wtorek, 14 czerwca 2016

Nowy produkt 2 w 1 olej rzepakowy połączony z olejem lnianym.


OLEJ RZEPAKOWY.


Ponieważ na rynku pokazał się nowy produkt w którego skład wchodzą olej rzepakowy i olej lniany wyciskany na zimno o aromacie masła w stosunku 1:1 w jednej butelce, postanowiłem opisać cząstkowo działanie tego produktu. Działanie oleju lnianego opisałem w swoim blogu http://leczeniekolorami.blogspot.com/2016/05/na-co-pomaga-olej-sonecznikowy.html .
Produkt ten warto polecać, zawsze mogę dać namiary gdzie go można dostać.

Olej rzepakowy nie zawiera kwasu erukowego, jest to substancja szkodliwa, jednak od 20 lat substancji tej nie ma wtym oleju. Zawiera natomiast kwas: oleinowy, linolowy oraz linoleinowy.
Niezbędne dla naszego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy – omega 6 i linolenowy – omega 3, są niezbędne do prawidłowej pracy serca, funkcjonowania układu krwionośnego, pracy nerek, kondycji skóry. Kwasy tłuszczowe obniżają przede wszystkim poziom trójglicerydów w surowicy krwi, obniżają poziom cholesterolu LDL, oraz wpływają na wzrost HDL.
Kwasy tłuszczowe hamują rozwój guzów, namnażania się tkanki nowotworowej w tym również jej rozprzestrzeniania. W ten sposób wpływają na zapobieganie nowotworów i mogą być wykorzystywane w profilaktyce tej choroby. Szczególnie dotyczy to raka prostaty, piersi i jelita grubego.

EPA ( jest to organiczny związek z grupy omega -3, wielonienasycony kwas tłuszczowy) i DHA zapobiegają zapaleniu stawów, przez co łagodzą bóle reumatoidalne, wspomagają leczenie stanów zapalnych, choroby Leśniewskiego – Crohna, astmy i zapalenia dziąseł.

DHA zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i otyłości. Uaktywnia hormon leptyny, który wywołuje uczucie sytości i zmniejsza łaknienie.
Podejrzewa się że ma wpływ na dyslekcję i inteligencję oraz wzrok, a ponadto przeciwdziała depresji, stresowi i agresji. Zalecany jest szczególnie dla kobiet w ciąży.

Zarówno EPA i DHA (NNKT) to jedne z najważniejszych substancji budulcowych warunkujących uruchomienie w organizmie najsilniejszych procesów zdrowotnych.

Najważniejsza jest proporcja omegi 6 do omegi 3. W oleju rzepakowym, jest stosunek 6 : 2 omegi 6 do omegi 3. Odpowiednia proporcja powinna wynosić 4 : 5, czyli na 4 łyżeczki oleju np.: słonecznikowego czy sojowego powinno przypadać 5 łyżeczek oleju rzepakowego.
W oleju sojowym ten stosunek jest 7 : 1
W oliwie 10 : 1
W słonecznikowym 126 : 1
Jedynie olej lniany ma więcej omegi 3 niż omegi 6.

Pamiętaj jednak że tłuszcz zwierzęcy jest też potrzebny w organizmie, gdyż potrzebny jest do trawienia białka. Zatem kromka chleb ze smalcem nikomu nie zaszkodzi.
Miażdżyca powstaje na wskutek nadmiaru wapnia, dlatego potrzebna jest witamina K2MK7, która ma za zadanie oczyścić mięśnie z wapnia i przenosi go do kości, zębów, paznokci i włosów.
Ponadto posiada właściwości : obniża ryzyko chorób krążenia i układu kostnego. 
- Zapewnia ochronę przed osteoporozą i miażdżycą.
- Zapewnia prawidłową dystrybucję wapnia do kości.
- Redukuje zwapnienie tętnic i zapobiega ich powstawaniu.
- Zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi.
- Zapewnia utrzymanie prawidłowej gęstości kości.
- Hamuje wytwarzanie szkodliwych wolnych rodników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz