CZY DIETA MA WPŁYW NA REUMATYZM ?
Poglądy, że dieta ma związek z
reumatyzmem, były przez wiele lat traktowane jak średniowieczny
zabobon. Obecnie maże tak uważać tylko ktoś, kto nie jest na
bieżąco z osiągnięciami medycznymi. Wiadomo, że skłonności do
reumatyzmu mogą być wrodzone, że mogą tu odgrywać rolę także
inne czynniki, jak wirusy, ale są też liczne dowody na wpływ
czynników dietetycznych. Są nawet naukowe potwierdzenia poglądu,
od dawna utrzymywanego w medycynie ludowej, że szczególne rodzaje
pokarmów opanowują organizm jak demony, wywołując objawy
reumatyzmu i nic poza odstawieniem tych pokarmów nie może pomóc.
Co więcej, może się nawet okazać, że najgorszym sprawcą jest
ulubiona potrawa.
JAK DIETA MOŻE NASILIĆ REUMATYZM
Wiadomo obecnie, że dieta może mieć
znaczenia w reumatyzmie na co najmniej dwa sposoby.
Po pierwsze, niektóre składniki diety
zwłaszcza tłuszcze, mogą mieć udział w regulacji działania
hormonopodobnych substancji, zwanych eikozanoidami, które pomagają
kontrolować stany zapalne, bóle i inne objawy reumatyczne.
Po drugie, reumatyzm u niektórych
ludzi może być nagłą reakcją alergiczną na pewne pokarmy. O ile
więc można niekiedy próbować łagodzić objawy choroby poprzez
jedzenie działających korzystnie potraw, o tyle w innych
przypadkach należy pewne pokarmy wyeliminować, gdyż to one właśnie
są przyczyną dolegliwości.
POKARMY MOGĄCE
ZAOSTRZYĆ REUMATYZM
POKARMY
PROCENT ZAOSTRZENIA
kukurydza
56
pszenica
54
bekon/wieprzowina
39
pomarańcze
39
mleko
37
owies
37
ryż
34
jajka
32
wołowina
32
kawa
32
słód
27
sery
24
grejpfrut
24
pomidory
24
orzeszki ziemne
20
cukier
20
masło
17
baranina
17
cytryny
17
soja
17
Oto pokarmy mogące zaostrzyć objawy
reumatyczne u większości pacjentów, zgodnie z badaniami
przeprowadzonymi w Wielkiej Brytanii
POWODY ODSTAWIENIA MIĘSA
PRZY CHOROBIE REUMATYCZNEJ
Mięso zawiera rodzaje tłuszczu, które
pobudzają stany zapalne.
Mięso może powodować reakcje
alergiczne, które u osób nadwrażliwych ( co jest
najprawdopodobniej skłonnością wrodzoną ) zaostrzają objawy
reumatyzmu.
Niektóre rodzaje mięsa, zwłaszcza
mięso wędzone ( bekon, szynka ), hot dogi i kiełbasy zawierają
środki konserwujące i inne substancje chemiczne, które mogą u
niektórych osób wywoływać zaostrzające reumatyzm reakcje
alergiczne. Zjawisko to może kumulować się z niekorzystnym
działaniem tłuszczów zwierzęcych.
Niestety, nie istnieje żadna
uniwersalna, prosta „właściwa” dieta, która może pomóc w
dolegliwościach reumatycznych. Każdy musi wypracować swoją własną
dietę, wykluczając kolejno pokarmy z szerokiego wachlarza możliwych
winowajców.
CZY
REUMATYZM JEST ALERGIĄ NA MLEKO ?
Naukowcy twierdzą, że tak. Dotyczy to
zwłaszcza kobiet, choć nie wiadomo dlaczego. W jednym z badań u
pacjentów z reumatyzmem zauważono znaczną poprawę po odstawieniu
mleka i pokarmów mlecznych – i wszystko to były kobiety z
niedoborem laktozy, enzymu trawiącego mleko. Jeśli cierpisz na
reumatyzm, spróbuj odstawić mleko i przetwory mleczne na tydzień i
obserwuj, czy objawy ustępują. To prosty, szybki test, który może
dać zaskakujące rezultaty.
SZTYWNOŚĆ PO POMIDORACH
Pomidory, jak i inne członkowie
rodziny psiankowatych, w tym zwykłe ziemniaki, bakłażany i
papryka, mają od dawna złą reputację, jako pogarszające objawy
reumatyzmu. Unikaj tych warzyw, a być może objawy reumatyzmu ulegną
zmniejszeniu.
CZY
JEDZENIE ŚLEDZI JEST KORZYSTNE W REUMATYZMIE
Może być korzystne, można także
zjadać codziennie kawałek innej tłustej ryby: łososia, makreli,
tuńczyka, sardynek. Naukowcy z Nowego Jorku odkryli, że tłuszcz
ryb morskich hamuje produkcję leukotrienu B4, substancji
odpowiedzialnej w dużym stopniu za objawy reumatyczne. Po
odstawieniu tłuszczu ryb poziom leukotrienu ponownie rośnie. Jak
wiele tłuszczu rybiego potrzeba?
Z badań wynikło że 200 g łososia
albo w dwóch puszkach sardynek. Inni naukowcy uważają, że
wystarczy 100 g tłustego śledzia dziennie. Niewątpliwie więcej
ryb trzeba jeść, chcąc uzyskać poprawę w zaawansowanych
postaciach reumatyzmu, niż próbując zapobiegać tej chorobie.
STRZEŻ SIĘ OLEJU
KUKURYDZIANEGO I SŁONECZNIKOWEGO
O ile tłuszcz rybi działa korzystnie
w reumatyzmie, to inne tłuszcze mogą być szkodliwe. Spożywanie
ich może zniweczyć korzystne działanie tłuszczu rybiego: tak więc
nie można jeść łososia i sałatki z olejem kukurydzianym,
sardynek z majonezem, ryby smażonej w oleju słonecznikowym albo
mięsa i ryb na przemian. Najbardziej niekorzystne działanie mają
omega 6 nienasycone kwasy tłuszczowe, które są obecne w oleju
kukurydzianym, krokoszowym, słonecznikowym i w mięsie zwierząt
karmionych tego typu tłuszczami.
Problem nie polega na jakiejś
szczególnej alergii na tłuszcze. Są one po porostu konkurencyjne
do tłuszczów typu omega 3, a o ile tamte działają korzystnie, to
te wyzwalają w komórkach czynniki sprzyjające procesom zapalnym.
Tak więc kwasy tłuszczowe typu omega 6 zagrażają każdemu i nie ma
tu mowy o osobniczej wrażliwości czy niewrażliwości. Niektórzy
naukowcy radzą tym, którzy mają jakiekolwiek stany zapalne, by
wykluczyli ze swej diety tego typu tłuszcze.
PRZECIWREUMATYCZNY IMBIR
Spróbuj imbiru dla zmniejszenia
dolegliwości reumatycznych. Również ta przyprawa jest czynnikiem
przeciwzapalnym. Imbir był od wieków używany w tradycyjnej
medycynie indyjskiej do leczenia różnych schorzeń reumatycznych i
mięśniowych. Dawka jaką się zaleca, wynosi 5 g świeżego imbiru
albo 0,5 g suszonego imbiru ( 1/3 łyżeczki ) trzy razy dziennie.
Suszony imbir lepiej spożywać z płynem lub potrawami, by uniknąć
pieczenia w ustach ; zresztą oba rodzaje imbiru mogą być włączone
do gotowych dań. Naukowcy twierdzą, że w tak małych dawkach imbir
nie wykazuje żadnych działań ubocznych.
PRZECIWREUMATYCZNE PRZYPRAWY
Imbir może być bardziej skuteczny (
według naukowców ) niż niektóre niesterydowe leki przeciwzapalne.
Leki te działają poprzez blokowanie hormonopodobnych substancji,
pobudzających stan zapalny. Wszystkie leki niesterydowe mają liczne
działania uboczne, powodując między innymi owrzodzenie żołądka
i dwunastnicy.
W przeciwieństwie do nich imbir działa
co najmniej na dwa różne sposoby. Lekarze twierdzą, że po
pierwsze blokuje on tworzenie się prostaglandyny i innych czynników
zapalnych, zwanych leukotrienami, a po drugie jest silnym
przeciwutleniaczem, który uszkadza nasilające stan zapalny
substancje kwaśne w płynie wewnątrz stawowym.
Imbir nie jest jedyną przyprawą
działającą przeciwreumatycznie. Naukowcy uważają, że także
kurkuma i goździki zwalczają zapalenia. Kurkuma pomaga zwalczyć
sztywność poranną, poprawia zdolność poruszania się i zmniejsza
obrzęki stawowe. Niektórzy uważają, że 1200 mg kurkumy ma
działanie porównywalne do 300 mg leku przeciwreumatycznego,
fenylbutazonu.
RYBY I
CZOSNEK KONTRA ZAPALENIA STAWÓW
Reumatoidalne zapalenia stawów jest
jednym z częstszych schorzeń reumatycznych. Uważa się, że
spożywanie tranu może być pomocne, dając pewien efekt
przeciwzapalny. Naukowcy stwierdzili, że tran pomaga w poprawie
aktywności fizycznej i zmniejszenie bólu.
Osoby z reumatoidalnym zapaleniem
stawów winny natomiast unikać oleju kukurydzianego i jemu
podobnych, zawierających omega 6 kwasy tłuszczowe.
Obiecujące jest działanie czosnku.
Lekarze indyjscy zauważyli w czasie badań nad działaniem czosnku
na choroby serca, że osoby spożywające duże ilości czosnku mają
rzadziej dolegliwości stawowe. Badani jedli dwa-trzy surowe ząbki
czosnku dziennie. Uważa się, że czosnek wpływa na prostaglandyny,
substancje mające udział w kontroli stanów zapalnych, jednak nie
przeprowadzono, jak dotąd szczegółowych badań nad wpływem
czosnku na reumatyzm.
ZALECANIA
DIETETYCZNE PRZY REUMATYZMIE
Zwracaj uwagę na czynniki pokarmowe
mogące wyzwalać dolegliwości reumatyczne. Podejrzewaj przetwory
zbożowe, zwłaszcza kukurydzę i pszenicę, tak samo jak produkty
mleczne i mięso. Specjaliści sugerują, by nie podejmować
totalnych prób eliminacyjnych i prowokacyjnych bez nadzoru lekarza.
Pojedyncze podejrzane pokarmy można eliminować z diety, by
zobaczyć, czy dolegliwości nie ulegają zmniejszeniu. Należy
odczekać dwa dni do tygodnia, a następnie włączyć dany pokarm do
diety. Jeżeli dolegliwości powrócą, należy pokarmy odstawić.
Zrezygnuj z mięsa, zwłaszcza z boczku
i w ogóle z wieprzowiny oraz z wołowiny. Możesz mieć
nietolerancję określonego gatunku mięsa, ponadto tłuszcz
zwierzęcy nasila procesy zapalne. Spróbuj diety bezmięsnej, by
ocenić, czy następuje poprawa.
Jedz tłuste ryby, takie jak łosoś,
śledź, makrela, sardynki i tuńczyk trzy - cztery razy w tygodniu.
Tłuste ryby zwierają czynniki przeciwzapalne. Spożywaj ponadto co
dzień trochę imbiru, który jest kolejnym czynnikiem
przeciwzapalnym.
Jednocześnie wyłącz z diety omega 6
kwasy tłuszczowe, zawarte w oleju kukurydzianym, saflorowym i
słonecznikowym oraz w produkowanej z nich margarynie. Mogą one
zneutralizować korzyści uzyskiwane ze spożywania tłuszczu rybiego
i powodować zaostrzenie stanów zapalnych, podobnie jak mięso i
tłuszcze zwierzęce.
Bóle stawów mogą też być
spowodowane dną, czyli zaburzeniami przemiany moczanów. Występują
one głównie u mężczyzn nadużywających alkoholu i jedzących
dużo mięsa. Ponadto w niektórych postaciach choroby reumatycznej
naprawdę konieczne jest branie silnych leków.
Reasumując lepiej nie leczyć bólów
stawowych wyłącznie dietą. Należy przedtem poradzić się
lekarza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz