DIETA W RÓŻNYCH SCHORZENIACH CZ.12
PARKINSONIZM
Dr Lawrence Golbe, neurolog z Akademii
Medycznej w New Jersey, głosi teorię, że choroba Parkinsona może
być wynikiem przewlekłych niedoborów witaminy E w ciągu lat
poprzedzających zachorowanie. Badając 106 osób z parkinsonizmem
stwierdził on, że chore kobiety spożywały w młodości wyjątkowo
mało orzeszków ziemnych i masła orzechowego, czyli pokarmów
będących ważnym źródłem witaminy E. U mężczyzn stwierdził
wyjątkowo małe spożycie przyprawianej sałaty w tym samym okresie
życia (chodzi tu o olej lub oliwę jako źródła witaminy E). W
innym badaniu stwierdzono, że osoby nie chorujące na parkinsonizm
spożywały w ciągu całego życia dużo orzechów, oleju i innych
pokarmów bogatych w witaminę E. Podejmowano nawet próby podawania
chorym na parkinsonizm bardzo dużych dawek witaminy E; wstępne
wyniki wydają się być obiecujące. Badania trwają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz