DIETA W
RÓŻNYCH SCHORZENIACH CZ 8
ŁUSZCZYCA
Są dowody na to, że tłuszcz rybi
może zapobiegać łuszczycy i łagodzić jej objawy. Łuszczyca
jest zapalną chorobą skóry, charakteryzującą się jej
zaczerwienieniem, suchością, łuszczeniem się, bólem i świądem.
Brytyjscy naukowcy z Królewskiego Szpitala Hallamshire w Sheffield
stwierdzili, że codzienne dawki tranu, odpowiadające spożyciu 140
g tłustej ryby, w sposób wyraźny łagodzą objawy łuszczycy,
zwłaszcza świąd. Poprawa ujawnia się po około ośmiu tygodniach.
W innym badaniu dr Vincent A. Ziboh z Uniwersytetu Kalifornijskiego w
Davis stwierdził, że 60% pacjentów z łuszczyca również wykazuje
poprawę – zmniejszenie zaczerwienienia i świądu – także po
ośmiu tygodniach przyjmowania kapsułek tranu.
Inne badania nie potwierdziły jednak
takiego działania tranu, ale nic nie szkodzi spróbować. Jedzenie
tłustych ryb lub przyjmowanie tranu może być jedynie korzystne dla
zdrowia. Warto jednocześnie odstawić na jakiś czas tłuszcze
zwierzęce i omega – 6 kwasy tłuszczowe (oleje roślinne,
margaryny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz