INNE NOWOTWORY
CZY DIETA MOŻE
ZAPOBIEGAĆ RAKOWI SKÓRY ?
Wyjątkowo złośliwy rak skóry
(czerniak, melanoma)niemal zdwoił częstość występowania na
przestrzeni ostatnich lat. Najlepszym zaleceniem dietetycznym dla
uniknięcia zachorowania jest zrezygnowanie z tłuszczów roślinnych,
zawierających omega – 6 nienasycone kwasy tłuszczowe.
Oznacza to rezygnację z oleju
kukurydzianego, krokoszowego (saflorowego) i słonecznikowego.
Nadmiar kwasów tłuszczowych typu omega – 6 i brak kwasów typu
omega – 3 w komórkach prowadzi do niekorzystnych przemian.
U myszy nadmiar kwasów tłuszczowych
typu omega – 6 prowadzi do nasilenia występowania raka skóry.
Ostatnie badania wykazały, że pacjenci z tą chorobą spożywali
szczególnie dużo olejów roślinnych, zawierających kwasy
tłuszczowe typu omega – 6.
Dr James Duke zaleca utrzymanie
właściwych proporcji kwasów tłuszczowych w diecie. „Jedz ryby
co najmniej dwa razy w tygodniu i unikaj kwasu linolowego z olejów
roślinnych”. Oliwa zawiera korzystne kwasy tłuszczowe. W 1989
roku na międzynarodowej konferencji poświęconej czerniakowi
ogłoszono, że jedzenie masła, ale z jednoczesna przewagą w diecie
kwasów tłuszczowych typu omega – 3 w stosunku do omegi – 6,
jest bezpieczniejsze niż jedzenie tylko dużych ilości kwasów
omega – 6. Także spożywanie antyoksydantów (przeciwutleniaczy)
zawartych w warzywach i owocach zwalcza szkodliwy wpływ
niekorzystnych kwasów tłuszczowych.
Dodanie witaminy C do wody, które piją
myszy z czerniakiem złośliwym, hamuje wzrost guza, jego rozmiar i
zdolność rozsiewu oraz przedłuża czas przeżycia chorej myszy. Dr
Herbert Pierson, specjalista w dziedzinie wpływu diety na choroby
nowotworowe, uważa, że dla lepszego zabezpieczenia przed
zachorowaniem na czerniaka należy jeść czosnek, siemię lniane,
cebulę i olej z orzechów włoskich.
DIETA A RAK MACICY
Dieta może odgrywać istotną rolę w
powstawaniu raka macicy, jak twierdzą naukowcy ze Szkoły Zdrowia
Publicznego w Birmingham Uniwersytet Alabamy. Porównanie diet kobiet
chorych i zdrowych wykazało, że te, które jadły dużo
beta-karotenu (marchewki, szpinaku, brokułów, melonów i sałaty),
miały tylko 27% skłonności do zachorowania, w porównaniu z
kobietami , które spożywały takie pokarmy rzadziej niż raz w
tygodniu. Jedzenie jogurtu, sera i innych bogatych w wapń potraw
również zmniejszyło w sposób znaczny ryzyko zachorowania na raka
macicy.
Szczególnie w przypadkach raka szyjki
macicy wykazano, że odpowiednia dieta może ograniczyć infekcję
wirusową, która uważana jest za istotny czynnik w powstawaniu w
powstawaniu tego nowotworu – około 80% przypadków raka szyjki
macicy występuje u kobiet z tego typu infekcją.
Dr Charles Butterworth Młodszy z
Uniwersytetu Alabamy w Birmingham badał 464 kobiety zakażone tym
wirusem i stwierdził, że mające niższy poziom kwasu foliowego we
krwi są pięciokrotnie bardziej skłonne do nieprawidłowych
przemian komórkowych, prowadzących do raka szyjki macicy. Według
dr. Butterwortha niedobór kwasu foliowego prowadzi do uszkodzenia
materiału genetycznego komórki, co ułatwia wirusowi wniknięcie do
niej i zainicjowanie szkodliwych przemian. Uważa on, że kwas
foliowy w diecie zapobiega tym niekorzystnym zjawiskom, zatem należy
spożywać np. fasolę, brokuły i wszelkie zielone warzywa. Dieta
taka nie ma niestety żadnego wpływu na już istniejące zmiany
nowotworowe, twierdzi w/w doktor.
Jedzenie pomidorów również wydaje
się mieć korzystne znaczenie, co stwierdzili badacze z
Uniwersytetu Illinois w Chicago: kobiety z najwyższym poziomem
likopenu we krwi miały pięciokrotnie mniejsze ryzyko wystąpienia
stanów przedrakowych szyjki macicy.
DIETA A RAK KRTANI
Rak krtani zazwyczaj atakuje palaczy i
byłych palaczy, a zatem tak samo, jak rak płuc. Zatem zalecenia
dietetyczne w raku krtani są zasadniczo takie same, jak w raku płuc.
Spożywanie pokarmów bogatych w
beta-karoten (marchew, słodkie ziemniaki, zielone warzywa, dynia)
wydaje się być korzystne przede wszystkim u osób, które
zaprzestały palenia dwa-dziesięć lat temu. Tak twierdzi dr
Dorothy Mackerras z Centrum Zdrowia Uniwersytetu Teksańskiego.
Porównując dietę chorych na raka
krtani i zdrowych, dr Mackerras stwierdziła, że mniej podatne na
zachorowania są osoby,które rzuciły palenie dwa do dziesięciu lat
temu i spożywają dużo beta-karotenu. Dr Mackerrs uważa, że
jedzenie pokarmów z beta-karotenem nie zabezpiecza czynnych palaczy
przed rakiem krtani – jedynie tych, którzy zrezygnowali z nałogu.
DIETA A
RAK PROSTATY
Niebezpieczeństwo wystąpienia raka
prostaty może czaić się w zbyt tłustej diecie, przeładowanej
tłuszczem z produktów mlecznych. Dowodzą tego ostatnie badania.
Dla przykładu, Adwentyści Dnia Siódmego, którzy piją dwie
szklanki mleka mleka dziennie, mają dwa razy większe ryzyko raka
prostaty niż pijacy mniej. Trzy szklanki mleka dziennie zwiększają
to ryzyko jeszcze bardziej, podobnie jak jedzenie dużych ilości
sera, jajek i mięsa.
Głównym winowajcą w mleku wydaje się
być tłuszcz. Badacze z Instytutu Roswell Park Memorial w Buffalo
stwierdzili, że istnieje zależność między zachorowaniem na raka
prostaty a spożywaniem pełnego (a nie chudego) mleka. Wypijanie
ponad dwóch szklanek pełnego mleka dziennie zwiększało w tym
badaniu ryzyko raka prostaty dwuipółkrotnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz