JAK ŻYWNOŚĆ WPŁYWA NA CUKRZYCĘ
Dlaczego jedni chorują na cukrzycę, a
inni nie? Do końca nie wiadomo. Obecnie uważa się, że skłonność
do cukrzycy jest wrodzona, a chorobę wywołują czynniki
środowiskowe. Może do nich należeć także nieodpowiednie
odżywienie. Dieta i cukrzyca były zawsze nierozerwalnie ze sobą
złączone, co nie powinno stanowić zaskoczenia, gdyż cukrzyca jest
zaburzeniem czynności trzustki.
Trzustka jest gruczołem produkującym
insulinę. Najpierw w żołądku następuje redukcja węglowodanów
do cukrów prostych, głównie glukozy, potem wchłaniane są one do
krwiobiegu.
Insulina odpowiada za transport glukozy
do komórek, zwłaszcza mięśni i za zachodzące w nich przemiany
energetyczne. Tak więc teoria, że spożywanie nadmiernej ilości
cukru powoduje cukrzycę, nie mogła się długo utrzymać: przy
normalnej produkcji insuliny nadmiar cukru zostaje przetworzony.
Przyczyny cukrzycy są dużo bardziej złożone i nadal bardzo
tajemnicze, ale na ogół choroba ta nie występuje nagle;
najczęściej trwa kilka lat.
(Oznacza to, że jawną klinicznie cukrzyce poprzedzają wcześniej
zaburzenia przemiany cukru).
W tym czasie odpowiednia dieta może mieć bardzo duże znaczenie.
CZY MLEKO
MOŻE DOPROWADZIĆ DO CUKRZYCY MŁODZIEŃCZEJ ?
Niektórzy
naukowcy skłaniają się ku teorii, że w powstawaniu
cukrzycy
typy 1
może
mieć znaczenie alergia na pokarmy mleczne i uważają, że należy
raczej unikać podawania małym dzieciom krowiego mleka w pierwszym
roku życia. Naukowcy odkryli istnienie przeciwciał na białko
mleczne u 100% dzieci z
cukrzycą typu 1.
Uważają
oni,że białko mleczne może wywoływać prowadzące do cukrzycy
reakcje alergiczne. Z badań przeprowadzonych w szpitalu dziecięcym
w Helsinkach wynika, że dzieci które, zbyt szybko przestawiono z
karmienia piersią na mleko krowie, maja wyższe ryzyko zachorowania
na cukrzycę w późniejszych latach.
Badacze z Instytutu Karolińskiego w Sztokholmie sugerują, że w
zachorowaniu na cukrzycę młodzieńcza może mieć udział
spożywanie gliadyny, białka glutenowego zbóż, oraz nitrozamin z
wędzonego mięsa. Uważają że obie te substancje mogą w jakiś
sposób powodować uszkodzenie komórek beta trzustki.
( Wszystkie zebrane dotychczas informacje sugerują jednak, że na
ujawnienie się tych skłonności mają wpływ czynniki środowiskowe:
tryb życia, wysiłek, dieta).
JAK UNIKNĄĆ PODSTĘPNYCH ATAKÓW CUKRZYCY
Cukrzyca
typu 2
może objawić się zupełnie niespodziewanie, bez jakichkolwiek
zwiastunów. Wiadomo jednak, że osoby otyłe mają większe
prawdopodobieństwo zachorowania, zatem odchudzanie się jest jakimś
przeciwdziałaniem. Innym sygnałem, mogącym zapowiadać wystąpienie
cukrzycy, jest oporność na insulinę, występująca nawet kilka lat
wcześniej niż pierwsze objawy cukrzycy. Stwierdzono to w
specjalnych badaniach naukowych
( oceny oporności na insulinę nie wykonuje się powszechnie).
Wiadomo natomiast, że doprowadzić może do tego stałe
utrzymywaniem się we krwi podwyższonego poziomu cukru. Pobudza się
trzustkę do ciągłej produkcji insuliny; w końcu tkanki zaczynają
być na nią oporne. Zatem sposób odżywiania może mieć tu niemałe
znaczenie.
RYBY POMOCNE W ZAPOBIEGANIU CUKRZYCY
Jedzenie
ryb może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na
cukrzycę typu 2.
Stwierdzili
holenderscy naukowcy z Instytutu Zdrowia Publicznego i Ochrony
Środowiska. W ich badaniach wśród 175 starszych kobiet i mężczyzn
tylko 25% osób jedzących regularnie ryby mało zaburzenia
tolerancji glukozy, w porównaniu z 45 % w grupie nie jedzących ryb.
Badacze wnioskują, że tłuszcz rybi może w jakimś stopniu
zapobiegać zaburzeniom przemiany węglowodanów i występowaniu
cukrzycy typu 2.
Ostrzegają jednak,
że osoby, które już chorują na cukrzycę, nie powinni przyjmować
kapsułek z tranem bez kontroli lekarza, gdyż może to w niektórych
przypadkach spowodować zaburzenia przemiany cukru.
TŁUSZCZ NIEPRZYJAZNY DLA INSULINY
Ogranicz spożycie tłuszczu zwierzęcego. Może on przyspieszyć
występowanie cukrzycy. Badania przeprowadzone w Centrum Nauk
Medycznych w Kolorado wykazały, że spożywanie dodatkowo 40 g
tłuszczu dziennie (tyle co w hamburgerze i porcji frytek) potraja
ryzyko wystąpienia cukrzycy ! Nadmiar tłuszczu, zwłaszcza
zwierzęcego, w diecie wydaje się upośledzać skuteczność
działania insuliny. Badacze z uniwersytetu w Sydney, w Austrii,
badali laboratoryjnie oporność na insulinę komórek mięśniowych
zdrowych osób. Im więcej tłuszczów nasyconych zawierały komórki,
tym bardziej były oporne na insulinę. Zawartość nienasyconych
kwasów tłuszczowych wpływa korzystnie, wręcz zwiększając
skuteczność insuliny w badanej tkance. Podobne wyniki uzyskano w
badaniach na zwierzętach.
Inne badanie, na na Uniwersytecie Stanowym Luizjany, wykazało, że
spożycie tłuszczu zwierzęcego zmniejszyło skuteczność insuliny
– i to nie tylko u osób otyłych.
TU TAKŻE TERAPIA CEBULOWA
Jedzmy cebulę. Zajmuje ona od bardzo dawna uznane miejsce wśród
tradycyjnych metod medycyny ludowej stosowanych w cukrzycy. Badania
potwierdziły fakt, że posiada ona pewne zdolności obniżania
poziomu cukru we krwi. Naukowcy indyjscy podawali badanym osobom
cebulę (25-200 g) i potwierdzili, że istnieje zależność między
ilością spożytej cebuli a poziomem cukru we krwi. Nie było
różnicy w działaniu cebuli surowej i gotowanej. Badacze uważają,
że cebula może działać na przemianę glukozy albo na uwalnianie
insuliny lub też zapobiega zbyt szybkiemu rozkładowi insuliny.
Najprawdopodobniej aktywnym składnikiem są tu dwusiarczek allilu i
allicyna. Wpływ cebuli na poziom cukru we krwi badano już w 1923,
zaś w 1960 roku wyizolowano substancję czynne i stwierdzono, że
mają one pewne podobieństwo do leku przeciwcukrzycowego,
tolbutamidu. Lek ten pobudza produkcje insuliny.
BROKUŁY ICH DZIAŁANIE W CUKRZYCY
Jedzmy brokuły. Jest to znakomite źródło chromu, pierwiastka
śladowego, który wydaje się mieć wpływ na poziom cukru we krwi.
Może to być pomocne w cukrzycy typu
2, i to nie tylko w jej zapobieganiu, ale także w już
istniejącej chorobie. Wydaje się, że odpowiednie spożycie chromu
pozwala na lepsze kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Badania nad
takimi zależnościami prowadzono w Ośrodku Badań nad Żywnością
i Żywieniem, Beltsville, Maryland. Dowiedziono, że część
przypadków cukrzycy typu 2
jest spowodowana niedoborem chromu w diecie, co poparto wynikami
czternastu badań wykonywanych w latach osiemdziesiątych. Chrom
najprawdopodobniej zwiększa skuteczność insuliny. W badaniach
laboratoryjnych stwierdzono, że przylega on do insulin, która staje
się wówczas wielokrotnie bardziej aktywna w swym wpływie na
przemianę glukozy.
Pokarmy bogate w chrom to orzechy, ostrygi, grzyby, ziarna, pszenica,
piwo, wino, rabarbar, drożdże i brokuły.
MOC CURRY
Nie zapomnij o działaniu nasion kozieradki, jednego z głównych
składników przyprawy curry. Kozieradka używana jest od bardzo
dawna jako lek ludowy na Środkowym Wschodzie i Indiach.
Obecnie zasadność jej stosowana w leczeniu cukrzycy doczekała się
naukowego sprawdzenia. Inni badacze izraelscy z Uniwersytetu Hebrew
w Jerozolimie, wyodrębnili składnik aktywny z nasion kozieradki,
galaretowatą masę włóknistą, galaktomannan.
PRZYPRAWIAJ CYNAMONEM
Najprawdopodobniej coś więcej niż smak skłania nasz organizm ku
przyprawom takim, jak cynamon i goździki. Możliwe, że jest to
podświadome stosowanie w połączeniu ze słodyczami substancji
mających zdolność obniżania poziomu cukru we krwi. W badaniach
laboratoryjnych zmierzono aktywność insuliny w obecności różnych
składników pokarmowych. Stwierdzono, że trzykrotny wzrost
aktywności insuliny powodowała obecność cynamonu, goździków,
kurkumy i liści laurowych. Najsilniej działał cynamon.
FASOLA I
NIE TYLKO
Korzystne jest spożywanie pokarmów wysoko-włóknistych, takich jak
rośliny strączkowe. Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu
Kentucky, uważają, że pokarmy te, obniżają poziom cholesterolu,
są także bardzo wskazane w diecie cukrzycowej. Dla potwierdzenia
tego poglądu przeanalizowano ponad pięćdziesiąt badań naukowych.
Dieta wysoko-włóknista ma pomagać wielu pacjentom w osiągnięciu
zmniejszenia dawek insuliny i innych leków przeciwcukrzycowych.
CO JEST GORSZE MARCHEW CZY SŁODYCZE?
Należy jeść pokarmy, które nie powodują nagłych zwyżek poziomu
cukru we krwi. Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego
oraz Toronto, przebadali szereg pokarmów i uszeregowali je wedle
zdolności powodowania wzrostu poziomu cukru we krwi. Co ciekawe,
największe skoki poziomu cukru powodują nie lody i cukierki, ale
marchewka, ziemniaki i różnego rodzaju przetwory! Podważa to
dotychczas panujące poglądy o bezpiecznym stosowaniu niektórych
pokarmów w cukrzycy.
POKARMY POWODUJĄCE WZROST POZIOMU CUKRU WE KRWI
Oto tzw. wskaźnik glikemiczny, czyli wpływ poszczególnych pokarmów
na poziom cukru we krwi. Im wyższy procent, tym większa zdolność
danego pokarmu do podnoszenia poziomu cukru.
100
% glukoza,
80
– 90% płatki kukurydziane, marchewka, rzepa, ziemniaki puree z
proszku, miód,
70
- 90 % chleb ( z pełnego przemiału), ryż,(biały), proso,
fasola Jaś, młode ziemniaki,
60
– 69 % chleb biały,brązowy ryż, musli, biszkopty, buraki,
banany, rodzynki, batoniki Mars,
50
– 59 % kasza gryczana,spaghetti, kukurydza, All-Bran, biskwity z
płatków owsianych, groszek,
ziemniaki
słodkie, chipsy ziemniaczane,
40
– 49 % mąka owsiana, fasola, groch, pomarańcze i sok
pomarańczowy,
30
– 39 % ciecierzyca, fasolka chańska, fasola czarne oczko, jabłka,
lody, mleko tłuste i chude, jogurt, zupa pomidorowa,
20
– 29 % soczewica, fruktoza,
10
– 19 % soja,orzeszki ziemne.
Wielu badaczy podkreśla, że nawet ludzie nie chorujący na cukrzycę
odnoszą korzyści ze spożywania pokarmów ulokowanych na dole
listy. Po pierwsze, pomaga to utrzymać w miarę stały poziom cukru
we krwi, co zapobiega powstaniu insulino-oporności. Po drugie;
badania wykazały, że podwyższone poziomy insuliny mogą mieć
jakiś wpływ na zwiększenie ryzyka chorób nowotworowych.
CO CUKRZYCY
JEŚĆ POWINNI , A CO JEDZĄ
Oto przykładowy schemat diety przeciwcukrzycowej, zalecanej przez
wielu naukowców amerykańskich i brytyjskich:
50 – 60 % kalorii należy spożywać w postaci węglowodanów,
poniżej 30 % w postaci tłuszczu
( w tym mniej niż 10 % tłuszczu nienasyconego). Należy jeść
30 – 40 % g „włókien” dziennie.
Z badań wynikło że jedynie 3% pacjentów stosowało się do tych
zaleceń. Badacze uważają, że większość pacjentów z cukrzycą
powinna otrzymywać dużo bardziej szczegółowe zalecenia
dietetyczne.
DODAJ DO DIETY WITAMINY
Lekarze zalecają osobom z cukrzycą spożywanie pokarmów bogatych w
przeciwutleniacze,takie jak witamina E, C i beta – karoten. Wynika
to z większej skłonności do zmian zakrzepowych – zatorowych u
osób chorych na cukrzycę. Ryzyko chorób serca jest u nich
dwukrotnie większe, dlatego tak ważne jest, jak twierdzą lekarze
zapobieganie szkodliwym przemianom cholesterolu LDL. Większość
skłonność cholesterolu LDL do oksydacji spowodowana jest
prawdopodobnie wyższym poziomem cukru we krwi i większym
uwalnianiem wolnych rodników w jego przemianach.
Z powyższych wskazań wynika, że dieta przeciwcukrzycowa jest
bardzo podobna do zalecanej w zapobieganiu chorobom serca.
Opisałem przykłady z różnych stron świata, wykazując że
cukrzyca to nie tylko choroba trapiąca nas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz