OTYŁOŚĆ CHOROBOWA -
ZWYRODNIENIE TŁUSZCZOWE
Granica między otyłością i
chorobliwym stłuszczeniem ciała nie daje się łatwo określić, a
stąd trudna jest do rozpoznania. Skłonność do przybierania
tłuszczu istnieje u u bardzo wielu osób, nie zawsze jednak jest
natury chorobliwej. Jeżeli jednak rozwiną się wreszcie
dolegliwości i cierpienia, które dają się uzasadnić nadmiarem
tłuszczu, słuszna jest rzeczą mówić o chorobliwym otłuszczeniu.
Przyczyny tej anomalii w przemianie
materii są rożne; w pierwszy rzędzie stoi usposobienie
dziedziczone. W pewnych rodzinach otyłość chorobliwa przechodzi z
pokolenia na pokolenie. Najwyraźniejszą jest by skłonność
dziedziczna w tych wypadkach, kiedy przenosi się ona tylko na
pewnych członków rodziny. Wbrew tożsamości życia i warunków
odżywiania się pozostają jedni członkowie stale wysmukli, podczas
gdy inni równocześnie coraz bardziej tyją. Prawdopodobnie u tych
ostatnich istnieje przyrodzona słabość komórek, których siła
nie jest w stanie podołać tak potrzebnym ustrojowi procesom
utleniania, skutkiem czego przyjmowany pokarm nie ulega gruntownemu
spalaniu, lecz zatrzymuje się na stopniu pośrednim. Tym właśnie
jest tłuszcz.
Drugą przyczyną choroby jest nadmiar
przyjmowanego pokarmu przy stosunkowo niewielkim ruchu fizycznym.
Również i nieodpowiednim doborze składników pokarm prowadzi do
otłuszczenia. Jeżeli się zejdą oba te czynniki, jak to się
zdarza zbyt często, to rozwinąć się mogą wprost karykaturalne
pokłady tłuszczu. Zwłaszcza nadmierne spożywanie białka i
węglowodanów -
tych ostatnich pod postacią
ziemniaków, chleba i słodyczy – w związku z obfitym zalewaniem
się piwem, winem i innymi napojami wyskokowymi, może dać wyniki
nie do uwierzenia
Prócz tych podstaw, założonych w
samej konstytucji cielesnej, mogą wpływać na chorobliwą otyłość
i czynniki zewnętrzne, np. obfita utrata krwi po zranieniach, stany
anemiczne (blednica), okres rekonwalescencji po osłabiających
chorobach. Wspólność przyczyn przejawu otyłości tkwi w zubożeniu
osocza krwi co do ilości ciałek czerwonych, wskutek czego zdolność
ciała do procesów utleniania znacznie się obniża.
Na osobliwą uwagę zasługuje związek
otyłości z zaburzeniami w organach płciowych. Tak spostrzegany
jest niemal zawsze u kobiet, znajdujących się w tak zwanym
klimakterycznym okresie
wpadający w oczy przybytek tłuszczu –
i to nawet u tych, które nie miały nigdy uprzednio skłonności do
tuszy. Podobne zjawisko występuje często i po porodach. W wypadkach
całkowitego wygaśnięcia funkcji płciowych np. nieposunięciu
gruczołów płciowych, pojawia się niemal bez wyjątku mocne
otłuszczenie ciała.
Obraz chorobliwej ospałości znany
jest zresztą powszechnie. Ociężałość ruchów, skłonność do
wygodnictwa, krótki oddech, bicie serca przy lada wysiłku – oto
pierwsze znamiona, które sam chory na sobie spostrzega. Na zewnątrz
dokumentuje się ciężka anomalia w przemianie materii, odrębnym
typem przeobrażeń cielesnych. Tłuszcz zazwyczaj nagromadza się
pod skórą masowo przede wszystkim w tych miejscach ciała, gdzie
zwykł się zbierać większymi ilościami i u ludzi zdrowych, a więc
na brzuchu, na łydkach, pośladkach, u kobiet – na piersiach,
dalej wargach, które obwisają workowato, na podbródku, którego
tłuszczowa podściółka znana jest pod nazwą „podwójnego
podbródka”. Ostatecznie ciało przybiera potwornie kulisty
kształt. Odpowiednio do tego wzrasta ciężar ciała zarówno u
dorosłych, jak i u dzieci. Ręka w rękę z tym przebiegiem
postępuje też rozwój tłuszczu na organach wewnętrznych,
zwłaszcza przy sercu. To ostanie jest mocno zagrożone z tego
względu, że sprawa nie kończy się prostym odłożeniu
łuszczu,lecz następuje tłuszczowe zwyrodnienie mięśnia sercowego
(przewlekłe zapalenie mięśnia serowego).
Nie brak też szeregu dolegliwości jak
katar dróg oddechowych i kiszek. Katar żołądka i jelit pozostaje
częściowo w związku z przekarmieniem organizmu, częściowo z
wezbranymi już w jamie brzusznej masami tłuszczu, obciążającego
kiszki – jelita. Często towarzyszą temu zatwardzenia i hemoroidy.
Na ogół otyli są niepodatni na ruch, nieczynni i mało oporni.
Najmniejszy wysiłek już ich nuży i osłabia, najbardziej zaś
niebezpieczne są dla nich choroby gorączkowe, gdyż grozi im
bardziej, niż innym ludziom śmierć od paraliżu serca.
Doświadczenie pokazuje, że opaśli skłonniejsi są też do innych
chorób przemiany materii – do podagry i choroby cukrowej. Prócz
tego narażeni są w późniejszym wieku na niebezpieczeństwo udaru
serca.
Zwalczanie otyłości jest zadaniem
nadzwyczaj trudnym tak dla chorych jak i dla lekarza. Albowiem
cośkolwiek osiągnąć się da tylko drogą uregulowania życia,a ku
temu zwykle nie wystarcza chorym ani cierpliwości ani siły woli.
Główne punkty kuracji odtłuszczającej są to:
wydatny ruch fizyczny w postaci długich
spacerów, możliwe ograniczenie się w przyjmowaniu płynów,
zwłaszcza podczas obiadów, zmniejszenie porcji jedzenia, wreszcie
unikanie potraw, zawierających mąkę, krochmal i cukier. Te właśnie
węglowodany przemieniają się w ciele w tłuszcz wobec czego winna
być ilość ściśle ograniczoną. Natomiast mięso, ryby, ser,chleb
razowy, zielone jarzyna, owoce i sałata są wskazane, gdyż nie
wywołują nadmiaru tłuszczu. Przy zastosowaniu potrzebnego ruchu
należy bardzo uważać na to, on nie pobudził nadmiernego apetytu,
gdyż zaspakajanie go działało by przeciw zamierzonej kuracji
odtłuszczającej. O rodzaju i granicach tej ostatniej winien zresztą
rozstrzygnąć zawsze lekarz, gdyż laicy nieraz tak gwałtownie i
radykalnie biorą się do dzieła, iż łatwo zapadają na wadę
serca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz