A B C - CUKRZYCY
Jest to najczęściej występująca
choroba układu wydzielania wewnętrznego. Przyczyną schorzenia są
zaburzenia przemian metabolicznych w organizmie, spowodowane albo
upośledzeniem wydzielania insuliny przez trzustkę -
cukrzyca typu 1, zwana cukrzycą insulinozależną lub
cukrzycą młodzieńczą albo
zmniejszeniem wrażliwości tkanek na działanie insuliny –
cukrzyca typu 2, zwana
cukrzycą insulinoniezależną lub cukrzyca dorosłych. Prawie 90%
diabetyków cierpi na cukrzycę typu 2. W tym rodzaju cukrzycy poziom
insuliny może być prawidłowy lub wysoki- organizm nie jest
natomiast wrażliwy na jej działanie.
A powikłania spowodowane cukrzycą,
zarówno te bezpośrednie, jak i odległe w czasie, wymagają takiej
samej troski, jak sama choroba. Najważniejsza jest stała, codzienna
kontrola poziomu cukru we krwi. Pozwala ona zapobiegać hipoglikemii
, czyli nadmiernemu obniżeniu poziomu cukru we krwi.
Hiperglikemia,
czyli podwyższony poziom cukru we krwi, może prowadzić do kwasicy
ketonowej, czyli nadmiernego zakwaszenia krwi przez gromadzące się
w niej szkodliwe produkty metabolizmu tłuszczów, tzw. ciała
ketonowe.
Kwasica ketonowa może występować w cukrzycy typu 1,
jeżeli stosowane są zbyt małe dawki insuliny, a w organizmie nie
ma dostatecznych zasobów energii. Przyczyną kwasicy ketonowej może
być nagły stres fizyczny spowodowany chorobą czy wypadkiem –
każda choroba powoduje zwiększenie zapotrzebowania organizmu na
insulinę, niezbędną do przekształcenia glukozy w energię
potrzebną do zwalczenia choroby.
Diabetycy
powinni być szczególnie uczuleni na wszystkie objawy
kwasicy ketonowej
: nudności, nadmierne pragnienie, częste oddawanie moczu,
osłabienie, bóle brzucha oraz nagłe przyspieszenie i pogłębienie
oddechów.
Niezbędna jest wtedy natychmiastowa iniekcja oraz dożylne
podawanie roztworu soli ( aby uzupełnić płyny ustrojowe), kwasica
bowiem może spowodować śpiączkę, a nawet śmierć.
Groźne
są także powikłania będące skutkiem wieloletniej cukrzycy
– uszkodzenie gałki ocznej, układu nerwowego, nerek, układu
sercowo – naczyniowego czy systemu odpornościowego.
Drobne
skaleczenia i otarcia u cukrzyków goją się powoli, często
występują u nich infekcje dziąseł, jamy ustnej (pleśniawki),
zaburzenia oddawania moczu i grzybicze zakażenia drożdżakami.
Po
około 10 latach od momentu rozpoznania choroby prawie połowa
diabetyków cierpi na chorobę zwaną
retinopatią
cukrzycową.
Spowodowane cukrzycą zmiany w naczyniach krwionośnych
doprowadzających krew do siatkówki oka są przyczyną zaburzeń
widzenia, a nawet utraty wzroku.
Prawie wszyscy chorujący na cukrzycę co najmniej 30 lat są
narażeni na uszkodzenie siatkówki. U cukrzyków jest także większe
ryzyko powstania
zaćmy i jaskry.
Diabetycy
w większym stopniu są narażeni na choroby serca i układu
krążenia, takie jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca tętnic,
zawal mięśnia sercowego i udar mózgu.
Wywołane
cukrzycą upośledzenie krążenia krwi powoduje, że cukrzycy są
bardziej podatni na owrzodzenia
skóry,
infekcje
zgorzelinowe i kurcze mięśni.
Uszkodzenie naczyń krwionośnych nerek może u cukrzyków prowadzić
do niewydolności tego narządu.
Bardzo wielu diabetyków cierpi na chorobę okładu nerwowego zwanego
neuropatią cukrzycową, w której dochodzi do stopniowego
uszkodzenia układu nerwowego. Choroba pojawi się dość wcześnie w
obu typach cukrzycy i powoduje
zmiany tak w nerwach czuciowych, jak i ruchowych.
W efekcie tych zmian cukrzycy maja różnego
rodzaje bóle, niektórzy tracą czucie, mają opóźniony czas
reakcji, odczuwają drętwienie i mrowienie nóg, mają zaburzenia
krążenia obwodowego, a u mężczyzn pojawia się impotencja.
PRZYCZYNY POWSTANIA
CUKRZYCY
Cukrzyca typu 1 – jest to
całkowite lub częściowe upośledzenie produkcji insuliny przez
trzustkę. Brak lub niedobór insuliny powoduje, że organizm nie
może wykorzystywać glukozy jako źródła energii, próbuje więc
produkować energię, spalając tłuszcz i białka.
Ten typ cukrzycy rozwija się szybko i najczęściej u osób poniżej
30 roku życia. Badania wykazały, że istnieje dziedziczenie
predyspozycje do rozwoju cukrzycy typu 1 , której pierwotną
przyczyną jest infekcja wirusowa.
Cukrzyca typu
2 - to choroba występująca u ludzi powyżej 40 roku życia,
a wszystkie badania wskazują na ścisły jej związek z otyłością.
Poziom insuliny we krwi u osób z cukrzyca typu 2 jest normalny lub
podwyższony, jednak organizm chorych nie wykorzystuje insuliny.
Nadmierna produkcja insuliny jest spowodowana brakiem wrażliwości
tkanek, głównie mięśni, na ten hormon. W związku z powyższym
trzustka produkuje go coraz więcej, aby umożliwić wykorzystywanie
glukozy. Ale z czasem możliwości trzustki ulegają wyczerpaniu –
i produkcja insuliny maleje. Pierwotna przyczyną tego typu cukrzycy
jest jednak utrata przez tkanki wrażliwości na hormon, a nie
zaburzenia w sekrecji insuliny.
DIAGNOSTYKA I BADANIA
Wykrycie obecności cukru w moczu sygnalizuje lekarzowi konieczność
wykonania dalszych badań w kierunku cukrzycy. Następnym krokiem
jest jest badanie poziomu glukozy we krwi rano, na czczo. Jeżeli
trzustka nie produkuje insuliny (cukrzyca typu 1) lub jeśli tkanki
nie są wrażliwe na działanie hormonu ( cukrzyca typu 2 ) - poziom
cukru we krwi jest podwyższony. Dodatkowe badania w celu rozpoznania
cukrzycy to wykonanie tzw. krzywej cukrowej, gdy poziom cukru we krwi
jest badany na czczo, a następnie po spożyciu bardzo słodkiego
napoju zawierającego glukozę.
LECZENIE
Leczenie obu form cukrzycy wymaga wyrównania poziomu insuliny w
organizmie, stosowania odpowiedniej diety i aktywności fizycznej.
Zwracanie szczególnej uwagi na to, co jemy, zmniejszenie lub
całkowicie zapobieganie wahaniom poziomu glukozy we krwi.
MEDYCYNA KONWENCJONALNA
W leczeniu cukrzycy
typu 1 stosowane są iniekcje insuliny, zgodnie ze
wskazówkami lekarza raz lub 2 razy dziennie, co pozwala organizmowi
wykorzystać glukozę z krwi jako źródło energii.
Insulina jest białkiem i ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym –
dlatego nie może być stosowana do ustnie. Musi być podawana w
formie iniekcji w ściśle ustalonych odstępach czasu. Większość
stosowanych obecnie insulin to preparaty hormonu otrzymywane
syntetycznie, chociaż ciągle są w użytku insuliny pochodzenia
zwierzęcego. Preparaty insuliny mogą być krótko działające (
efekt pojawia się po 30 – 40 minutach i utrzymuje się przez 6
godzin), długo działające (efekt pojawi się po 6- 8 godzinach i
utrzymuje się do 32 godzin) oraz pośredni ( efekt pojawi się po 2
– 4 godzinach i utrzymuje się do 24 godzin). O stosowaniu
odpowiedniego preparatu decymuje lekarz.
W niektórych przypadkach cukrzycy
typu 2 zastosowanie odpowiedniej diety i ćwiczeń
fizycznych umożliwia kontrolę poziomu cukru we krwi. Ale często
niezbędne jest przyjmowanie leków – insuliny lub doustnych
preparatów.
DIETA, JAK STOSUJEMY
Odpowiednia dieta ma podstawowe znaczenie wleczeniu obu form
cukrzycy. W cukrzycy typu 1 czas
podawania insuliny jest dostosowany do stylu życia i diety. Kiedy
i ile jemy jest tak ważne jak to, co jemy. Zwykle lekarze zalecają
: 3 podstawowe, ale niewielkie posiłki w ciągu dnia i
dodatkowo 3 – 4 małe posiłki, co pozwala zachować równowagę
między poziomem insuliny i glukozy we krwi.
W diecie 50 – 60 kalorii powinno pochodzić z węglowodanów
złożonych, powoli uwalniających glukozę do krwi, 20 – 30 %
kalorii powinno pochodzić z białka, a 20 -30 % z tłuszczu.
Proporcje między węglowodanami, białkami i tłuszczami w diecie
osób chorych na cukrzycę
typu 2 powinny być zbliżone, ale otyli diabetycy powinni
zmniejszyć zawartość tłuszczów, a zwiększyć węglowodanów
złożonych i włókien pokarmowych. Ponieważ zwykle leczenie
cukrzycy typu 2 nie wymaga regularnego stosowania insuliny, nie jest
konieczna szczególna dbałość o regularne spożywanie posiłków.
WYSIŁEK FIZYCZNY
Regularny, umiarkowany wysiłek fizyczny odgrywa bardzo ważną rolę
w leczeniu cukrzycy. Osobom otyłym ułatwia pozbycie się nadwagi,
poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, działa relaksująco.
W cukrzycy typu 1 na 30 minut przed przystąpieniem do ćwiczeń
należy spożyć niewielki posiłek zawierający węglowodany i
przygotować coś do zjedzenia lub wypicia na wypadek wystąpienia
hipoglikemii.
Zawsze trzeba pamiętać, że sam wysiłek może spowodować
obniżenie poziomu glukozy we krwi.
W każdym rodzaju cukrzycy przed rozpoczęciem ćwiczeń należy
zasięgnąć porady lekarza co do charakteru i intensywności
wysiłku.
INFORMACJA O CUKRZYCY
Cukrzycy powinni zawsze mieć przy sobie informację o tym, że są
chorzy. Może to być bransoletka lub karteczka z informacją. Jest
to bardzo ważne w przypadku nagłej hipoglikemii, wypadku lub innych
sytuacjach wymagających pomocy lekarskiej. Nagła hipoglikemia
powoduje, że chory nie jest w stanie udzielić informacji, a często
jego zachowanie wydaje się innym wywołane nadmiernym spożyciem
alkoholu. Bez szybkiej pomocy może dojść do drgawek lub śpiączki.
Natomiast w sytuacji nagłego zachorowania lub wypadku konieczne
może być szybkie wyrównanie poziomu cukru we krwi prze personel
medyczny udzielający pierwszej pomocy, a do tego niezbędna jest
informacja o cukrzycy.
METODY
ALTERNATYWNE
Niewłaściwie leczona cukrzyca może zagrażać życiu, dlatego
wszelkie możliwe kuracje alternatywne należy przedyskutować z
lekarzem. W niektórych metodach alternatywnych proponuje się różne
warianty diety przeciwcukrzycowej, w innych kładzie się nacisk na
stosowanie preparatów witaminowych i mineralnych, zaleca zioła w
celu przywróceniu normalnego poziomu cukru we krwi albo leczy wtórne
objawy. Do obniżenia poziomu glukozy we krwi mogą się przyczynić
metody redukujące stres.
AKUPUNKTURA
Stymulacja pewnych punktów może złagodzić ból występujący przy
neuropatii cukrzycowej, pobudzić układ odpornościowy i
zminimalizować powikłania ze strony układu krążenia.
MEDYCYNA
PSYCHOSOMATYCZNA
Każda metoda obniżająca poziom stresu, biofeedback, medytacja,
hipnoterapia czy inne techniki relaksacji, po, zachorowalność możne
zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę.
ODŻYWIANIE , WITAMINY I
MINERAŁY
Niektórzy lekarze utrzymują, iż cukrzyca to zaburzenie wynikające
z zachodniego stylu życia; wskazują oni, że kiedy przedstawiciele
innych kultur rezygnują z rodzimej diety na rzecz produktów
rafinowanych i przetwarzanych, zachorowalność na cukrzycę rośnie.
Dieta bogata w węglowodany i błonnik roślinny stanowi alternatywę
dla konwencjonalnego programu dietetycznego dla diabetyków.
PODSTAWOWE
ZAŁOŻENIA DIETY
Jadać 70- 75 % węglowodanów złożonych, 15-20% białek i tylko 5
-10 % tłuszczów. Taki sposób odżywiania się pobudza zdolność
insuliny do promowania glukozy jako źródła energii, poprawia
poziom cholesterolu, redukuje występowanie hiper – i hipoglikemii
i pomaga zrzucić nadwagę przy cukrzycy typu 2.
Zmodyfikowana wersja takiej diety jeszcze bardziej ogranicza ilość
jedzonych produktów, ale zezwala na większą ilość węglowodanów
złożonych. Badania wykazały, że dieta bogata w węglowodany
złożone i błonnik może zredukować zapotrzebowanie na insulinę
przy cukrzycy typu 1
o 30-40 %, a przy cukrzycy typu 2 o 75 -100 %.
Diabetycy powinni unikać cukru, gdyż może on obniżyć w
organizmie tolerancję glukozy i pogorszyć zaburzenia krążenia.
Diabetycy podkreślają też, że ważne jest spożywanie pewnych
produktów, witamin i składników mineralnych.
Preparaty chromu
mogą się okazać pomocne przy cukrzycy. Chrom nie tylko
obniża poziom glukozy we krwi i poprawia tolerancję tego związku,
ale obniża też stężenie insuliny i pomaga zmniejszyć poziom
cholesterolu we krwi.
Inozytol, składnik
witaminy B complex, pomaga, jak wykazano, zapobiega występującej
przy cukrzycy neuropatii obwodowej, zmniejszając drętwienie i
mrowienie dłoni i stóp. Jednak związek ten może zmieniać poziom
glukozy we krwi, preparat należy więc stosować po konsultacji z
lekarzem.
Biotyna, zwana tez witaminą H,
może poprawić przy cukrzycy metabolizm glukozy.
Witamina B6
może pomóc zredukować ostrość neuropatii cukrzycowej i
zredukował zapotrzebowanie na insulinę przy
cukrzycy typu 2.
Witamina B 12 może pomóc w leczeniu
neuropatii cukrzycowej; iniekcje okazują się niekiedy
skuteczniejsze niż doustne zażywanie preparatu.
Diabetycy potrzebują czasem preparatów
witaminy C dla zrekompensowania niskiego poziomu
insuliny we krwi (hormon ten pomaga w normalnych warunkach komórkom
absorbować witaminę C ). Witamina ta pomaga zachować zdrowy poziom
cholesterolu, zwalczyć infekcje (poprzez wspieranie układu
immunologicznego) i zapobiega zaćmie. Wprawdzie niektórzy zalecają
uzupełnienie diety dawką aż do 1 g witaminy dziennie, powinno się
jednak uzgodnić z lekarzem prowadzącym, czy jest to w danym
przypadku bezpieczne.
Witamina E może pomóc
ograniczyć uszkodzenie układu naczyniowego i obniżyć poziom
cholesterolu.
Mangan ułatwia
metabolizm glukozy; u diabetyków często występuje poważny
niedobór tego pierwiastka. Preparaty manganu mogą pomóc opanować
retinopatię cukrzycową i zredukować możliwość uszkodzenia
układu krążenia.
Cynk może zwiększyć
tolerancję glukozy.
Potas poprawia zdolność
organizmu diabetyka do wykorzystywania insuliny.
Miedź korzystnie wpływa
na układ krążenia.
Piżmak jadalny i groch pomaga
ustabilizować poziom cukru we krwi i dostarczają błonnika.
Cynamon obniża zapotrzebowanie
na insulinę przy cukrzycy typu 2, dodawanie go do potraw w ilości
1/4 łyżeczki na 1 posiłek pomoże uregulować poziom cukru we
krwi.
TERAPIE ZIOŁOWE
Trzeba uzgodnić ze specjalistą, czy zioła będą odpowiednie w
danym przypadku. Pamiętaj: żadne środki ziołowe nie zastąpią
insuliny.
Wywar z liści borówki czarnej
może poziom glukozy we krwi i pomóc zachować zdrowy układ
naczyniowy. Środek ten może tez zapobiec krwotokom z naczyń
krwionośnych oka u osób z retinopatią cukrzycową.
Pewne badania wykazały, że u diabetyków, którzy jedli krakersy ze
sproszkowanego łopianu (Arctium
lappa) po posiłku bogatym w skrobię, rzadziej
występowała hiperglikemia.
Krem z ostrej papryki (Capsicum frutescens)
może złagodzić ból związany z neuropatią obwodową,
forma neuropatii cukrzycowej.
W badaniach klinicznych i doświadczeniach stwierdzono, że diety
nasionami kozieradki (trigonella
foenum-graecum) redukuje
poziom glukozy i insuliny we krwi, obniża jednocześnie poziom
cholesterolu.
Czosnek
(allium sativum) może
obniżyć ciśnienie krwi, jak również poziom cukru i cholesterolu.
Wyciąg
z miłorzębu (Gingko biloba)
stosowano w celu zahamowania degeneracji wzroku u pacjentów, gdyż
podtrzymują odpowiednie ukrwienie siatkówki. Donoszono też o
innych korzystnych działaniach miłorzębu: zmniejszeniu ryzyka
chorób serca, nadciśnienia i nadmiernego poziomu cholesterolu.
Cebula
może uwalniać insulinę, co
pomaga metabolizować glukozę we krwi, obniżając tym samym jej
poziom. Uważa się też, że cebula korzystnie wpływa na układ
krążenia.
DBAJ
O STOPY
Jeżeli chorujesz na cukrzycę,stopy są twoją prawdziwą piętą
Achillesa. Neuropatia cukrzycowa powoduje uszkodzenie nerwów
czuciowych, co prowadzi do osłabienia czucia bólu. Niewielkie
uszkodzenia skóry, np. bąble, mogą zapoczątkować rozwój
infekcji, zanim chory cokolwiek zauważy. Chorzy na cukrzycę powinni
dokładnie oglądać stopy każdego dnia, poszukując czerwonych
plamek, zasinień, bąbli, zadrapań, obrzęków oraz cech zakażenia.
Nie dopuszczaj do nadmiernego wysuszenia skóry stóp, gdyż łatwiej
ona wówczas pęka, narażając cię na infekcję bakteryjną lub
grzybiczą. Paznokcie obcinaj prosto, aby uniknąć ich wrastania.
Noś wygodne obuwie, nigdy nie chodź boso i nie noś sandałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz