środa, 7 grudnia 2016

Dieta w różnych schorzeniach cz.8 Łuszczyca.

DIETA W RÓŻNYCH SCHORZENIACH CZ 8
ŁUSZCZYCA


Są dowody na to, że tłuszcz rybi może zapobiegać łuszczycy i łagodzić jej objawy. Łuszczyca jest zapalną chorobą skóry, charakteryzującą się jej zaczerwienieniem, suchością, łuszczeniem się, bólem i świądem. Brytyjscy naukowcy z Królewskiego Szpitala Hallamshire w Sheffield stwierdzili, że codzienne dawki tranu, odpowiadające spożyciu 140 g tłustej ryby, w sposób wyraźny łagodzą objawy łuszczycy, zwłaszcza świąd. Poprawa ujawnia się po około ośmiu tygodniach. W innym badaniu dr Vincent A. Ziboh z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stwierdził, że 60% pacjentów z łuszczyca również wykazuje poprawę – zmniejszenie zaczerwienienia i świądu – także po ośmiu tygodniach przyjmowania kapsułek tranu.

Inne badania nie potwierdziły jednak takiego działania tranu, ale nic nie szkodzi spróbować. Jedzenie tłustych ryb lub przyjmowanie tranu może być jedynie korzystne dla zdrowia. Warto jednocześnie odstawić na jakiś czas tłuszcze zwierzęce i omega – 6 kwasy tłuszczowe (oleje roślinne, margaryny).  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz