JESZCZE
RAZ O ZIOŁACH
Ażeby móc
skutecznie leczyć się ziołami trzeba je posiadać. Niestety z
każdym rokiem maleje ich asortyment w składach zielarskich. Skoro
zioła są coraz trudniej osiągalne w aptekach trzeba przynajmniej
te podstawowe zbierać samemu. Należą do nich: tysiącznik,
jaskółcze ziele – glistnik, liść orzecha włoskiego, kwiat
nagietka i kwiat słonecznika. Większość ziół używa się w
całości, określając je jako herbata, z innych do celów
leczniczych używa się kwiatów, liści, owoców, korzeni, kory.
Zbieranie ziół – liści i kwiatów - muszą poprzedzać trzy
dni słoneczne. Zbierać je należy około godz. 15.00, bo wtedy
posiadają najwięcej olejków eterycznych oraz substancji
leczniczych. Zioła trzeba suszyć w cieniu, najlepiej na strychu,
rozłożone na czystym papierze.
Należy
przypomnieć, że przy zbieraniu kwiatów zrywa się u niektórych
roślin cały kwiat, jak głogu, róży, rumianku, malwy, u innych
zaś tylko płatki – nagietka, słonecznika kupalnika itd.
Dla przykładu:
szałwie można nazwać zielem cesarskim, ponieważ cesarz Karol
Wielki nakazał ja uprawiać każdemu, kto posiadał ogród. Dawniej
szałwia była używana do higieny osobistej, żołnierze zaś
leczyli nią rany. Jest środek mocno dezynfekujący, skuteczny na
rany, ropniaki, zapalne ogniska wewnętrzne. Ma też dobroczynne
działanie wewnątrz naszego ustroju: neutralizuje nadmierne poty,
zwłaszcza u gruźlików, usprawnia przewód pokarmowy, zwiększa
wydajność mleczną u matek karmiących, wzmacnia w pewnym stopniu
cały organizm.
Tysiącznik,
używany jest na nieżyt pokarmowy. Musi być umiejętnie i ostrożnie
stosowany ponieważ przedawkowany uszkodzić żołądek i wątrobę.
Pokrzywa,
zawiera oprócz żelaza, kwasu mrówczanego, liczne sole mineralne,
karoteny, wit. C,
cały szereg
innych substancji aktywizujących i regenerujący cały organizm.
Dlatego pokrzywę stosuje się w połączeniu z innymi ziołami na
bardzo wiele schorzeń, a zwłaszcza na anemię i wycieńczenie
organizmu.
Innym ziółkiem,
można nazwać cudowny jest pietruszka. Nie leczy bezpośrednio
jakiejś choroby, lecz uodparnia organizm przed zapadalnością na
wszelkie schorzenia oraz daje niebywałą tężyznę życia i
długowieczność. Pietruszka powinna być spożywana na surowo.
Czarna borówka,
niektórzy nazywają ją czarną jagodą. Odświeża nasz organizm,
oczyszcza i odmładza. Reguluje przemianę materii, trzyma w
równowadze florę bakteryjną jelit, normalizuje pracę żołądka.
Dzika róża,
ze wszystkich owoców, jakie rosną na terenie naszego kraju ma
najwięcej chyba wartości odżywczych, a ponadto zapobiega wszelkim
chorobom. Wskazane jest spożywanie powideł z owoców róży i picie
herbaty z jej płatków.
Czosnek i cebula, od
zamierzchłych czasów te dwa gatunki owocu ziemnego znane były jako
pokarmy. Początkowo elita społeczna używała czosnku, plebs zjadał
cebulę. Później odwrotnie.
Spożywanie
czosnku po 40-tce, zabezpiecza w dużym stopniu przed sklerozą i jej
następstwami oraz osłabieniu całego organizmu. Brać zwykle 3
średniej wielkości ząbki czosnku, poszatkować na drobne
cząsteczki i kłaść na na chleb, posmarować masłem i spożywać
przed kolacją przez miesiąc. Po miesiącu zrobić przerwę
tygodniową i kontynuować kurację.
Cebulę, winni
spożywać wszyscy, zwłaszcza w zimie i przynajmniej co trzeci
dzień, dużą cebulę lub dwie średnie pokrajać na plasterki,
posolić, polać oliwą lub olejem, przykryć na godzinę i spożywać
przed obiadem lub kolacją. Cebula jako lek jest najskuteczniejszym
środkiem na wrzody i czyraki. Obraną ze skórki cebulę upiec w
całości, zmiażdżyć na papkę, włożyć w bandaż, w którym
owijamy wrzód. Po 8 godzinach zdjąć bandaż, a ranę obmyć
ciepłym odwarem rumianku. Wrzód pęka, wyrzuca ropę i szybko się
goi.
Grzyby, choć
mało cenione są wielkim dobrodziejstwem dla Europy. Dzielimy je na
5 klas. Nam chodzi jedynie o grzyby wyższej klasy, do której
zaliczamy botanicznie workowce i podstawczaki.
Tych
ostatnich jest około 20 000. Do tej grupy należą przeważnie
grzyby kapeluszowe. Grzyby mają wielkie wartości smakowe, lecz
także spore walory odżywcze, antychorobowe i bakteriobójcze. Są
to pokarmy zawierające w sobie substancje antybiotyczne działające
bez skutków ubocznych.
UKŁAD KRĄŻENIA
Dla
przypomnienia: serce, to gigantyczna pompa ssąco-tłocząca,
pracująca bez przerwy przez 80 lat i więcej. W ciągu godziny serce
ludzkie przetłacza blisko 400 l krwi, w ciągu zaś doby około
100000 l. Jest ilość równa pojemności wagonu cysterny. W ciągu
70 lat życia człowieka przepompowuje około 250 000 000 l, i to
wszystko to małe serce. Do jej przewiezienia trzeba byłoby użyć
około 250 pociągów po 100 wagonów- cystern. Gdyby pracę serca
wykonywaną przez 70 lat życia człowieka skoncentrować na jeden
punkt, to ta praca, byłaby zdolna wynieść człowieka na księżyc.
Osłabienie mięśnia sercowego
Po 50 g.
Ziele serdecznika.
Kwiatostan głogu.
Owoc głogu.
Korzeń lubczyka.
Korzeń kozłka.
Liść melisy.
Owoc róży.
Liść pokrzywy.
Kwiatostan kocanki.
Pić 3 razy dziennie po szklance przed posiłkiem. Odbywać częste
spacery na wolnym powietrzu rano i wieczorem. Zaleca się po pól
szklanki przed obiadem wypić powoli czerwonego wina.
Niewydolność
sercowa.
Po 50 g.
Ziele jemioły.
Liść laury.
Kwiat bzu czarnego.
Kwiatostan głogu.
Ziele macierzanki.
Ziele serdecznika.
Liść melisy.
Korzeń kozłka.
Ziele srebrnika (pięciornika gęsiego).
Pić jak wyżej. Ograniczyć na pewien czas pokarmy rozdymające,
fasolę, groch oraz ciężkie przyprawy jak pieprz, musztarda itp.
Uprawiać lekką gimnastykę na wolnym powietrzu.
Nadciśnienie
tętnicze.
Rozróżniamy nadciśnienie samorodne i pochodne, czyli powstałe na
tle innych chorób takich jak: niewydolność nerek, trzustki,
wątroby. Nadciśnienie, jak każda nieprawidłowość serca jest
niebezpieczna, gdyż może spowodować pęknięcie naczyniaka
krwionośnego mózgu, czego następstwem bywa paraliż lub śmierć.
W takich przypadkach obok środków farmakologicznych trzeba
pomocniczo leczyć ziołami.
Po 50 g.
Morszczyn pęcherzykowaty.
Ziele jemioły.
Kwiatostan głogu.
Owoc głogu.
Ziele skrzypu polnego.
Owoc róży.
Korzeń kozłka.
Kwiat bzu czarnego.
Liść ruty.
Pić tylko 2 razy dziennie: rano i wieczorem.
Podciśnienie tętnicze.
Spadek ciśnienia powstaje na tle osłabienia organizmu po przebytej
ciężkiej chorobie lub wykrwawieniach.
Ziele drapacza.
Ziele krwawnika.
Ziele serdecznika.
Ziele tymianku.
Korzeń lubczyka.
Ziele tasznika.
Liść szałwii.
Owoc róży.
Kora kasztanowca.
Liść melisy.
Korzeń kozłka.
Brać łyżeczkę, pełną mieszanki, zalać pół szklanki
wrzątku, przykryć na trzy godziny, przecedzić, lekko podgrzać i
pić 3 razy dziennie po pół szklanki przed posiłkiem. Dopuszcza
się również raz dziennie filiżankę kawy, przed kolacją mały
kieliszek koniaku – to pobudza akcję serca.
Stwardnienie tętnic.
Jest to schorzenie wieku starczego, chociaż czasem występuje już
przed 50 rokiem życia. Stwardnienie tętnic zakłóca krążenie
krwi, rytmikę serca oraz równowagę ruchów. Pokarmy dla chorych
muszą być jarskie z wykluczeniem potraw wydymających, jak również
kawy, alkoholu i palenia papierosów, zwłaszcza na czczo.
Po 50 g.
Liść brzozy.
Liść pokrzywy.
Liść szałwii.
Ziele skrzypu polnego.
Ziele jemioły.
Kwiatostan głogu.
Owoc kminku.
Ziele krwawnika.
Owoc róży.
Morszczyn pęcherzykowy.
Ziele rdestu ptasiego.
Pić 3 razy dziennie po szklance, po 70 roku życia po pół szklanki
przed posiłkiem.
Koniec cz.1 dalsze informacje układu
krążenia w 2 cz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz