wtorek, 6 grudnia 2016

Dieta w różnych schorzeniach cz.7 Toczeń rumieniowaty

DIETA W RÓŻNYCH SCHORZENIACH CZ.7
LUPUS – TOCZEŃ RUMIENIOWATY


Jest to schorzenie auto alergiczne z różnorodnymi objawami, takimi jak osłabieni, chroniczne zmęczenie, jasnoczerwone wykwity skórne wykwity na policzkach, często także objawy stawowe -
bóle i podrażnienie. Dieta może mieć tu działanie korzystne. Uważa się, że znaczenie ma rodzaj spożywanego tłuszczo : tłuszcz zwierzęcy i omega- 6 nienasycone kwasy tłuszczowe mogą nasilać procesy zapalne, zaś tłuszcz z ryb morskich może działać łagodząco. Potwierdzają to przeprowadzone badania.
Wydaje się, że osoby chorujące na toczeń powinny ograniczyć spożywanie roślin strączkowych, a zwłaszcza kiełków alfa-alfa. Są dowody na to, że choroba może się zaostrzyć wskutek reakcji pokarmowych. Badacze z uniwersytetu w Portland stwierdzili, że małpy karmione kiełkami alfa-alfa zaczynają wykazywać objawy choroby po sześciu miesiącach – i były to objawy tocznia!
Po odstawieniu kiełków alfa-alfa objawy ustąpiły, a ponowne włączenie ich do diety powróciły ; jedna małpa zmarła. Naukowcy stwierdzili, że odpowiedzialna za te objawy jest substancja zwana
L-canavaniną.

Okazało się też, że podobne zależności mogą występować u ludzi. Pewna kobieta jedząca kiełki alfa-alfa w diecie „niskocholesterolowej” zaczęła mieć objawy tocznia. Po odstawieniu kiełków objawy ustąpiły.     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz