czwartek, 24 marca 2016

Lecz się wszystkimi kolorami - żywność.



  • Żółty – barwnik żółty zawiera karoten przeciwdziałający rozwojowi raka. Cytrusy chronią m. in. przed zmianami nowotworowymi piersi. Kolor tej żywności działa na system nerwowy, jest odżywczy dla mózgu stymulując siły mentalne i polepsza pamięć. Oczyszcza wątrobę, woreczek żółciowy, trzustkę i śledzionę. Bromelin, który znajduje się w ananasach, działa tonizująco na trzustkę, a zarówno ananasy, jak i banany są bogate w składniki niezbędne dla mózgu i systemu nerwowego.
  • Żywność złota i żółta to – produkty pełnoziarniste, ryż, fasola mung, złota soczewica, orzechy, nasiona, gruszki, banany, ananasy, melony, grejpfruty, masło, olej kukurydziany i inne żółte oleje roślinne, ciemny miód.

  • Zielony – w brokułach znajdują się polifenole, związki ważne zapobiegające rozwojowi procesów nowotworowych w całym ciele. Zielone warzywa i rośliny działają alkalizując na organizm, są źródłem masy i naturalnych włókien. Ich sok oczyszcza i odtruwa ciało, zmywając potencjalne niebezpieczeństwo wydzieliny. Zielone pożywienie stabilizuje ciśnienie krwi oraz poziom zasadowy i kwasowy.
  • Żywność o tym kolorze – zielona papryka jabłkowa, zielone winogrona, kiwi, figi, limonki, cytryny, zielona soczewica, sałata, kapusta, groch, zielony groszek, cukinia, kalafior, zsiadłe mleko, jogurt z żywymi kulturami bakterii, oliwa oliwek, mleko.

  • Czerwony – pomidory i różowe grejpfruty mają przeciwutleniacz – likopen. Traci on wiele swych cennych właściwości wskutek długiego gotowania. Likopen ma działanie mocniejsze niż beta- karoten w zwalczaniu konkretnych toksyn, które mogą powodować powstawanie komórek rakowych. Czereśnie, maliny truskawki są z bogate w witaminę C, która odgrywa ważną rolę w chronieniu organizmu przed czynnikami rakotwórczymi. Czerwone czereśnie i truskawki spożyte na czczo lub między posiłkami wpływają na obniżenie poziomu kwasu moczowego we krwi. Jednak spożywanie zbyt dużej ilości pożywienia znajdującego się na końcu spektrum barw, takiego jak czerwone mięso i jaja oraz produktów pobudzających, takich jak kawa i herbata oraz sól może powodować pobudzenie, zdenerwowanie, zniecierpliwienie i złość.
  • Czerwona żywność to – truskawki, czerwone czereśnie, szparagi, liściaste zielone warzywa zawartością żelaza, czerwone śliwki, arbuz, rabarbar, maliny, czerwone jabłka, buraki, pomidory, czerwona okrągła papryka, rzodkiewki, czerwona soczewica, czerwona fasola kidney, mięso, owoce morza, żywność pochodzenia zwierzęcego.

  • Fioletowy – w bakłażanach, ciemnych winogronach i czerwonej cebuli występują flawonoidy zapobiegają rakowi i chorobom serca. Fioletowe produkty spożywcze dają zarówno uspokajające efekty błękitu, jak i ogrzewające oraz pobudzające działanie czerwieni. Dlatego fioletowa żywność działa pozytywnie na nastrój i inspirację.
  • Żywność fioletowa – winogrona, bakłażan, fioletowe śliwki, fioletowe brokuły, fioletowa cebula, rzepa, karczochy, czerwona szałwia, tymianek, fioletowa papryka jabłkowa, fioletowa kapusta, burak ćwikłowy.

  • Biały – w czosnku i cebuli znajdują się fitoncydy, pobudzające procesy regeneracyjne tkanek i hamujące wzrost poziomu cholesterolu we krwi.

  • Pomarańczowy – beta – karoten to silny przeciwutleniacz, który chroni przed niszczącym wpływem zatrucia środowiska. Kolor ten pobudza apetyt, pomaga w trawieniu. żywność w tym kolorze to – pomarańcze, mango, papaja, morele, pomarańcze, papryka, dynia, cukinia masłowa, żółtka jajek, imbir.

  • Niebieski i indygo – żywność w tym kolorze działa kojąco i chodząco. Są to głównie niebieski i czarne jagody – borówki, jagody, jeżyny, kwiat cykorii, czarne czereśnie, czarna soja., Wanilia, grzyby leśne, oliwki, jagody jałowca, rodzynki, suszone śliwki, czarna porzeczka i śliwki, a także drożdże, wodorosty i niektóre ryby słodkowodne o białym mięsie.
Energia kolorów.
  • - Żywność czerwona i pomarańczowa działa na organizm pobudzająco i ogerzewająco.
  • - Żywność pomarańczowa i złota pobudza system immunologiczny oraz mózg.
  • - Żywność żółta ma mniejsze działanie pobudzające, działa raczej tonizująco.
  • - Żywność zielona to siła równowagi i harmonii pomiędzy dwoma skrajnościami. Dlatego właśnie dieta z zielonych winogron stała się tak popularna. Winogrona mają mnóstwo energii pobranej ze słońca, a wiązka zielonej energii, jaka wydzielają, działa równoważąco na poziom kwasowo zasadowy we krwi.
  • - Żywność niebieska działa chodząco i uspokajająco wody. Często bogata jest w jodynę, która działa odżywczo na gruczoł tarczycy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz