wtorek, 22 listopada 2016

Diety w różnych chorobach - Crohna cz. 1

DIETA W RÓŻNYCH SCHORZENIACH CZ.1
CHOROBA CROHNA


Choroba Crohna jest procesem zapalnym w obrębie jelit. Atakuje głównie dzieci i osoby młode. Przyczyna jest nieznana. Są jednak pewne dowody na możliwość nietolerancji pokarmowych. Badacze brytyjscy ze Szpitala Addenbrokes w Cambridge ogłosił, że przez kilka lat z powodzeniem leczyli czynną chorobę Crohna za pomocą odpowiedniej diety. Najpierw ustalili,jakie pokarmy powodują zaostrzenie objawów choroby, a następnie wykluczyli je z diety pacjentów. Dr John O. Hunter twierdzi, że metoda ta była również skuteczna, co leczenie farmakologiczne i operacyjne, a badania radiologiczne wykazały uderzającą poprawę. Wskaźniki stanu zapalnego również ulegały normalizacji.
Badania przeprowadzone w Szkole Medycznej Ninewsells w Szkocji wykazało, że jedzenie drożdży rzeczywiście zaostrzało objawy choroby Crohna, zaś wyłączenie ich z diety powodowało dość szybką poprawę. Najczęstsze zaostrzenia występowały u osób, które miały ponadto cechy uczulenia na drożdże (drożdże są obecne w codziennym spożywanym chlebie). Uważa się też, że nadmierne spożywanie cukru i tłuszczów zwierzęcych oraz olejów roślinnych, zawierających omega -6 kwasy tłuszczowe, może mieć związek z zaostrzeniem tej choroby. Natomiast jedzenie tłustych ryb wydaje się być korzystne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz