DIETA
W RÓŻNYCH SCHORZENIACH CZ.1
CHOROBA CROHNA
Choroba Crohna
jest procesem zapalnym w obrębie jelit. Atakuje głównie dzieci i
osoby młode. Przyczyna jest nieznana. Są jednak pewne dowody na
możliwość nietolerancji pokarmowych. Badacze brytyjscy ze Szpitala
Addenbrokes w Cambridge ogłosił, że przez kilka lat z powodzeniem
leczyli czynną chorobę Crohna za pomocą odpowiedniej diety.
Najpierw ustalili,jakie pokarmy powodują zaostrzenie objawów
choroby, a następnie wykluczyli je z diety pacjentów. Dr John O.
Hunter twierdzi, że metoda ta była również skuteczna, co leczenie
farmakologiczne i operacyjne, a badania radiologiczne wykazały
uderzającą poprawę. Wskaźniki stanu zapalnego również ulegały
normalizacji.
Badania
przeprowadzone w Szkole Medycznej Ninewsells w Szkocji wykazało, że
jedzenie drożdży rzeczywiście
zaostrzało objawy choroby Crohna, zaś wyłączenie ich z diety
powodowało dość szybką poprawę. Najczęstsze zaostrzenia
występowały u osób, które miały ponadto cechy uczulenia na
drożdże (drożdże są obecne w codziennym spożywanym chlebie).
Uważa się też, że nadmierne spożywanie cukru i tłuszczów
zwierzęcych oraz olejów roślinnych, zawierających omega -6 kwasy
tłuszczowe, może mieć związek z zaostrzeniem tej choroby.
Natomiast jedzenie tłustych ryb wydaje się być korzystne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz