NADCIŚNIENIE TĘTNICZE
Ciśnienie tętnicze krwi jest jednym z
głównych wskaźników stanu zdrowia serca. Utrzymywanie
prawidłowych wartości ciśnienia ( ten temat poruszałem w swoim
wpisie /Miażdżyca – terapie ziołowe z dnia 26.05.2016 )
niezaprzeczalnie zmniejsza ryzyko ataków serca i udarów mózgu.
Ciśnienie krwi można oczywiście kontrolować za pomocą leków,
można jednak wykorzystać działanie leczniczej diety. Wiele badań
dowodzi, że w pokarmach zawarte są silne składniki podnoszące lub
obniżające ciśnienie. Według licznych specjalistów odpowiednia
dieta jest działaniem zastępującym lub wspomagającym preparaty
farmakologiczne. Warto więc spróbować zastosować dietę. Dzięki
badaniom przeprowadzonym na całym świecie lista pokarmów mogących
pomagać w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi stale się wydłuża.
UWAGA : Nie wolno jednak rezygnować
z przyjmowania zaleconych już leków ani podejmować prób leczenia
nadciśnienia tętniczego wyłącznie dietą bez konsultacji z
lekarzem. Może to mieć tragiczne skutki właśnie w postaci zawału
serca lub udaru mózgu.
KARIERA SELERA
Seler jako środek przeciw nadciśnieniu
stosowany był w medycynie ludowej w Azji już dwieście lat przed
naszą erą. Doświadczenie pokazało że pacjent jadł dziennie dwie
łodygi selera liściastego
przez dwa tygodnie, po czym jego
ciśnienie spadło z wartości 158/96 do 118/82 mm Hg.
Składnikiem aktywnym w selerze jest
3-n-butyl-ftalimid, który nadaje warzywu jego aromat. Specjaliści
uważają, że działanie selera może być jedyne w swoim rodzaju,
gdyż aktywna, obniżająca ciśnienie krwi substancja znajduje się
w tak dużym stężeniu właśnie w selerach, nie ma jej zaś w
innych warzywach. Specjaliści uważają że działanie tej
substancji odbywa się poprzez jej wpływ na obniżenie poziomu tzw.
hormonów stresowych, powodujących skurcze naczyń krwionośnych.
Sugerują, że selery mogłyby być najbardziej skuteczne u osób, u
których nadciśnienie tętnicze wynika z przewlekłego stresu.
Uwaga: Chociaż selery w porównaniu
z innymi warzywami zawierają więcej sodu, to jednak ilość ta ( 2
łodygi – 70 mg sodu ) nie ma praktycznego znaczenia i nie stwarza
żadnego zagrożenia .
LEGENDARNA SIŁA CZOSNKU
Czosnek to
legendarny lek ludowy, stosowany od wieków także w leczeniu
nadciśnienia. Działanie jego potwierdziły współczesne badania.
W aptekach znajduje się wyciąg z czosnku w tabletkach, uzyskano
obniżenie ciśnienia (u osób z łagodnym, umiarkowanym nadciśnieniu
tętniczym ). Średnia wartość ciśnienia po 3 miesiącach
stosowania cz czosnku spadła z 171/102 do 152/89 mm Hg.
W grupie
przyjmującej placebo ciśnienie nie uległo zmianie. Interesujące,
że działanie czosnku nasilało się w miarę upływu czasu co
sugeruje, że występuje tu swego rodzaju efekt kumulacji.
Czosnek
prawdopodobnie obniża ciśnienie tętnicze przynajmniej częściowo
poprzez relaksujące działanie na mięśnie gładkie naczyń
krwionośnych, powodując ich rozszerzenie. Naukowcy podają, że
zarówno czosnek, jak i cebula zawierają znaczną ilość adenozyny,
która działa rozkurczowo na mięśnie gładkie. Jedzenie cebuli
może zatem także pomóc obniżyć ciśnienie tętnicze krwi,
zwłaszcza że dodatkowo zawiera ona niewielkie ilości prostaglandyn
A 1 i E, które również tak działają.
UWAGA : Wpływ
na obniżenie ciśnienia krwi mają czosnek i cebula zarówno
gotowane, jak i surowe, wydaje się jednak, że surowy czosnek jest
bardziej skuteczny.
A MOŻE PUSZKĘ MAKRELI
Jedz tłuste ryby
– za autorem – moje ciśnienie tętnicze krwi spadło z 140/70 na
100/70 mm Hg po tym, jak zacząłem codziennie jeść małą puszkę
filetów z makreli. Autor uważa, że działają tu głównie zawarte
w tłuszczu rybim omega – 3 nienasycone kwasy tłuszczowe. Lekarze
uważają, że małe dawki tranu są również skuteczne w
redukowaniu ciśnienia tętniczego krwi, co popularny beta –
bloker Inderal ( propranolol). Lekarze twierdzą, że podawanie
jednocześnie propranololu i tłuszczu rybiego działa lepiej niż
lek i tłuszcz osobno. Wyniki badań przedstawiono na międzynarodowej
konferencji dotyczącej działania tłuszczu rybiego. Wydaje się
zatem, że jedzenie tłuszczu rybiego może spowodować zmniejszenie
dawki leków przeciwko nadciśnieniu, a niekiedy pozwala na
odstawienie leku.
Ile ryb trzeba
jeść ? W trakcie badań ustalono, u osób z umiarkowanym
nadciśnieniem tętniczym uzyskano istotny spadek ciśnienia, zarówno
skurczowego, jak i rozkurczowego, po jedzeniu 2000 mg omega – 3
kwasów tłuszczowych przez 3 miesiące. Odpowiada to 100 g świeżej
makreli, 115 g łososia z puszki lub 200 g sardynek z puszki. U
niektórych osób poddanych badaniu można było odstawić leczenie
farmakologiczne. Inne interesujące banie sugeruje, że dla
kontrolowania ciśnienia tętniczego wystarczy czasem bardzo nawet
niewielka ilość ryb – i to 3 razy w tygodniu.
Dodawanie do
takiej diety tranu w kapsułkach nie powodowało już dalszego spadku
wartości ciśnienia krwi ( kapsułki takie były natomiast skuteczne
u osób, które nie jadły ryb ). Wydaje się, że dodatkowe
działanie mogą mieć inne składniki zawarte w rybach, zwłaszcza
morskich, takie jak potas i selen.
WIĘCEJ OWOCÓW I WARZYW
Jest coś
magicznego w potwierdzonym przez medycynę fakcie, że dieta bogata w
owoce i wżywa obniża ciśnienie krwi. Czynniki obniżające
ciśnienie są zawarte w owocach i warzywach. Jednym z nich mogą być
substancje włókniste, zwłaszcza w owocach. Podczas eksperymentu w
Harvardzie prześledzono losy31 000 mężczyzn, w starszym i średnim
wieku w ciągu 4 lat. Ci którzy jedli bardzo mało owoców, byli o
46% bardziej skłonni do nadciśnienia tętniczego niż ci, którzy
jedli „włókna” ilości odpowiadającej 5 jabłkom dziennie. Z
nieznanych przyczyn substancje włókniste w owocach mają silniejsze
działanie obniżające ciśnienie niż włókna z warzyw i kasz.
Jest to możliwe,
że to przeciwutleniacze zawarte owocach i warzywach zwiększają
ilość substancji czynnej, prostacykliny, która rozszerza naczynia
krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Potwierdzeniem tej koncepcji
może być działanie witaminy C.
WIĘCEJ WITAMINY C TO NIŻSZE
CIŚNIENIE KRWI
Jedzmy pokarmy
zawierające witaminę C. Niedobór witaminy C może podwyższać
ciśnienie krwi. Podczas eksperymentu w jednym ze szpitali w
Londynie, stwierdzono że większość przypadków nadciśnienia
tętniczego i udarów mózgu rozpoznano u osób spożywających
bardzo mało witaminy C. Podczas badań starsi ludzie, którzy jedli
mało witaminy C ( pomarańczę dziennie ), mieli dwukrotnie częściej
wysokie ciśnienie krwi niż ci, którzy spożywali 4 razy większe
ilości witaminy. Różnica w wartości ciśnienia skurczowego
wynosiła w tych badaniach około 16% , rozkurczowego -9%. Istnieją
także dowody na to, że bardzo duże dawki witaminy C, podawane dla
wyrównania jej niedoborów, obniżają wartość ciśnienia jeszcze
bardziej. Zatem jest coś w witaminie C, co obniża ciśnienie krwi,
ponadto należy jeść codziennie trochę warzyw i owoców, zwłaszcza
że także inne ich składniki mogą mieć korzystne działanie.
POTAS TAKŻE OBNIŻA CIŚNIENIE
KRWI
Nie lekceważ
znaczenia potasu, którego wiele znajduje się w owocach, warzywach,
rybach i owocach morza. Jest udowodnione, że podawanie potasu do
diety może obniżyć ciśnienie krwi, a zabranie go z diety –
podwyższyć.
W jednym z
Uniwersytetów za granicą, badano wpływ diety z dostateczną
ilością potasu i nisko potasowej, podając je w grupach liczących
10 mężczyzn przez kolejne 9 dni. U tych, którym ograniczono
potas, stwierdzono wzrost ciśnienia rozkurczowego średnio z 90,9 do
95 mm Hg (gdy dodano do diety więcej sodu, wzrost ten był jeszcze
większy). Natomiast wystarczająca podaż potasu zabezpieczała w
jakimś stopniu przed niekorzystnym wpływem nadmiaru sodu. Zbyt
niski poziom potasu prowadzi do zatrzymania w ustroju sodu, co może
powodować wzrost ciśnienia tętniczego krwi.
Dostarczenie
organizmowi większej ilości potasu może także zmniejszyć
zapotrzebowanie na leki. Po rocznym stosowaniu diety wysoko potasowej
można było zmniejszyć dawkę leków hipotensyjnych o połowę u 81
pacjentów, a nieco później nawet zrezygnowali z wszelkich leków u
38% badanych. Otrzymali oni dziennie od 3 do 6 posiłków o
podwyższonej zawartości potasu.
WIĘCEJ WAPNIA
Potrawy o większej
zawartości wapnia mogą być sekretną bronią w walce z
nadciśnieniem tętniczym. Niektórzy specjaliści twierdzą wręcz,
że wysokie ciśnienie krwi bywa w większym stopniu wynikiem
niedoboru wapnia niż nadmiar sodu. Jeszcze inni podają, że
niektóre osoby po prostu potrzebują więcej wapnia niż inne, by
utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Często są to właśnie ci
„nadwrażliwi na sód”, u których nadmiar sodu powoduje wzrost
ciśnienia. Jedna z teorii głosi, że osoby takie zatrzymują
łatwiej wodę, gdy spożywają więcej sodu, a wapń działa na nich
jak lek moczopędny, pomagając nerką wydalić wodę i sód
obniżając w ten sposób ciśnienie krwi.
Nie ulega
wątpliwości, że u niektórych osób wapń obniża ciśnienie
tętnicze krwi. Podczas badań wykazano, że podawanie 800 mg wapnia
obniżyło łagodne nadciśnienie u około 20% badanych nawet o 20 –
30 punktów (mm Hg) – (badania przeprowadzono na Uniwersytecie w
Teksasie).
U większości
jednak spadek ten był bardzo mały, a były też przypadki wzrostu
ciśnienia o około 20%. W innych badaniach stwierdzono, że wapń
obniża ciśnienie krwi u około 20% badanych mężczyzn przed 40
rokiem życia, umiarkowanie pijących alkohol i bez nadwagi. Picie
większej ilości alkoholu znosi hipotensyjne działanie wapnia.
UWAGA ; należy być raczej
ostrożnym w eksperymentach z wapniem, gdyż może on u niektórych
powodować wzrost ciśnienia tętniczego krwi, kamicę nerkową i
inne zaburzenia.
U osób
leczonych preparatami naparstnicy ( np. Digoxyną) nadmiar wapnia
może być niekorzystny.
SPRÓBUJ TAKŻE OLIWY
Zwiększenie
spożycia oliwy z oliwek również może pomóc kontrolować
nadciśnienie tętnicze. Badanie w Akademii Medycznej w Stanford
wykazały że mężczyźni w średnim wieku otrzymujący dodatkowo 3
łyżki oliwy dziennie mieli niższe ciśnienie skurczowe (o 9 mm Hg)
i rozkurczowe
(o 6 mm Hg).
Podobne efekty stwierdzono na innych uniwersytetach, gdzie podawano
mniejsze ilości oliwy (2/3 łyżki) i w Holandii, gdzie podawano
bardzo duże porcje oliwy. We Włoszech dokonano analizy 5000
przypadków, stwierdzając, że u osób jedzących najwięcej oliwy
wartości ciśnienia krwi są niższe ( a u osób jedzących dużo
masła wyższe).
SOLIĆ - NIE SOLIĆ ? OTO JEST PYTANIE
Pierwszą rzeczą,
jaką powinny zrobić osoby obawiające się nadciśnienia
tętniczego, jest ograniczenie spożycia soli. U jednych to działa,
u innych nie – to zależy od indywidualnych cech organizmu. Z badań
jakie przeprowadzono wynika, że ograniczenie spożycia sodu może
wręcz odmładzać naczynia krwionośne, pomagając utrzymać niższe
ciśnienie krwi. W badaniach ograniczenie spożycia soli powodowało
lepsze funkcjonowanie naczyń krwionośnych u ludzi w starszym wieku.
Po 4 dniach diety o większej zawartości soli ich naczynia
rozszerzały się tylko o połowę, w porównaniu do zdrowych młodych
ochotników. Z badań wynika, że dieta nisko sodowa może być
antidotum na upośledzone, podnoszące ciśnienie krwi działanie
naczyń.
NIESPODZIANKA SODOWA
Ograniczenie
spożycia sodu może nie odnieść skutku u niektórych osób. Są
nawet tacy, u których ograniczenie soli w diecie powoduje wzrost
ciśnienia krwi. Z badań w Stanach wynikło, że wśród osób z
nadciśnieniem tętniczym, które zastosowały się do rad swych
lekarzy, by ograniczyć w diecie sól, 20 -25 % reaguje spadkiem
ciśnienia, ale u 15% ciśnienie krwi znacznie rośnie. Ograniczeni
soli u takich osób może być wręcz ryzykowne, zaleca się
pacjentom z nadciśnieniem bardzo ostrożne ograniczenie soli pod
kontrolą lekarza.
UWAGA : To,
czy ograniczenie spożycia soli pozwala kontrolować ciśnienie
tętnicze krwi, zależy od osobniczych cech biologicznych organizmu.
Nawet jeśli nie chorujesz na nadciśnienie, nie przesadzaj z solą,
gdyż sód może sprzyjać uszkodzeniom naczyń mózgowych i
zwiększać ryzyko udaru mózgu na innej drodze niż poprzez wysokie
ciśnienie krwi. Jeśli zaś masz nadciśnienie tętnicze i do tego
chorujesz na nerki lub serce, to ograniczenie spożycia soli jest
niewątpliwie korzystne.
STRZEŻ SIĘ ALKOHOLU
Alkohol bez
wątpienia podnosi ciśnienie krwi. Już w 1992 roku australijscy
lekarze dokonali przeglądu doniesień na ten temat, wnioskując że
wszelkie rodzaje alkoholu – piwo, wino, wódka – powodują wzrost
ciśnienia krwi bez względu na na płeć, wiek czy przynależność
do grupy etnicznej. Co więcej – im więcej im więcej się pije,
tym wyższego ciśnienia krwi należy się spodziewać. Badania
specjalistów wykazały, że każda dodatkowa wypita w ciągu doby
porcja alkoholu (drink) podnosi ciśnienie krwi o 1 mm Hg. Alkohol
jest więc silniejszym czynnikiem podnoszącym ciśnienie niż sód.
W podsumowaniu naukowcy podali, że picie 3 lub więcej drinków
dziennie podwaja liczbę mężczyzn i kobiet z nadciśnieniem
tętniczym (powyżej 160/95 mm Hg).
Ciśnienie krwi ma
tendencję spadkową, jeśli odstawi się alkohol. Badania
potwierdziły, że podwyższone ciśnienie normalizuje się w ciągu
kilku dni po odstawieniu wszelkich napojów alkoholowych.
Nieumiarkowane picie alkoholu może, według niektórych, spowodować
wzrost ciśnienia nawet o 25 mm Hg. Niektórzy donoszą zaś, że
picie nadmierne, nawet jeśli jest to tylko picie „okazjonalne” -
ale przekraczające 6 drinków dziennie – może podwyższać
ciśnienie krwi o 50% !
UWAGA : Jak można pić bezpiecznie,
nie bojąc się wzrostu ciśnienia? Według zaleceń Narodowego
Instytutu Zdrowia, nie więcej niż dwa drinki dziennie. Pamiętajcie
też, że picie alkoholu może zniweczyć działanie przyjmowanych
już leków na nadciśnienie i korzyści wynikające ze stosowania
właściwej diety.
PIJĘ KAWĘ BEZ STRESU
Kofeina nie wydaje
się być jakimś istotnym winowajcą w przewlekłym nadciśnieniu
tętniczym. Może wprawdzie niekiedy podnosić ciśnienie krwi, ale
raczej wówczas gdy jesteśmy w okresie szczególnego napięcia
psychicznego. Badania nie wykazały jednak, by kawa miała istotny
wpływ na podnoszenie ciśnienia lub skracała życie chorych na
nadciśnienie tętnicze.
Mimo to unikaj
raczej picia kawy w okresie stresu, gdyż wtedy może podnosić
ciśnienie krwi. W trakcie badań naukowych na 12 zdrowych, stale
pijących dużo kawy osobom rozwiązać trudne zadania matematyczne
po wypiciu kawy z kofeina lub bez. Kofeina spowodowała wzrost
ciśnienia skurczowego o 12 mm Hg, a rozkurczowego o 9 mm Hg. Efekt
połączenia „kofeina plus stres” może być dużo większy u
osób z nadciśnieniem tętniczym albo z uwarunkowaną genetycznie
skłonnością do nadmiernej reakcji.
Większość osób
z nadciśnieniem tętniczym nie musi zrezygnować z kawy. Zazwyczaj
nie podnosi ona ciśnienia w sposób niebezpieczny ani u osób
zdrowych, ani u chorych na nadciśnienie. Jeśli jednak podlegasz
stałym stresom, picie kawy może wyzwolić skojarzony „efekt
kofeiny i stresu”,
podnoszący
ciśnienie krwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz