niedziela, 18 grudnia 2016

Dieta w różnych schorzeniach cz.12 Parkinsonizm

DIETA W RÓŻNYCH SCHORZENIACH CZ.12
PARKINSONIZM



Dr Lawrence Golbe, neurolog z Akademii Medycznej w New Jersey, głosi teorię, że choroba Parkinsona może być wynikiem przewlekłych niedoborów witaminy E w ciągu lat poprzedzających zachorowanie. Badając 106 osób z parkinsonizmem stwierdził on, że chore kobiety spożywały w młodości wyjątkowo mało orzeszków ziemnych i masła orzechowego, czyli pokarmów będących ważnym źródłem witaminy E. U mężczyzn stwierdził wyjątkowo małe spożycie przyprawianej sałaty w tym samym okresie życia (chodzi tu o olej lub oliwę jako źródła witaminy E). W innym badaniu stwierdzono, że osoby nie chorujące na parkinsonizm spożywały w ciągu całego życia dużo orzechów, oleju i innych pokarmów bogatych w witaminę E. Podejmowano nawet próby podawania chorym na parkinsonizm bardzo dużych dawek witaminy E; wstępne wyniki wydają się być obiecujące. Badania trwają.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz