DIETA W
RÓŻNYCH SCHORZENIACH CZ. 16
STWARDNIENIE ROZSIANE (SM)
Jest to tajemnicze schorzenie
neurologiczne z objawami o zmiennym nasileniu. Naukowcy z zapałem
śledzą wpływy dietetyczne w tej chorobie. Niektórzy uważają, że
może istnieć tu pewien związek ze spożywaniem tłuszczów: w
populacjach jedzących dużo tłuszczów zwierzęcych SM występuje
częściej, zaś osoby spożywające tłustych ryb morskich wydają
się być odporne na zachorowanie. Dr Roy Laver Swank, neurolog z
Centrum Badań Medycznych Uniwersytetu Oregon w Portland, od lat
stosuje z powodzeniem dietę nisko tłuszczową w leczeniu SM.
Dr Swank opisał swoje sukcesy w piśmie
„The Lancet” w roku 1990. W grupie 144 pacjentów z SM,
którzy od trzydziestu czterech lat
stosowali dietę nisko tłuszczową, najlepsze wyniki ( to znaczy
wolniejszy postęp choroby i mniejszą śmiertelność) stwierdzono u
osób, które jadły mniej niż 20g nasyconych kwasów tłuszczowych
dziennie.
Dużo bardziej spektakularne wyniki
uzyskano, rozpoczynając stosowanie diety nisko tłuszczowej przed
wystąpieniem poważniejszych, powodujących inwalidztwo objawów
choroby. Dr Swank podaje, że „95% tak żywionych chorych nie miało
ciężkich objawów SM przez trzydzieści lat. Osoby, które nie
stosowały tej diety, miały zaostrzenie choroby i większość z
nich zmarła w ciągu dwudziestu lat”. Obecnie uważa on, że
należy jeszcze bardziej ograniczyć dzienne spożycie tłuszczów
„nasyconych” - nie więcej niż 15 g, zaś szczególnie trzeba
unikać tłuszczów z pokarmów mlecznych. Następnym w kolejności
zagrożeniem ma być tłuste mięso.
Jednocześnie zaleca się chorym na SM
spożywanie tłuszczu z ryb morskich. Dr Ralph T. Holman z
Uniwersytetu Minnesoty i dr Emre Kokmen z Kliniki Mayo udokumentowali
twierdzenie, że pacjenci z SM mają nieprawidłowe przemiany kwasów
tłuszczowych, charakteryzujące się znacznym niedoborem kwasów
typu omega-3. Dr Holman uważa, że spożywanie odpowiednich
tłuszczów może przynajmniej częściowo poprawić zaburzenia ich
przemiany. Poleca on picie tranu, ale uważa, że korzystne są także
oleje rzepakowy i lniany. Nie trzeba pić ogromnych ilości
ilości tych tłuszczów – mówi dr Holman – wystarczy kilka
łyżeczek dziennie.
W badaniach przeprowadzonych w Wielkiej
Brytanii tran opóźniał i zmniejszał nasilenie zaostrzeń u 312
pacjentów z SM obserwowanych przez trzy lata.
NISKO TŁUSZCZOWA
DIETA DR. SWANKA DLA PACJENTÓW Z SM
W pierwszym roku nie spożywać w ogóle
ciemnego mięsa, nawet drobiowego. Potem nie przekraczać porcji 85 g
ciemnego (czerwonego)mięsa tygodniowo – i to możliwie jak
najchudszego.
Żadnych produktów mlecznych z
zawartością powyżej 1% tłuszczu. Można pić odtłuszczone mleko,
maślankę, jogurt, chude mleko z proszku, jeść chudy twaróg i
inne bardzo chude sery.
Nie wolno jeść przetworów
zawierających tłuszcze „nasycone”.
Nie jeść więcej niż 15 g (trzy
łyżeczki) „ nasyconego” tłuszczu dziennie. Szklanka (225 ml)
pełnego mleka zawiera 5 g takiego tłuszczu, łyżeczka masła – 7
g, 30 g sera śmietankowego albo żółtego typu cheddar – 6 g.
Spożywać dziennie co najmniej cztery
łyżeczki „nienasyconych” tłuszczów, takich jak oliwa, olej
słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, sezamowy, lniany, z zarodków
pszennych, arachidowy. Maksymalna porcja dzienna – dziesięć
łyżeczek.
Codziennie spożywać łyżeczkę
tranu, a w ciągu tygodnia co najmniej dwa razy jeść ryby (średnio
30g dziennie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz