SERCE ( CZY DIETA MA WPŁYW ?) cz.II
Regularne jedzenie czosnku może
powstrzymać zarastanie naczyń, a co ważniejsze, nawet odwrócić
ten proces, pomagając je udrożnić. Tak twierdzi kardiolog z
wydziału medycznego Tagore w Indiach, autor nowatorskich badań nad
działaniem czosnku. ( Dlatego przedstawiam takie fakty aby ukazać,
że problemy zdrowotne mają ludzie na całym świecie.) Lekarze z
tego wydziału badali grupę 432 chorych na serce pacjentów, w
większości mających już za sobą ataki serca. Połowa z nich
jadła przez 3 lata 2 do 3 surowych lub gotowanych ząbków czosnku
dziennie. Czosnek wyciskali do soków lub do mleka, przygotowując
„tonik poranny”, jedli gotowany albo miażdżony. Druga połowa
nie jadła czosnku wcale. Po pierwszym roku nie byłą żadnej
różnicy w częstości ataków serca w obu grupach. Jednak w drugim
roku obserwacji częstość zgonów u jedzących czosnek spadła o
50%, a w trzecim roku o 66%! Ataki serca bez skutku śmiertelnego
również były rzadsze : o 60% w drugim i o 60% w trzecim roku
obserwacji. Ponadto u osób jedzących czosnek obniżyło się
ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu we krwi - o około 10%
Osoby te miały także mniej bólów w
klatce piersiowej ( ataków angina pectoris). Nie stwierdzono żadnych wyraźnych korzystnych zmian sercowo – naczyniowych u osób, które czosnku
nie jadły.
Głównym orężem czosnku jest
najpewniej ( podaję za lekarzami) konglomerat antyoksydantów.
Uważa się, że czosnek zawiera ich co
najmniej15. Czosnek gotowany był również skuteczny jak surowy w
powstrzymywaniu ataków serca i zgonów na serce. Czosnek daje także
inne korzyści zdrowotne. Pacjenci zgłaszali zmniejszenie się bólów
stawowych i innych przewlekłych bólów oraz skłonności
astmatycznych; byli bardziej energiczni, zwiększał się ich popęd
płciowy, mieli też większy apetyt. Szczególnie wrażenie czyniło
zmniejszenie się bólów kostni – stawowych u osób ze zmianami
zapalnymi kości i stawów.
Wyłączono spod obserwacji 5% badanych
z powodu niekorzystnych objawów, takich jak piekący mocz,
krwawienie z hemoroidów, wzdęcia i rozdrażnienie. Surowy czosnek
zdecydowanie wyraźniej wywoływał te niekorzystne objawy niż
gotowany.
Na całym świecie
jedzenie czosnku jest wiązane ze zmniejszeniem zachorowań na serce.
Badania przeprowadzone w 1981 roku przez naukowców z Uniwersytetu
Zachodniego Ontario wykazały, że narody, które jedzą więcej
czosnku, wykazują mniejszą zapadalność na choroby serca.
ODKRYJ ORZECHOWE LEKI NASERCOWE
Jedz
kilka orzechów dziennie,jako antidotum na choroby serca. Badania
przeprowadzone na Uniwersytecie Loma Linda, Kalifornia, w których
brało udział 31 208 osób odkryto że orzechy stoi na czele listy
pokarmów zapobiegających atakom serca. Osoby, które pogryzły
sobie orzechy co najmniej 5 razy w tygodniu, miały o około połowę
mniejsze zagrożenie atakiem serca i chorobą wieńcową aniżeli ci,
którzy spożywali orzechy mniej niż 1 raz w tygodniu.
Podjadanie orzechów jedynie raz w tygodniu już wpływało na
zmniejszenie ryzyka choroby serca o około 25%.
Około 32% wszystkich orzechów
stanowiły orzeszki ziemne, 29% - migdały, 16% - orzechy włoskie i
23% - inne gatunki orzechów.
Gdzie tkwi tajemnica ? Orzechy obfitują
w błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak w oliwie ( znanej
ze swego działania chroniącego serce). Orzechy są także pełne
różnego rodzaju antyoksydantów, włącząjąc w to witaminę E,
selen (zwł. orzechy brazylijskie) i kwas elagowy ( orzechy włoskie), które chronią tętnice przed niszczącym działaniem cholesterolu.
Wprawdzie orzechy są bogate w tłuszcz, i to głównie w tłuszcz
korzystny dla naszego organizmu, to jednak nie można ich jeść bez
ograniczeń, zwłaszcza gdy trzeba się odchudzić. Z drugiej strony,
w badaniu wśród osób jedzących dużo orzechów było mniej
przypadków nadwagi, niż wśród nie jedzących.
Z badań wynikło, że skuteczna porcją
wydaje się być ilość 30 – 35 g orzechów dziennie (zależnie od
ciężaru ciała).
EKSPERYMENT WŁOSKI
Co jedzą włoszki – te które maja
ataki serca i te, które ich nie miewają ? Włoscy badacze z
Instituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri w Mediolanie
przeanalizowali sposób odżywiania się 936 starszych kobiet.
Stwierdzili, że kobiety które jadły więcej marchwi i świeżych
owoców, miały o 60% mniejsze zagrożenie atakami serca. U
jedzących duże ilości zielonych warzyw i ryb ryzyko było niższe
o 40%. Umiarkowane spożywanie alkoholu także zmniejszyło je o 30%,
jednak nadmierne picie zwiększyło je o 20%. Kobiety z wyższym
stopniem zagrożenia jadły więcej mięsa, zwłaszcza szynki i
salami, masła i tłuszczu w ogóle.
UŻYJ
MOCY WARZYW, BY SERCE BYŁO ZDROWE
Nie żałuj sobie owoców i warzyw.
Może to zmniejszyć niebezpieczeństwo wystąpienia ataku serca,
zarówno po raz pierwszy, jak i kolejny. Nie ulega wątpliwości, że
„zdeklarowani zjadacze” owoców i warzyw mają lepsze tętnice.
Wegetarianie mają niższe wskaźniki występowania chorób serca.
Według badań przeprowadzonych w Harwardzie kobiety, które każdego
dnia jedzą dodatkowo dużą marchewkę albo 130 g słodkich
ziemniaków (lub inne pokarmy bogate w beta-karoten) zmniejszają
swe zagrożenie atakami serca o 33% i udaru o 40-70%.
Spożywanie owoców i warzyw jest także
dobrym zaleceniem dla osób, które już chorują na serce. Jeśli
masz chore serce, jeśli wystąpił już co najmniej jeden atak,
jedzenie owoców i warzyw może uratować cię przed następnym
atakiem. Jest to nawet bardziej skuteczne niż samo wykluczenie z
diety tłustych mięs i przetworów mlecznych. Potwierdziło to
przeprowadzone w Indiach badanie 400 osób chorych na serce. Lekarze
zalecili połowie tej grupy standardową dietę niskotłuszczową,
druga zaś polowa spożywała eksperymentalne posiłki, bogate w
owoce, pełne ziarno, orzechy, warzywa, w tym strączkowe, ryby. W
skład tej diety wchodziły m.in.; owoce gwajawy i papaja, winogrona,
banany, cytrusy, jabłka, szpinak, rzodkiewka, pomidory, korzenie
lotosu, grzyby, cebula, czosnek, nasiona kozieradki, groch i czerwona
fasola.
W przeprowadzonej po roku ocenie w
grupie otrzymującej dietę owocowo – warzywną było o 40% mniej
zaostrzeń chorób serca i 45% mniej zgonów w ogóle ( bez względu
na przyczynę) niż u osób karmionych jedynie dietą niskotłuszczową.
Badacze wnioskują więc, że natychmiastowe przejście po ataku
serca na dietę owocowo-warzywną zwiększa szansę przeżycia.
Uważają, że najlepsze wyniki daje przestawienie dietę
wegetariańską tak szybko, jak to tylko możliwe. W badaniu tym dietę
rozpoczynano nie później niż trzy doby od ataku serca. Również
badacze holenderscy wykazali korzystny wpływ diety wegetariańskiej
na układ sercowo- naczyniowy. Naukowcy uważają, że karoten i inne
przeciwutleniacze z warzyw i owoców powodują, że tętnice są
zdrowe i drożne.
SPRÓBUJ CHRONIĄCEJ SERCE DIETY JAPOŃSKIEJ
Jedz to, co zwykli jeść Japończycy.
Przez lata ich dieta, niskotłuszczowa i z dużą ilością ryb, była
dietą modelową dla zachowania zdrowego serca. Jednak wraz z
najazdem „zachodniego” stylu życia i diety, obfitującej w
tłuste potrawy ( w tym dania gotowe typu fastfood), wskaźniki
zapadalności Japończyków na choroby serca pnie się w górę.
Naukowcy z uniwersytetu w Helsinkach zebrali ostatnio dane o diecie
wieśniaków japońskich, którzy odżywiają się zgodnie z tradycją
swoich przodków. Oto co jedzą wciągu dnia: 675-90 g gotowanego
ryżu, 140-225 g owoców, około 225 g jarzyn, 55 g fasoli, 55 g
mięsa, 85-115 g ryby, 115 ml mleka, jedno jajko ( lub wcale), dwie
łyżeczki cukru, półtorej łyżeczki sosu sojowego. Mężczyźni
piją ponad 425 ml piwa (kobiety jedynie bardzo małe ilości).
Taka jest klasyczna dieta japońska:
niskokaloryczna, niskotłuszczowa, o niskiej zawartości mięsa,
bogata w ryby, owoce, jarzynyny i ryż. Jedyną skazą wtej diecie
jest nadmiar sodu, głównie w sosie sojowym : uważa się, że to
właśnie jest przyczyną wysokiego wskaźnika udarów. Dieta taka
wydaje się być idealna ( pod warunkiem ograniczenia sodu) dla
unikniecia chorób serca.
MIESZKAŃCY KRAJÓW
ŚRÓDZIEMNOMORSKICH MAJĄ ZDROWSZE SERCE
Przyjrzyjmy się diecie miezkańców
krajów śródziemnomorskich -zwłaszcz Grecji, Włochom, Hiszpanii i
południowej Francji. Ludzie Ci umierają na serce o połowę
rzadziej niż Amerykanie. Jak twierdzą naukowcy, dieta ta jest
łatwiejszym sposobem uniknięcia chorób serca niż zalecana przez
oficjalne czynniki zdrowotne dieta niskotłuszczowa. Dieta
śródziemnomorska nie jest wcale uboga w tłuszcze ; faktycznie
mieszkańcy tych krajów jedzą dużo więcej tluszczu niż
Amerykanie. Jest jednak wielka różnica w rodzaju tłuszczów. W
diecie tej ponad 3/4 kalorii dostarczonych przez tluszcz pochodzi z
oliwy, zawierającej jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszczu
„nasycongo”,
zwierzęcego, jest bardzo niewiele. Dla
przykladu, mieszkańcy greckiej wyspy Krety niekiedy piją oliwę
szklankami, zwiększając udział kalorii z tłuszczu do 40%.
Z badania diet siedmiu krajów wynika,
że Kreteńczycy rzadziej chorują i umierają na serce. W ciągu 15
letniej obserwaji tylko 38 z 10 000 Kreteńczyków zmarlo na serce,
podczas gdy wtakiej samej grupie Amerykanów liczba zgonów z tego
powodu wynosilaa 773, co czyni wskaźnik amerykański 20 razy
większym od kreteńskiego. W innych populacjach zamieszkałych nad
Morzem Śródziemnym wskaźnik ten jest również niski.
Wysokotłuszczowa dieta wydaje się więc być niegroźna dla serca,
jeśli zawiera małotłuszczów zwierzęcych i dużo tłuszczów
roslinnych, np.oliwy.
A oto kolejna rewelacja: Najbardziej
entuzjastyczni konsumenci oliwy wśród mieszkańców krajów
śródziemnomorskich rzadziej umierają z powodu raka! Naukowcy
uważają, że to właśnie spożywanie nienasyconych tłuszczów
jako głównego składnika diety jest tym czynnikiem, który oddala
ryzyko zgonu z powodu różnych chorób. Nie należy się więc
dziwić, że oliwa jest niekiedy nazywana „eliksirem młodości”.
POKARMY BOGATE W TŁUSZCZE OCHRANIAJĄCE TĘTNICE
Orzechy laskowe
81% tłuszczów nienasyconych
awokado
80
oliwa z oliwek
72
migdały
71
olej rzepakowy
60
itd....
OLIWA Z
OLIWEK - TŁUSZCZ RATUJĄCY SERCE
Co powoduje, że zawarte w oliwie
tłuszcze nienasycone są tak korzystne dla srca? Chemicznie są
one po prostu korzystne dla tętnic.
Obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, nie zmniejszając
poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. Dodatkowo tłuszcze
nienasycone mają aktywność antyoksydacyjną, chroniącą przed
uszkodzeniami tętnic przez cholesterol LDL. We Włoszech lekarze
stosują oliwę jako lek po ataku serca. Stwierdzili, że przyjmujący
ją pacjenci mają lepsze wyniki badań krwi i są mniej podatni na
kolejne ataki. Według tamtejszych lekarzy, istnieją
„epidemiologiczne” dowody korzystnego działania oliwy na
przestrzeni wieków.
Uwaga: Najlepsza jest zielona
(extra-virgin) oliwa tłoczona na zimno.
WIĘCEJ SERCOWYCH SEKRETÓW
DIETY ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ
Oliwa
nie może uzurpować sobie prawa do wyłączności w zdrowotnym
działaniu na serce ludności śródziemnomorskiej. Ich dieta różni
się od diety amerykańskiej w kilku jeszcze ważnych szczegółach.
Aby ją naśladować, typowy Amerykanin powinien:
podwoić
konsumpcję ryb i owoców morza,
zwiększyć
spożycie warzyw o 66% i owoców o 10%,
jeść 20% więcej
ziaren fasoli,
jeść o 45% mniej
mięsa czerwonego,
jeść o 16% mniej
jajek,
jeść
czterokrotnie więcej oliwy,
jeść o połowę
więcej olejów roślinnych,
jeść o 50% mniej
pełnego mleka, śmietany i masła. CDN.........
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz