Trądzik Cz.18
Jeśli lękasz się wystąpienia lub
nasilenia wyprysków wskutek jedzenia czekolady, niem jesteś jedyną
taką osobą : to powszechnie panujące przekonanie, ale jest ono z
punktu widzenia medycyny całkowitym mitem. Dermatolodzy z
Uniwersytetu Pensylwanii sprawdzili to, podając 65 młodym osobom z
trądzikiem dużą porcje czekolady – każdego dnia prawie pól
kilograma przez miesiąc. Nie stwierdzono istotnej różnicy w
zmianach trądzikowych w porównaniu z miesiącem, w którym badani
otrzymywali namiastkę czekolady.
Jeśli jesteś osobą skłonną do
trądziku, wystrzegaj się raczej preparatów jodu i pokarmów
zawierających jod. Mogące one powodować podrażnienia porów
skóry, zaostrzając wypryski. Małe, ale nieznaczne ilości są
oczywiście w soli jodowanej. Większe ilości wykrywano natomiast w
USA w mleku i pokarmach „fast food” . Jod trafia do mleka
najprawdopodobniej ze środków służących do odkażania sprzętów
gospodarskich i mleczarskich oraz z leków podawanych krową. W
innych pokarmach jod zawarty jest w większej ilości w wodorostach i
skorupiakach.
Nie ma jakiejś określonej dawki jodu
nasilającej zmiany skórne, zależy to od indywidualnej wrażliwości,
jak mówi dr James E. Fulton Młodszy, szef Instytutu Badań nad
trądzikiem w Newport Beach, Kalifornia.
Badacze szwedzcy wykazali ponadto, ze
osoby z trądzikiem mają często niedobór cynku. Najlepsze
źródła cynku? Ostrygi, zarodki
pszenne, przetwory zbożowe z pełnego przemiału, orzeszki ziemne,
orzechy pekan owe, warzywa strączkowe, wątroba, mięso i indyka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz