhart uważa, że bez
stymulacji pokarmem pęcherzyk żółciowy nie otrzymuje
wystarczającej porcji kwasów żółciowych, zapobiegających
tworzeniu się kamieni. Jego rada brzmi: aby obronić się przed
kamieniami żółciowymi, unikaj dłuższych postów.
PIĘĆ
KILO DO ZRZUCENIA
Niewielka nawet
nadwaga zwiększa ryzyko kamicy żółciowej, zwłaszcza u kobiet w
średnim wieku. Ryzyko to wzrośnie gwałtownie wraz z ciężarem
ciała. Dowodzą tego badania przeprowadzone w Harvardzie, w których
stwierdzono, że kobiety otyłe są sześć razy bardziej podatne na
kamicę żółciową niż te z prawidłowym ciężarem ciała.
Zaskakujące było to, że już 4 -5 kilogramów nadwagi prawie
podwajało ryzyko kamicy.
Wydaje się, że z
nie znanych przyczyn metabolicznych nadmiar tkanki tłuszczowej
prowadzi do nadprodukcji cholesterolu, który jest wydzielany do
żółci, gdzie może się krystalizować. Jeśli masz wysoki poziom
trójglicerydów i niski poziom cholesterolu HDL, twoje ryzyko
powstania kamieni żółciowych jest także większe.
NIEBEZPIECZEŃSTWO ZBYT
SZYBKIEGO ODCHUDZANIA
Jeśli nadwaga
sprzyja powstawaniu kamieni żółciowych, to logiczne byłoby
zrzucenie nadwagi – ale tu właśnie tkwi pewien problem. Jednym z
pewnych sposobów sprowokowania tworzenia się złogów w żółci
jest szybka utrata ciężaru. Liczne badania wykazują, że szybkie
odchudzanie przy zastosowaniu nisko tłuszczowej i niskokalorycznej
diety ( poniżej 600 kcal i poniżej 3g tłuszczu dziennie) może
spowodować kamicę żółciową u ponad 50% osób. Najbardziej
zagrożeni są najgrubsi,którzy próbują się najszybciej
odchudzić. Dr C. Wayne Callaway z Uniwersytetu Jerzego Waszyngtona
mówi, że osoby stosujące diety odchudzające mają często
kamienie żółciowe. Ale nie mają dolegliwości, dopóki nie
powrócą do normalnego sposobu odżywiania.
Dr Steven
Heymsfield z Centrum Badań Otyłości w nowojorskim Szpitalu St.
Luke-Roosevelt uważa, że można zmniejszyć to ryzyko, jedząc
choćby 5 – 10 g tłuszczu każdego dnia. Wystarczy po prostu
spożyć codziennie dwie łyżeczki oliwy z oliwek. Tłuszcz jest
niezbędny, by pobudzić pęcherzyk żółciowy do skurczu i
opróżnienia z zapasu żółci przynajmniej raz dziennie ; zapobiega
to tworzeniu się w nim kamieni. Gdy drastycznie ograniczy się
spożycie tłuszczu, żółć zalega w pęcherzyku i może zagęszczać
aż do wytworzenia kamieni. Wielu badaczy uważa, że bezpiecznym
tempem odchudzania jest tygodniowa utrata nadwagi nie większa niż
225 – 240 g.
A CO Z
TŁUSZCZEM ?
Udowodniono, że
jedzenie określonego rodzaju tłuszczów sprzyja powstawaniu kamieni
żółciowy
Nie jest do końca
pewne, czy ograniczenie spożycia tłustych potraw rzeczywiście
zmniejsza częstość występowania ataków kolki kamicznej.
Jedna z
popularnych teorii głosi, że tłuste pokarmy zwiększają
wydzielanie hormonu, cholecystokininy, który powoduje kurcze
pęcherzyka żółciowego. Nowe badania dowiodły, że kamienie
wydalane są z pęcherzyka do dróg żółciowych bez żadnego
związku ze spożywanym tłuszczem. Na wydziale Medycznym
Uniwersytetu w Georgetown stwierdzono, że ataki kolki kamicznej
równie często występowały po posiłkach tłustych, jak i bez
tłuszczu. Badanym osobom podawano przez cztery dni śniadania o
różnej zawartości tłuszczu : poniżej 15 g, powyżej 30 g i w
ogóle bez tłuszczu. Przez następną godzinę oceniano co
piętnaście minut kurczliwość pęcherzyka żółciowego za pomocą
badania USG. Nie stwierdzono zależności między większą lub
mniejszą kurczliwością pęcherzyka a ilością spożywanego
tłuszczu. Kurcze występowały równie często po śniadaniu
tłustym, jak i bez tłuszczu. Badacze z Georgetown uznali zatem, że
niskie spożycie tłuszczu nie chroni przed atakiem kolki kamicznej
(choć jest niewątpliwie korzystne z różnych innych powodów).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz