OLEJ RZEPAKOWY.
Ponieważ na
rynku pokazał się nowy produkt w którego skład wchodzą olej
rzepakowy i olej lniany wyciskany na zimno o aromacie masła w
stosunku 1:1 w jednej butelce,
postanowiłem opisać cząstkowo działanie tego produktu. Działanie
oleju lnianego opisałem w swoim blogu
http://leczeniekolorami.blogspot.com/2016/05/na-co-pomaga-olej-sonecznikowy.html
.
Produkt ten
warto polecać, zawsze mogę dać namiary gdzie go można dostać.
Olej rzepakowy nie zawiera kwasu
erukowego, jest to substancja szkodliwa, jednak od 20 lat substancji
tej nie ma wtym oleju. Zawiera natomiast kwas: oleinowy, linolowy
oraz linoleinowy.
Niezbędne dla naszego organizmu
nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy – omega 6 i
linolenowy – omega 3, są niezbędne do prawidłowej pracy serca,
funkcjonowania układu krwionośnego, pracy nerek, kondycji skóry.
Kwasy tłuszczowe obniżają przede wszystkim poziom trójglicerydów
w surowicy krwi, obniżają poziom cholesterolu LDL, oraz wpływają
na wzrost HDL.
Kwasy tłuszczowe hamują rozwój
guzów, namnażania się tkanki nowotworowej w tym również jej
rozprzestrzeniania. W ten sposób wpływają na zapobieganie
nowotworów i mogą być wykorzystywane w profilaktyce tej choroby.
Szczególnie dotyczy to raka prostaty, piersi i jelita grubego.
EPA ( jest to
organiczny związek z grupy omega -3, wielonienasycony kwas
tłuszczowy) i DHA zapobiegają zapaleniu stawów, przez co
łagodzą bóle reumatoidalne, wspomagają leczenie stanów
zapalnych, choroby Leśniewskiego – Crohna, astmy i zapalenia
dziąseł.
DHA zmniejsza ryzyko wystąpienia
cukrzycy i otyłości. Uaktywnia hormon leptyny, który wywołuje
uczucie sytości i zmniejsza łaknienie.
Podejrzewa się że ma wpływ na
dyslekcję i inteligencję oraz wzrok, a ponadto przeciwdziała
depresji, stresowi i agresji. Zalecany jest szczególnie dla kobiet w
ciąży.
Zarówno EPA i
DHA (NNKT) to jedne z najważniejszych substancji budulcowych
warunkujących uruchomienie w organizmie najsilniejszych procesów
zdrowotnych.
Najważniejsza
jest proporcja omegi 6 do omegi 3. W oleju rzepakowym, jest stosunek
6 : 2 omegi 6 do omegi 3. Odpowiednia proporcja powinna wynosić 4
: 5, czyli na 4 łyżeczki oleju np.: słonecznikowego czy sojowego
powinno przypadać 5 łyżeczek oleju rzepakowego.
W oleju sojowym
ten stosunek jest 7 : 1
W oliwie 10 : 1
W słonecznikowym
126 : 1
Jedynie olej
lniany ma więcej omegi 3 niż omegi 6.
Pamiętaj jednak że tłuszcz zwierzęcy
jest też potrzebny w organizmie, gdyż potrzebny jest do trawienia
białka. Zatem kromka chleb ze smalcem nikomu nie zaszkodzi.
Miażdżyca powstaje na wskutek
nadmiaru wapnia, dlatego potrzebna jest witamina K2MK7, która ma za
zadanie oczyścić mięśnie z wapnia i przenosi go do kości, zębów,
paznokci i włosów.
Ponadto posiada właściwości : obniża ryzyko chorób krążenia i układu kostnego.
- Zapewnia ochronę przed osteoporozą i miażdżycą.
- Zapewnia prawidłową dystrybucję wapnia do kości.
- Redukuje zwapnienie tętnic i zapobiega ich powstawaniu.
- Zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi.
- Zapewnia utrzymanie prawidłowej gęstości kości.
- Hamuje wytwarzanie szkodliwych wolnych rodników.Ponadto posiada właściwości : obniża ryzyko chorób krążenia i układu kostnego.
- Zapewnia ochronę przed osteoporozą i miażdżycą.
- Zapewnia prawidłową dystrybucję wapnia do kości.
- Redukuje zwapnienie tętnic i zapobiega ich powstawaniu.
- Zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi.
- Zapewnia utrzymanie prawidłowej gęstości kości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz